Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 46 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

КАДИЈА МЕ ТУЖИ, КАДИЈА МИ СУДИ: Директор га оптужио за психичко злостављање, па му дао отказ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Коштало га посла Дефектолог Дејан Николић написао је директору Миловану Марковићу да је незналица и злостављач деце, уследио је дисциплински поступак у ком је директор био и судија и оштећени


Дејан Николић, дефектолог, добио је отказ у Средњој занатској школи на Канаревом брду у Београду јер је оптужен да је психички злостављао директора Милована Марковића.

Ипак, недопустиво је, каже за Курир Николић, то што је директор у овом случају истовремено и "оштећена страна", и судија!
- Кадија ме тужи, кадија ми суди. У дисциплинском поступку не може да ми суди онај ко је оштећена странка. Међутим, овде се управо то дешава. Он ме је оптужио, он ми је пресудио - почиње Николић свој причу.

Психичко злостављање се, у овом случају, огледа у томе што је дефектолог Николић писаним путем одговорио директору зашто му не доставља "план распореда обиласка стручне праксе". Претходно, како Николић тврди, директору је већ објаснио да она не постоји и да му не може доставити тражени план.

Због тога му се, додаје, директор обраћао повишеним тоном. То је Николића натерало да састави одговор који га је коштао посла.
- Захваљујем вам се што сте у писаној форми потврдили моје сумње да сте незналица и злостављач деце, родитеља, чланова синдиката и појединих запослених, који имају знања, достојанства, храбрости да се јавно супротставе вашој бахатости, незнању и самовољи и укажу на неправилност у вашем раду. У више наврата сам вам неуспешно објашњавао да наши ученици немају стручну праксу код послодавца, већ практичну наставу и из тог разлога не могу да вам доставим никакав план, нити распоред обилазака стручне праксе - написао је Николић. Када је због оваквог речника покренут дисциплински поступак, Николић је тражио да се изузме директор као доносилац одлуке, али то није услишено.

- Системско питање је према ком закону су донели одлуку, да ли по Закону о основама система образовања и васпитања или по закону о општем управном поступку. Овај први је примарни и ближе је обрадио једну област, обрадио је дисциплински поступак, али детаље истог није предвидео, односно изузеће директора уколико је он учесник у поступку. То је правна папазјанија, без доказа о злостављању - каже Николић.

Он додаје да се још већи проблем створио јер је директор у последњем тренутку преиначио оптужбе.

- На самој расправи у дисциплинском поступку оптужен сам, не само за то да нисам направио план распореда обилазака, него да уопште нисам обилазио децу на пракси, а то се терети као тежа повреда рада! На све ово нисам имао прилику ни да се изјасним. Па није ли ово злостављање!? - пита се Николић.
Поводом овога, другостепени инспекцијски налаз републичке просветне инспекције није извршен иако је законски рок прошао. Подсетимо, Курир је већ писао о Миловану Марковићу који је добио отказ због злостављања детета са сметњама у развоју. Он је терао ученика да пева и врцка да би добио двојку из математике.

Опширније...
 
ШТА НАМ ДОНОСЕ ПЛАТНЕ ГРУПЕ И РАЗРЕДИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

ШТА НАМ ДОНОСЕ ПЛАТНЕ ГРУПЕ И РАЗРЕДИ

 

Не тако давно и то у новијој историји Републике Србије, постојали су управници школа који су водили рачуна о згради, учионицама, тоалетима, средствима неопходним за одржавање наставе, једном речју  о комплетној инфраструктури, потребној да једна образовна установа функционише на најбољи могући начин.

Међутим, након извесног периода, ти управници постадоше директори школа, а на то место су бирани најбољи од најбољих. Из редова наставника за директоре су постављани они са највише искуства, великим знањем, угледом и ауторитетом међу својим колегама и са великим поштовањем својих ученика.

Чињеница је да није било гласања наставничког већа и других структура. Политика на избор директора готово да није имала никакав утицај.

После 2000. године све се променило. Такозвани ДОС је увео принцип постављања директора по политичкој линији, а да се при том није водило рачуна о њиховој стручности, знању, искуству угледу и ауторитету који имају међу својим колегама. Тада је са синдикатима договорено и да мандат директора школе траје највише осам година. Међутим, брзо је овај договор заменио нови који је предвиђао да директорима мандат буде без ограничења.

Доласком Г-дина  магистра Младена Шарчевића, човека који је сувласник школе ,,Руђер Бошковић“  са двадесет одсто удела и доношењем новог Закона о основама система образовања и васпитања, опет су директори школа добили мандат од осам година и готово неограничену власт.

Директор школе је, што би наш народ рекао, ,,све и свја“ у својој школи и може да ради апсолутно шта хоће.

Покушаји наставника да понекад укажу на самовољу појединих директора и непоштовање закона најчешће су без икаквих резултата. Системски је све тако уређено да директори на својој страни имају и Школски одбор и инспекцију, а ако случај стигне до Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и оно најчешће стаје на страну директора.

Осим што је директорима омогућило да раде шта хоће и што их систем максимално штити, Министарство просвете је решило да их додатно награди повећањем плате?

Најновијом идејом министра Г-дина Младена Шарчевића, директори школа ће бити у једанаестом платном разреду заједно са редовним професорима факултета, кардио хирурзима и другим???

Поставља се питање и то да ли је степен сложености посла који обављају директори школа једнак оном који обавља један кардио хирург?

Да ли директори школа имају морала да прихвате овај предлог?

У бројкама то изгледа овако.

Министарство државне управе и локалне самоуправе предлаже да коефицијент професора без одељенског старешинства буде 3,84, а директора, без обзира на то колико школа има ђака и запослених 5,99, док ће основица за обрачун плата бити 14.900,00 динара.

Из овог произилази да ће наставник без одељенског старешинства без урачунатог радног стажа имати плату:

3,84 x 14.900,00 = 57.216,00 дин,

а директор без урачунатог радног стажа

5,99 x 14.900,00 = 89.251,00 дин,

РАЗЛИКА У ПЛАТИ

ПЛАТА ДИРЕКТОРА - ПЛАТА НАСТАВНИКА = 32.035,00 дин

РАЗЛИКА У ПЛАТИ У ПРОНЦЕТИМА

(ПЛАТА ДИРЕКТОРА/ПЛАТА НАСТАВНИКА -1) x 100% = 56%

Опширније...
 
ПРЕКРШАЈНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ РОДИТЕЉА! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

ИНФО ФССШ
 
ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА

Да ли је или није штрајк у просвети добро вођен?

Четири репрезентативна синдиката у августу 2018. године донели су одлуку о протесту испред Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије јер су одлуком ових институција просветни радници омаловажени и деградирани. Док су остали носиоци делатности из области здравства, социјале и културе приликом одређивања платних група и разреда ради регулисања висина зарада смештени у девету плату групу, што аутоматски значи и већу плату, просветари су, као да су губави, смештени у осму платну групу, па самим тим је за њих предвиђена и мања зарада иако имају исти степен образовања као и запослени у здравству, социјали и култури. На том протесту је било око 1.000 људи, па поменута министарства и Влада нису озбиљно схватили просветаре. Због тога је донета одлука о ступању у штрајк 03. 09., 11.09. и 19.09. у законским оквирима односно смањењем трајања часова на 30 минута. Да би се од 24.09. ступило у свакодневни штрајк.

За успешно организовање штрајка, како би он успео, треба водити рачуна:
Да постоји јака синдикална организација
Да организација има одређене залихе новца
Да постоји одлука већине радника да се иде у штрајк
Да синдикалне организације – штрајкачки одбори по школама спрече појаву штрајкбрехера
Да штрајк може да угрози Владу, јавни ред и мир, па и нормалан живот у земљи
Да ли су четири репрезентативна синдиката поштовала ова правила о успешном организовању штрајка просудите сами.
Може се рећи да је један синдикат (УСПРС) водио штрајк док су се остали прикључивали.
Да би штрајк успео, нек није довољно само применити ове видове протеста, већ је неопходно радикализовати протесте. То подразумева утицај на свакодневни живот грађана блокадом значајних саобраћајница, дељењем флајера, анимирањем што већег броја људи и из других области друштвеног живота. Другим речима, треба формирати тим за организацију штрајка који је способан то да ради и који ће подстаћи све запослене у једној грани да протествују и на тај начин се изборе за своја права.

Неопходно је и формирати синдикално-информативни центар који ће обавештавати штрајкаче о раду, акцијама, току преговора и наредним корацима за штрајкаче.

Често се дешава да штрајк не успе јер велики број чланова сматра да синдикалне вође флертују са влашћу ради личних интереса. Велики број неуспешних штрајкова као они из 2011. и 2015. Када је радницима одузет велики део лично дохотка довео је до апатије код оних који би требало да штрајкују. Осим тога присутан је и страх од губитка посла јер је скоро 30.000 људи запослено на одређено радно време.
Опширније...
 
СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! Наставник тражио од детета са сметњама у развоју да врцка и пева за двојку, ДОБИО ОТКАЗ, а сада је ДИРЕКТОР!


Наставник математике Милован Марковић тражио је од ученика М. И. да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше како би добио двојку. Због овог потеза добио је отказ, да би после две године постао директор те школе

Актуелни директор Средње занатске школе у Београду Милован Марковић у истој установи је 2008. године добио отказ, док је радио као наставник математике, јер је ученика М. И. са сметњама у развоју терао да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше да би добио двојку!

У документу о дисциплинском поступку и решењу о прекиду радног односа до ког је Курир дошао пише да је директор Марковић на тај начин учинио тежу повреду радне дужности, што је у изјашњењу и сам признао.

Потпуни парадокс наступа након две године, када тај исти Марковић постаје директор школе! На руководећој позицији је пуна два мандата, а тренутно је актуелан конкурс за реизбор директора на ком ће, по свој прилици, главни кандидат бити управо он.

- Дисциплински поступак против Марковића покренут је 22. фебруара 2008. на основу пријаве мајке дечака М. И., која је приметила да је због математике њен син узнемирен, а да због понашања наставника трпи душевни бол. Посебно велику непријатност и стрес дете је доживело када га је пред целим разредом наставник извео испред табле и терао да пева и игра - прича наш извор.

У образложењу стоји да је Марковић све признао, тврдећи да је тако желео да "релаксира" ученика и "опусти атмосферу".

- Ученик је имао последице. Знојио се, био је узнемирен, имао је чешћа мокрења, излазили су му црвени печати по лицу, а притисак и пулс су му били повишени. Дисциплински орган је несумњиво утврдио да је наставник тражио од ученика М. И. да пева песму Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше, а да његова другарица А. Б. игра. Наставник је успут демонстрирао како треба да игра. Када су деца одбила да то раде, он је запретио да ће им дати јединицу из математике - пише у документу.

Опширније...
 
НАРКОМАНИЈА У ШКОЛАМА! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Прилог Прве ТВ о наркоманији у школама можете видети у 15:45 минуту Вести у 18h приказаних 02.10.2018. године.


ИНФО ФССШ
 
ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ?

Платни разреди и групе, најкраће речено, представљају покушај актуелне власти у Републици Србији,  да запосленима у просвети прода маглу и замаже очи, а ако је могуће и изазове раздор међу њима. Ево и зашто.
Овако како је замишљена примена платних група и разреда, укупна давања за просвету ће се одржати на овом,  крајње бедном нивоу, или ће, чак, бити додатно смањена.

Без јасно дефинисаних критеријума и мерила за оцену нечијег рада, мали број просветних радника ће бити награђен, док ће остатак бити кажњен.

Иако је првобитно било замишљено да се формира систем јединствених платних разреда у који би били укључени сви државни чиновници, на челу са председником Републике, председником Владе, министрима, запосленима у јавним предузећима и јавним службама, ипак је власт проценила да, у овом тренутку, није спремна на баш толики ниво праведности, па се одлучила да у платне групе и платне разреде „упакује“ само запослене у јавним службама (образовање, култура, социјала, здравство).

Поменути су, према овом предлогу, подељени у 13 платних група, а унутар сваке платне групе су подељени на платне разреде.
Прве три платне групе имају по пет платних разреда, од четврте до шесте по 8 платних разреда, од седме до једанаесте платне групе пуних девет, а у највишим платним групама, 12. и 13. по три платна разреда.

Укупно 81 платни разред, сврстан у 13 платних група.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 191