Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 15 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Форум у Машинско-електротехничкој школи „Гоша“ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

 

ИНФО ФССШ
 
Шарчевић смењује 19 директора школа ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Шарчевић смењује 19 директора школа
У току је процедура смене 19 директора школа у Србији, од којих четворо због насиља у образовним установама, а 15 због непоштовања закона који предвиђа одлазак у пензију са 65 година, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић прецизирала је да је предложена смена директора једне предшколске установе, једне основне и две средње школе због случајева насиља у тим образовним установама.

- Спремамо се да сменимо једну групу директора, ја сам дао налоге помоћницима где год се није поштовао закон, почев од тога ако нису отишли у пензију а имају 65 година, да се покрене процедура и против секретара који је требало да их упозоре да се придржавају закона - навео је Шарчевић, одговарајући на питање Данаса колико директора је сменио од када је нови Закон о основама система образовања и васпитања ступио на снагу.

Упитан шта је са 28 директора школа чију смену је још летос предложио школским одборима због пропуста на малој матури, Шарчевић је одговорио да су школски одбори игнорисали његово мишљење, али да он не може ретроактивно да примењује закон и да их смени.

Министар је најавио да ће прелазни конкурс за научно-истраживачке пројекте бити раписан до краја децембра, а да у међувремену плате научника неће бити угрожене јер ће постојећи систем важити док не започне нови циклус финансирања. Владимир Поповић, помоћник миистра просвете за науку, каже да ће у прелазном конкурсу бити задржан сличан модел финансирања науке као и до сада, напомињући да је Министарство уважило примедбе науче заједнице и научника из друштвено-хуманистичких наука. Прелазни конкурс трајаће мање од две године, а план Министарства је да од 1. јануара 2020. почне комбиновано институционално-пројектно финансирање. По том моделу део плате истраживача запослених у институтима ће бити фиксни и износиће око 70 одсто зараде док ће остатак зарађивати кроз пројекте, у којима ће равноправно моћи да конкуришу и државни и приватни сектор. У склупу тога ће бити развијен о фонд за науку који ће омогућити и додатна средства за науку.

Поповић је рекао да ће веома брзо бити објављен регистар истраживача, те да почиње израда новог Закона о научноистраживачкој делатности. Он је навео да је буџет за науку за наредну годину повећан за 13 одсто у односу на лане и да је пет одсто буџета опредељено за плате, а остатак за материјалне трошкове.
Опширније...
 
Најнижим примањима су и Србија, Македонија, Белорусија и Албанија. ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

ПЛАТЕ: Мислите да смо најгори? Украјинцима је горе

Плате радника у Украјини најниже су у Европи, а на неславној листи 10 земаља са најнижим примањима су и Србија, Македонија, Белорусија и Албанија.
Према истраживању једног украјинског аналитичког центра састављена је листа најсиромашнијих европских земаља, на којој предњачи Украјина.
Као критеријум је коришћена висина плате након плаћеног пореза, саопштио је центар Теџтy.орг.уа.
Украјина је са просечном платом од 190 евра на првом месту најсиромашнијих држава које су обухваћене истраживањем.

Следи Молдавија са 216 евра, а евроазијска земља Азербејџан је на трећем месту са просечном платом од 232 евра, наводи портал ецономицс.униан.инфо.
Међу 10 држава са најнижим платама су и Грузија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Албанија, Македонија и Србија, пише на сајту.
Опширније...
 
Давање тумачења! ПДФ Штампа Ел. пошта
ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА
Ул. Трг Николе Пашића бр. 7/2
Београд, 3.12.2017. године

ХИТНО!
МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Г-дину Младену Шарчевићу
ПОМОЋНИКУ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
Г-ђи Јасмини Јовановић
ШЕФУ ОДСЕКА ЗА ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ МИНИСТАРСТВА   ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Г-дину Александру Марковићу


ПРЕДМЕТ- Захтев за давање тумачења члана 153. става 2. а у вези члана 206. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања

Поштовани,
овим дописом Вам указујемо да је у установама на територији Републике Србије као од од стране одговорних у Министарству просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије, дошло до различитих тумачења и недоумица, све у примени у пракси и то наведених у тексту чланова закона.
Дакле, чланом 153. ставом 2. Закона о основама система образовања и васпитања /Службени гласник РС бр. 88. од 29.9.2017. године/, прецизирано је да запослени из става 1.овог члана, дакле који је у радном односу на неодређено време, а за чијим радом је у потпуности престала потреба, сматраће се нераспоређеним и остварују право на преузимање са листе, односно остварује право на накнаду плате у висини од 65% плате коју је примио за месец који претходи месецу у коме је остао нераспоређен до преузимања са листе, а најкасније до 15. септембра наредне школске године.
Међутим, чланом 206. ставом 2. наведеног закона, наводи се да запослени који је нераспоређен у смислу овог закона, а није преузет са листе до 1. децембра 2017. године, радни однос престаје до 31. децембра 2017. године???
Опширније...
 
Писмо премијерки! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Душан Kокот: Док за народ нема правде, неће бити мира!

Душан Kокот, потпредседник Независног синдиката просветних радника Војводине пише премијерки без длаке на језику Председници Владе Србије – Ани Брнабић

Госпођице Брнабић,
Искрено верујући да ће ово писмо, попут многих до сада, пре или после читања, завршити у канти за отпатке, морам да вам напишем да никада у животу нисам ни чуо, а камоли видео, да једна држава тако поступа са својим грађанима као што то ради Србија у претходним месецима и годинама!

Прво, ако је заиста тачно да је ваша намера да за још годину дана продужите забрану запошљавања у јавном сектору, треба да знате да ја, али и хиљаде и хиљаде мојих колегиница и колега то сматрамо геноцидом над сопственим народом! Ви и ваша влада не дозвољавате најобразованијем делу Србије који је овде остао, који није побегао од вас и вама сличних, да рађа децу и ствара породицу! Ако ме нисте добро разумели, десетине хиљада, превасходно мојих колегиница, раде на систематизованим радним местима, а годинама раде на одређено време.

Дакле, то нису тренутна, већ стална места, те колегинице и колеге су стручне за посао који раде, па зашто им онда забрањујете да буду равноправни грађани сопствене државе? Kо вама даје то право? Ако се деси да нека од колегиница реши да заснује породицу, чека је отказ! Ако реши да узме кредит и одвоји се од мајке и оца, чека је негативан одговор у банци! После се чудите када оду одавде? Па чиме их задржавате? Причама и фразама? Можда неке, паметне и образоване сигурно не! Ви сте председница Владе Србије, наше државе, државе коју волимо, државе за коју смо крварили, гинули… државе која мора да постоји и после вас и после нас! А како ће да постоји? У егзилу? Па више нас је на платном списку у јавном тоалету у Бечу, него у Србији?

Ако вама то не смета, верујте, многима од нас смета! Kо ће после вас да води владу без државе и народа? Мислите ли бар понекад о томе док читате извештаје како нас хиљаде напуштају свакога дана? Стиди ли се бар неко у Немањиној због тога?

Друго, видимо да сте јуче на Влади Србије усвојили предлог Закона о запосленима у јавним службама. Ако, шта вас брига што су десетине хиљада просветних радника протестовали због тога. Реше ли опет, узећете им од социјалне помоћи, па ће ућутати. Опробани рецепт. Но, тако је када је грађанин у ситуацији да размишља стомаком, а не главом. На жалост, ми смо на том нивоу! Нисте знали? Вероватно вас ни то не брине, али ето, морао сам вам написати! За вас је изгледа социјални дијалог када причате са социјалним случајевима? Тако се понашате! Ваши министри дођу на састанак, врте сат и гледају у телефон, журе, ко ће се замајавати са небитним људима и нечим што је већ уписано у неку тамо агенду. Ви сте били поштени, па нисте желели ни то. Можда бисте ви да вас молимо? Да вас молимо да нас примите? Нас, грађане земље чију владу ви водите? Можда неко и хоће, али неки од нас не желе, нити ће икада желети! Ово је наша држава! Kо сте ви да вас молимо? Ви вероватно размишљате другачије. Kо смо ми да бирамо у каквој држави желимо да живимо. Има ваљда и паметнијих. А на крају, нисмо ни циљна група!
Опширније...
 
Јубиларна Скупштина Форума београдских гимназија - 20 година ФБГ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

ИНФО ФССШ
 
Шта овогодишње осмаке очекује догодине у гимназијама ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Шта овогодишње осмаке очекује догодине у гимназијама


НОВИ САД: Радна група Министарства просвете урадила је наставни план за сва три типа гимназија - општи, друштвено-језички и природно-математички смер, на основу којег ће Завод за вредновање образовања и васпитања израдити наставне програме за први разред гимназије.

Овогодишње осмаке, који се одлуче за гимназијско школовање , у септембру ће дочекати све оно што је у досадашњим гимназијама било добро, то јест школе које ће их припремати за академско образовање на општем, природно - математичком и друштвено језичком смеру, али и многобројне новине, које ће, после више неуспелих покушаја минулих година и гимназије увести у 21. век - каже председник Заједнице гимназија Србије и потпредседник Радне групе за унапређивање гимназијског образовања др Радивоје Стојковић. - Почетком године, на иницијативу министра просвете Младена Шарчевића, формирана је Радна група, коју чине представници Министарства просвете и Заједнице гимназија Србије и коначно смо се договорили о свим неопходним изменама у гимназијском школовању.

По речима др Стојковића већ се увелико ради на иновирању наставних програма свих предмета, а значајне промене догодиће се и са наставним планом.

- У део програма уводи се принцип изборности, тако да ће, поред и до сада обавезних изборних предмета - грађанског васпитања и веронауке, од јесени гимназијалци већ у првом и другом разреду бирати још два изборна програма - каже др Стојковић. - На списку Министарства просвете биће шест оваких програма: језик, медији и култура; појединац, група и друштво; здравље и спорт; образовање за одрживи развој; примењене науке и уметност и дизајн. Од ових програма, свака гимназија изабраће четири које ће нудити својим ученицима. Ученик ће у првом разреду изаберати два, а у другом ће моћи да настави да слуша та два, или изабере друга два. Сваки од ових програма биће заступљен с по једним часом недељно.

У трећем и четвртом разреду као изборни програми остају образовање за одрживи развој; уметност и дизајн, а примењене науке гранају се на оне усмерене ка медицинским и оне усмерене ка техничким наукама. Поред тога, изборни програми биће и основе геополитике; економија и бизнис; религије и цивилизације; методологија научног рада и савремене технологије. Од ових девет програма, свака гимназија изабраће пет које ће понудити својим ученицима, а ученик ће опет изабрати два, али овај пут после годину дана неће моћи да их мења, него ће их слушати две године и то два часа недељно.

Нико неће остати без посла
И мада ове новине у гимназије уводе неке нове програме по речима др Стојковића, нико од тренутно запослених у гимназијама неће остати без посла. Наиме, како је већина новоуведених изборних програма интердисциплинарна, већ према наставним садржајима, предаваће их различити, а већ постојећи наставници. Поред тога, додатни часови у наставничкој норми појавиће се и због вежби, на којима ће се одељења делити на пола.

- За изборне програме формираће се групе од минимум 15 ученика и наравно, оцене ће улазити у просек-каже др Стојковић. - У првом и другом разреду ова два часа изборних програма биће 32. и 33. у недељном распореду, то јест биће два часа недељно више него сада, што није неко нарочито оптерећење, јер наши гимназијалци сада имају мање часова него већина њихових вршњака у другим европским државама, где недељно оптерећење иде и до 40 часова недељно. Друга два часа изборних програма, која се појављују у трећем и четвртом разреду, неће додатно оптеретити ученике, јер су добијена прерасподелом постојећих часова, како због тога што су досадашња два предмета у четвртом разреду, социологија и устав са правима грађана, спојена у један, тако и због друге велике новине , а то је увођење вежби у наставу неких предмета. А вежбе ће у другом, трећем и четвртом разреду гимназијалци имати из биологије, хемије, физике и страних језика, они на друштвено језичком смеру имаће и из филозофије у трећем разреду, док ће у свим разредима рачунарство и информатика, уместо досадашњих теоријских часова и блок наставе, бити заступљени само са вежбама. На овим вежбама ће се одељења делити на групе од по 15 ученика.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 182