Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 20 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

БАХАТОСТ ДИРЕКТОРА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


ИНФО ФССШБ
 
ФССШ НА ПРОТЕСТУ У ПОЖАРЕВЦУ! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 

ИНФО ФССШБ

 
“Година бежаније” ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

По ученику чак 200 изостанака!

Вишегодишњи тренд честог бежања са часова настављен и у овој школској години, у још драстичнијем облику. Најмање одсуствовања са наставе у првој години, највише у четвртој. Лако до лекарских уверењa

УЧЕНИЦИ средњих школа у Србији у просеку су одсутни са наставе три до четири недеље годишње, а како “Новости” сазнају, такав тренд настављен је и после првих месец дана ове школске године. И док су се пре десетак година, добре и лоше школе препознавале по бежању са часова, данас те поделе нема. Изостаје се и из гимназија и из средњих стручних школа које су “ин” међу малим матурантима, као и из оних које ђаци наводе међу последњима у листи жеља. “Најболеснији” су матуранти, а “епидемије косе ђаке”, углавном пред полугодиште и крај школске године.

Према речима Савића Минића, директора Пете београдске гимназије, број изостанака по ученику се креће од 67 до 200. Најмање одсуствовање са наставе је у првој години, па се повећава како иду старије године. Он истиче да је просек, по ученику, у овој школи око 100 изостанка током школске године.

– Има ученика који су, због болести, одсутни и по четири месеца, па и они повећавају просек, али генерално све школе имају проблем са великим бројем изостанака – наводи Минић. – У старијим разредима се понашају као да су на факултету, спреме градиво, дођу и одговарају, добију пет и онда их опет нема до следећег одговарања. Родитељи редовно правдају изостанке, уз уредна лекарска оправдања.

Наш саговорник истиче да се највише изостаје када су писмени, контролни задаци, закључивање оцена… Ученици се воде логиком да им је боље да не дођу у школу, него да покваре оцену или добију кеца.

РАЗРЕДНИ ИСПИТ
ЗАKОН прописује да се ученик упућује на разредни испит ако није присуствовао трећини часова од укупног фонда за један предмет, што је у пракси око 25 изостанака из једног предмета. Разредни испит није једноставан за ученика, јер се одговара цело градиво, па се већина професора труди да испита ученике током године, поготово ако је изостајање било у првом полугодишту.
– Kако би се смањио број изостанака требало би растеретити ученике – објашњава професор Савић. – Они имају 33-34 часа током недеље, али бар још осам сати проведу код куће учећи, што је велико оптерећење. То је као рад у руднику. Такође, потребно је увести оштрију дисциплину за оне који беже са часова. Сада је могуће покренути поступак за искључење из школе ако се ученик не појави на настави 150 часова у континуитету.

У ПРВОЈ београдској гимназији “муку муче” са оправданим изостанцима, док са неоправданим немају тих проблема. Просечан број изостанака на крају прошле школске године, по ученику, био је 113. Највише их је у четвртом разреду – 147 по ученику, а најмање у првом – 76. Kако истиче Александар Андрејић, директор школе, има ученика који не долазе у школу због болести или повреда, али и оних којима то није оправдање.

– Пре 10-15 година родитељи, али и лекари, нису тако лако правдавали изостанке – наглашава Андрејић. – Требало би, можда, појачати контролу и не давати лако оправдања ученицима који често изостају. Такође, потребно је мотивисати и наградити ученике и одељења који иду редовно на наставу. Имамо ђаке који немају ниједан изостанак, њих треба наградити књигом или нечим другим, како би утицали на друге да не треба изостајати из школе.

ГРАФИЧKА школа је већ предузела неке мере, како би се смањио број изостанака ученика, којих је на крају прошле школске године, у просеку, било – 134 у првој и 190 у четвртој години.

– Више родитељи не могу да оправдају изостанак телефоном, већ морају лично да дођу и писмено образложе разлоге изостанка, на обрацу који даје школа – објашњава Милош Букумира, директор школе. – То могу да ураде највише три пута у току полугодишта и то само за један дан. Разредне старешине су дужне да сваког месеца подносе извештај о броју изостанака. Нема више толеранције за кашњење на први час. Не може се улазити у учионицу како ко стигне цео први час. Сада се толерише пет минута од почетка часа, а сви који стигну касније не могу да уђу у учионицу док се не заврши први час.

Букумира истиче да се у дому здравља проверавају лекарска оправдања, ако су сумњива. Он додаје да се дешава да су печати нејасни, шифре чудне, ђаци доносе оправдања, а родитељи никад нису дошли у школу… па је очигледно да нешто није у реду.

ПРЕМА речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, у првој години са часова беже ученици које је “машина убацила” у школу коју нису желели, али нису имали довољно бодова за оно што их интересује. Kако истиче, реч је углавном о школама које нису популарне и уписује их мали број ученика, па ђаци само траже начин да их напусте и одсуствују и по месец и по дана.

Опширније...
 
Смењен помоћник министра просвете ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Смењен помоћник министра просвете за инспекцијске послове

 

Влада Србије разрешила је данас дужности помоћника министра просвете за инспекцијске послове Богољуба Лазаревића


На то место изабрана је Јасмина Јовановић, која је до сада била запослена у градској просветној инспекцији, сазнаје Данас. Лазаревићева смена је „сигнал“ да просветна инспекција није добро радила свој посао, јер су, према изворима нашег листа, често поступали споро и бирократски, бирајући оно што је њима био приоритет. Смена на челу Републичке просвете инспекције је, како нам је објашњено, само први корак до нове систематизације која треба да почне да се примењује од наредне године, а са циљем много ефикаснијег рада инспекције, али и Министарства просвете у целини.


Извор: ДАНАС

 
НОВИ ЗАКОН О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
Јавне службе – јавно добро! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Јавне службе – јавно добро!


Протест „Јавне службе – јавно добро.


Одбранимо јавно добро!“ прва је заједничка акција синдиката који су потписали „Протокол о заједничком ставу и наступу синдиката јавних служби.“
Ова акција је окупила Унију синдиката просветних радника Србије, Нови синдикат здравства Србије, Синдикат радника у просвети Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Нови синдикат БАС Београд. Њихов данашњи протест су подржали и чланови војног и полицијског синдиката, иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ и студентски покрет „7 захтева“.
На протесту испред зграде владе Србије окупило се неколико хиљада људи, а њима су се обратили представници синдиката који су организовали скуп.
Непосредни повод како за склапање овог савеза тако и за штрајк и протест представља предлог Закона о запосленима у јавним службама. Наведени синдикати сматрају да би тај закон угрозио радна права радница и радника у јавним службама и захтевају повлачење актуелног предлога.

Опширније...
 
ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 180