Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 15 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Родитељи ће моћи да оборе оцену коју је дао професор: Сумануто ново правило у српским школама ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Ово је само једно у низу нових правила о оцењивању која додатно спуштају ионако срозане критеријуме у школама

Ако се приговор родитеља на оцену усвоји, наставник ће, чак и ако има добар углед и деценије искуства, морати да иде на додатно усавршавање о “оцењивању и комуникацијским вештинама”.

То предвиђа члан 82 Закона о основама система образовања и васпитања који се односи на Приговор на оцењивање, оцену и испит.

Ни то није све, упозоравају у Форуму средњих стручних школа, који је позвао просветаре да се успротиве овом члану. Ако директор школе процени да додатна обука није променила став наставника о оцењивању, Министарство просвете ставиће га под свој надзор.

- Директор школе одлучиваће о приговору родитеља на оцену. Ако директор буде сматрао да је приговор основан, поништиће оцену, а колегу наставника ставиће под педагошки надзор. Онда ће ђак чија је оцена поништена изаћи пред трочлану комисију и ако комисија такође утврди да оцена није изведена у складу са законом, наставник се шаље на стручно усавршавање у области оцењивања и комуникацијских вештина. Замислите да то понижење пролази наставник који 25 година ради у просвети и који се “усудио” да неком ђаку да тројку, јер ђак у том тренутку није ни знао за више. Морамо рећи НЕ овом члану и додатном деградирању наше професије – упозорава Антић.

Наставнику који после “усаврашавања” не погне главу, следи ново понижење – надзор Министарства просвете над његовим радом, додаје Антић.

Ово је само једно у низу нових правила о оцењивању која додатно спуштају ионако срозане критеријуме у школама. Тако ће, рецимо, наставници контролне морати да најаве пет дана унапред, а уколико више од половине ученика добије јединицу на тесту, он ће се аутоматски поништити. Ако наставник да ученицама ненајављени тест, оцену са њега неће смети да унесе у дневник.

Telegraf.rs већ је писао о томе да је и пре ових правила јединица избрисана из школа, јер се оцене толико поклањају, да се кечеве више нико и не усуђује да да.

(М. Лесковац)

 
О новом правилнику... ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро са Наташом можете видети од 44:34 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
НЕЗАДОВОЉНИ ЂАЦИ ЋЕ МОЋИ ДА ТРАЖЕ ПОНАВЉАЊЕ ТЕСТА!?! Ускоро почиње да се примењује нови Правилник о оцењивању ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да правилник о оцењивању и вредновању ђачког знања представља још један корак у урушавању наставничке професије и домаћег образовног система, који је започет још 2001. године.

- Овај правилник је класично додворавање родитељима и ђацима и представља велики корак назад кад је у питању квалитет образовања у нашој земљи. Наше школство, нажалост, више није усмерено ка томе да деца у школи нешто корисно науче и да схвате да без рада, реда, дисциплине и знања не могу ништа у животу да постигну. Све се свело на поклањање оцена, превелику амбициозност родитеља и урушавање наставничког ауторитета и интегритета. Данас наставник у учионици трпи тортуру ђака који захтевају да им се да оцена коју они хоће, а чим изађе у ходник чека га ново малтретирање, овог пута од родитеља, који тврде да њихово дете зна више од оцене коју је добило - објашњава Антић..

Опширније...
 
ПРИЈАВЕ ПРОТИВ РОДИТЕЉА: Нећу у школу, лоше изгледам ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Поднето 57 пријава против родитеља због изостанака ђака са наставе. У 2018. изречене две новчане казне од по 5.000 динара

ТОКОМ прошле године у престоници је поднето 57 пријава против родитеља чија су деца имала  велики број изостанака, а изречене су две новчане казне у износу од по 5.000 динара. У Прекршајном суду истичу да је ситуација на терену гора него што показује статистика, а у школама да се са наставе не изостаје само због оцена, досадних часова, већ и због депресије изазване физичким изгледом!

Према речима Милана Мариновића, председника Прекршајног суда у Београду, у 2018. години је било 57 предмета који се односе на изостајање из школе. Он истиче да је, до сада, донео осам одлука, док за остале случајеве поступак још траје.

- Од тих осам одлука, донето је пет осуђујућих пресуда, и то три опомене и две новчане казне у износу од по 5.000 динара, једна ослобађајућа, док су два захтева одбијена - наводи Мариновић. - Опомена се изриче, најчешће, када су родитељи први пут тужени или је реч о породици која је у тешкој материјалној ситуацији.

Иако у основним школама има бежања са часова и разних "вируса" пред писмене и одговарање, у средњим школама изостанци су већа бољка. У просеку, бележи се око 100 изостанака по ученику. Пријава родитеља суду је, како наводе у школама, тек крајња мера коју користе када ништа друго не уроди плодом. Као све чешћи разлог изостанка из школе наводи - депресија.

- Имамо све више депресивних ђака, који имају стручну помоћ - открива Јасмин Николовски, директор Петнаесте београдске гимназије. - Девојчице изостају из школе незадовољне својим изгледом, а дечаци због дубоке туге и несналажења у средини. Никада нисмо тужили родитеље, принуда није начин да се стане на пут изостанцима, већ разговор, сарадња. Треба скратити час на 35 минута и модернизовати наставу, тако ћемо заинтересовати ученике, пошто је њима досадно.

Николовски истиче да има малверзација и са оправдањима, јер их ученици узимају бланко па сами пишу "дијагнозе", и додаје да и родитељи треба да преузму део одговорности.

- Тренд који се сервира младима о савршеном изгледу, промовисање старлета као узора, код девојака ствара комплексе, због чега се оне затварају у кућу, не долазе у школу, јер сматрају да не изгледају довољно добро - сматра Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Младићи, уместо на часу, време проводе у кладионицама, кафићима... Родитељи све то правдају, тако да је број изостанака знатно већи него што показује статистика.

Опширније...
 
Без политичких и навијачких обележја у школама ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

После инцидента због ношења мајица с Принциповим ликом у школи: Има ли правила? У осмолеткама истичу да су због безбедности забрањени сви симболи. На улазу у зграду Електротехничке школе "Земун" окачен је "дрес код"

ИНЦИДЕНТ у ОШ "Никола Тесла" у Раковици, када се у школи неколико осмака сликало у мајицама са ликом Гаврила Принципа и натписима, поново је отворио питање о прикладном облачењу за образовну установу. Како нам је речено у Министарству просвете, не постоји јединствени документ о правилима понашања на нивоу државе, већ је то регулисано општим актом сваке школе.

Осим мини сукњи, деколтеа, голих стомака, бермуда... у једном од правилника који су, углавном, слични за све образовне установе, наводи се "не може се долазити у школу са одећом која има увредљивих натписа или слика, који промовишу нацоналну, верску, политичку или сексуалну опредељеност". Пракса у школама је да се ученици опомену да скину неприкладну гардеробу и да више не долазе тако обучени. Ако то не уроди плодом, следећи пут се враћају кући, а изостанци се евидентирају као неоправдани.

Опширније...
 
Поред плате мора и превоз: Како правдати рачуне или бус плус? ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Новац који послодавци издвајају за превоз запосленима мора бити искоришћен у те сврхе, за куповину Бус плус картице или да се правда такси рачунима.

То је изјавио заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је појаснио да Законом о раду сви послодавци морају да осим плате обезбеде запосленима и накнаду за превоз.

"Та накнада је неопорезива и може да се користи само за превоз. Убудуће ће морати да се докаже да је коришћена за превоз. То може да се докаже куповином Бус плус картица, такси рачуном или рачуном са бензинске пумпе", рекао је Весић за ТВ Пинк.

Опширније...
 
ФССШ жели драгим колегиницама: ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 196