Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

У КЛУПИ САМО ЈЕДАН ОБУЋАР ПДФ Штампа Ел. поштаПОЈЕДИНЕ ЗАНАТСКЕ ШКОЛЕ И ПОСЛЕ ДРУГОГ УПИСНОГ КРУГА ОСТАЛЕ ПОЛУПРАЗНЕ, ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЂАКА СЛАБО

САМО један ученик у Београду уписао је образовни профил - обућар!? За инсталатера у Сопоту није било ниједног заинтересованог. а за бравара од два до пет ђака по одељењу, у зависности од школе Иако је реч о траженим занимањима, полу празне ће бити и учионице за пекаре, месаре, браваре, завариваче, механичара за расхладне уређаје. Из Форума средњих стручних школа упозоравају да због малог интересовања, појединим занатским школама прети затварање.

НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ЗАНАТСКЕ ШКОЛЕ ОЖИВЕ

Иако је механичар расхладних уређаја тражено занимање, готово у сваком одељењу од 15 ученика има више од половине слободних места. Празне су н клупе и у Хемијско-прехрамбеној школи, где на 54 места за пекара уписан 21 ученик, а за месара осам, од планираних 30. Исто је и у пољопривредним, грађевинским и машинским струкама.

- Немогуће је да су грађевинске и пољопривредне школе празне, у тренутку када се у Београду највише гради и када је развој пољопривреде један од приоритета државе - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. Највећу кривицу за то сносе директори, који су дужни да осмисле како да на што бољи и једноставнији начин свршеним осмацима приближе занимање и заинтересују их за упис. Они морају бити менаџери, који ће се бавити и маркетингом школе.
Опширније...
 
Сокобања 2020 други део ПДФ Штампа Ел. поштаИНФО ФССШ
 
Чека нас паклени септембар, школа више неће изгледати исто ПДФ Штампа Ел. пошта
Муке ђака у доба короне. Ево како ће се одвијати настава од нове школске године

Ђаци у Србији 1. септембар чекају са великом неизвесношћу. Упркос томе што је до почетка нове школске године остало нешто више од месец дана, још није познато како ће током 2020/21. изгледати школски живот.

До ове године тешко да се могао наћи ученик који се радовао повратку у учионицу, међутим, доба короне променило је и однос школараца према школи. Наиме, и основци и средњошколци са којима смо имали прилику да разговарамо кажу да им је доста седења код куће и изолованости.

Док ђаци кукају да им недостају учитељи, наставници и другари, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић за „Ало!“ наводи да се услед критичне епидемиолошке ситуације у Србији тренутно ради на десетак могућих модела и подмодела наставе за наредну школску годину.

Министар не крије да је ситуација је веома сложена јер учење на даљину није довољно, поготово не за прваке и децу до 12 година, која по закону не могу да остану сама код куће.

- Веома ми је жао што смо дошли у ситуацију да ђаци не могу да се школују на начин као што су то чиниле генерације пре њих. И мој унук овог септембра полази у први разред, а ми управо радимо на обради података за колико најмлађих ђака би морала да се организује настава у школи јер нема ко да их чува. Такође, треба имати у виду да нису све школе исте величине и немају исти број ђака, због чега је ситуација врло сложена - објашњава Шарчевић.
Министар истиче да ће се коначан модел одржавања наставе, који се припрема у сарадњи са кризним штабом за спречавање ширења заразних болести, знати до краја месеца.

- За старије ученике разматра се и комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали наставу на даљину, а сваке друге седмице би одлазили у школу. Уз поштовање епидемиолошких мера, то би практично значило да су једне недеље у школи, на пример, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти - истакао је министар.

Међутим, иако се слаже да је учење на даљину са становишта безбедност добро решење, Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, за „Ало!“ наводи да настава на даљину никако не може да замени праву учионицу, због чега би настава од септембра морала да се одвија у школи уз поштовање мера.

- Ђаци до четвртог разреда би требало да имају скраћене часове, не више од четири, јер је и то боље него да читаво градиво уче путем телевизије. Што се тиче старијих разреда, требало би да се угледамо на Немачку, у којој ђаци долазе у школу са маскама, а на часовима су столови раздвојени како би се поштовала дистанца. Нису наша одељења велика, могла би да се и поделе, да једне недеље долази прва половина ђака у школу, а наредне друга - каже Антић.
Опширније...
 
Сокобања 2020 ПДФ Штампа Ел. пошта

Калиновица | Сокобања - Зелено срце СрбијеИНФО ФССШ
 
Овде срце куца јаче ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум је своје чланове послао на одмор за душу и тело.
Овде срце куца јаче.


Златар је планина која се издиже изнад Нове Вароши. Дугачка је 22 километра, широка 12 километара, а највиши врх је Голо брдо са 1627 метара надморске висине. Оно што Златар чини посебним је спој медитеранске и планинске климе, максималан број сунчаних дана, благотворни ваздух обогаћен терпентином и озоном. Због свог положаја и изузетних климатских карактеристика ова планина је уредбом Владе републике Србије проглашена за ваздушну бању. Осим прелепих предела, ливада, пољана и шума, посетиоци Златара могу да уживају и посете Нову Варош, Национални парк Увац, дивно излетиште за пикник Кокин Брод, манастир Милешеву, слапове Сопотнице и град Пријепоље.

Све ове наведене лепоте посетили су чланови Форума средњих стручних школа. Како због лепоте предела, опуштајућих шетњи бескрајним, недирнутим пропланцима и шумарцима, преукусне хране и надалеко чувене комплет лепиње, златарског сира и пријепољских ћевапа, али и чистог и обогаћеног ваздуха, њима сада срце куца све јаче и јаче.


ИНФО ФССШ
 
Промењен ПКУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Поштовани,
Обавештавамо Вас да је у „Сл. гласнику РС“, бр. 92/2020, дана 29. јуна 2020. године објављен Посебан колективни уговор о допуни Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика ("Сл. гласник РС", број 21/15, 16/18-споразум, 8/19-споразум).

Додат је чл. 24а:
„Запослени има право на накнаду плате у висини од 100% основе за исплату накнаде за месец у коме је привремено одсуствовао са рада због потврђене заразне болести COVID-19 или због мере изолације или самоизолације наложене у вези са том болешћу, а која је наступила као последица непосредног излагања ризику по основу обављања послова и радних задатака, односно службених дужности и контаката са лицима којима је потврђена болест COVID-19 или наложена мера изолације или самоизолације.

Запослени остварује право из става 1. овог члана тако што се:
1) за првих 30 дана одсуства са рада, исплата висине накнаде плате врши из средстава послодавца, односно буџета Републике Србије;
2) почев од 31. дана одсуства са рада, исплата висине накнаде плате врши из средстава обавезног здравственог осигурања до законом прописане висине накнаде плате (65%) а из средстава послодавца, односно из средстава буџета Републике Србије за преостали износ разлике до висине од 100% основе за исплату накнаде.

Право на накнаду плате из ст. 1. и 2. овог члана, остварује и запослени који је одсуствовао са рада из разлога наведених у ставу 1. овог члана у периоду за који до дана ступања на снагу овог колективног уговора није извршен коначни обрачун и исплата накнаде плате по основу привремене спречености за рад.
Одсуство са рада из става 1. овог члана запослени доказују решењем надлежног органа (санитарног инспектора, органа надлежног за контролу прелажења државне границе, царинског органа, изводом из евиденције Министарства унутрашњих послова и др.) или извештајем лекара о привременој спречености за рад (дознака), у складу са законом.”

Ова допуна се примењује од 29. јуна 2020. године.


ИНФО ФССШ
 
2000 људи остаје без посла ПДФ Штампа Ел. поштаИНФО ФССШ
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 209