Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Наставак улагања у просветну инфраструктуру ПДФ Штампа Ел. пошта


Тител, 15. октобар 2019.


Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас Средњу техничку школу „Милева Марић“ у Тителу, као и основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку и ,,Ђура Јакшић“ у Чуругу.

Шарчевић је након обиласка ових образовних установа изразио задовољство због примене реформског програма и спровођења процеса дигитализације, чиме се свим ученицима у Србији даје иста шанса.

Он је најавио да ће се средње стручне школе трансформисати у друге моделе и нешто што ће личити на ,,технолошке гимназије“, истичући да у средњем образовању следи рад на стручном образовању.

Урађена је реформа гимназија, а направљен је и велики напредак када је реч о дуалном образовању, где смо имали 31 профил и радимо на још 10 за следећу сезону, рекао је министар.

У Србију долазе озбиљне компаније, као што је "Линглонг", подвукао је он, уз оцену да ученици који заврше Средњу школу „Милева Марић“ неће имати потешкоћа да се запосле.

Министар је додао да су у ребалансу буџета обезбеђена средства за десет школских центара у различитим областима, и најавио да ће бити обезбеђена средства за савремену опрему, попут 3Д штампача.

Шарчевић је поручио да ће се и у наредном периоду наставити са инвестицијама у инфраструктуру, као и са обукама наставника и ученика.


Извор: srbija.gov.rs

 
Директори побеснели јер су ухваћени у муљажи ПДФ Штампа Ел. пошта


МИЛОРАД АНТИЋ ДОБИО ПРЕТЊЕ ЗБОГ ТЕКСТА ОБЈАВЉЕНОГ У АЛО! Раскринкани наставници који "оперишу" по школама! Директорка улетела у зборницу вичући: Запамтиће он мене за сва времена!

* Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, након што је у разговору за „Ало!“ јавно указао на муљажу у школама у вези са ђачким екскурзијама и уперио прст у директоре школа, ових дана проживљава ноћне море
* Није једини, јер се свакоме ко се у Србији дрзне да помене било какве неправилности и махинације у просвети живот претвара у пакао.
* Антићу није ни први, а неће бити ни последњи пут да указује на разне проблеме у просвети, па тако, између осталог, ни оно са чим се сусрећу како родитељи и ђаци, тако и просветари

И до сада је наилазио на разне препреке и добијао претње управо због тога што није забијао главу у песак, већ је о свему јавно говорио. Међутим, нова тура ноћних мора за Антића почела је недавно због изјава датим нашем листу, који данима пише о јавашлуку у вези с ђачким екскурзијама.

- Због сваког мог указивања на позитивне законске прописе и њихово кршење од стране директора, пролазим кроз агонију. Управо због текста који је објављен у „Ало!“ о томе колико новца наставници и директори добијају по екскурзијама, директорка школе у којој радим улетела је у зборницу претећи и вичући: „Запамтиће он мене за сва времена.“ Ја тада нисам био ту, али ми је немали број колега пренео њене речи. Казали су и да је причала да су је због тог текста звали директори других школа да питају шта ја то причам, као и да од позива не може да живи - каже за „Ало!“ Антић и наводи да, осим претњи, „непослушнима“ обавезно следује контрола коју спроводе помоћници директора по налогу директорке.

Опширније...
 
ДИРЕКТОРИ ШКОЛА ЗАШТИЋЕНИ КАО БЕЛИ МЕДВЕДИ Ало! открива зашто се готово никада не открију неправилности у раду! ПДФ Штампа Ел. пошта


За све неправилности у раду школе, па тако и оне које се односе на организовање ђачких екскурзија, родитеље упућују на градске просветне инспекције, а те инспекције, с друге стране, потпуно су - неупотребљиве!

Директори школа заштићени су као бели медведи јер у градској просветној инспекцији седе бивши просветари који углавном прстом неће мрднути по било каквој пријави против школе и њеног руководиоца. А они и који изађу на терен, понашају се као да тамо нису ни долазили. То за „Ало!“ тврди Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Ко да им је тата фотељу оставио у наследство

Милорад Антић наводи да је најгоре у оним школама у којима су директори ту дуже од два мандата.

- Онај ко је ту дуже од осам година тај се понаша као да му је тата оставио и школу и директорску фотељу у наследство, а немали је број таквих. За време првог мандата многи буду коректни, чак се и труде да нешто ураде, а чим добију и други мандат, па још прође половина тог другог мандата, тад већ креће лудило - напомиње Антић.

Он истиче да не зна ни за један случај да је неки градски инспектор утврдио неправилности у раду директора школа.

Опширније...
 
За 10 година Србија изгубила 75.000 ђака: Ако се прогнозе обистине, учионице ће нам тек бити празне ПДФ Штампа Ел. пошта


Школске 2007/08. године у основне школе ишло је 610.078 ђака, а деценију касније 536.528 ученика

Не треба ићи далеко у прошлост и сетити се да су одељења по основним школама у Србији неретко имала и до 40 ђака. Учионице су нам врвеле од деце! Данас се чак и многе градске школе боре да опстану јер у једној учионици не могу скупити више од 20 ученика.

Пад наталитета бележи и школска статистика: за 10 година Србија је изгубила 75.000 ђака! Школске 2007/08. године у основне школе ишло је 610.078 ђака, а деценију касније 536.528 ученика, показују подаци Републичког завода за статистику.Извор: Републички завод за статистику

Велике школске зграде, некад пуне деце, сада зврје полупразне. Држави се не исплати да зими греје толике просторије нити да за њих плаћа рачуне, а папрено је и одржавање. Тако смо дошли до тога да се многе школе увелико гасе и припајају другим школама. Од почетка ове школске године угашено их је 29, углавном сеоских, и то је тек почетак.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, не пориче да су оваква решења финансијски повољнија, али упозорава да се измештањем школе из неког места, и то место гаси.

Извор: Републички завод за статистику

- Ако изгубиш школу, изгубио си све. Ко ће да оснива породицу у месту где је школа управо затворена. Каква је то порука за оне који остају? То је друга страна медаље о којој нико не прича, а можда ћемо је и скупље платити од одржавања једне велике зграде - истиче Антић.

Опширније...
 
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уз фанфаре, бубњеве и на сва звона у Србији се већ дуже време објављује, а данас сви знају да ће у просвети бити повећан тражени број година за одлазак у пензију, што се увелико најављује путем електронских и штампаних медија, све почев од 1.1.2020. године.

Уместо да се ради на смањењу година стажа и старосне границе за одлазак у пензију, као и исплату запосленима који одлазе у пензију пристојне и човека достојне отпремнине, Влада Републике Србије ће највероватније повећати број година живота и стажа, који се траже да запослени имају при одласку у пензију.

Скрећемо пажњу Влади Републике Србије, као и ресорном Министарству науке просвете и технолошког развоја, да су запослени у просвети изложени свакодневном психичком стресу на раду у школама на територији Републике Србије и то од стране ученика, родитеља, а поготово од директора установа, без икаквог разлога, а само радећи свој посао, савесно одговорно, уредно и на време, уз дужно поштовање ученика, родитеља и директора установа од стране већине запослених у просвети.

Сматрамо да запосленима у просвети треба хитно смањити тражени радни стаж за одлазак у пензију, као и године живота, да треба запослити младе људе, али не на начин да директори школа одлучују о запошљавању младих људи у просвети, већ првенствено је потребно да се министарство науке, просвети и технолошког развоја укључи у овај посао и поступа искључиво у складу са законских прописима и датим овлашћењима, без протекције и давања предности било ком кандидату при пријему у радни однос у установи.

Чињеница је да је Влада Републике Србије усвојила Закон о буџету Републике Србије за 2019 годину /Сл. гласник РС бр. 95/2018/, да се исти до сада уредно примењује у пракси, али да  Влада Републике Србије још није усвојила Закон о буџету РС за 2020. годину, па се надамо да неће предузети активности и мере које не иду у прилог запосленима у просвети и без икаквог оправданог разлога и законског основа, још више отежати рад запосленим у просвети, на начин да се повећа број година стажа и година живота за одлазак у пензију, а неспорна је чињеница да су до пре само извесног времена, тачније пре шест месеци, председница Владе РС и министар просвете РС на сва звона обећавали да ће се млади људи запошљавати у просвети и другим делатностима, те да ће им тиме бити омогућен останак у Србији и нормални услови за живот.

Међутим, на нашу жалост, изгледа се све заборавило после само неколико месеци и сада се, од стране Владе Републике Србије поступа на начин који не могу и будите уверени поштована господо и уважене даме у Влади Републике Србије, неће прихватити просветни радници.

Остаје нам само нада и уверење да Влада Републике Србије, са ресорним министром просвете, неће поступити на овај сулуди и скандалозан начин, који директно угрожава сам просветни систем, као и здравље просветних радника у Републици Србији.

Уверавамо Вас да је овакво поступање изазвало велико незадовољство просветних радника у Републици Србији, те апелујемо на Владу Републике Србије да не поступа на начин како се намерава и како је наведено у овом обавештењу и да омогући рад запослених у просвети достојним човека, као и право на поштовање достојанства личности запосленог на раду, безбедне и здраве услове рада, потребну заштиту на раду, ограничено радно време, све сходно члану 60. ставу 4. Устава Републике Србије, а не да тај рад ниподаштава и чини га још горим и неприхватљивим.

У Београду,
07. 10. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ПРОТИВ ПОВЕЋАЊА НА 70 ГОДИНА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ФССШ ЈЕ ПРОТИВ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ НА 70 ГОДИНА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ

Просечна зарада у Србији је 55.000 динара, а медијална просечна зарада (прима је преко 50 одсто запослених у Србији) или плата коју прима већина радника је 40.000 динара, док је вредност "потрошачке корпе" - преко 70.000 динара. Ови подаци говоре зашто млади одлазе из Србије. Ако се брзо не уради нешто на повећању зарада, побољшању услова рада, и омогућавању младима да дођу до стана, овде оснују породице и тако утичу на економију Србије, овај тренд ће се повећати и млади ће све више напуштати Србију.

Због овога нас чуди иницијатива за измену закона о раду, па се чак и питамо да ли су ови поступци у границама нормале:
Иницијатива да се промени Закон о раду ("Сл. гласник РС", бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - одлука УС, 113/2017 и 95/2018 - аутентично тумачење) и омогући стални радни однос до 70 године живота наишао је на негативне реакције синдиката, јер се сужава шанса за запослење младих, док послодавци сматрају да се треба залагати за што либералнији приступ у коме послодавац и запослени сами уговарају свој однос.

Предлог не задире у могућност да се старосна пензија може остварити са навршених 65 година живота и 15 година стажа.

ФорумССШ оцењује да је иницијатива погрешна и да долази без квалитетне расправе и стручног мишљења, да иде на руку органима управљања у јавним и државним предузећима, а на штету младих који ионако у овој земљи не могу да се остваре и размишљају о одласку у иностранство.

Форум сматра да је граница од 65 година за одлазак у пензију сасвим коректна и да би свако повећање ове границе имало тешке последице на запошљавање младих, а у интересу свих нас је да се млади запошљавају како би се остварили као људи, родитељи и остали у земљи.

Просвета је једна од делатности у којима је јако тешко радити због психичких напора и имајући у виду развој технологије, оптерећење и стрес. Поред просвете постоји још низ занимања у којима би горња граница морала да буде смањена, а не повећана како би цивилизовано и на начин који доликује људском бићу могли да доживимо и проживимо „треће доба“.

У Београду,
03. 10. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
СУПШТИНА ФССШ, АРАНЂЕЛОВАЦ 28.9.2019 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

РАДНО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

Форум средњих стручних школа (ФССШ) одржао је у недељу 29.09.2019. године Скупштину на којој су  представљени резултати рада у протекле четири године. На Скупштини којој је присуствовало око 75 одсто чланица Форума, извршен је и избор радних тела ФССШ, усвојени су извештаји Верификационог одбора, извештај о раду Извршног одбора, Надзорног одбора, Статутарног одбора, а усвојене су и измене и допуне Статута ФССШ.

Иначе, Скупштина ФССШ је одржана у свечаној сали економско-угоститељске школе „Слободан Минић“ из Аранђеловца. Љубазни домаћини на челу са директорком школе Зорицом Ћираковић и члановима синдиката Иваном Милошевићем и Тањом Благојевић приредили су незабораван дочек својим колегама, а за атмосферу се побринуо магистар хармонике Дарко Павловић.

По завршетку Скупштине ФССШ, председник синдиката Милорад Антић је за своје колеге организовао свечани ручак у ресторану „Ловачки рај“ који се налази на обронцима Букуље.

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 201