Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

"Срце од човека" ПДФ Штампа Ел. пошта

 
Снежана Огњановић прва добитница форумове награде "Срце од човека" са члановима комисије
Форум средњих стручних школа је једини просветни синдикат који додељује награду за најбољег синдикалног члана „Срце од човека“. Ова награда је установљена 2019. године, на шта је Форум средњих стручних школа посебно поносан, јер је урађено нешто што до сада није виђено у синдикалном деловању у просвети. Награда се додељује члану синдиката који је својим радом и залагањем показао изузетну племенитост, доброчинство и пожртвованост како према колегама, тако и у синдикалном деловању. Вођен овим критеријумима трочлани жири Форума средњих стручних школа у саставу др Данијела Чобељић, Миладин Ивановић и Душица Павловић је после изузетно тешког већања, јер је конкуренција била јако велика, одлучио да први лауреат награде „Срце од човека“ буде Снежана Огњановић, професор историје у Средњој туристичкој школи Нови Београд. Нашу колегиницу Снежану, од осталих је посебно издвојио хуманитарни рад у оквиру Форума средњих стручних школа, али и залагање на промоцији нашег синдиката и свих вредности и радњи за које се Форум залаже.

Снежана Огњановић је у просвети 35 година. Професорску каријеру је започела на падинама Копаоника у ОШ „1. Мај“ у Влајковцу. Каријеру је наставила у ОШ „Ј. Ј. Змај“ у Брусу, да би свој радни век привела крају у Средњој туристичкој школи Нови Београд у којој ради од 1997. године. Снежана је посебно поносна на свој синдикални рад и са пијететом истиче да је од почетка своје каријере синдикални активиста.
-    Деловање кроз синдикат посебно добија на значају последњих година када је професија просветног радника доведена на најниже гране. Зато је улога синдиката изузетно важна у овим тешким тенуцима за професију. То је једина институција која је ту да помогне и да заштити права просветних радника који су остављени на цедилу – каже Огњановићка.
Опширније...
 
Допис министру ПДФ Штампа Ел. поштаИО ФССШ
 
НАЈНИЖА ЗАРАДА У НОВОЈ ГОДИНИ ВЕЋА ЗА 11,1 ОДСТО "Минималац" од среде 30.022 динара ПДФ Штампа Ел. пошта


Од среде, 1. јануара, минимална цена рада по сату биће увећана на 172,54 динара (нето) што је повећање од 11,1 одсто у односу на досадашњи износ. Након повећања, минимална месечна зарада износиће просечно током 2020. године 30.022 динара. У години за нама, минималац је износио 27.022 динара.
Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за 2019. годину износила је 155,30 динара (нето) по радном часу.

Влада Србије усвојила је 13. септембра 2019. године Одлуку о висини минималне цене рада за период јануар-децембар 2020. године. Процењује се да минималну зараду сада у Србији прима око 350.000 запослених.

У 2018. години, минимална цена рада по сату била је 143 динара, претходно 2017. тај износ је износио 130, а 2016. године 121 динар, колико је радни час коштао и 2015. године.

Када се погледа статистика, цена минимално вреднованог радног сата 2011. године била је 95 динара, па су тако радници на минималној заради примали 15.960 динара месечно. Наредне године, односно 2012. минималац је порастао на 17.952, а годину касније на 21.160 динара, колико је минимална плата износила и у 2014. години.

Извор: Тањуг

 
Срећна Нова година и Божић ПДФ Штампа Ел. поштаФорум средњих стручних школа, колегиницама и колегама честита Новогодишње и Божићне празнике.


ИО ФССШ
 
ФОРУМСКА ЖУРКА "ЈЕДИНСТВА" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Поклон за бившег члана председништва ФССШ Предрага СтојковићаМирјана Кесић "Звезда форума"
Снежана Огњановић прва добитница форумове награде "Срце од човека" са члановима комисијеБило је још награђених и похваљених
ИНФО ФССШ
 
Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа? ПДФ Штампа Ел. пошта


Мешају се у оцењивањe, боју зидова у учионицама, прете, подносе пријаве, траже копије радних књижица наставника и финансијске планове: Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа?

Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа

ПРАВА која су дата родитељима да учествују у образовању своје деце, прете да угрозе рад школа. Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа. Мешају се у све - од оцењивања до боје зидова у учионицама. Ако се не уважи њихово "стручно мишљење", подносе тужбе и пријаве, па школе затрпавају судским поступцима и инспекцијама.

Готово свакодневно школама стижу позиви за рочишта и дописи из адвокатских канцеларија које заступају родитеље са захтевом да им, у складу са Законом о о доступности информација од јавног значаја, доставе "потребне" папире. Директори су дужни да "забринутим" родитељима доставе све што траже. Тако су међу "доказним материјалима" - копије радних књижица "несавесних" наставника, али и финансијски и акциони планови школе.

Члан Већа општине Врачар Драги Лукић, наводи пример када је детету у дневник уписана четворка из српског језика, али је мајка сматрала да заслужује пет и жалила се. Директор је предузео све неопходне радње да се утврди да ли је професор, можда, погрешио. Пошто је у поступку преиспитивања оцене утврђено да је заслужена, и нема основа за петицу, мајка је поднела пријаву против школе.

- Због обавеза око завршног испита директор није могао да оде на заказано рочиште - каже Лукић. - Позивајући на Закон о доступности информација од јавног значаја, адвокат мајке је тражио да школа достави уговор о раду професорке српског језика, структуру њеног радног времена, по ком основу је засновала радни однос, све записнике просветне инспекције од 2013. године, финансијски извештај школе и финансијски план који се, иначе, налазе на сајту школе и могу се преузети, просек примања наставника, акциони план установе за пет година.

Опширније...
 
ФОРУМСКА ЖУРКА "ЈЕДИНСТВА" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

ИНФО ФССШ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 196