Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Хаос око надокнаде градива: У појединим школама уводе 8. час, а у некима ће тражити да се на наставу дође пола сата раније ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Оваква надокнада часова биће само имитирање наставе, упозоравају просветари

Министарство просвете наложило је школама да саме направе план надокнаде часове, изгубљених током продуженог распуста. Већина је у старту одустала од радних субота, али су онда на ред дошле и неке сумануте идеје: поједине школе решиле су да уведу 8.час, док ће друге тражити да се у школу дође пола сата раније или да се последњи час продужи за 15 минута.


Тако ће ђаци који буду имали осми час, уместо стандардних пет, тог дана у школи провести чак седам сати. А они који буду морали да дођу пола сата раније, односно у 7.30, ујутру ће морати да се буде у цик зоре, нарочито ако им школа није близу куће.

Пуко испуњавање форме

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да ће оваква надокнада часова бити само "имитирање наставе" и да се она ради тек да би се испунила форма.

- Ако терате ђаке да остану и осми часу школи или да дођу у 7.30 да слушају наставу, они сигурно неће бити мотивисани за рад и таква настава неће имати ефекта. Исто тако сам чуо да ће у појединим школама продужити последњи час за 15 минута. То такође није никакав вид надокнаде. Ђаци ће одседети тих 15 минута јер морају, а не зато што ће за то време нешто стварно и научити - наводи Антић.

Опширније...
 
Јединица избрисана из средњих школа, масовно поклањамо оцене: Наставник послао снажну поруку родитељима, директорима и Министарству ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Са њим је сагласна и наставница медицинске школе у Београду која нам прича да се, због немогућности да икоме да јединицу, дешава да медицински техничар изађе из школе без минимума знања

Поклањамо оцене шаком и капом. Ако не пристанемо да дамо већу оцену, сумња се у наш рад, проглашавамо се неспособнима да учимо децу, и то је такав притисак да на крају морамо да попустимо.

Молим вас, престаните то да радите! Престаните да нас терате да деци дајемо оцене које немају покриће у знању.

Овако наставник Милорад Антић, у име Форума средњих стручних школа и својих колега, апелује на родитеље, директоре школа и Министарство просвете. Како каже, о масовном поклањању оцена и притисцима које просветари трпе стално се прича по зборницама и ходницима школа, али наставници више не знају шта да учине да би то прекинули.

- Јединица више не постоји као оцена. У основним школама је одавно нема, а сад се полако брише и из гимназија и средњих стручних школа. Кад би се наставник усудио да ученику који ништа не зна да јединицу, прошао би голготу. Био би окривљен да не држи добро допунску наставу и да не објашњава како треба, иако на допунску наставу ђаци или одбију да дођу или дођу и неће да слушају - прича Антић за Telegraf.rs.

Он упозорава родитеље да трком за оценама које немају покрића у знању чине деци медвеђу услугу и уче их погрешним вредностима у животу.

- Деца тако прихватају потпуно погрешан систем вредности у којем се све може завршити преко везе или "на муфте". Многе оцене су шарена лажа. Замислите какав је то пораз за ово друштво када у средњу школу дође неко ко не зна да реши сложенију рачунску операцију или брка таблицу множења, неко ко не зна сопствену историју и географију - наводи он.

У том врзином колу притисака и уцена учествују сви, додаје Антић, од родитеља до директора школа и Министарства просвете.
- Ако се сећате, сам министар је рекао да треба смањити градиво за оцене 2,3,4,5... То не води никуда, осим додатном срозавању већ опалих критеријума - истиче наш саговорник.

Опширније...
 
ПРОДУЖЕН РОК ВАЖЕЊА ПКУ! ПДФ Штампа Ел. пошта


ИНФО ФССШ
 
Од следеће године без забране запошљавања у јавном сектору ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Забрана запошљавања у јавном сектору, која се примењује већ шесту годину, највероватније ће бити укинута крајем ове године. Планирано је да се од 2020. године примењује нови механизам запошљавања у целом јавном сектору, прeма такозваним кадровским плановима, незванично сазнаје „Политика”.

То значи да владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање неће више давати зелено светло за попуњавање сваког појединачног радног места. Убудуће ће само одобравати план запошљавања у одређеном државном органу. Служба која има потребу за попуњавањем одређеног броја радних места сачиниће план, који ће потом предати надлежном министарству, а оно потом затражити сагласност Владе Србије.

Кадровски планови су, иначе, раније постојали у министарствима и државним органима, што је значило прецизно планирање послова и броја потребних људи. Сада би они требало да се примењују на цео јавни сектор, то јест и на школе, болнице, домове здравља.

Укидање забране запошљавања једна је од тема о којима ће Бранко Ружић и Синиша Мали, министри државне управе и финансија, ових дана разговарати са мисијом Међународног монетарног фонда, која до 5. фебруара борави у Београду. На дневном реду је и начин запошљавања у јавном сектору и, наравно, платни разреди, који је требало да буду уведени ове године, али су одложени за наредну.

Мера забране пријема у радни однос у јавном сектору уведена је крајем 2013. и до сада је у договору са ММФ-ом у више наврата продужавана.

Ипак, то није значило и потпуну обуставу запошљавања у јавном сектору, јер су нови кадрови примани у радни однос тамо где се појавила потреба за тим. Потребно је било добро образложење и одобрење владине Комисије за давање сагласности за ново запошљавање.

Фискални савет је више пута у последње време упозоравао да је ову меру требало укинути 2015. године. Недавно су изашли и са препоруком да се током 2019. мора контролисано изаћи из мере забране запошљавања јер већ постоји мањак запослених у кључним деловима јавног сектора. Према њиховој анализи, у здравству недостаје 3.000 радника, а само у Клиничком центру Србије мањак је 1.000 запослених. Недовољно људи је запослено и у државној администрацији. У Пореској управи недостаје око 500 људи, а у инспекцијским службама око 300.

– Забрана запошљавања довела је до снажног смањења броја стално запослених, али је тај пад ублажен повећањем броја посредно ангажованих радника. Увођење забране запошљавања одмах је зауставило раст укупне запослености у државном сектору. Директна последица било је смањење броја стално запослених радника (на неодређено) и то за готово 36.000 људи у периоду 2014–2017. Тиме је укупна запосленост смањена за више од седам одсто, што је прилично велико смањење – наводи Фискални савет у „Мишљењу на Фискалну стратегију 2019–2021”.

Опширније...
 
Смене директора почетком другог полугодишта ПДФ Штампа Ел. пошта

 

У 100 школа у Србији од 1. септембра биће уведен једносменски рад, у оквиру пилот-пројекта, а неки од критеријума по којима ће установе бити изабране су да имају ђачку кухињу или да се храна може достављати из најближег окружења, затим да буду добро опремљене за спортске активности, да имају ђачке задруге и низ других садржаја, како би боравак ученика у тим школама био садржајан.
Једносменски рад не може да се уведе преко ноћи. То је десетогодишњи посао који ће бити записан и у новој Стратегији образовања – каже у интервјуу за Данас Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он најављује да ће прелазак на рад у једној смени омогућити и нова мрежа школа, која у марту треба да буде усвојена.

– Локалним самоуправама ћемо послати последњи позив да нам доставе своје предлоге нове мреже школа, а крајњи рок да она буде усвојена је март. Београд је посао скоро завршио, неки су већ послали своје предлоге, а има локалних самоуправа за које знамо да тај посао нису ни почеле да раде, и ако не испоштују законски рок, ми преузимамо одговорност. Покушавамо да тај посао урадимо демократски. Још немамо процену могућих технолошких вишкова, али сигурно знамо да вишка простора има у основним и средњим школама, а да он фали факултетима и високим школама – истиче Шарчевић.

* Као платформа за нову мрежу школа је послужила студија Светске банке. Шта пише у том документу?

– Помоћ Светске банке нам је драгоцена, али тај документ није обавезујући, јер ми мрежу радимо према свом моделу. Локалне самоуправе се веома разликују, тако да је немогуће применити свуда исте стандарде. У Бојнику, рецимо, имате смањење броја ђака, а у суседном Дољевцу нема тих проблема. Покушавамо ствари да поставимо стратешки. Ако смо у Крагујевцу отворили центар за целоживотно учење, томе је претходило повезивање са Факултетом техничких наука. Имали сте две техничке средње школе од којих је спајањем настала једна, чиме смо ослободили једну зграду да Филолошко-уметнички факултет одвојимо у две целине. Где год смо могли уређивали смо систем, а када нова мрежа буде готова, знаћемо тачно у којој регији је вишак, а где мањак квадрата, пратићемо чак и пројекције где постоји тренд раста популације и у тим срединама нећемо много мењати. Циљ јесте да групишемо децу и обезбедимо им добре педагошке услове, али не по цену да их возимо километрима и угрозимо нека подручја. Смањење броја ђака у неким срединама отвара могућност за увођење једносменског рада у школама.

Опширније...
 
4 града у Србији штанцују вуковце као на траци: Сваки пети ђак овде има Вукову диплому, а кад полажу завршни испит, открије се тужна истина ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Кад полажу матуру, поједини вуковци из ових градова буду и испод републичког просека. Како се изборити против хистерије поклањања оцена?
Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина четири су града у Србији која су оборила рекорд по броју вуковаца. Сваки пети ученик у овим градовима носилац је престижне Вукове дипломе, што значи да се сваки пети ђак у генерацији издваја као натпросечан и изузетан, показују подаци Завода за вредновање квалитета образовања.

Да ли се у овим градовима рађају најпаметнија и најнадаренија деца или су посреди ниски критеријуми у оцењивању?

Испод просека на тесту и до 15 одсто вуковаца

Судећи по резултатима које ђаци из ових градова постижу на малој матури, рекло би се да је пре ово друго. Наиме, ученици из Косовског и Поморавског округа на матури остварују у просеку најслабије резултате, а многи вуковци завршни испит не ураде ни на нивоу републичког просека.

- Тако су постигнућа чак 15 одсто вуковаца у Косовском округу испод републичког просека - наводи се у анализи Завода за вредновање квалитета образовања.

Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина јесу рекордери, али оцене се поклањају шаком и капом и у остатку Србије. Просек за целу земљу је овај: сваки други ђак је одличан, сваки пети у књижици има све петице, а сваки седми је вуковац.

Опширније...
 
Земунка први пут отворила електронски дневник и шокирала се када је видела оцене свог детета: "Шта? Не могу да верујем!" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Наставници у Ес-дневнике уносе све о ученику, и то све уз смајлије. А ми смо први пут завирили у нови дневник са мајком којој ћерка све прича, али овога пута није стигла...

За некога ко је у средњој школи од мајке крио кеца из физике месец дана, електронски дневник звучао је прилично застрашујуће. Родитељ само треба да унесе шифру преко мобилног телефона или рачунара, и пред њим су сви могући подаци о детету: колико изостаје, да ли бежи са часова, како се понаша, куца ли смс-ове док наставници предају и, наравно, какве су му оцене.

Да би се уверили у то како ради фамозни Ес-дневник, посетили смо Медицинску школу "Надежда Петровић" у Земуну, где су родитељи још у новембру добили шифре да приступе овом систему (свака школа сама одређује када ће поделити шифре). На моменте сам осећала олакшање што сам била ђак у време када технологија није била толико напредна, али кад се све сабере, ипак нема сумње да Ес-дневник има много добрих страна.

На пример, ђак који бежи са часова јер упадне у лоше друштво или се ода неком пороку, неће то моћи да сакрије ниједан дан. Ако се чудно понаша и прави сцене на часу, његов родитељ ће уласком у Ес-дневник то такође одмах сазнати. А и ако добије лошу оцену, научиће да гради однос поверења са родитељима и да са њима отворено прича о томе.

Бранкица Кецман, председник Савета родитеља у Медицинској школи "Надежда Петровић", управо је једна од мајки која са ћерком има потпуно отворен однос. Зато не чуди што је одмах пристала да је снимимо како отвара Ес-дневник. Међутим, брза технологија овога пута је предухитрила чак и њену ћерку која јој све прича, па је Бранкица, баш у тренутку кад је сниматељ намештао камеру, лупила шаком о сто.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 12 од 196