Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Од следеће године без забране запошљавања у јавном сектору ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Забрана запошљавања у јавном сектору, која се примењује већ шесту годину, највероватније ће бити укинута крајем ове године. Планирано је да се од 2020. године примењује нови механизам запошљавања у целом јавном сектору, прeма такозваним кадровским плановима, незванично сазнаје „Политика”.

То значи да владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање неће више давати зелено светло за попуњавање сваког појединачног радног места. Убудуће ће само одобравати план запошљавања у одређеном државном органу. Служба која има потребу за попуњавањем одређеног броја радних места сачиниће план, који ће потом предати надлежном министарству, а оно потом затражити сагласност Владе Србије.

Кадровски планови су, иначе, раније постојали у министарствима и државним органима, што је значило прецизно планирање послова и броја потребних људи. Сада би они требало да се примењују на цео јавни сектор, то јест и на школе, болнице, домове здравља.

Укидање забране запошљавања једна је од тема о којима ће Бранко Ружић и Синиша Мали, министри државне управе и финансија, ових дана разговарати са мисијом Међународног монетарног фонда, која до 5. фебруара борави у Београду. На дневном реду је и начин запошљавања у јавном сектору и, наравно, платни разреди, који је требало да буду уведени ове године, али су одложени за наредну.

Мера забране пријема у радни однос у јавном сектору уведена је крајем 2013. и до сада је у договору са ММФ-ом у више наврата продужавана.

Ипак, то није значило и потпуну обуставу запошљавања у јавном сектору, јер су нови кадрови примани у радни однос тамо где се појавила потреба за тим. Потребно је било добро образложење и одобрење владине Комисије за давање сагласности за ново запошљавање.

Фискални савет је више пута у последње време упозоравао да је ову меру требало укинути 2015. године. Недавно су изашли и са препоруком да се током 2019. мора контролисано изаћи из мере забране запошљавања јер већ постоји мањак запослених у кључним деловима јавног сектора. Према њиховој анализи, у здравству недостаје 3.000 радника, а само у Клиничком центру Србије мањак је 1.000 запослених. Недовољно људи је запослено и у државној администрацији. У Пореској управи недостаје око 500 људи, а у инспекцијским службама око 300.

– Забрана запошљавања довела је до снажног смањења броја стално запослених, али је тај пад ублажен повећањем броја посредно ангажованих радника. Увођење забране запошљавања одмах је зауставило раст укупне запослености у државном сектору. Директна последица било је смањење броја стално запослених радника (на неодређено) и то за готово 36.000 људи у периоду 2014–2017. Тиме је укупна запосленост смањена за више од седам одсто, што је прилично велико смањење – наводи Фискални савет у „Мишљењу на Фискалну стратегију 2019–2021”.

Опширније...
 
Смене директора почетком другог полугодишта ПДФ Штампа Ел. пошта

 

У 100 школа у Србији од 1. септембра биће уведен једносменски рад, у оквиру пилот-пројекта, а неки од критеријума по којима ће установе бити изабране су да имају ђачку кухињу или да се храна може достављати из најближег окружења, затим да буду добро опремљене за спортске активности, да имају ђачке задруге и низ других садржаја, како би боравак ученика у тим школама био садржајан.
Једносменски рад не може да се уведе преко ноћи. То је десетогодишњи посао који ће бити записан и у новој Стратегији образовања – каже у интервјуу за Данас Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он најављује да ће прелазак на рад у једној смени омогућити и нова мрежа школа, која у марту треба да буде усвојена.

– Локалним самоуправама ћемо послати последњи позив да нам доставе своје предлоге нове мреже школа, а крајњи рок да она буде усвојена је март. Београд је посао скоро завршио, неки су већ послали своје предлоге, а има локалних самоуправа за које знамо да тај посао нису ни почеле да раде, и ако не испоштују законски рок, ми преузимамо одговорност. Покушавамо да тај посао урадимо демократски. Још немамо процену могућих технолошких вишкова, али сигурно знамо да вишка простора има у основним и средњим школама, а да он фали факултетима и високим школама – истиче Шарчевић.

* Као платформа за нову мрежу школа је послужила студија Светске банке. Шта пише у том документу?

– Помоћ Светске банке нам је драгоцена, али тај документ није обавезујући, јер ми мрежу радимо према свом моделу. Локалне самоуправе се веома разликују, тако да је немогуће применити свуда исте стандарде. У Бојнику, рецимо, имате смањење броја ђака, а у суседном Дољевцу нема тих проблема. Покушавамо ствари да поставимо стратешки. Ако смо у Крагујевцу отворили центар за целоживотно учење, томе је претходило повезивање са Факултетом техничких наука. Имали сте две техничке средње школе од којих је спајањем настала једна, чиме смо ослободили једну зграду да Филолошко-уметнички факултет одвојимо у две целине. Где год смо могли уређивали смо систем, а када нова мрежа буде готова, знаћемо тачно у којој регији је вишак, а где мањак квадрата, пратићемо чак и пројекције где постоји тренд раста популације и у тим срединама нећемо много мењати. Циљ јесте да групишемо децу и обезбедимо им добре педагошке услове, али не по цену да их возимо километрима и угрозимо нека подручја. Смањење броја ђака у неким срединама отвара могућност за увођење једносменског рада у школама.

Опширније...
 
4 града у Србији штанцују вуковце као на траци: Сваки пети ђак овде има Вукову диплому, а кад полажу завршни испит, открије се тужна истина ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Кад полажу матуру, поједини вуковци из ових градова буду и испод републичког просека. Како се изборити против хистерије поклањања оцена?
Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина четири су града у Србији која су оборила рекорд по броју вуковаца. Сваки пети ученик у овим градовима носилац је престижне Вукове дипломе, што значи да се сваки пети ђак у генерацији издваја као натпросечан и изузетан, показују подаци Завода за вредновање квалитета образовања.

Да ли се у овим градовима рађају најпаметнија и најнадаренија деца или су посреди ниски критеријуми у оцењивању?

Испод просека на тесту и до 15 одсто вуковаца

Судећи по резултатима које ђаци из ових градова постижу на малој матури, рекло би се да је пре ово друго. Наиме, ученици из Косовског и Поморавског округа на матури остварују у просеку најслабије резултате, а многи вуковци завршни испит не ураде ни на нивоу републичког просека.

- Тако су постигнућа чак 15 одсто вуковаца у Косовском округу испод републичког просека - наводи се у анализи Завода за вредновање квалитета образовања.

Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина јесу рекордери, али оцене се поклањају шаком и капом и у остатку Србије. Просек за целу земљу је овај: сваки други ђак је одличан, сваки пети у књижици има све петице, а сваки седми је вуковац.

Опширније...
 
Земунка први пут отворила електронски дневник и шокирала се када је видела оцене свог детета: "Шта? Не могу да верујем!" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Наставници у Ес-дневнике уносе све о ученику, и то све уз смајлије. А ми смо први пут завирили у нови дневник са мајком којој ћерка све прича, али овога пута није стигла...

За некога ко је у средњој школи од мајке крио кеца из физике месец дана, електронски дневник звучао је прилично застрашујуће. Родитељ само треба да унесе шифру преко мобилног телефона или рачунара, и пред њим су сви могући подаци о детету: колико изостаје, да ли бежи са часова, како се понаша, куца ли смс-ове док наставници предају и, наравно, какве су му оцене.

Да би се уверили у то како ради фамозни Ес-дневник, посетили смо Медицинску школу "Надежда Петровић" у Земуну, где су родитељи још у новембру добили шифре да приступе овом систему (свака школа сама одређује када ће поделити шифре). На моменте сам осећала олакшање што сам била ђак у време када технологија није била толико напредна, али кад се све сабере, ипак нема сумње да Ес-дневник има много добрих страна.

На пример, ђак који бежи са часова јер упадне у лоше друштво или се ода неком пороку, неће то моћи да сакрије ниједан дан. Ако се чудно понаша и прави сцене на часу, његов родитељ ће уласком у Ес-дневник то такође одмах сазнати. А и ако добије лошу оцену, научиће да гради однос поверења са родитељима и да са њима отворено прича о томе.

Бранкица Кецман, председник Савета родитеља у Медицинској школи "Надежда Петровић", управо је једна од мајки која са ћерком има потпуно отворен однос. Зато не чуди што је одмах пристала да је снимимо како отвара Ес-дневник. Међутим, брза технологија овога пута је предухитрила чак и њену ћерку која јој све прича, па је Бранкица, баш у тренутку кад је сниматељ намештао камеру, лупила шаком о сто.

Опширније...
 
Недостатак професора... ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији 150 минута можете видети од 37:05 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
У НЕМАЧКОЈ УСВОЈЕН ЗАКОН КОЈИ БИ МОГАО ДА ОПУСТОШИ НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА: Србија 2020. остаје без 200.000 РАДНИКА! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Немачка усвојила нови Закон о усељавању, који омогућава много лакше и брже запошљавање радника из наше државе и осталих земаља ван ЕУ

Србија у 2020. години може да остане без 200.000 радника због олакшаног запошљавања у Немачкој, упозоравају стручњаци! То је последица новог немачког Закона о усељавању усвојеног прошле недеље, који омогућава много брже и лакше запошљавање радника из Србије и осталих држава изван Европске уније.

Значајна разлика у односу на досадашњи закон је и то што немачки послодавци више неће морати да доказују да за место понуђено раднику из иностранства није било могуће пронаћи одговарајућег кандидата из Немачке или ЕУ. Оно што највише забрињава је то што су на овај начин врата Немачке сада широм отворена нашим лекарима, медицинарима, али и возачима и занатлијама, који недостају и у Србији!

Одлазе највреднији

Оде радна снага

Према нашим подацима, прошле године их је отишло 100.000, а очекујемо да ће се тај број дуплирати
Ранка Савић, председница АСНС

Из Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) напомињу да постоји велика опасност да нашу земљу напусти много радника када овај закон ступи на снагу.

- Наше тржиште рада остаће без најбољих и највреднијих радника. Огроман број њих ће напустити Србију. Према нашим подацима, прошле године их је отишло 100.000, а очекујемо да ће се тај број дуплирати после ступања на снагу овог закона, што значи да ћемо остати без 200.000 људи - каже за Информер Ранка Савић, председница АСНС, и додаје да ће то бити погубно за нашу економију:

- Српска власт би и те како морала да се позабави овим проблемом. Јасно је да ми сада не можемо нашим грађанима да дамо толике плате колике ће они добити у Немачкој, али морамо да радимо на томе. Такође, мора да се иде на смањење пореских оптерећења послодаваца. Тек тада ће плате бити веће, а људи ће остајати овде - закључује Савићева.

Шта предвиђа немачки Закон о усељавању

Либерализација коју је донео нови закон подразумева да ће сви квалификовани радници без обзира на то да ли имају факултетску диплому или ону из средње школе, моћи прво да уђу у Немачку, па тек онда да траже посао, односно добијају боравишну визу на шест месеци. Такође, закон предвиђа да они са дипломом могу да уђу у Немачку и чак и почну да раде док још траје поступак признавања њихових диплома и квалификација.

- Немачкој су потребни стручни радници, потребни су јој радници из иностранства - рекао је недавно министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, док је немачки министар здравља Јенс Шпан најавио појачано усељавање људи који се баве негом и то, како је прецизирао, са Западног Балкана.
Аларм за државу

Да ће оваква одлука Немачке имати врло негативне последице на нас, потврђује и председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

Егзодус

Спрема се егзодус лекара и медицинских радника и нас овде неће имати ко да лечи
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа

Опширније...
 
20 година ФССШ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


Пре 20 година основана је синдикална организација Форум средњих стручних школа. Време у које је Форум  настао обележиле су демонстрације, штрајкови, протести и непристајања на духовну и материјалну беду.

Просветни радници су још тада исказали неповерење према Савезу самосталних синдиката који је у то време важио за државни синдикат. Чести штрајкови запослених у образовању по зими, киши, снегу, како би се заштитило достојанство наставника, нису наилазили на разумевање ни Министарства, ни Самосталног синдиката. Остављени на цедилу, обесправљени, осиромашени али и погаженог достојанства, група запослених у неколико средњих стручних школа доноси одлуку да оснује нови синдикат.

Представници Електротехничке школе „Никола Теслаˮ, Техничке школе „Петар Драпшинˮ, Медицинске  школе „Београдˮ и Геолошко-ходрометеоролошке школе „Милутин Миланковићˮ организовали су 28. фебруара 1997. године Иницијативни састанак за оснивање новог гранског синдиката запослених у средњем стручном образовању. Оснивачка скупштина овако конципираног синдиката средњих стручних школа одржана је 24. априла 1997. године у Београду у сали СО Стари град.

Представници помеутих школа су на прави начин артикулисали правце и методе организоване синдикалне борбе. Током година Форум је у одбрани права запослених у образовању развио препознатљив стил. Успели смо да кроз све електронске и штампане медије постигнемо велику видљивост и постанемо најбољи заступници права радника. Услуге које пружамо запосленим, правна помоћ и све друге синдикалне активности, препознао је велики број наставника, због чега је наш синдикат и опстао све ове године, и због чега је међу најбољима када је синдикално организовање у питању.
Форум је посебно препознатљив по организовању бројних протеста и перформанса.

Маја 2013. године организовали смо Конференцију под ведрим небом „Одељења се не бришу гумицомˮ.
Првог децембра 2014. године одржан је перформанс „Пробуди се, министреˮ, а 22. децембра протест „Образовање градимо сутраˮ.
27. јануара 2015. Форум је организовао Светосавску академију под ведрим небом,
17. марта 2015. „Рушење просвете, Србија без будућности”,
Перформанс „Крадете нас, а ми ћутимоˮ организован је 27. Јуна 2016. године,
29. јуна 2017. године организован је преформанс „Министар је у праву, извините што постојимоˮ,
29. август 2018. „Шарчевићу, мамац, окачи о прамацˮ Бистро министре! Само бистро!!!
Наставићемо и даље у истом  маниру, и брже, и јаче, и боље!

Говор Милорада Антића
председника ФССШ

ИНФО ФССШ
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 194