Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 44 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Држава да врати отете паре ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Синдикат радника у просвети Србије указује да се накнада за годишњи одмор незаконито обрачунава

 

Држава да врати отете паре или масовне тужбе\

Због незаконитог обрачуна накнаде за коришћење годишњег одмора за 2014. годину, просветни радници оштећени су у просеку за 3.500 до 4.000 динара.
Држава да врати отете паре или масовне тужбе

Уколико се до краја јуна не нађе решење да се запосленима у образовању овај новац исплати, чланови Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) најавили су масовне тужбе, речено је на јучерашњој конференцији за новинаре тог синдиката.

Слободан Брајковић, председник СРПС-а, рекао је да би исплата незаконито одузетог новца државу коштала око 400 милиона динара и да су просветни радници спремни на вансудско поравнање, те да ће се у супротном штета мерити у десетинама милијарди динара. Ранко Хрњаз, генерални секретар СРПС-а, је казао да се просветни радници систематски и плански поткрадају од 2009, када је почео обрачун накнаде за коришћење годишњег одмора по закључку Владе Србије, који је супротан Закону о раду. Хрњаз је критиковао државу због двоструких аршина, јер је прошле године накнаду за годишњи одмор обрачунавала по Закону о раду пошто јој је то ишло у корист, па су просветари добили мању јулску плату због мање радних сати. И ове године њихова јулска плата биће мања од јунске у просеку за 2.000 динара.

Опширније...
 
МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА

Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.forumsssb.org.rsМИНИСТРУ  ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
ПОМОЋНИКУ МИНИСТРА ЗА СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ


НЕОСНОВАНЕ КРИТИКЕ ПЛАНА УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ОД СТРАНЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ  Г-ДИНА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА

,,Критике плана уписа у средње школе нису вођене интересима деце, већ парцијалним интересима“, оценио је министар просвете, науке и технолошког развоја г-дин Младен Шарчевић, и то при посети школама у Панчеву и Опову.
Шарчевић је нагласио да су током рада на плану уписа, критеријуми били број осмака, реализација прошлогодишњег плана уписа, стратегија 2020, захтеви тржишта и потреба да коначно будемо рационални. "Ниједно дете неће бити оштећено.
Критике су углавном због страха од губитка посла, али не треба да брину. Школе постоје да би се деца образовала и то образовала за оно што би требало да раде", истакао је Шарчевић.

Поштовани  Господине Шарчевићу,
професори  средњих школа су увек, у свом савесном и преданом раду, мислили на ученике,  на знање ових ученика, али сложићете  се са нама да је Комисија при одређивању броја оделења погрешила.

То није ништа страшно, нити страно било ком људском бићу. То што су  направили грешке (или их још праве) не значи да смо ми, просветни радници и наши ђаци, грешке.

Каже се, у нашем народу, да  „људи ништа не могу да науче из прича, морају сами да открију“.

ПРОЧИТАЈТЕ И УВАЖИТЕ НАШЕ СУГЕСТИЈЕ КОЈЕ ВАМ ПРЕДОЧАВАМО У ДОБРОЈ НАМЕРИ И ИСКРЕНО, ТЕ  У ШТО КРАЋЕМ РОКУ ИСПРАВИТЕ НАПРАВЉЕНЕ  ГРЕШКЕ, ЗАЈЕДНО СА  СТРУЧНОМ КОМИСИЈОМ.

Приградска насеља Београда, полако али сигурно остају без средњих школа. Сматрамо да ученици ових школа, нису ученици другог реда, већ ученици који немају новац за превоз и ужину, па је непримерено од  стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја да овако поступа и чини  неспорну дискриминацију међу ђацима.

1. Средња школа у Барајеву, поднела је захтев крајем 2015. године за  занимање комерцијални техничар.  Стручна комисија Министарства просвете, је утврдила  да  кадровски, просторно и по опремљености школа испуњава све услове за рад. Чињеница је да школске 2016/2017. године уписују ново одељење, а да је за упис овог одељења постојало огромно интересовање.

Међутим, Стручна комисија Министарства просвете сада каже да ове Школске године не може бити уписа без икаквог образложења, иако би уписани ученици стекли огромно знање, како за своје будуће образовање, тако и за даљи рад у привреди.
Истичемо је је 2016-те године уписано занимање и то комерцијални техничар.
Маја 2017. године је без икаквог образложења Министарство просвете укинуло ово занимање???

Нико не зна зашто и из којих разлога је Министарство просвете поступило на овај начин.


2. Техничка школа  Железник, се  поред свих проблема и уз велико ангажовање наставника и родитеља, спремала за упис ђака и тражила само једно занимање и то електро техничке струке-администратор мреже. Међутим, из нама непознатих разлога и не уважавајући потребе за овим кадровима у Републици Србији, односно могућност лаког налажења посла, те стручних и кадровских потенцијала  наставног особља, Министарство просвете каже стоп за упис у Техничку школу Железник.

Потражња за радом у ИТ сектору је велика. Такође указујемо да је установа верификована за ово занимање и испуњава све кадровске и материјално-техничке услове за овај смер, сходно Закону о основама система образовања и васпитања.

Опширније...
 
ФОС КРУПАЊ 2017 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Опширније...
 
Конференција за штампу 31.05.2017. - Средња школa Барајево ПДФ Штампа Ел. пошта

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ
СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Средњој школи у Барајеву је 2016. године одобрено да школује ђаке за занимање КОМЕРЦИЈАЛИСТА због:
1.    интересовања ђака осмог разреда у ОШ Барајево;
2.    тражње на тржишту рада за овим занимањем;
3.    удаљености Барајева од центра града (око 30 км) и лошег материјалног статуса њеног становништва.

Увођењу овог занимања претходило је:
1.    добијање препоруке од Завода за унапређење образовања и васпитања;
2.    добијање података са тржишта рада за овим занимањем ( на тржишту рада нема ни једног комерцијалисте);
3.    добијање сагласности привредних субјеката који послују на територији ове општине;
4.    добијање подршке СО Барајево;
5.    добијање подршке Скупштине града Београда;
6.    добијање подршке Министарства просвете – сектор за средње образовање;
7.    добијање подршке Школске управе града Београда.

Средња школа у Барајеву је почела са образовањем КОМЕРЦИЈАЛИСТА 2016. године и уписала 32 ђака, уложивши напор у опремање кабинета и стручно усавршавање наставника за ово занимање.

У мају 2017 године, Средњој школи у Барајеву је укинуто занимање КОМЕРЦИЈАЛИСТА. Нико не зна ЗАШТО!?

Ђаци осмаци из ОШ Барајево која се налази преко пута Средње школе долазе са родитељима и одељенским старешинама у просторије Средње школе и питају ЗАШТО да путују 30 км до центра града да би се школовала за ово занимање.

Њихови родитељи нам достављају своје податке са бројевима личних карата  и моле запослене Средње школе у Барајеву да нешто предузму.

Опширније...
 
Конференција за штампу 31.05.2017. - Техничка школа Обреновац ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Форум средњих стручних школа – Београд

Конференција за штампу 31.05.2017.

Чињенице које говоре у прилог одобравања плана уписа ученика у први разред средње школе, за Техничку школу из Обреновца за школску 2017/2018. год.

Поштовани,
Техничкој школи из Обреновца није одобрен упис ученика у подручју рада машинство и обрада метала у трогодишње образовне профиле аутомеханичар, инсталатер или машинбравар, као и у образовни профил оператер машинске обраде, по дуалном моделу. Другим речима укинуто је једно одељење трогодишњег образовања (мајсторско образовање) у односу на прошлогодишњи упис. Сматрамо да нису испоштовани критеријуми које је само Министарство просвете, науке и технолошког развоја поставило: подршка привредних субјеката, остварен прошлогодишњи упис ученика, повећање броја одељења трогодишњег образовања. Све наведене услове Техничка школа из Обреновца испуњава, само што то очигледно није проверавано.

Градска општина Обреновац има велики број малих и средњих приватних предузећа, ауто-сервиса и јавних предузећа са којима Техничка школа сарађује дуги низ година и ученицима обезбеђује радну праксу у тим предузећима. Сва ова предузећа нашим ученицима поред обављања праксе, обезбеђују и следеће: заштитну опрему за рад и материјал за рад током реализације практичне наставе, помоћ за одлазак ученика на међународна такмичења, опрему за школу у виду наставних средстава. Сва писана подршка предузећа и сервиса коју је Техничка школа приложила приликом предаје Плана уписа, реална је и исказује потребе наше локалне привреде.

Док су низ година уназад друге школе Града Београда укидале одељења трогодишњег образовања, Техничка школа из Обреновца је уписивала ученике у трогодишње образовне профиле подручја рада машинство и обрада метала и електротехника.

Укидањем комбинованог одељења трогодишњег образовања у подручју рада машинство не дозвољава се да школа испуњава своју улогу коју има на територији Градске општине Обреновац, а то је да својим партнерима из привреде обезбеди стручне кадрове.

Образовни профил оператер машинске обраде, по дуалном моделу образовања, смо тражили на иницијативу ГО Обреновац, а за потребе компаније „МеiTа ЕU“. ГО Обреновац је Школи уступила и фотокопију потписаног Споразума због изградње фабрике у Баричу компаније „МеiTа ЕU“ где се на стр. 9 помиње и уговара реализација праксе за ученике Техничке школе из Обреновца. Министарству просвете послали смо и захтев за верификацију овог образовног профила који нису ни проследили инспекцији за надзор.

Упис ученика у први разред текуће школске године у подручју рада машинство је остварен 100% у свим одељењима, а имали смо и преко 40 молби за упис ученика у први разред, тј. премештај из других школа, које смо морали одбити.

Опширније...
 
Конференција за штампу 31.05.2017. - Техничка школа Железник ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Форум средњих стручних школа – Београд

Конференција за штампу 31.05.2017.

Техничка школа Железник

Питање је да ли Министарство просвете  плански смањује број одељења у средњим стручним школама или су то заиста потребе тржишта. Чињеница је да највећи број свршених средњошколаца на Тржишту рада  потиче из гимназија.

Ученици средњих стручних школа захваљујући својим наставним плановима и програмима и усмереношћу ка тржишту најпре проналазе посао.

Школе које су на ободу града располажу довољним материјално – техничким ресурсима и простором за прихват много већег броја ђака него што им је планом уписа додељено.

ДОБИЛИ СМО ПЛАНОМ  УПИСА  за  школску 2017/2018. годину:
1.    Машински техничар за компјутерско конструисање – 30 ученика
2.    Техничар за компјутерско управљање – 30 ученика
3.    Електротехничар рачунара – 30 ученика
4.    Машинбравар – 15 учениика
5.    Заваривач- 15 ученика

Није нам одобрено да упишемо одељење  смера Администратор рачунарских  мрежа 30, што нас је посебно изненадило, будући да је у више наврата Министарство у јавности истицало да су занимања у ИТ сектору дефицитарна и да треба повећати број ученика у овом сектору. Наша школа је верификована за ово занимање и испуњава све кадровске и материјално- техничке услове за овај смер.

Такође, није нам одобрено да упишемо комбиновано одељење Електромеханичара за термичке и расхладне уређаје – 15 ученика и Електромеханичара за машине и опрему – 15 ученика, иако смо раније већ школовали ученике за ова два образовна профила, и постоји интересовање предузећа са Новог Београда за ученицима овог профила.

На територији општине Чукарица, формира се «Индустријска зона Макиш», па ће убрзо бити повећана потреба за запошљавањем великог броја радника. Наша школа је верификована за 23 различитих образовних профила, плус 9 специјалистичких што је укупно 32, па може у великој мери да задовољи те потребе. Наша школа је спремна да се прилагоди новом дуалном систему образовања пошто већ имамо контакте и сарадњу са низом привредних субјеката.

Опширније...
 
УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РЕДА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РЕДА Средње стручне школе са периферије негодују због укидања тражених смерова

Средња школа у Барајеву, Техничка школа Железник и Техничка школа Обреновац незадовољне су укидањем профила за којима влада велико интересовање ученика.

У ТШ Обреновац укинуто је комбиновано одељење у подручју рада машинство, и поред тога што из ове школе тврде да су испоштовани сви услови за овај профил. Интересовање ученика је велико, тврде из школе, а предузећа, аутосервиси и јавна предузећа из Обреновца спремна су да приме ученике на праксу, као и да им обезбеде и заштитну опрему и материјал за рад и друге погодности.

- Приликом прибављања подршке за планирање уписа ученика у први разред 2017/18. школске године, поједини партнери су навели чак и могућност запошљавања ученика, обезбеђен превоз, топли оброк. Ово су све услови за дуални модел образовања, а нама се не дозвољава упис ученика - каже Мирољуб Перовић, наставник ТШ Обреновац и додаје да су и прошле године били оштећени.

Слична ситуација је и у ТШ Железник, где није одобрен упис смера Администратор рачунарских мрежа (за 30 ученика), као ни комбинованог одељења Електромеханичар за термичке и расхладне уређаје (15 ученика) и Електромеханичар за машине и опрему (15 ученика).

- Посебно нас је изненадило што се константно истиче да су занимања у ИТ сектору дефицитарна и да би требало повећати број ученика. Наша школа је верификована за ово занимање и испуњава све кадровске и материјално-техничке услове за смер Администратор рачунарских мрежа, а опет нам није одобрен - каже Жељко Марчетић, председник синдикалне организације Форум у ТШ Желеник.

Како додају, на територији општине Чукарица формира се Индустријска зона Макиш, те се очекује и повећање потребе за запошљавањем великог броја радника.

- Наша школа је спремна да се прилагоди дуалном систему образовања пошто већ имамо контакте и сарадњу са низом привредних субјеката. ТШ Железник има велики значај за локалну самоуправу, општину Чукарица и насеље Железник, а за нашу школу заинтересовани су и ученици из Сремчице, Велике Моштанице, Барича, Умке - истичу из ове школе.

Средња школа у Барајеву незадовољна је укидањем профила комерцијалиста, који је прошле године уписало 32 ученика.

- Овај смер увели смо прошле године, на препоруку Завода за унапређење образовања и васпитања, уз подршку СО Барајево, Скупштине града Београда, Министарства просвете и Школске управе. Увођењу овог занимања претходило је и добијање података са тржишта рада за овим занимањем и сагласности привредних субјеката који послују на територији ове општине. Уложили смо напор у опремање кабинета и стручно усавршавање наставника, да би годину дана касније овај смер био укинут, а нико не зна зашто - истиче професорка Светлана Иванковић.

Она додаје да овај смер сада постоји само у две београдске школе.

- Ђаци долазе са родитељима и одељенским старешинама код нас и питају зашто да путују 30 километара до центра града да би се школовали за ово занимање. Каква је то стратегија образовања која укида пуна одељења са преко 30 ученика, а у многим школама омогућава функционисање одељења са седморо, осморо ученика? Да ли су родитељи и деца Барајева грађани другог реда због своје неразвијености и да ли због тога немају право да бирају занимање које желе - пита се она.

Председник Форума средњих стручних школа Београд Милорад Антић објашњава да "кресање" одељења ове године није заобишло ни школе усмерене на економију, право и администрацију.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 173