Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Промене плана и програма у појединим занимањима ПДФ Штампа Ел. пошта

ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.forumsssb.org.rs


С А О П Ш Т Е Њ Е

Уважени  министре,


Правилници о плану и програму наставе и учења стручних предмета средњег стручног образовања у подручју рада саобраћаја, машинства и електротехнике  освануше средином јуна, а професори општеобразовних предмета остали су изненађени. Овим правилником је предвиђено смањење математике, српског језика док су неки предмети попут музичке културе и других, постали изборни.
Нико нема ништа против повећања броја стручних предмета, али се наставни план и програм средњих стручних школа одређује на почетку школске године, а не у јуну месецу. Зашто то радите министре? Да ли желите да покварите одмор просветним радницима? Да ли морају да брину да ће остати без посла? То је велики стрес, па могу и да се разболе. Да ли ће ученици из средњих стручних школа изаћи ускраћени за основно познавање матерњег језика и развијања логичког мишљења? Напомињемо да нико нема ништа против стручних предмета и стручног усавршавања, али не на уштрб општег образовања, нарочито на уштрб математике и матерњег језика.

Опширније...
 
Деца продају деци дрогу! ПДФ Штампа Ел. пошта 

АЛАРМАНТНО! КРИМИНАЛЦИ ВРБУЈУ МАЛОЛЕТНИКЕ: Деца продају деци дрогу! Прво купе другару поклончић, па га замоле да нешто однесе и после је касно...

На сплавовима, журкама, у кафићима и близини школа тинејџери масовно продају дрогу другим малолетницима!

На ово упозоравају саговорници Курира и истичу да криминалци врбују малолетнике јер они не подлежу кривичној одговорности, односно казне су сувише благе у виду васпитних мера. Смрт Јована Пауновића из Београда, који се предозирао екстазијем уочи свог 18. рођендана на сплаву, и смрт девојчице М. М. (16) из Крагујевца, за коју се верује да је такође жртва наркотика, поново су покренуле ову страшну тему.

- Дилери ангажују малолетнике за растурање наркотика, а то се обично ради по дискотекама, кафићима, сплавовима. То је масовна појава баш због тога што они не подлежу оној кривичној одговорности којој подлежу пунолетни - објашњава за Курир адвокат Небојша Милосављевић.

Он додаје да деца до 14 година нису кривично одговорна, а да се малолетницима од 14 до 16 година изричу углавном васпитне мере.
- Малолетницима од 16 до 18 година може бити изречена казна малолетничког затвора због продаје дроге. Међутим, у пракси се за ово дело најчешће изричу васпитне мере баш због њихових година. Сматрам да је то грешка, дрога је велика опасност за друштво - истиче Милосављевић.

Криминолог Златко Николић наводи да дилери најчешће врбују рањиву децу која имају неки проблем.

- Диловање по клубовима је масовна појава и то је забрињавајуће. У последње време много је дроге на улици, цена је веома ниска и зато је лако доступна деци. Њих штити закон, све остало долази после 16 година. Старијим малолетницима од 16 до 18 година изричу се васпитно-поправне мере, може их задесити и казна малолетничког затвора, али тешко да ће их затворити јер са собом имају мале количине дроге. Одавно сам критиковао те врсте васпитних мера које нису функционалне, а још мање су ефикасне. Сматрам да је грешка што се и старијим и млађим малолетницима изричу само васпитне мере - наглашава Николић.

Бивши оперативац Државне безбедности Божа Спасић каже да се старији малолетници упућују у казнено-поправне домове уколико понове кривично дело, а казна је од шест месеци до пет година затвора.


- Поступак је веома прост, дилер приђе детету, купи му неки поклончић како би га придобио. Друга фаза је да од детета тражи да му буде курир и потрчко. Потом добије неки новац за одрађен посао, онда то полако прелази у диловање. Наравно, те суме новца коју деца добијају су минималне, али постају зависни од те лаке зараде - објашњава Спасић и додаје да у скоро свим школама има младих дилера, а да у Београду има око стотине дечака који се тиме баве.

Главна стецишта
Дилује се у свим школама

Наш извор из полиције открива да се деца млађа од 14 година све чешће хапсе у близини школа због диловања. Према његовим речима, полиција позове децу тих родитеља на разговор.
- Родитељи не прихватају чињеницу да им дете ради нешто лоше, не схватају да су им деца у великом проблему - каже наш извор.
Да су школска дворишта главна стецишта за размену дроге, потврдио је и Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа:
- Диловање дроге почиње већ у основној школи, од шестог, седмог разреда. У средњим школама то толико узима маха, продаје се све сем кокаина и хероина. Нема средње школе у чијем се дворишту бар једном нису размењивали наркотици. Потребно је да полиција појача контроле, да се пооштре казне и да се ради на едукацији.

Казне за малолетнике
- деца до 14 година нису кривично одговорна
- млађим малолетницима (од 14 до 16 година) могу се изрећи само васпитне мере
- старијим малолетницима (од 16 до 18 година) могу се изрећи васпитне мере, а изузетно може се изрећи казна малолетничког затвора
- казне малолетничког затвора најчешће се изричу ако малолетник понови дело

Како да приметите да вам дете дилује

Опширније...
 
Најблаже речено - поражавајуће! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ЗАШТО ЂАЦИ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ДОСИТЕЈ: Пречи им ријалити од школе и знања!

Полагање мале матуре је завршено. Најблаже речено - поражавајуће!

Огромна већина ученика у Србији је, нажалост, још једном показала да не зна историју, географију, математику, хемију, матерњи језик... Од Доситеја Обрадовића су мислили да је Наполеон, неки су га прекрстили у Његоша, Моцарта... Након испита су говорили да је био текст о тамо неком рату за који никад нису чули, да су их збуњивале стилске фигуре... Проблем до проблема за свршене основце. А зашто наши ђаци баш толико немају појма?

- У средње школе нам долазе ученици који све мање знају, али и мање се труде и раде. Од 30 ученика у одељењу, само шест зна таблицу множења, док маса њих меша ћирилицу и латиницу. Али зато сви знају ко су Слоба, Кија и Луна или неке старлете и криминалци! Поистовећују се с њима. За такве ствари не можете кривити младог човека, проблем су преобимно градиво, пренатрпана одељења, преоптерећени професори и недовољна опремљеност учионица. Кривица је и система, онога што нас окружује и што гледамо на телевизији - каже Милорад Антић, професор и председник Форума средњих стручних школа, и додаје да је боље испредавати једну лекцију пет пута него 50 лекција које нико неће схватити:
- Деца код нас бубају уместо да уче с разумевањем и зато сутра ништа не знају. Број уџбеника и њихов садржај треба да се смање и да буду практични и применљиви у пракси. Професори треба при предавању да користе таблете и рачунаре јер су се времена променила и деца тако лакше прихватају информацију. Нешто мора да се мења!

Опширније...
 
Мала матура важна и за децу и за родитеље ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОЧИЊЕ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ: Родитељи, не убијајте ЂАКЕ У ПОЈАМ, ево како да спремите децу за испит

Ових дана никакво бубање не долази у обзир, само прелиставање градива


Родитељи, не дижите панику и не стварајте додатну тензију, не форсирајте своју децу, јер то може довести до лошијег резултата на малој матури, упозоравају саговорници. Трема већ озбиљно дрма ученике који ће сутра тестом из матерњег језика започети полагање пријемног у средње школе. Бранка Тишма, школски психолог, напомиње да родитељи морају бити подршка, те да никако не треба да грде и критикују децу.
•    
- Ових дана важно је да се не диже превелики притисак и тензија међу децом и родитељима, да се код деце додатно не појачава тај страх, јер би деца могла изгубити концентрацију на самом тесту. Савет за малишане је да само прелистају градиво и да понове оно у шта нису сигурни. Нека само понављају да не би направили конфузију - саветује Тишма.


Савети:
•    НАСПАВАЈТЕ СЕ ДОБРО
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГРАФИТНУ ОЛОВКУ, ХЕМИЈСКУ ОЛОВКУ, ГУМИЦУ
•    ДОЂИТЕ НА ИСПИТ ПОЛА САТА РАНИЈЕ
•    СЛУШАЈТЕ УПУТСТВА ДЕЖУРНИХ НАСТАВНИКА
•    ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕСТ И ПРВО РАДИТЕ ОНО ШТО СИГУРНО ЗНАТЕ
•    АКО ОСЕТИТЕ ВЕЛИКУ ТРЕМУ, ПОПИЈТЕ МАЛО ВОДЕ
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ОДГОВОРЕ ПОДЕБЉАТЕ ХЕМИЈСКОМ ОЛОВКОМ
Она напомиње да деца на испит морају доћи наспавана, да спавају минимум шест сати и неопходан је лаган идоручак.
- Добро је да поједу црну чоколаду пред полагање и да понесу течност, као и све што им је потребно од прибора. То би родитељи требало да провере и подсете децу, која су често ужурбана. Најважније је да слушају упутства дежурних наставника и никако да се не ослањају на преписивање јер ће им то само одмоћи. Потребно је да се ослоне на своје способности, да тест прочитају пажљиво, прво да реше оно у шта су највише сигурни, а за крај да оставе оно у шта су мање сигурни.
Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да је мала матура важна и за децу и за родитеље.

Опширније...
 
Директори ће дежурати на матурском ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Директори појединих основних школа у Србији мораће да дежурају на предстојећем матурском испиту и да хватају ученике који буду преписивали на тестовима, али и наставнике који помажу ђацима, најављује за Информер министар просвете Младен Шарчевић
Према његовим речима, ово правило биће уведено најпре у школама на југу Србије у којима је прошле године било варања на завршном тесту. Министар је запретио да ће сменити сваког директора који не буде спречио малверзације на матурском испиту.

Шта ученици смеју да унесу на тест:
* графитну оловку
* хемијску оловку
* гумицу
* лењир
* шестар

Избећи скандал
Шарчевић каже да се ове мере уводе да се не би поновио скандал од прошле године, када је откривено да су ученици у школама Рашког и Пчињског округа због преписивања имали далеко већи број бодова од својих вршњака из других крајева Србије.
- Да бисмо спречили преписивање на завршном испиту, као што се десило прошлог лета, овог пута ћемо тражити од директора да лично надгледају полагање тестова. Њихов задатак биће да контролишу да ли варају ђаци, али и да ли наставници помажу ученицима око решавања тестова. Па да видимо хоће ли онда бити малверзација. А уколико на тестовима буду пријављене и најмање преваре, школе и њихови директори сносиће озбиљне последице - најавио је министар Шарчевић и појаснио како ће се ово ново правило спроводити:
- Директори школа са југа Србије, из Врања, Лесковца и Новог Пазара, где се прошле године највише варало, имаће обавезу да лично нагледају матурске испите. Осим тога, идеја је да насумично изаберемо десет одсто школа у Србији у којима ће директори такође присуствовати решавању тестова. Па ако се то покаже као добро решење и уколико буде мање варања и преписивања, такву праксу увешћемо свуда од следеће године.

Већа одговорност
Да ће нове ригорозније мере засигурно смањити преписивање и варање на малој матури, сагласан је и председник Форума средњих стручних школа Београда Милорад Антић.
Опширније...
 
"ОБРЕНОВАЦ ПОНОВО ПОПЛАВЉЕН!" ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Н/Р Начелнику Сектора за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Драгану Маринчићу

Поштовани,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја очигледно жели да средњој Техничкој школи у Обреновцу уради оно што ни катастрофална поплава није успела 2014. године.

Одбијањем да овој школи одобрите упис траженог броја ученика у први разред трећег степена образовања, господо, ви ћете Техничкој школи нанети ненадокнадиву штету какву ни поплава није успела да јој нанесе.

Школа испуњава све услове, што је неспорно и синдикатима и Министарству,  али Министарство просвете из необјашњивих разлога одбија да Техничкој школи из Обреновца одобри упис ученика.

Сва истраживања су показала да за образовне профиле за које тражимо одобрење постоји потреба на тржишту рада. Поред тога, у Обреновцу ће ове године бити више од сто основаца који завршавају осми разред више него прошле школске године, када је Техничка школа уписала осам одељења нових ђака.
Опширније...
 
ЗАХТЕВ ЗА СЛОБОДАН ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Ул. Немањина бр. 22-26

ПРЕДМЕТ- ЗАХТЕВ ЗА СЛОБОДАН ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

Уважени министре,
на основу члана 15. става 1. Закона о о слободном приступу информацијама од јавног значаја /Сл. гласник РС бр. 120/2004,54/2007,104/2009 и 36/2010/, захтевамо од Вас и Вашег министарства остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја, а све у вези спајања основних и средњих школа.

Форум средњих стручних школа као одговоран синдикат, жели да зна све на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, шта чека запослене у просвети, те да им на основу те информације пружи  благовремено обавештење.

Намеће се и следеће питање које је битно за рад просветних радника и то -
1.    Који су критеријуми за опстанак средње сколе  и на основу којих критеријума ће се одређивати да нека школа остане правно лице?

Форум средњих стручних школа жели да упозна запослене у просвети и понуди решења у смислу да запослени остану на својим радним местима и остваре своја права из рада и радног односа.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 15 од 194