Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 14 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

БАХАТИ ДИРЕКТОРИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

КАКО ПОСТАЈЕМ ЗАМОРЧЕ У ПРОСВЕТНОМ СИСТЕМУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поједини директори школа у Србији, а нарочито у Београду, формирају свој затворени круг који обично чине дугогодишњи директори школа са великим искуством, војском запослених које су примили на рад, као и школски одбори који нису у довољној мери упознати са позитивним законским прописима Републике Србије или их  исти не занимају, па све и свашта одобравају директору, а ако је потребно, потписаће и да је школа приватна.

Можемо слободно рећи да поједини директори оне људе које су примили у радни однос веома добро чувају и не дају да се било ко приближи том редном месту. За њих не важе Посебни колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика које потписују надлежно министарство просвете/Влада РС/ и репрезентативни синдикати.
За њих не важи ни Закон о основама система образовања и васпитања, чије кршење они и не поричу.

Поставља се питање: ,,Зашто народни посланици усвајају и доносе законе, кад то за директоре појединих школа на територији Републике Србије уопште не важи, и исти те законе не примењују?”
Заморче Жељко, библиотекар, постао је технолошки вишак 50 % радног времена, па од 1. септембра прима свега 50 % плате због чега не спава и стално размишља како да преживи.

Али не лези враже, обијајући прагове школа и молећи директоре, сви га са љубазним осмехом примише, међутим конкретне одговоре  није добио.

Поједини директори су углас рекли да неће да поштују Закон и ПКУ, хоће да поштују само закон силе, односно наредбу из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

А шта каже члан 5. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и члан 153. Закона о основа система образовања и васпитања?

Члан 5.

Пре почетка школске године, а најкасније до 15. августа, директори школа достављају листе запослених за чијим је радом у потпуности или делимично престала потреба у текућој школској години, као и у претходном периоду и запослених који су засновали радни однос са непуним радним временом, као и листу слободних радних места, која треба да буде потписана од стране овлашћених представника репрезентативних синдиката школе. Уколико листа није потписана од стране овлашћених представника синдиката, директор је дужан да на листи наведе разлоге због којих то није учињено.
Пре почетка школске године, начелници школских управа, представници директора и представници репрезентативних синдиката заједнички утврђују листу из става 1. овог члана.
Опширније...
 
Сви би у шминкере ПДФ Штампа Ел. пошта


Смер Сценски маскер и власуљар хит протеклог уписног рока. Уз диплому и козметичку торбицу посао загарантован


ОБРАЗОВНИ профил - сценски маскер и власуљар, који једино постоји у Школи за негу лепоте, био је апсолутни "хит" протеклог уписног рока. За 30 места, односно једно одељење, била су заинтересована чак 342 мала матуранта! Деца и њихови родитељи су, очигледно, увидели колико су шминкери тражени, да и ако не нађу посао одмах, могу да раде приватно и одлично зараде.


Према речима Веселинке Животић, директорке Школе за негу лепоте, на овај образовни профил се уписују одлични и врло добри ђаци. Кроз школовање, које траје четири године, ученици стичу основна теоријска и практична знања уз стално праћење нових трендова и технологија. На часовима се посебно развијају креативност, маштовитост и прецизност ученика, а практична настава је у позориштима и на телевизијама.


- Наши ученици су оспособљени да раде одмах по завршетку школе - каже Животићева. - Популарности овог занимања допринео је нови "тренд" да се за свадбе, матуре, рођендане и друге догађаје, ангажују шминкери. Одлично је и плаћено. Узмете торбицу са шминком и за сат времена зарадите 50 евра. У ком послу то још има?

Опширније...
 
Инклузија ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 


На састанку Форума средњих стручних школа, водио се разговор о инклузији и потешкоћама са којима се сусрећу запослени у средњим школама.

Наставни кадар, у редовним средњим школама, није едукован за образовање ученика са сметњама у развоју и веома им је тешко да реализују наставу када имају у одељењу неког ученика са сметњама у развоју. Запослени су мишљења да такав начин реализације наставе штети свим ученицима, како редовним, тако и самом ученику који је убачен у систем. Такође су мишљења да на семинарима у трајању од неколико дана не могу стећи адекватно знање како би квалитетно пружили подршку при учењу ученицима са сметњама у развоју. У средњој школи за децу са посебним потребама, сем дефектолога, раде и наставници општих и стручних предмета који су завршили стручно усавршавање у трајању од годину дана (четири семестра) , поред тога имају иза себе дугогодишње практично искуство и сваке године се додатно едукују преко семинара како би квалитетно реализовали наставу.

Најмеродавнији за образовање поменуте популације ученика су дефектолози – олигофренолози, који се школују искључиво за поменуту полпулацију ученика, док су за рад са ученицима са говорним поремећајима адекватно  едуковани искључиво логопеди.

Редовне средње школе све чешће похађају ученици са комбинованим сметњама, као и ученици смањених менталних способности, а последњих година све је више и ученика са аутизмом.

Поставља се питање за „стручњаке“ који су све ово одобрили да ли уопште знају шта је инклузија? Да ли је инклузија да дете ставите у редован систем, а да му не дате подршку? Да га пустите у редован систем да се сам сналази? Жалосно је то што се ради, пре свега, на штету деце, како оних са сметњама у развоју, тако и деце која имају способности, јер су ускраћени за посвећивање наставног кадра.

У средњим школама, која образују децу са поменутим проблемима, постоји ТИМ дефектолога који им се у потпуности посвећује.
Опширније...
 
На листи технолошких вишкова 4.700 просветара ПДФ Штампа Ел. пошта


Почиње преузимање запослених у просвети са непуном нормом

Пред почетак школске године на листи технолошких вишкова налази се 4.721 запослени у основним и средњим школама, од којих је 308 људи такозвани потпуни вишак, са слободних 100 одсто норме.


Међу њима је највише помоћних наставника у средњим школама, учитеља, мајстора, домара, али има и наставника различитих предмета. На листи вишкова је и 5.441 запослени (такозвана листа “Б”), који су радни однос засновали с непуном нормом. Истовремено, у образовним установама је слободно 32.083 места, с тим што је у овој цифри највећи број радних места на којима су ангажовани запослени на одређено време.


Технолошки вишкови који желе да заснују радни однос преузимањем у понедељак и уторак предају захтеве школама. Стручно упутство Министарства просвете о поступању приликом ангажовања запослених у установама образовања и васпитања, прописује да директори на захтеве морају да одговоре у среду и да до четвртка, 29. августа, до 15 сати унесу податке у информациони систем “Доситеј”. Нов пресек стања биће објављен у петак, 30. августа, након чега следи нови круг преузимања, речено је Данасу у Министарству просвете.

У Министарству очекују да највећи део посла буде завршен на активима директора на нивоу локалних самоуправа, који се одржавају током наредне недеље, а логистичку подршку у збрињавају вишкова пружиће радне подгрупе при школским управама и синдикати.

Извор: Данас

 
ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ "ДОСИТЕЈ" - ЛИСТЕ РАДНИХ МЕСТА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
На поправном испиту 1.000 ђака ПДФ Штампа Ел. пошта


Уместо да уживају у летњем распусту, поједини ученици средњих школа морају да поправљају јединице. Највећи проблем математика, физика и хемија. Професори имају обавезу да држе припремну наставу


ДОК ђаци одбројавају дане до краја летњег распуста, у средњим школама се већ увелико ради. Они који су били лењи током школске године или су бежали са часова морали су, уместо одмора, да загреју столицу и полажу поправне испите, како би уписали наредни разред. Међу њима има и деце која су, због болести или других оправданих разлога, морала да изостају из школе.


Према незваничним проценама, у престоници сваке године око 1.000 ученика изађе на поправни испит, због једне или две слабе оцене. Највише недовољних оцена је из математике, физике и хемије. Ипак, из Форума средњих стручних школа упозоравају да се број ученика који не заврше разред у року због слабих оцена, из године у године смањује.


- Све мање ђака излази на поправни, јер наставници све више поклањају оцене - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Како би школа била на "добром гласу" важно је да има што мање јединца и понављача. Као оправдање за слабе оцене ученици наводе да - наставници нису држали допунску наставу, да им није уписана оцена када су одговарали, да није евидентирана њихова активност током часа... Затим, одговарају пред комисијом која им поправи јединицу.


Антић истиче да никога не интересује то што ученици не долазе на часове допунске наставе, па после "прозивају" наставнике да нису држали часове. Он наглашава да су рад и дисциплина у школи веома лоши, као и да сви иду линијом мањег отпора, пошто су наставницима "везане" руке. Како би избегли расправе са ученицима и њиховим родитељима, лакше је омогућити деци да одговарају пред комисијом.

Опширније...
 
На поправном све мање ђака ПДФ Штампа Ел. пошта


Ученицима се масовно поклањају оцене, упозоравају из Форума средњих стручних школа. Број оних који полажу у августу због једне или две јединице је минималан последњих година


ФОРУМ средњих стручних школа Београда упозорава да се у школама масовно поклањају оцене, па је број ученика који "падају" на поправни испит у августу због једне или две јединице минималан. Како истичу у Форуму, последњих неколико година број одличних ученика је знатно порастао па у клупама углавном седе одликаши, који су се пре деценију и више могли избројати на прсте једне руке.


Према речима Милорада Антића, председника Форума, јединице се поправљају, углавном, у мају и јуну и на часовима допунске наставе. Он додаје да ретко ко од ученика остане за полагање у августу. Антић истиче да је у појединим школама више од половине одељења одлично, што је до пре неку годину било незамисливо.


- Наставници масовно поклањају оцене, чиме се урушавају основне образовне вредности, а то су знање, рад и дисциплина - каже Антић. - Најмања оцена није више јединица, већ двојка. У жељи да школа буде на добром гласу, има и директора који утичу на наставнике да не дају недовољне оцене. Има и ученика који траже да одговарају пред комисијом и увек прођу у следећи разред. Не би ме чудило да се ускоро код школа појаве табле са натписом "Код нас нема јединица".

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 15 од 205