Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Ко у Србији може зарадити и до 7000 евра месечно? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро можете видети од 31:21 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
ДОКЛЕ СМО ДОГУРАЛИ: Наставници пију лекове за смирење у страху од ђака насилника ПДФ Штампа Ел. пошта


Разбијен нос, шамарање, псовке, па и ударање седиштем бицикла по глави су само део малтретирања, којима се професорима узвраћа за закључене оцене или упућен прекор. Ко је крив за такво понашање и може ли се томе стати на пут?

Ученик основне школе је напао директора у Сремској Митровици - седиштем бицикла! У кошкању двоје ученика Основне школе "Никола Тесла" у Београду повређена је наставница физичког васпитања.

У ОШ "Вук Караџић" у Бачкој Паланци родитељ је напао наставницу - гурао је по ходнику, вукао за одећу и покушавао да удари. Нису добро прошли ни наставници који су се умешали како би помогли наставници. Ово су случајеви који су се догодили само у протекла два месеца.

Они који су основну и средњу школу похађали пре две, три деценије сећају се како су наставници непослушне ђаке вукли за зулуфе, лупали шамаре, терали у ћошак. Данас је то незамисливо, што је потпуно у реду, али са друге стране, чини се, да су ученици ипак презаштићени, а просветни радници препуштени на милост и немилост бахатој деци, али и родитељима.

Некада је улазак наставника и професора у учионицу поздрављан тако што би сви до једног устали и сели кад професор седне, а данас тај исти професор кад улази у школу једино што очекује је креда у главу. Неко устане уз подругљив осмех, већина ни не устаје, кажу нам наставници. Насиље је сваке године све учесталије, а прелило се из средњих школа и на основне.

Антић: Насиље свеприсутно
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа каже да је насиље већ годинама свеприсутно у школским клупама и да су наставници и професори готово немоћни.

- То се дешава свакодневно, наставници пију лекове за смирење па иду на час. Деца су агресивна, али имате и оне који ометају час, шеткају се, телефонирају. Професорима су руке везане, а страхују и од родитеља. У многим случајевима родитељи насилне деце неће да дођу када буду позвани у школу на разговор - истиче за Антић.

ИЗВОР: mondo.rs

 
САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

Основна тежња синдикалних централа је да оствари масовност и солидарност, а свака акција синдиката успешна је и доноси резултате само ако задовољи ове постулате.

Синдикати би требало да буду отворени за све оне који прихватају њихове принципе и буду организације којима је битна припадност, односно сарадња са свима који делују у овој области поштујући законе и прописе Републике Србије.

Ових дана добијамо информације да један од четири репрезентатива синдиката просвете организује штрајк упозорења једночасовном обуставом рада. Није нам јасно зашто овај синдикат није упутио позив и осталим репрезентативним синдикатима да се прикључе овом штрајку, нити разлог необавештавања других синдиката о њиховом делању.

Очигледно да их не занима успех и решавање нагомиланих проблема, нити им је циљ да што већи број запослених у просвети учествује у штрајку упозорења ради заштите угрожених права из рада и радног односа.  Све се више чини да исти синдикат дела само ради сопственог промовисања.

Штрајк упозорења одржаће се у петак 8. новембра 2019. године обуставом рада од 12 до 13 часова у школама које су чланице Уније синдиката просветних радника Србије.

Захтев штрајкача је да се насиље у школама стави у законске оквире.

Шта рећи, а не установити једну једину истину и с тим у вези чињеницу - нема просветног радника и човека у образовању који не жели и неће да се бори против насиља у школама.
Опширније...
 
БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА У ШКОЛИ: Ђаци силеџије иду у ИЗОЛАЦИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта


Казна „Stadi rum“ може бити библиотека или учионица у којој би ученици насилници били под надзором дежурног наставника и тамо читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом

Ученици који ометају наставу у школама и непримерено се понашају према вршњацима или наставном особљу убудуће би могли да буду удаљени с часа у тзв. stadi rum, то јест посебну просторију где би под надзором дежурног наставника читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом.

Решење проблема

Ово је само једна од мера које је Форум београдских гимназија (ФБГ) предложио министру просвете Младену Шарчевићу како би се решио проблем све учесталијег вршњачког насиља у школама, а оне подразумевају измену законске регулативе. Поред оснивања „stadi ruma“, ту је и суспендовање ученика с наставе током трајања васпитно-дисциплинског поступка, али и забрана преласка из једне школе у другу за време поступка.

- Идеја „stadi ruma“ примењује се на Западу, али постоји и овде у неким приватним школама. Наставници не смеју данас да недисциплиноване ученике избаце с часа ма шта они радили, вређали наставнике или другу децу, добацивали, гурали се... „Stadi rum“ може бити и библиотека или учионица у које би такав ученик био упућен под надзором дежурног наставника до краја часа. Ту би могао да размисли о свом понашању, прочита неку књигу или поприча с неким, а затим се врати на наставу - објашњава за Курир председник ФБГ Александар Марков.

Важан је психолог

Како Марков каже, једна од предложених мера је и суспензија ученика с наставе.

- По закону, школа је дужна да тај поступак оконча у року од 30 дана. Такође, ту је и забрана пребацивања ученика из школе у школу док траје дисциплински поступак. Ово су почетни предлози о којима ћемо тек разговарати - каже Марков.

Председник средњих стручних школа Милорад Антић каже да се идеја о суспензији с наставе одавно провлачи.
- Не смете ђака да оставите без учења, обавеза и рада, нико нема право да детету одузима образовање или право да учи. Што се туче „stadi ruma“, наставник и данас може да ђака који се, примера ради, гура на часу и добацује пошаље код психолога, педагога или директора. Мислим да је изузетно важан рад психолога - каже Антић за Курир.

Опширније...
 
Сви ће морати у гимназију: Шта доносе крупне промене у школству и кога највише погађају ПДФ Штампа Ел. пошта


У Министарству просвете најављују трансформацију средњих стручних школа. Директори установа нису информисани о новинама које спремају надлежни

СРЕДЊЕ стручне школе трансформисаће се у технолошке гимназије. Ово је недавно најавио министар просвете Младен Шарчевић. На питање шта ће то тачно подразумевати, у Министарству просвете одговарају:
- То подразумева успостављање 10 регионалних тренинг-центара у средњим стручним школама у Србији за потребе привреде у области машинства, електротехнике, здравства, туризма, текстила и грађевинске индустрије. То, такође, подразумева максималну искоришћеност постојећих средњих стручних школа како би се одговорило потребама привредног развоја Србије.

Наши саговорници наводе да је овај процес почео, да у неким сегментима обухвата све стручне школе, а за поједине области су неопходне пилот-фазе, обуке, опремање...

Биће измена у наставном плану и програму.
- То је неопходно. Интензивно се ради на развоју програма заснованих на стандарду квалификација усклађених са потребама тржишта рада, захтевима посла, интересима предузећа, интересима специфичних социјалних и друштвених група. Такође, планиран је развој кратких, модуларних програма, као одговор на брзе промене области рада и неопходност усклађивања образовања са потребама привреде и јавног сектора - кажу саговорници "Новости".

Опширније...
 
Све школе у Хрватској у штрајку ПДФ Штампа Ел. пошта


Загреб -- Основне и средње школе у целој Хрватској, односно у свим жупанијама укључујући и Град Загреб штрајковаће данас.

То су у четвртак објавили челници Независног синдиката запослених у средњим школама Хрватске и Синдиката хрватских учитеља.

Када је реч о штрајку, рекли су да су направили план до празника Свих светих, а онда ће и до краја полугодишта.

Представници два образовна синдиката изјавили су да је социјални дијалог прекинут, али да се ипак надају да ће бити настављен.

Истичу да понуда премијера Андреја Пленковића о повећању основица није исто што и повећање коефицијента сложености посла, преноси N1 телевизија.

 

Извор: B92

 
Наставак улагања у просветну инфраструктуру ПДФ Штампа Ел. пошта


Тител, 15. октобар 2019.


Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас Средњу техничку школу „Милева Марић“ у Тителу, као и основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку и ,,Ђура Јакшић“ у Чуругу.

Шарчевић је након обиласка ових образовних установа изразио задовољство због примене реформског програма и спровођења процеса дигитализације, чиме се свим ученицима у Србији даје иста шанса.

Он је најавио да ће се средње стручне школе трансформисати у друге моделе и нешто што ће личити на ,,технолошке гимназије“, истичући да у средњем образовању следи рад на стручном образовању.

Урађена је реформа гимназија, а направљен је и велики напредак када је реч о дуалном образовању, где смо имали 31 профил и радимо на још 10 за следећу сезону, рекао је министар.

У Србију долазе озбиљне компаније, као што је "Линглонг", подвукао је он, уз оцену да ученици који заврше Средњу школу „Милева Марић“ неће имати потешкоћа да се запосле.

Министар је додао да су у ребалансу буџета обезбеђена средства за десет школских центара у различитим областима, и најавио да ће бити обезбеђена средства за савремену опрему, попут 3Д штампача.

Шарчевић је поручио да ће се и у наредном периоду наставити са инвестицијама у инфраструктуру, као и са обукама наставника и ученика.


Извор: srbija.gov.rs

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 203