Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 38 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Мала матура важна и за децу и за родитеље ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОЧИЊЕ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ: Родитељи, не убијајте ЂАКЕ У ПОЈАМ, ево како да спремите децу за испит

Ових дана никакво бубање не долази у обзир, само прелиставање градива


Родитељи, не дижите панику и не стварајте додатну тензију, не форсирајте своју децу, јер то може довести до лошијег резултата на малој матури, упозоравају саговорници. Трема већ озбиљно дрма ученике који ће сутра тестом из матерњег језика започети полагање пријемног у средње школе. Бранка Тишма, школски психолог, напомиње да родитељи морају бити подршка, те да никако не треба да грде и критикују децу.
•    
- Ових дана важно је да се не диже превелики притисак и тензија међу децом и родитељима, да се код деце додатно не појачава тај страх, јер би деца могла изгубити концентрацију на самом тесту. Савет за малишане је да само прелистају градиво и да понове оно у шта нису сигурни. Нека само понављају да не би направили конфузију - саветује Тишма.


Савети:
•    НАСПАВАЈТЕ СЕ ДОБРО
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГРАФИТНУ ОЛОВКУ, ХЕМИЈСКУ ОЛОВКУ, ГУМИЦУ
•    ДОЂИТЕ НА ИСПИТ ПОЛА САТА РАНИЈЕ
•    СЛУШАЈТЕ УПУТСТВА ДЕЖУРНИХ НАСТАВНИКА
•    ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕСТ И ПРВО РАДИТЕ ОНО ШТО СИГУРНО ЗНАТЕ
•    АКО ОСЕТИТЕ ВЕЛИКУ ТРЕМУ, ПОПИЈТЕ МАЛО ВОДЕ
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ОДГОВОРЕ ПОДЕБЉАТЕ ХЕМИЈСКОМ ОЛОВКОМ
Она напомиње да деца на испит морају доћи наспавана, да спавају минимум шест сати и неопходан је лаган идоручак.
- Добро је да поједу црну чоколаду пред полагање и да понесу течност, као и све што им је потребно од прибора. То би родитељи требало да провере и подсете децу, која су често ужурбана. Најважније је да слушају упутства дежурних наставника и никако да се не ослањају на преписивање јер ће им то само одмоћи. Потребно је да се ослоне на своје способности, да тест прочитају пажљиво, прво да реше оно у шта су највише сигурни, а за крај да оставе оно у шта су мање сигурни.
Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да је мала матура важна и за децу и за родитеље.

Опширније...
 
Директори ће дежурати на матурском ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Директори појединих основних школа у Србији мораће да дежурају на предстојећем матурском испиту и да хватају ученике који буду преписивали на тестовима, али и наставнике који помажу ђацима, најављује за Информер министар просвете Младен Шарчевић
Према његовим речима, ово правило биће уведено најпре у школама на југу Србије у којима је прошле године било варања на завршном тесту. Министар је запретио да ће сменити сваког директора који не буде спречио малверзације на матурском испиту.

Шта ученици смеју да унесу на тест:
* графитну оловку
* хемијску оловку
* гумицу
* лењир
* шестар

Избећи скандал
Шарчевић каже да се ове мере уводе да се не би поновио скандал од прошле године, када је откривено да су ученици у школама Рашког и Пчињског округа због преписивања имали далеко већи број бодова од својих вршњака из других крајева Србије.
- Да бисмо спречили преписивање на завршном испиту, као што се десило прошлог лета, овог пута ћемо тражити од директора да лично надгледају полагање тестова. Њихов задатак биће да контролишу да ли варају ђаци, али и да ли наставници помажу ученицима око решавања тестова. Па да видимо хоће ли онда бити малверзација. А уколико на тестовима буду пријављене и најмање преваре, школе и њихови директори сносиће озбиљне последице - најавио је министар Шарчевић и појаснио како ће се ово ново правило спроводити:
- Директори школа са југа Србије, из Врања, Лесковца и Новог Пазара, где се прошле године највише варало, имаће обавезу да лично нагледају матурске испите. Осим тога, идеја је да насумично изаберемо десет одсто школа у Србији у којима ће директори такође присуствовати решавању тестова. Па ако се то покаже као добро решење и уколико буде мање варања и преписивања, такву праксу увешћемо свуда од следеће године.

Већа одговорност
Да ће нове ригорозније мере засигурно смањити преписивање и варање на малој матури, сагласан је и председник Форума средњих стручних школа Београда Милорад Антић.
Опширније...
 
"ОБРЕНОВАЦ ПОНОВО ПОПЛАВЉЕН!" ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Н/Р Начелнику Сектора за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Драгану Маринчићу

Поштовани,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја очигледно жели да средњој Техничкој школи у Обреновцу уради оно што ни катастрофална поплава није успела 2014. године.

Одбијањем да овој школи одобрите упис траженог броја ученика у први разред трећег степена образовања, господо, ви ћете Техничкој школи нанети ненадокнадиву штету какву ни поплава није успела да јој нанесе.

Школа испуњава све услове, што је неспорно и синдикатима и Министарству,  али Министарство просвете из необјашњивих разлога одбија да Техничкој школи из Обреновца одобри упис ученика.

Сва истраживања су показала да за образовне профиле за које тражимо одобрење постоји потреба на тржишту рада. Поред тога, у Обреновцу ће ове године бити више од сто основаца који завршавају осми разред више него прошле школске године, када је Техничка школа уписала осам одељења нових ђака.
Опширније...
 
ЗАХТЕВ ЗА СЛОБОДАН ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Ул. Немањина бр. 22-26

ПРЕДМЕТ- ЗАХТЕВ ЗА СЛОБОДАН ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

Уважени министре,
на основу члана 15. става 1. Закона о о слободном приступу информацијама од јавног значаја /Сл. гласник РС бр. 120/2004,54/2007,104/2009 и 36/2010/, захтевамо од Вас и Вашег министарства остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја, а све у вези спајања основних и средњих школа.

Форум средњих стручних школа као одговоран синдикат, жели да зна све на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, шта чека запослене у просвети, те да им на основу те информације пружи  благовремено обавештење.

Намеће се и следеће питање које је битно за рад просветних радника и то -
1.    Који су критеријуми за опстанак средње сколе  и на основу којих критеријума ће се одређивати да нека школа остане правно лице?

Форум средњих стручних школа жели да упозна запослене у просвети и понуди решења у смислу да запослени остану на својим радним местима и остваре своја права из рада и радног односа.
Опширније...
 
ФОС 2018 У СЛИКАМА! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

СПОРТСКА БОРБА

 

 

Опширније...
 
Београд најскупљи ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

РОДИТЕЉИ НА МУКАМА, ДИЖУ И КРЕДИТЕ: За матуру чак 2.000 евра!

Муке… Да би наследницима обезбедили одлазак на матурско вече, морају да издвоје 1.000 евра за прославу и исто толико за додатне часове за припрему полагања испита.
Родитељи деце која завршавају средњу и основну школу хватају се за главу од муке!

Поред папрених трошкова од 1.000 евра за припрему полагања завршног испита и часове, додатан трошак и главобоље задаје им и прослава матурске вечери која се ближи. Да би својим мезимцима обезбедили одлазак на ово славље, мораће да искеширају још 1.000 евра, а све то ће дебело да их кошта - чак 2.000 евра.

Према нашој рачуници, ако се девојке определе за најјефтинију варијанту, морају да одвоје око 13.000 динара, док ће им за најскупље одевне комбинације бити потребно невероватних 101.000 динара. Због ове енормне суме многи су принуђени да подижу кредите и да се задужују код пријатеља и родбине.

- Радим као медицинска сестра за 34.000, а супруг за 80.000 динара. Живимо као подстанари, стан плаћамо 250 евра месечно, плус рачуне око 150 евра. Ове године спремам обе ћерке, једну за малу, а другу за велику матуру. Да би им обезбедила одлазак на матурско вече, купила ципеле и хаљине, морам да подигнем кредит - јада се за Курир Ј. Л. из Београда.


Да се родитељи задужују како би мезимцима купили хаљине, накит, свечане тоалете и одела, потврдио је и председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

- Многа деца из појединих трогодишњих школа одустају од прославе управо због недостатка новца. Са друге стране, имамо родитеље који подижу кредит због тога, позајмљују од родбине, а не знају како ће да врате дугове - прича Антић и додаје:

- Они су на великим мукама јер ће за припреме, часове и матурске прославе имати трошак од 2.000 евра. То јесте растанак од друштва и школе, али не треба да буде растанак од новца због куповине. Није све у скупим хаљинама и крпицама.

Опширније...
 
ДАН УЖИВО - ТЕМА ДАНА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


ИНФО ФССШБ
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 13 од 191