Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФССШ поводом догађаја у Великој Плани ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
У ШКОЛАМА СЕ ДЕШАВА ЈЕЗИВА СТВАР! Алармантни подаци шокирали Србију! ПДФ Штампа Ел. пошта


Крај првог тромесечја ове школске године указује на драматичне податке.
* Ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана
* Разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка
*  Уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе

Наиме, ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана, док средњошколци не долазе на часове по десет дана. А разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка.  Нажалост, све то уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе, које сутра неће ни знати ни умети да преузму одговорност за своје поступке.

Наиме, како би деца имала што боље оцене у дневнику, немали број родитеља подржава и правда намерне изостанке кад су провере знања.

У једном одељењу осмог разреда једне београдске школе у првом тромесечју забележено је чак више од 700 изостанака, од којих је већина оправдана. Само четворо ученика није имало ниједан изостанак, због чега су добили и јавну похвалу од разредног старешине. Реч је о одељењу које има укупно 28 ђака, што значи да 24 ученика која су изостајала у школи нису била у просеку 30 часова, а то је укупно пет дана.

- Разлог толиког броја изостанака јесте то што ђаци избегавају контролне и писмене задатке. Родитељи их у томе подржавају. Одмалена их уче да је боље хватати кривине него бити одговоран. Јавна похвала разредног старешине коју је добило четворо ученика зато што нису имали ниједан изостанак указује на то да су сви у школи свесни шта се ради, али да су немоћни да томе стану на пут - испричала је мајка једног осмака.

Купују оправдање за 200 динара
Милорад Антић из Форума средњих стручних школа истиче да је тај тренд да родитељи правдају изостанке, а све како би се прикрило незнање ђака, великог маха узео последњих неколико година.

- Најчешће родитељи правдају изостанке у првој и у првој половини друге године средње школе. Већ у трећој и четвртој години средње школе то чине и сами ђаци, који се на разне начине довијају да донесу оправдање. Најчешће га купују за 200 динара. Знају они веома добро коме да се обрате у школском дворишту како би на црно набавили лекарско оправдање, па само упишу датум који им одговара - наводи наш саговорник.

Опширније...
 
ЗАВАРИВАЧУ, ОЖЕНИ МЕ: Ови мајстори се враћају у Србију, ПЛАТЕ СУ ВЕЋЕ НЕГО У НЕМАЧКОЈ и износе и до 7.000 ЕВРА! ПДФ Штампа Ел. пошта


Кажу да добар мајстор злата вреди, али га је у Србији све теже наћи – или је презаузет или је отишао у Немачку.

Међутим, у последње време имамо и кретање у супротном смеру.

Разлог је једноставан: неке занатлије у Србији могу да зараде више него у Немачкој. Реч је о заваривачима који су ангажовани на изградњи Турског тока кроз Србију. Њихова месечна зарада је између четири и седам хиљада евра.

“Плате заваривача генерално могу да буду добре, задовољна сам платом, иако стоји да су у Европи веће него овде”, каже за Јелена Аћимовић, заваривач.
Према њеним речима, никада није размишљала о одласку из земље, иако је имала доста понуда

“Посао јесте тежак, услови уопште нису наивни, али не представља ми проблем јер сам навикла”, истиче Аћимовић.

“То јесте једно од дефицитарних занимања у Србији, нажалост заваривачи нису једини, имамо једну широку лепезу која је годинама непроменљива када су у питању профили који недостају нашим послодавцима: оператери на ЦНЦ машинама, зидари, армирачи, фризери, тесари, бравари, пекари, месари…” каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Мартиновић указује на то да послодавци често не могу да задовоље своје потребе, па они који имају тражена знања могу да бирају послодавца и постављају услове.

“Управо смо завршили циклус обуке 175 заваривача, али ни то није довољно у односу на наше потребе”, додаје Мартиновић.

“Осим плате, врло је важан и статус у друштву”, подсећа Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа. Он наводи пример из Обреновца где заваривачи у ТЕНТ-у имају врло високе плате, па су девојке по кафићима носиле беџ “Заваривачу, ожени ме”.

Kurir.rs/B92/Prva TV

 
Ко у Србији може зарадити и до 7000 евра месечно? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро можете видети од 31:21 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
ДОКЛЕ СМО ДОГУРАЛИ: Наставници пију лекове за смирење у страху од ђака насилника ПДФ Штампа Ел. пошта


Разбијен нос, шамарање, псовке, па и ударање седиштем бицикла по глави су само део малтретирања, којима се професорима узвраћа за закључене оцене или упућен прекор. Ко је крив за такво понашање и може ли се томе стати на пут?

Ученик основне школе је напао директора у Сремској Митровици - седиштем бицикла! У кошкању двоје ученика Основне школе "Никола Тесла" у Београду повређена је наставница физичког васпитања.

У ОШ "Вук Караџић" у Бачкој Паланци родитељ је напао наставницу - гурао је по ходнику, вукао за одећу и покушавао да удари. Нису добро прошли ни наставници који су се умешали како би помогли наставници. Ово су случајеви који су се догодили само у протекла два месеца.

Они који су основну и средњу школу похађали пре две, три деценије сећају се како су наставници непослушне ђаке вукли за зулуфе, лупали шамаре, терали у ћошак. Данас је то незамисливо, што је потпуно у реду, али са друге стране, чини се, да су ученици ипак презаштићени, а просветни радници препуштени на милост и немилост бахатој деци, али и родитељима.

Некада је улазак наставника и професора у учионицу поздрављан тако што би сви до једног устали и сели кад професор седне, а данас тај исти професор кад улази у школу једино што очекује је креда у главу. Неко устане уз подругљив осмех, већина ни не устаје, кажу нам наставници. Насиље је сваке године све учесталије, а прелило се из средњих школа и на основне.

Антић: Насиље свеприсутно
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа каже да је насиље већ годинама свеприсутно у школским клупама и да су наставници и професори готово немоћни.

- То се дешава свакодневно, наставници пију лекове за смирење па иду на час. Деца су агресивна, али имате и оне који ометају час, шеткају се, телефонирају. Професорима су руке везане, а страхују и од родитеља. У многим случајевима родитељи насилне деце неће да дођу када буду позвани у школу на разговор - истиче за Антић.

ИЗВОР: mondo.rs

 
САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

Основна тежња синдикалних централа је да оствари масовност и солидарност, а свака акција синдиката успешна је и доноси резултате само ако задовољи ове постулате.

Синдикати би требало да буду отворени за све оне који прихватају њихове принципе и буду организације којима је битна припадност, односно сарадња са свима који делују у овој области поштујући законе и прописе Републике Србије.

Ових дана добијамо информације да један од четири репрезентатива синдиката просвете организује штрајк упозорења једночасовном обуставом рада. Није нам јасно зашто овај синдикат није упутио позив и осталим репрезентативним синдикатима да се прикључе овом штрајку, нити разлог необавештавања других синдиката о њиховом делању.

Очигледно да их не занима успех и решавање нагомиланих проблема, нити им је циљ да што већи број запослених у просвети учествује у штрајку упозорења ради заштите угрожених права из рада и радног односа.  Све се више чини да исти синдикат дела само ради сопственог промовисања.

Штрајк упозорења одржаће се у петак 8. новембра 2019. године обуставом рада од 12 до 13 часова у школама које су чланице Уније синдиката просветних радника Србије.

Захтев штрајкача је да се насиље у школама стави у законске оквире.

Шта рећи, а не установити једну једину истину и с тим у вези чињеницу - нема просветног радника и човека у образовању који не жели и неће да се бори против насиља у школама.
Опширније...
 
БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА У ШКОЛИ: Ђаци силеџије иду у ИЗОЛАЦИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта


Казна „Stadi rum“ може бити библиотека или учионица у којој би ученици насилници били под надзором дежурног наставника и тамо читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом

Ученици који ометају наставу у школама и непримерено се понашају према вршњацима или наставном особљу убудуће би могли да буду удаљени с часа у тзв. stadi rum, то јест посебну просторију где би под надзором дежурног наставника читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом.

Решење проблема

Ово је само једна од мера које је Форум београдских гимназија (ФБГ) предложио министру просвете Младену Шарчевићу како би се решио проблем све учесталијег вршњачког насиља у школама, а оне подразумевају измену законске регулативе. Поред оснивања „stadi ruma“, ту је и суспендовање ученика с наставе током трајања васпитно-дисциплинског поступка, али и забрана преласка из једне школе у другу за време поступка.

- Идеја „stadi ruma“ примењује се на Западу, али постоји и овде у неким приватним школама. Наставници не смеју данас да недисциплиноване ученике избаце с часа ма шта они радили, вређали наставнике или другу децу, добацивали, гурали се... „Stadi rum“ може бити и библиотека или учионица у које би такав ученик био упућен под надзором дежурног наставника до краја часа. Ту би могао да размисли о свом понашању, прочита неку књигу или поприча с неким, а затим се врати на наставу - објашњава за Курир председник ФБГ Александар Марков.

Важан је психолог

Како Марков каже, једна од предложених мера је и суспензија ученика с наставе.

- По закону, школа је дужна да тај поступак оконча у року од 30 дана. Такође, ту је и забрана пребацивања ученика из школе у школу док траје дисциплински поступак. Ово су почетни предлози о којима ћемо тек разговарати - каже Марков.

Председник средњих стручних школа Милорад Антић каже да се идеја о суспензији с наставе одавно провлачи.
- Не смете ђака да оставите без учења, обавеза и рада, нико нема право да детету одузима образовање или право да учи. Што се туче „stadi ruma“, наставник и данас може да ђака који се, примера ради, гура на часу и добацује пошаље код психолога, педагога или директора. Мислим да је изузетно важан рад психолога - каже Антић за Курир.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 12 од 205