Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 14 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Шта овогодишње осмаке очекује догодине у гимназијама ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Шта овогодишње осмаке очекује догодине у гимназијама


НОВИ САД: Радна група Министарства просвете урадила је наставни план за сва три типа гимназија - општи, друштвено-језички и природно-математички смер, на основу којег ће Завод за вредновање образовања и васпитања израдити наставне програме за први разред гимназије.

Овогодишње осмаке, који се одлуче за гимназијско школовање , у септембру ће дочекати све оно што је у досадашњим гимназијама било добро, то јест школе које ће их припремати за академско образовање на општем, природно - математичком и друштвено језичком смеру, али и многобројне новине, које ће, после више неуспелих покушаја минулих година и гимназије увести у 21. век - каже председник Заједнице гимназија Србије и потпредседник Радне групе за унапређивање гимназијског образовања др Радивоје Стојковић. - Почетком године, на иницијативу министра просвете Младена Шарчевића, формирана је Радна група, коју чине представници Министарства просвете и Заједнице гимназија Србије и коначно смо се договорили о свим неопходним изменама у гимназијском школовању.

По речима др Стојковића већ се увелико ради на иновирању наставних програма свих предмета, а значајне промене догодиће се и са наставним планом.

- У део програма уводи се принцип изборности, тако да ће, поред и до сада обавезних изборних предмета - грађанског васпитања и веронауке, од јесени гимназијалци већ у првом и другом разреду бирати још два изборна програма - каже др Стојковић. - На списку Министарства просвете биће шест оваких програма: језик, медији и култура; појединац, група и друштво; здравље и спорт; образовање за одрживи развој; примењене науке и уметност и дизајн. Од ових програма, свака гимназија изабраће четири које ће нудити својим ученицима. Ученик ће у првом разреду изаберати два, а у другом ће моћи да настави да слуша та два, или изабере друга два. Сваки од ових програма биће заступљен с по једним часом недељно.

У трећем и четвртом разреду као изборни програми остају образовање за одрживи развој; уметност и дизајн, а примењене науке гранају се на оне усмерене ка медицинским и оне усмерене ка техничким наукама. Поред тога, изборни програми биће и основе геополитике; економија и бизнис; религије и цивилизације; методологија научног рада и савремене технологије. Од ових девет програма, свака гимназија изабраће пет које ће понудити својим ученицима, а ученик ће опет изабрати два, али овај пут после годину дана неће моћи да их мења, него ће их слушати две године и то два часа недељно.

Нико неће остати без посла
И мада ове новине у гимназије уводе неке нове програме по речима др Стојковића, нико од тренутно запослених у гимназијама неће остати без посла. Наиме, како је већина новоуведених изборних програма интердисциплинарна, већ према наставним садржајима, предаваће их различити, а већ постојећи наставници. Поред тога, додатни часови у наставничкој норми појавиће се и због вежби, на којима ће се одељења делити на пола.

- За изборне програме формираће се групе од минимум 15 ученика и наравно, оцене ће улазити у просек-каже др Стојковић. - У првом и другом разреду ова два часа изборних програма биће 32. и 33. у недељном распореду, то јест биће два часа недељно више него сада, што није неко нарочито оптерећење, јер наши гимназијалци сада имају мање часова него већина њихових вршњака у другим европским државама, где недељно оптерећење иде и до 40 часова недељно. Друга два часа изборних програма, која се појављују у трећем и четвртом разреду, неће додатно оптеретити ученике, јер су добијена прерасподелом постојећих часова, како због тога што су досадашња два предмета у четвртом разреду, социологија и устав са правима грађана, спојена у један, тако и због друге велике новине , а то је увођење вежби у наставу неких предмета. А вежбе ће у другом, трећем и четвртом разреду гимназијалци имати из биологије, хемије, физике и страних језика, они на друштвено језичком смеру имаће и из филозофије у трећем разреду, док ће у свим разредима рачунарство и информатика, уместо досадашњих теоријских часова и блок наставе, бити заступљени само са вежбама. На овим вежбама ће се одељења делити на групе од по 15 ученика.
Опширније...
 
Зашто се буним?! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Зашто се буним?!

Сматрам да ми је дужност да јавности објасним своје разлоге зашто сам кренуо путем побуне. Најпре желим да се захвалим свима здраво мислећим, истинољубивим и правдољубивим људима, а посебно колегама просветним радницима, члановима националних српских организација, те својим драгим бившим и садашњим ученицима који ме ових дана подржавају у мојој борби против неправде коју сам доживео.

Њихов број је све већи, што ми улива наду да је отпор против трулог система све већи и да је све више оних који не желе да буду бескичмена и безмозгла маса којом разуларени моћници безочно управљају и манипулишу. Истовремено обавештавам јавност да ћу свакодневно, од 13 до 14 часова, а ако буде потребно и за време великих одмора у обе смене, долазити испред Дванаесте београдске гимназије у улици Војводе Степе 82 и протестовати против решења директорке Светлане Миљеновић, које је донела на основу једне лажне и наручене експертизе Института за медицину рада. У којој мери је она апсурдна, говори чињеница да ја и даље радим у Спортској гимназији са 10% радног времена, где држим нормално наставу са ученицима и где нисам никада имао проблема ни са ђацима, ни са запосленима, ни са управом школе. Протестоваћу свакодневно и упорно све док не будем враћен на посао, у учионицу, да наставим свој рад са ђацима, а то је посао који највише волим. Зато позивам све поштене људе, а посебно колеге, да се придруже мојим протестима.

Такође обавештавам јавност да директорка намерава да забашури своју срамну одлуку покушајем да се некако оправда пред собом и другима, да се прикаже великодушном нудећи ми некакву „отпремнину“ чија висина није позната, али кружи прича да би требало да добијем 200 евра по години стажа, па да ме на тај начин купи и вешто ме се ослободи. На памет ми не пада да прихватим ову милостињу државе, јер је то само лукава замка да изађем из просветног система и никада се више не вратим у школу. Тај новац ми се гади и чак га доживљавам као дубоку увреду, јер бих његовим прихватањем у суштини признао да су она и цео тај покварени просветни систем у праву и да прихватам да нисам способан за рад са ученицима. Уколико га буду против моје воље уплатили, објављујем да ћу тај новац вратити Министарству просвете.
Опширније...
 
СЕМИНАР – АРАНЂЕЛОВАЦ од 18.11. – 19.11.2017. године ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

Опширније...
 
ОБАВЕШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Уважене колегинице и колеге,
С љубављу,
организујемо семинар за чланове нашег Синдиката


ТЕМА СЕМИНАРА: РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ ИДЕЈЕ - КАКО ПРЕПОЗНАТИ ИДЕЈУ, УРАДИТИ БИЗНИС ПЛАН, К1 КАТАЛОШКИ БРОЈ 674 (16 сати)

Поштовани колеге,
на семинар би требало упутити колеге који желе да нешто ново науче и  који желе да се баве предузетништвом.
Нови Закон о основама  система образовања  и васпитања /Службени гласник РС бр. 88/2017/, својим одредбама омогућава стварање сопствених средстава и ученичких задруга.
Сложите ће се са мојим мишљењем, да је за то потребно знање. Зато је и циљ овог семинара оспособити младе колеге и кренути ка стварању прихода у школи.
Молим Председнике синдиката и ИО синдиката, да до 6.11.2017. године обавесте Форум Средњих стручних школа, путем  имејл поште, да ли има колега  из установе  који желе да  похађају семинар.
СЕМИНАР – АРАНЂЕЛОВАЦ  у хотелу „Рујна зора“  у периоду од 18.11. – 19.11.2017. године
Хотел обезбеђује:
-    Смештај у собама ½ и 1/3
-    Услуге на бази пуног пансиона + ручак
Желимо Вам леп провод и да вам семинар остане у лепом сећању!


У Београду,
02. 11. 2017. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Родитељи деце наслника могу бити кажњени и са 100.000 динара! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Школа у обавези да покрене поступак против насилника


Школа има обавезу да у року од два дана од сазнања за насиље покрене васпитно-дисциплински поступак и да га води, упозорава Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете.

У конкретном случају вршњачког насиља у Аранђеловцу, треба да се спроведе васпитно-дисциплински поступак против ученика, рекла је Кривокућа за Тањуг и објаснила да тај поступак подразумева не само утврђивање чињеница, већ јасно дефинисање васпитног рада за период од 30 дана, када се и окончава васпитно-дисциплински поступак.

Тај поступак, према њеним речима, дефинише шта ради школа, одељенски старешина, наставници, стручни сарадници, на који начин се родитељи и остале институције укључују, али подразумева и подршку других система за социјални рад, а након тога, гледа се да ли су дате мере дале резултат или не и у складу са тим се изриче васпитно-дисциплинска мера која је предвиђена законом.

А да ли ће родитељи насилне деце у Аранђеловцу, према новом Закону о основама система образовања и васпитања, бити кажњени између 30.000 и 100.000 динара, Кривокућа каже да то зависи:

„Што се тиче тих казнених мера, нама је акценат на васпитном раду, а ако буде било нужно онда се спроводе и те рестриктивније мере“, рекла је Кривокућа и додала да понашање родитеља зависи од случаја до случаја.

„Чињеница је да сваки родитељ воли своје дете и да му је његов интерес на првом месту, али то не значи да на прави начин приступа проблему што је и разумљиво, јер ни самим родитељима није лако уколико њихова деца трпе насиље, или га врше па имамо најразличитије примере од тога да не разговарају отворено са дететом које је жртва или да покушавају да пронађу оправдање за дете које врши насиље“, каже Кривокућа.

Републичка просветна инспекција, представници школске управе Крагујевац и представници групе за заштиту од насиља јуче су посетили Техничку школу „Милета Николић“, каже Кривокућа и додаје да су тамо прикупљене све потребне информације о конкретном случају, обављени разговори са директором, стручним лицима и тимом за заштиту од насиља, како би се испитало шта је школа предузела, али и дале неке конкретне мере и предлози око даљег процеса.

Такође, каже да је и одржан састанак са директорима и стручним сарадницима свих основних и среднињих школа у Аранђеловцу, ради размене информација и унапређивања рада на заштити од насиља.

„Ако говоримо о законској основи, школе треба да приступају у складу са новим Законом о основама система образовања и васпитања, а такође имају Правилник о примени протокола за заштиту од насиља, злостављања и занемаривања“, рекла је Кривокућа.

Опширније...
 
Дуално образовање у школама 2019 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Дуално образовање у школама 2019. Да ли ћемо стварати јефтину радну снагу?


У образложењу закона је као циљ наведено прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих до 25 година и јачање конкурентности привреде Србије на регионалном и глобалном нивоу.

Скупштина Србије усвојила је Закон о дуалном образовању, који би, према проценама министарства просвете, требало да омогући ефикасније образовање, као и запошљавање младих одмах након средње школе.

Усвојене и измене и допуне Закона о предшколском васпитању и образовању и Закона о основном образовању и васпитању.

Изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању прописује се нов начин учешћа локалне самоуправе у обезбеђивању средстава за остваривање делатности предшколског васпитања и образовања и локалној самоуправи се препушта да утврди економску цену предшколског програма по детету.

За разлику од досадашње праксе да родитељи плаћају 20 одсто економске цене вртића, а локална самоуправа 80, ступањем на снагу новог Закона о основама васпитања и образовања, општине и градови моћи ће да плаћају "до 80 одсто".

Измене и допуне Закона о предшколском образовању углавном се односе на усаглашавање са предлогом системског просветног закона - Закона о основама система образовања и васпитања који је недавно усвојен.

Изменама закона је утврђено повећање висине новчаних казни за прекршај одговарајућих норми Закона за предшколску установу, односно основну школу, као и новчане казне за директора, односно одговорно лице предшколске установе, односно школе која остварује припремни предшколски програм.

Опозиција: Закон ствара јефтину радну снагу


Током расправе је, међутим, опозиција оценила да предложени Закон о дуалном образовању служи за стварање јефтине радне снага и да је много више у корист послодаваца који ће моћи по ниској цени да искоришћавају децу.

У образложењу закона је као циљ наведено прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих до 25 година и јачање конкурентности привреде Србије на регионалном и глобалном нивоу.Законом се уређује садржај и начин остваривања дуалног образовања, узајамна права и обавезе ученика, родитеља, школе и послодаваца, материјално и финансијско обезбеђење ученика, као и друга питања од значаја за дуално образовање.

Дуално образовање је модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у коме се кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу компетенције у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења.

Законом је утврђено да министар просвете уз претходно прибављено мишљење Националног просветног савета и Савета за стручно образовање и образовање одраслих, доноси план и програм наставе и учења.

Стандард квалификације и план и програм наставе и учења иновира се сваких пет година или у краћем року ако потребе привреде и технолошког развоја то захтевају.

Обим учења кроз рад износи најмање 20 одсто, а највише 80 одсто часова од укупног броја часова стручних предмета.

Учење кроз рад реализује се у складу са школским календаром током школске године у периоду од 8.00 до 20.00, најдуже шест сати дневно, односно 30 сати недељно, у складу с планом и програмом наставе и учења.

Учење кроз рад реализује се у целости код једног, односно више послодаваца у складу са планом и програмом наставе и учења. У школи се реализује највише 25 одсто часова учења кроз рад.

Ученик који обавља учење кроз рад има право на накнаду, која се исплаћује једном месечно, најкасније до краја текућег месеца за претходни месец по сваком сату проведеном на учењу кроз рад у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада.

Законом је утврђено да Влада Србије образује комисију за развој и спровођење дуалног образовања у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог закона, ради спровођења и унапређивања дуалног образовања и трогодишњих вредновања остварених резултата.

Одредбе Закона примењиваће се на део средњег стручног образовања и васпитања за образовне профиле у трајању од три, односно четири године и специјалистичког образовања.

Закон ће се примењивати од школске 2019/2020. године

Опширније...
 
ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 15 од 185