Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФССШ ОДАЈЕ ПОСЛЕДЊУ ПОЧАСТ ЛЕОНАРДУ ЕРДЕЉИУ ПДФ Штампа Ел. пошта

IN MEMORIAM


На нашу велику жалост, прерано нас је напустио Леонардо Лео Ердељи, синдикални маг, борац за бољи образовни систем Србије и бивши председник Уније синдиката просветних радника Србије. Лео је био човек невероватне енергије, бриљантног и бистрог ума, бритког језика, врцавог духа и, што је најважније, чисте савести. Због својих особина био је изузетно цењен међу колегама. У свом раду није штедео ни себе ни друге. Често строг, али правичан, али углавном ведар, насмејан и увек спреман на шалу, можда је био и најомиљенији председник Уније. Изузетно ми је задовољство и част што сам радио са њим и што сам, док је он председниково Унијом, био његов потпредседник. Створио је највећи синдикат у Републици Србији који је бројао преко 40.000 људи. Протест „Нема ко други“, који смо заједно организовали, стварно није ни имао ко други да осмисли сем Леа и његових сарадника. Као магистар права, познавао је законску регулативу до најситнијих детаља. Учествовао је у организацији највећих штрајкова који су икад одржани у Србији и био члан преговарачког тима просветних радника за чија права и бољи и достојанственији живот се несебично и до краја борио. Леонардо Ердељи је човек који не сме и неће бити заборављен захваљујући свом раду и делу и пожртвовањем којим се истицао у свом синдикалном деловању.

Лео, знамо да си сада међу анђелима и твоји сарадници и чланови синдиката те неће никада заборавити.

Председник ФССШ Милорад Антић

 
ЛОВ У МУТНОМ Због овога ђаци средњих стручних школа папрено плаћају половне књиге од нових! ПДФ Штампа Ел. пошта


Ђаци немају из чега да уче

* На тржишту уџбеника за средње стручне школе влада прави хаос
* Нових књига нема јер се ауторима не исплати писање
* Препродавци користе прилику и половне књиге наплаћују до пет пута више од реалних цена

Док се тржиште уџбеника за основну школу у Србији процењује на више десетина милиона евра, уџбенике за средње стручне школе неће нико да објављује јер се не исплати.

Због тога родитељи муку муче како би пронашли књиге за своје средњошколце јер су поједине последњи пут штампане пре деценију, чак и више, и не могу се купити у књижари јер су у међувремену распродате.

Ту ситуацију продавци половних уџбеника и те како користе, па траже два пута, а неки и до пет пута више од цене нове књиге.

Највећи проблем са недостатком уџбеника имају ученици средњих медицинских школа, чији број у Србији уопште није занемарљив. Неке од књига којих нема ни за лек су и „Специјална рехабилитација“ аутора Предрага Зековића и „Кинезитерапија“ Драгана Вуловића. Оба ова уџбеника за четврти разред је национални издавач, Завод за уџбенике, како сазнајемо, последњи пут штампао 2009. године.

- Тих уџбеника више нема у књижарама јер су распродати. Иначе, један је коштао око 700 динара, што значи да бих за два платио око 1.400 динара. Због тога сам се одмах упутио код уличних продаваца. Међутим, кад су ми саопштили цене - фрапирао сам се. Само за један половни уџбеник тражили су ми 1.500 динара. Стварно нечувено! После су ми други родитељи казали да преко интернета та два уџбеника, наравно половна, продају и за 5.000 динара, што је 2.500 динара по уџбенику. Нећемо куповати, већ ћемо фотокопирати. Заиста ми не пада на памет да тим лоповима за половне књиге дајем баснословну суму. Срам да их буде, стварно безобразлук - каже за „Ало!“ отац једног средњошколца.

Иначе, до 2003. године је све уџбенике у Србији штампао национални издавач Завод за уџбенике, а онда су прво путем огледа, а касније и законски, отворена врата приватним издавачима. Међутим, ни Заводу, чији је удео на тржишту уџбеника данас свега неколико процената, као ни многобројним приватним страним и домаћим издавачима, не исплати се да штампају нискотиражне књиге какви су уџбеници за стручне предмете за средње школе зато што је питање да ли ће и када и тај мали тираж који штампају продати, јер немали број ђака наслеђује књиге или пак купују половне. Многе књиге за стручне предмете за средње школе последњи пут су штампане и пре више од деценије.

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа каже да је, осим са уџбеницима за медицинске школе, проблем и са онима за машинску, као и хемијску струку, али и за ђаке који похађају текстилну, кожарску, грађевинску и друге стручне школе.

Опширније...
 
Колике ће бити плате од новембра? ПДФ Штампа Ел. пошта


Према одлуци Владе Србије од понедељка 16. септембра, највеће повећање плата од новембра добиће здравство – 10 одсто, затим просвета, војска и полиција – девет одсто, а јавна управа осам посто. Како је јуче објавио Блиц, плате лекара кретаће се од 76.873 динара до 99.952, а медицинских сестара од 45.686 до 55.592 динара, док ће наставници разредне наставе имати 61.459, а социјални радници 64.770 динара. У војсци генерали ће имати плату од 169.258 динара, официри 89.243, а професионални војници 47.296 динара. У МУП-у полицајац саобраћајац и у одељењу имаће 67.824, односно 67.598 динара, док ће жандарм имати 110.305 динара, наводи Блиц. Лист није навео колике ће плате бити у јавној управи.


Извор: Танјуг

 
Агресивност код деце све већа! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро можете видети од 46:05 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
"НИСАМ МОГЛА ДА ГЛЕДАМ СНИМАК, ПРЕТЕШКО ЈЕ" Огласила се мајка девојчице коју су вршњакиње ШАМАРАЛЕ у дворишту крај школе ПДФ Штампа Ел. пошта


Дан након што се појавио снимак језивог вршњачког насиља у Барајеву, на ком се јасно види и чује како се девојчице иживљавају над својом вршњакињом ударајући јој шамаре, мајка малолетне жртве скупила је снагу да проговори.

Видно потресена, захвалила је свима који су бар стали у одбрану њеног детета.

Нажалост, девојчицу су заштитили коментарима само они људи који су одгледали видео. Они који су стајали око ње у тренутку насиља, били су само неми посматрачи. А то су њени вршњаци, другари. Док се девојчица тресла од страха и плакала, они су се смејали и добацивали јој.

- Хтела бих да се захвалим свима који су осудили насиље. На снимку је моје дете. Не могу вам описати како се осећамо и колико је све ово тешко. Снимак нисам могла да одгледам и нећу моћи. Претешко је - рекла је мајка малтретиране девојчице за "Курир".

- Захвална сам свима који су ово објавили да се коначно стане на пут вршњачком насиљу које се свуда гура под тепих. Најтеже ми је као родитељу што је то моје дете. Сваком би било. Али сам неизмерно захвална полицији која је у веома кратком периоду реаговала на завидном нивоу. Само ћу рећи да су сви згрожени овим што се десило и да ће насилници бити кажњени како заслужују - додала је она.

Форум средњих стручних школа: "Агресивност код деце све већа"

- Агресивност код деце је све већа и већа, у свакој средњој школи има гурања, псовања... - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, коментаришући јучерашњи инцидент у Барајеву.

Занимљиво је и да је, према Антићевом искуству, агресија израженија код девојчица.

- Школа је изгубила васпитну улогу, коју би требало да им поред образовне - казао је он за "Блиц".

Опширније...
 
БАХАТИ ДИРЕКТОРИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

КАКО ПОСТАЈЕМ ЗАМОРЧЕ У ПРОСВЕТНОМ СИСТЕМУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поједини директори школа у Србији, а нарочито у Београду, формирају свој затворени круг који обично чине дугогодишњи директори школа са великим искуством, војском запослених које су примили на рад, као и школски одбори који нису у довољној мери упознати са позитивним законским прописима Републике Србије или их  исти не занимају, па све и свашта одобравају директору, а ако је потребно, потписаће и да је школа приватна.

Можемо слободно рећи да поједини директори оне људе које су примили у радни однос веома добро чувају и не дају да се било ко приближи том редном месту. За њих не важе Посебни колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика које потписују надлежно министарство просвете/Влада РС/ и репрезентативни синдикати.
За њих не важи ни Закон о основама система образовања и васпитања, чије кршење они и не поричу.

Поставља се питање: ,,Зашто народни посланици усвајају и доносе законе, кад то за директоре појединих школа на територији Републике Србије уопште не важи, и исти те законе не примењују?”
Заморче Жељко, библиотекар, постао је технолошки вишак 50 % радног времена, па од 1. септембра прима свега 50 % плате због чега не спава и стално размишља како да преживи.

Али не лези враже, обијајући прагове школа и молећи директоре, сви га са љубазним осмехом примише, међутим конкретне одговоре  није добио.

Поједини директори су углас рекли да неће да поштују Закон и ПКУ, хоће да поштују само закон силе, односно наредбу из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

А шта каже члан 5. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и члан 153. Закона о основа система образовања и васпитања?

Члан 5.

Пре почетка школске године, а најкасније до 15. августа, директори школа достављају листе запослених за чијим је радом у потпуности или делимично престала потреба у текућој школској години, као и у претходном периоду и запослених који су засновали радни однос са непуним радним временом, као и листу слободних радних места, која треба да буде потписана од стране овлашћених представника репрезентативних синдиката школе. Уколико листа није потписана од стране овлашћених представника синдиката, директор је дужан да на листи наведе разлоге због којих то није учињено.
Пре почетка школске године, начелници школских управа, представници директора и представници репрезентативних синдиката заједнички утврђују листу из става 1. овог члана.
Опширније...
 
Сви би у шминкере ПДФ Штампа Ел. пошта


Смер Сценски маскер и власуљар хит протеклог уписног рока. Уз диплому и козметичку торбицу посао загарантован


ОБРАЗОВНИ профил - сценски маскер и власуљар, који једино постоји у Школи за негу лепоте, био је апсолутни "хит" протеклог уписног рока. За 30 места, односно једно одељење, била су заинтересована чак 342 мала матуранта! Деца и њихови родитељи су, очигледно, увидели колико су шминкери тражени, да и ако не нађу посао одмах, могу да раде приватно и одлично зараде.


Према речима Веселинке Животић, директорке Школе за негу лепоте, на овај образовни профил се уписују одлични и врло добри ђаци. Кроз школовање, које траје четири године, ученици стичу основна теоријска и практична знања уз стално праћење нових трендова и технологија. На часовима се посебно развијају креативност, маштовитост и прецизност ученика, а практична настава је у позориштима и на телевизијама.


- Наши ученици су оспособљени да раде одмах по завршетку школе - каже Животићева. - Популарности овог занимања допринео је нови "тренд" да се за свадбе, матуре, рођендане и друге догађаје, ангажују шминкери. Одлично је и плаћено. Узмете торбицу са шминком и за сат времена зарадите 50 евра. У ком послу то још има?

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 201