Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 22 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

САОПШТЕЊЕ!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

САОПШТЕЊЕ!

 


Члановима председништва СРПС-а
Решавање технолошких вишкова мора бити ускраћено са законским прописима Закона Републике Србије.

Ви сте ми дали поверење да вас заступам и због тога сам указао на кршење Закона и  гашење друштвено-моралних вредности. Једна од најбитнијих таквих вредности је поштовање законских прописа, као поштовање оних који су вас изабрали. Систем вредности и вредносних орјентација – друштвених и моралних – одржава идеологију и културу друштва.
Само ради поштовања Закона и Колективног уговора, моји циљеви су били правда и истина, али у скупини где власт сматра синдикат као икебану која полако трули, а мене као јединку као трн којег треба избацити, то је изгледа неизводљиво. Стога су господа директори, представници синдиката и министарства донели одлуку да ме разреше, а уколико се то не деси они ће тражити од Министра да разреши чланство у Радној подгрупи.
А шта је урадио тај мали трн? Он је само указивао на Закон и ПКУ и ваљда је због тогао морао бити насилно ућуткан. Они су решили да узму Закон у своје руке и шта их брига ко га је поставио, именовао и коме је одговоран. Њима смета човек који не жели да буде икебана и који жели и може да погледа у очи оне које представља.
На састанку подгрупе 8. 9. 2017. колегиница С. Ј., наставник географије из Бујановца, добија допуну норме од 50% у Обреновцу. Б. Ј., технолошки вишак из Аранђеловца, добија у школи Милан Милићевић, много већи проценат од траженог, као и у школи Веселин Маслеша, док колегинице и колеге из Београда и даље на листи технолошких вишкова.
А шта кажа Закон о основном образовању члан 131 од 2015. године.
Запослени који је у установи у радном односу на неодређено време, а остао је нераспоређен или има статус запосленог са непотпуним радним временом на основу члана 137. ст.2 и 3. овог Закона, остварује право на преузимање стављањем на листу запослених са које се врши преузимање.
Листа из става 1. Овог члана утврђује се до 15. 8. за сваку наредну школску годину, у оквиру школске управе по јединицама локалне самоуправе, а на основу пријаве установа о запосленима који имају право на преузимање. Право на преузимање остварује се споразумом, уз сагласност запосленог.
Запослени који су преузима мора да испуњава услове за послове за које се преузима и да има проверену психо-физичку способност, у складу са чланом 130. став 3. овог Закона.
(Службени гласник, бр. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 – аутентично тумачење и 68/2015 и 62/2016)
Захтевамо поштовање ПКУ бр. 21/2015 од 25.2.2015. године, а ступио је на снагу 5.3.2015, чланови 5 и 6.
Оно што брине мене, као вашег легитимног и легалног представника, јесте то што сам опозван, а уместо мене је био онај који је сам себе изабрао - господин Слободан Брајковић. Сада, зашто самопозван, а мене заменио господин Бајковић, у то не желим да залазим, нити у то који су мотиви оваквог потеза.
Зашто ја нисам добио позив за састанак подгрупе за решавање технолошких вишкова, а он јесте? Као и зашто је господин Брајковић желео да понизи и деградира како председништво, тако и човека којег сте изабрали да вас представаља и то само из њему познатих разлога?
Одговор на ово питање не знам.
Можда је моја грешка то што сам само тражио смену неодговорних и поштовање Закона.
Због овог кршења је господин Кићовић напредовао и руководилац Школске управе Београда. Вероватно се напредовање одређених кадрова овде неће зауставити. Можда ће и аванзовати још неко ко је кршио Закон, као и представници појединих синдикати.

МОЈА МАЛЕНКОСТ И СКРОМНО ЗНАЊЕ, САМО ИСТИНА И ПРАВДА ДА БУДУ ЈЕДНАКИ ЗА СВЕ!!!

У Београду,
17. 02. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Просечна плата у Словенији ПДФ Штампа Ел. поштаПросечна плата у Словенији


Просечна бруто месечна плата у Словенији порасла је прошле године на 1.626,95 евра, и номинално је већа за 2,7 одсто, а реално за 1,3 одсто у односу на 2016. годину

Просечна бруто месечна плата у Словенији порасла је прошле године на 1.626,95 евра, и номинално је већа за 2,7 одсто, а реално за 1,3 одсто у односу на 2016. годину, саопштила је данас словеначка Канцеларија за статистику.

Просечна нето месечна зарада је порасла на 1.062 евра, што је номинално повећање од 3,1 одсто, а реално од 1,7 одсто у односу на 2016. годину, преноси словеначка агенција СТА.

И у приватном и у јавном сектору забележен је раст просечне месечне зараде.
Просечна бруто зарада у јавном сектору достигла је 1.889,54 евра, а у приватном 1.497,96 евра, што је у оба случаја за 2,9 одсто више у односу на 2016. годину.

Танјуг

 
"Умрла је држава" ПДФ Штампа Ел. пошта


40.000 просветара на улицама: "Умрла је држава"

Просечна плата запослених у словеначким основним и средњим школама је око 1.200 евра, а просветни радници захтевају да се њихове плате нивелишу с просечним зарадама у јавном сектору

Око 40.000 словеначких просветних радника је штрајковало, из основних, средњих и музичких школа, као и особље из вртића, студентских домова и универзитета.
Они захтевају веће плате, а половина њих, око 20.000, штрајкује у Љубљани на Конгресном тргу, где је одржан велики протест, пренео је СТА.
Велики број словеначких просветара носило је транспаренте и плаве прслуке снажног синдиката СВИЗ, који је организатор протеста.
Демонстранти су дували у пиштаљке, носили разнобојне транспаренте и балоне и заставе синдиката.Око 280 учитеља из целе земље допутовало је у Љубљану да би учествовали у штрајку. На појединим транспарентима писало је "Треба да будете захвални наставницима јер можете ово да прочитате".
Неки од захтева штрајкача су повећање плата, бонуси за учитеље и дужи одмор за мање плаћене учитеље.
Предвиђено је да се штрајк заврши вечерас.
Опширније...
 
ПРАГ ЗНАЊА!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОСТВАРИВАЊЕ МИНИМУМ 4 БОДА ЗА УПИС У ГИМНАЗИЈЕ, А 3 ЗА УПИС У ЧЕТВОРОГОДИШЊЕ ШКОЛЕ НА МАЛОЈ МАТУРИ!

 


Поштовани,
Ми подржавамо одлуку по којој се уводи нови систем бодовања на малој матури где ученици из школе могу да пренесу највише 60 поена, док ће на малој матури моћи да освоје још 40 поена и сматрамо да је овај нови систем бодовања бољи од претходног.

Подаци нам показују да је скоро половина ученика на крају осмог разреда била одлична (43.8%), трећина имала врло добар успех (34.2%), петина добар (20.65%), а 1.4% ђака имала довољан успех. Просечна оцена била је 4.11. Дакле, имамо ситуацију која нам указује на тенденцију да наставници или директори „пумпају“ успехе не би ли ученици остварили што бољи успех, а све у циљу увећања угледа школе у којој раде. Поред ове постоји и могућност присуства одређених „веза“ које наставници или директори имају са родитељима ученика и на тај начин, такође, „пумпају“ успехе ученике. Такође постоји и неједнакост оцењивања по градовима и селима Србије. Видимо да у одређеним деловима Србије постоји велики број вуковаца или ученика са одличним успехом, као што су Лесковац са 22.4%, Ниш са 18.5% и Јагодина са 17.5% вуковаца .

У поређењу са успесима које ученици остварују, ми имамо супротне резултате на малој матури, где су просечне оцене из сва три дела изузетно слабе, а поједини одликаши једва и прођу малу матуру, што можемо да закључимо да су са оценама пуни знања, а на пријемном пуни незнања. Односно да је просечна оцена из српског (матерњег) језика била 6.64, из математике 5.35, док је из комбинованог дела мале матуре просечна оцена била 5.64.

Сходно оваквој ситуацији, Форум ССШ има ПРЕДЛОГ према којем се за упис у гимназије поставља макар минимални праг знања, односно да ученици на малој матури из сва три дела, односно из српског (матерњег) језика, математике и комбинованог теста, МОРАЈУ остварити минимум по 30% (4+4+4) од укупног броја поена за малој матури, уз услов који већ постоји (преко 50 поена за упис у свим четворогодишњим школама), док би за упис у четворогодишње средње школе праг знања био остварена по 3 (три) поена из сва три дела мале матуре.

Тако ћемо онемогућити да ученици који остваре слабији резултат на пријемном испиту упишу гимназије или четворогодишње школе, јер сматрамо да је за упис ових школа, поред успеха из основне школе, важан и успех на малој матури.

Усвајањем овог нашег предлога може се побољшати у образовање и попуњавање онога што недостаје у Србији, односно занати, тачније трогодишње школе.

У Београду,
07. 02. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Деца греше а родитељи плаћају казне ПДФ Штампа Ел. пошта


 

ИНФО ФССШ
 
СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!!

 

Предмет: Захтев за достављање одговора странке у вези са надокнадом трошкова превоза.
ДА ЛИ ИМАМО ПРАВО НА ИЗБОР???Поштовани,
Запосленима у основним и средњим школама на територији града Београда је, по Закону о раду, омогућено надокнађивање путних трошкова за долазак и одлазак са рада. Међутим, неспорно је да им је ускраћено право да сами одлучују како ће искористити тај новац и то поступањем којим им се намеће да користе градски превоз и сходно томе добијају Бус Плус картице, што ствара велико незадовољство код  запослених у просвети.

Постоји Одлука Уставног суда са седнице одржане дана 3.јула 2014. године, којом се утврђује да одредбе члана 4. и члана 11. став 1. Споразума о накнади трошкова превоза запослених у области образовања и васпитања на територији града Београда. Том одлуком се обезбеђује средства буџету за превоз запослених у основним и средњим школама, без права да својим актом пропише услове под којима запослени остварује право на накнаду трошкова превоза и да прави разлику изме у запослених који су се определили за месечне карте и који накнаду примају у пуном износу, односно у висини цене превозне карте...

Запослени у основним и средњим школама имају право да рефинансирају путне трошкове за одлазак и долазак на посао у висини превозне цене карте, уколико послодавац није обезбедио сопствени превоз.

Наше питање гласи: Зашто је просветним радницима онемогућено да сами бирају како ће искористити новац који им припада и то за накнаду трошкова за долазак и одлазак са рада у висини цене превозне карте у јавном саобраћају?!

Настала ситуација нас, као синдикат, приморава да станемо у заштиту свих чланова, па тако и великог дела запослених који су незадовољни оваквом одлуком. Желимо да сами управљамо новцем који нам по Закону о раду припада, а не да нас присиљавају на чињење које не желимо тако што, уместо уплате новчаних средстава, овлашћене службе врше уплате на Бус Плус картице запослених.

Уверени смо, да ћете нам одмах по пријему овог дописа одговорити и да ћете дато обећање запосленима у основним и средњим школама испунити!
ОМОГУЋИТЕ ДА ЗАПОСЛЕНИ У ОСНОВНИМ И  СРЕДЊИМ  ШКОЛАМА ОСТВАРЕ ПРАВО НА ИЗБОР И НАЧИН КАКО ЋЕ КОРИСТИТИ СВОЈЕ ПРАВО НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ДОЛАЗАК И ОДЛАЗАК СА ПОСЛА!

НАДАМО СЕ ДА ЋЕ ОНАЈ КОЈИ БУДЕ ВЛАДАО БЕОГРАДОМ, ПОШТОВАТИ УСТАВ И ЗАКОНЕ  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОБЕЗБЕДИТИ ГРАЂАНИМА И СТАНОВНИЦИМА БЕОГРАДА ОСНОВНО ЉУДСКО ПРАВО, А ТО ЈЕ ПРАВО НА ИЗБОР!!!
МОЛИМО ВАС ДА НАМ ОДГОВОРИТЕ УСКОРО!!!


У Београду,
31. 01. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ЕКСКЛУЗИВНО! МИНИСТАР МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ ЗА КУРИР: Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају


Треба их послати на лечење, а родитељима наплатити огромне казне да схвате да морају да брину о својој деци, каже први човек српске просвете
Ученике који су позирали с наркотицима по школама и фотографије качили на Инстаграм налог „Дрога Србија“ треба најстроже казнити, каже министар просвете Младен Шарчевић за Курир.
- Децу која то раде треба послати на лечење од дроге и избацити их из школе! Њихове родитеље такође треба најстроже казнити, и то финансијски - оштар је први човек српске просвете.
На коментар да се родитељи који немају ауто-седиште за дете кажњавају са по 120.000 динара и питање колика би онда реална казна била за оне чија се деца дрогирају у школи, министар одговара:
- Што се мене тиче, много већа од те, јер би тако родитељи схватили да треба да брину о својој деци. Ту треба да се пита правосуђе, а не просвета.
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, сматра да се проблему треба приступити темељно:

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 183