Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 8 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

На прековремени рад у просеку оде ГРАТИС ДАН недељно ПДФ Штампа Ел. пошта

Неплаћени прековремени рад је у порасту, а радници широм света за то могу да захвале пандемији.

Један од десет запослених недељно ради више од 20 сати прековремено и бесплатно, показали су резултати нове студије АДП Истраживачког института. Тај удео се удвостручио од почетка здравствене кризе. Штавише, радници у просеку бележе 9,2 сата неплаћених прековремених сати недељно, у односу на 7,3 сата пре само годину дана.

АДП Истраживачки институт анкетирао је више од 32.000 одраслих радно способних људи из 17 земаља како би мерио расположење запослених суочених са пандемијом.

„Менаџери имају одговорност да знају колико раде њихови запослени. Лењо је и неодговорно препустити запосленом да менаџеру каже да ли је радио прековремено“, каже Кевин Рокман, професор менаџмента на пословној школи Универзитета Џорџ Масон.

Такве менаџерске праксе, каже он, могу да доведу рањивије запослене, попут оних из недовољно заступљених група или са привременим радним аранжманима, у неповољан положај, јер они који се осећају сигурно на својим положајима могу бити склонији да се изјасне.

Радници раде прековремено или да би надокнадили колеге који су изгубили или напустили посао или једноставно да би се изборили са додатним оптерећењем које је створила пандемија, утврдио је АДП.
Опширније...
 
ФОРУМСКА ОЛИМПИЈАДА СПОРТА 2021 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Поштоване колеге,
Један је Форум. Сходно томе ћемо у периоду од 4. до 6. јуна у Књажевцу у хотелу „Тимок“ организовати Форумску Олимпијаду Спорта.

Књажевац је данашње име добио 1859, године по кнезу Милошу Обреновићу. Пре тога овај град се звао Гургусовац по голубовима „гургусанима“, који су живели на подручју града.

Књажевац се налази у Зајечарском округу у долини реке Тимок. Овај градић има велики број културноисторијских споменика од који предлажемо посету Цркви Светог Ђорђа, Старој чаршији, Кући Аце Станојевића, Завичајном музеју, Градском и Спомен парку, а посебно препоручујемо шетњу улицама липа и кестенова које пресецају варош и деле је на "горњу" и "доњу" чаршију.

1. дан:
Полазак из Београда за Књажевац је у 14, а долазак око 18 часова. Након смештаја у хотелу „Тимок“ биће приређена вечера, после које следе пријаве за спортове и шетња улицама липа и кестена.

2. дан:
Ово је спорски дан. Предвиђена су такмичења у навлачењу конопца, трчању на 50 метара у врећи, бацању камена с рамена, скоку у даљ из места, малом фудбалу, одбојци, шаху. Након напорног дана после вечере биће организовано дружење уз музику и такмичење у певању „Звезде Форума“

3. дан:
После доручка ће се одржати такмичење у пикаду или неком другом спорту, а полазак за Београд је предвиђен после ручка око 14 часова.


Срећно на играма и пријатан боравак у Књажевцу!


ИНФО ФССШ

 
УПИТНИК ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ВРАЋАЊЕ НА НАСТАВУ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
С А О П Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Ко је крив?
Пробна матура


С А О П Ш Т Е Њ ЕКо је крив што су резултати пилот матуре очајни?

Да ли просветни радници који све више и више забијају главу у песак или накарадни предлози, како закона тако и планова и програма Министарства просвете и разноразних Завода и школско-педагошког колегијума.

Кренимо редом. После 2000. године основни мотив је био увођење што више психолога и педагога у школе. Што више додворавања родитељима и ђацима и директорима школа, сем часних изузетака, који ништа друго не знају, осим да проверавају да ли је наставник дошао у школу или да ли су чисти тоалети и учионице. Више су гледали личне интересе, него интересе школе.

Поставља се питање зашто су неки директори на тим функцијама више од 20 година?

Да кренемо од педагога и психолога и какав је резултата њиховог рада. Ђаци све више и више беже са наставе, проблеми у одржавању наставе су небројени, а наставник може да одржи час само уз помоћ беседина. Дотле педагози и психолози знају да кажу само „ђак је увек у праву“. Чак се иде дотле да премештају ученике из разреда у разред само зато што се неки ученици познају и живе близу школе.

Након тога уследио је Закон о основама система образовања који је прошао под паролом „Жаре, хвала ти за плус 10“. Закон је ђацима омогућио да користе мобилне телефоне, да шетају по учионици и раде шта хоће без било каквих последица. Са друге стране, наставницима су одузета сва права и могућност да обављају било какав педагошко-образовни рад. Било каква жалба или притужба на рад или понашање ученика своди се на то да директор у сарадњи са психолозима и педагозима оптужи наставника да не зна да држи час. Ако се у све укључе и родитељи који обично запрете инспекцијом, онда је стезање наставника за врат још веће.
Опширније...
 
ФССШ МЕЂУ НАМА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
Катастрофално знање средњошколаца ПДФ Штампа Ел. пошта

Ученици средњих школа показали су катастрофално знање на првом пилотирању државне матуре, које је организовано крајем октобра прошле године.

Гимназијалци су у просеку успели да реше тек два од 20 задатака из математике, а ђаци средњих стручних школа један. На тесту из српског језика, гимназијалци су знали у просеку 35 одсто питања, а ученици стручних школа 20 одсто, што је, према оцени надлежних, испод очекиваног нивоа.

Иако у неким школама кажу да је ово реална слика шта ученик трећег разреда зна из градива из претходне две године, ако се унапред не спрема и не вежба задатке, надлежни тврде да резултати ученичких постигнућа „не приказују прави пресек стања“ и да се „морају тумачити искључиво у контексту првог пилотирања“, али не крију да је прва проба „дала значајне увиде и када је реч о нивоу знања“.

Најбољи резултат, када је реч о гимназијама, постигнут је на тесту из матерњег језика који су радили ученици који се школују на мађарском језику (у просеку су тачно решили 65 одсто задатака), следи енглески (50 одсто), историја и географија (око 39), физика (30), биологија (27), а хемија (24 одсто).

У средњим стручним школама, ученици су, уз српски језик и књижевност и математику, полагали и писани део стручног испита. Тестове су најбоље урадили ученици медицинских школа, односно гинеколошко-акушерске сестре које су имале највећи проценат тачних одговора – око 60 одсто. Према успеху из стручног испита следе медицинске сестре – васпитачи (51 одсто) педијатријске сестре (48), кулинарски техничари (38) и техничаре штампе (37 одсто). Ђаци који се школују у подручју рада Електротехника радили су јединствен тест на коме су у просеку тачно одговорили на трећину питања. Најмање успешни су били будући грађевински техничари за лабораторијска испитивања, који су у просеку знали тек седмину задатака из писаног дела стручног испита.

Из Пројекта државне матуре поручују да циљ првог пилотирања није била провера знања ученика, а за лоше резултате имају објашњење: тестирање је организовано на почетку школске године, у условима епидемије, а ђаци су друго полугодиште претходне школске године имали наставу на даљину. То што се тестови не оцењују и немају утицај на успех је утицало на мотивацију ђака, која је била релативно ниска. Доказ за то је и податак да већина ђака није искористила до краја предвиђено време за решавање тестова, али и то што поједини ученици неке задатке нису ни покушали да реше. Међу разлоге зашто ово није реална слика знања, надлежни наводе и да се ученици нису спремали, нити је припрема била организована на нивоу школа. Сем тога, задаци су обухватили само градиво првог и другог разреда, па није ни било могуће проверавати постигнућа за крај средње школе.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 209