Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 19 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ИНТЕРВЈУ: НОВИЦА АНТИЋ О ПОЛИТИЧКОМ ДЕЛОВАЊУ ПДФ Штампа Ел. пошта


ПРЕДСЕДНИК ВОЈНОГ СИНДИКАТА ЗА КУРИР: Сви који су се огрешили о народ морају да оду!

Постоји идеја да синдикати оснују покрет који ће имати за циљ потпуну обнову и реформу друштва
Сви који су се огрешили о народ у последњих 25 година морају да оду. Без обзира на то да ли су власт или опозиција. Србији су потребне корените промене, нови, неукаљани људи, институције система које ће разрешити како изаћи из зачараног круга политике и пљачке, каже у интервју за Курир Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

Тврди да ће се појавити људи који ће испитати ко је из ове земље украо преко 120 милијарди долара, све пљачкашке приватизације, који ће донети законе по којима ће оне бити раскинуте, а паре враћене у земљу. Он први пут у јавности говори о политици и новорођеној идеји да синдикати оснују покрет који ће имати за циљ потпуну обнову и реформу друштва.

Свесни сте чињенице да ћете бити нападнути јер бављење политиком није посао синдиката?
- Политика је по дефиницији учествовање у доношењу одлука, а то је основни задатак синдиката и синдикалне борбе. Намеће се да морамо да се бавимо зимницом, полуткама и писањем саопштења да би политичари безбрижно пљачкали сакривени иза политике и заштићени урушеним институцијама које они контролишу. Слични примери где су синдикати учествовали у спасавању државе кроз историју постоје у земљама у ЕУ, која је овде наметнута као мера вредности, у Енглеској, Немачкој и Норвешкој. Поштеније је да синдикати имају своје представнике у власти јер радници финансирају синдикате.
Политичаре финансира држава. Сви ми. И практично немају одговорност. Ко је отишао у затвор због немилосрдне пљачке Србије, које ни богатије земље не би издржале? Ко је одговарао за велеиздају земље, за приватизације? Нико! Зато што су политичари системом сами себе заштитили. Нема нових људи, медија, Србија је претворена у колонију где се народу испире мозак ријалитијима, окупацијом медија какву ни фашистичка Немачка није имала. Млади нам одлазе, а после чујете да се режим хвали да се смањује незапосленост. Па како да се не смањи када 40.000 младих напусти земљу сваке године. Зато се упорно намеће да се синдикати не баве политиком, а многи синдикални лидери постали су тајкуни, уваљени у фотеље и привилегије. И баш их брига за раднике. Имали смо пример најсрамотнијег гушења штрајка у „Фијату“, где смо на делу видели какав синдикат и синдикални лидери одговарају политичарима. Ова идеја мора добити најшири консензус синдикалних организација и удружења грађана. Не видим разлог зашто потплаћени не би узели судбину у своје руке. То је једини начин да на улици и револуцијом не решавамо проблеме. Доста су Срби страдали од Срба. И због Срба.

Најавили сте протесте за 6. октобар. Каква је порука?
- Шести октобар је предлог датума. Одлучићемо када ће бити протест. Али симболика је та да се Србија надала променама и да су политичари изневерили народ. Порука тог датума није идеолошка, већ симболична и сазрела је као идеја у народу. Једни те исти људи се смењују на власти и у опозицији. Они су све богатији, народ све сиромашнији. Пређена је црвена линија. Србија није њихова дедовина.

Како сте замислили политичко деловање синдиката у будућности?
- Такав концепт постоји. Овде се своди на то да синдикат војске предложи министра одбране, док би синдикат полиције предложио министра полиције, студентске организације са просветним радницима министра просвете. То је њихова будућност, да не одлазе више по белом свету. Нека сељаци бирају свог министра пољопривреде. Ко може меродавније од нашег синдиката да предложи министра одбране? Сада је министар одбране политичка креатура, човек који није служио војску, који појма нема како систем функционише. Смеје нам се свет због њега. Поред толиких поштених генерала, врсних стручњака, сјајних организатора, Вулин постројава српске војнике. Живојин Мишић и Радомир Путник се преврћу у гробу. Политичари до те мере иду да понизе овај народ да се некад запитам да ли је то плод њихове глупости или је ово нечији сценарио. Овај покрет мора бити саборан и уставобранитељски. Ако им дозволимо да промене Устав, срушиће се последњи бедем одбране народа.

 

Извор: Курир