Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 15 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ - АНАЛИЗА

Да ли је или није штрајк у просвети добро вођен?

Четири репрезентативна синдиката у августу 2018. године донели су одлуку о протесту испред Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије јер су одлуком ових институција просветни радници омаловажени и деградирани. Док су остали носиоци делатности из области здравства, социјале и културе приликом одређивања платних група и разреда ради регулисања висина зарада смештени у девету плату групу, што аутоматски значи и већу плату, просветари су, као да су губави, смештени у осму платну групу, па самим тим је за њих предвиђена и мања зарада иако имају исти степен образовања као и запослени у здравству, социјали и култури. На том протесту је било око 1.000 људи, па поменута министарства и Влада нису озбиљно схватили просветаре. Због тога је донета одлука о ступању у штрајк 03. 09., 11.09. и 19.09. у законским оквирима односно смањењем трајања часова на 30 минута. Да би се од 24.09. ступило у свакодневни штрајк.

За успешно организовање штрајка, како би он успео, треба водити рачуна:
Да постоји јака синдикална организација
Да организација има одређене залихе новца
Да постоји одлука већине радника да се иде у штрајк
Да синдикалне организације – штрајкачки одбори по школама спрече појаву штрајкбрехера
Да штрајк може да угрози Владу, јавни ред и мир, па и нормалан живот у земљи
Да ли су четири репрезентативна синдиката поштовала ова правила о успешном организовању штрајка просудите сами.
Може се рећи да је један синдикат (УСПРС) водио штрајк док су се остали прикључивали.
Да би штрајк успео, нек није довољно само применити ове видове протеста, већ је неопходно радикализовати протесте. То подразумева утицај на свакодневни живот грађана блокадом значајних саобраћајница, дељењем флајера, анимирањем што већег броја људи и из других области друштвеног живота. Другим речима, треба формирати тим за организацију штрајка који је способан то да ради и који ће подстаћи све запослене у једној грани да протествују и на тај начин се изборе за своја права.

Неопходно је и формирати синдикално-информативни центар који ће обавештавати штрајкаче о раду, акцијама, току преговора и наредним корацима за штрајкаче.

Често се дешава да штрајк не успе јер велики број чланова сматра да синдикалне вође флертују са влашћу ради личних интереса. Велики број неуспешних штрајкова као они из 2011. и 2015. Када је радницима одузет велики део лично дохотка довео је до апатије код оних који би требало да штрајкују. Осим тога присутан је и страх од губитка посла јер је скоро 30.000 људи запослено на одређено радно време.
Опширније...
 
СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

СКАНДАЛ У СРЕДЊОЈ ЗАНАТСКОЈ ШКОЛИ! Наставник тражио од детета са сметњама у развоју да врцка и пева за двојку, ДОБИО ОТКАЗ, а сада је ДИРЕКТОР!


Наставник математике Милован Марковић тражио је од ученика М. И. да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше како би добио двојку. Због овог потеза добио је отказ, да би после две године постао директор те школе

Актуелни директор Средње занатске школе у Београду Милован Марковић у истој установи је 2008. године добио отказ, док је радио као наставник математике, јер је ученика М. И. са сметњама у развоју терао да пева песме Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше да би добио двојку!

У документу о дисциплинском поступку и решењу о прекиду радног односа до ког је Курир дошао пише да је директор Марковић на тај начин учинио тежу повреду радне дужности, што је у изјашњењу и сам признао.

Потпуни парадокс наступа након две године, када тај исти Марковић постаје директор школе! На руководећој позицији је пуна два мандата, а тренутно је актуелан конкурс за реизбор директора на ком ће, по свој прилици, главни кандидат бити управо он.

- Дисциплински поступак против Марковића покренут је 22. фебруара 2008. на основу пријаве мајке дечака М. И., која је приметила да је због математике њен син узнемирен, а да због понашања наставника трпи душевни бол. Посебно велику непријатност и стрес дете је доживело када га је пред целим разредом наставник извео испред табле и терао да пева и игра - прича наш извор.

У образложењу стоји да је Марковић све признао, тврдећи да је тако желео да "релаксира" ученика и "опусти атмосферу".

- Ученик је имао последице. Знојио се, био је узнемирен, имао је чешћа мокрења, излазили су му црвени печати по лицу, а притисак и пулс су му били повишени. Дисциплински орган је несумњиво утврдио да је наставник тражио од ученика М. И. да пева песму Цеце Ражнатовић и Јелене Карлеуше, а да његова другарица А. Б. игра. Наставник је успут демонстрирао како треба да игра. Када су деца одбила да то раде, он је запретио да ће им дати јединицу из математике - пише у документу.

Опширније...
 
НАРКОМАНИЈА У ШКОЛАМА! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Прилог Прве ТВ о наркоманији у школама можете видети у 15:45 минуту Вести у 18h приказаних 02.10.2018. године.


ИНФО ФССШ
 
ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ?

Платни разреди и групе, најкраће речено, представљају покушај актуелне власти у Републици Србији,  да запосленима у просвети прода маглу и замаже очи, а ако је могуће и изазове раздор међу њима. Ево и зашто.
Овако како је замишљена примена платних група и разреда, укупна давања за просвету ће се одржати на овом,  крајње бедном нивоу, или ће, чак, бити додатно смањена.

Без јасно дефинисаних критеријума и мерила за оцену нечијег рада, мали број просветних радника ће бити награђен, док ће остатак бити кажњен.

Иако је првобитно било замишљено да се формира систем јединствених платних разреда у који би били укључени сви државни чиновници, на челу са председником Републике, председником Владе, министрима, запосленима у јавним предузећима и јавним службама, ипак је власт проценила да, у овом тренутку, није спремна на баш толики ниво праведности, па се одлучила да у платне групе и платне разреде „упакује“ само запослене у јавним службама (образовање, култура, социјала, здравство).

Поменути су, према овом предлогу, подељени у 13 платних група, а унутар сваке платне групе су подељени на платне разреде.
Прве три платне групе имају по пет платних разреда, од четврте до шесте по 8 платних разреда, од седме до једанаесте платне групе пуних девет, а у највишим платним групама, 12. и 13. по три платна разреда.

Укупно 81 платни разред, сврстан у 13 платних група.
Опширније...
 
ТРЕБА БИТИ ОРИГИНАЛАН И СА ПУНО ИДЕЈА КАКО БИСМО УСПЕЛИ ДА НАДМУДРИМО ВЛАСТ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

Часови у основним и средњим школама данас ће трајати по 30 минута, јер сва четири репрезентативна синдиката образовања поново организују штрајк, незадовољни предлогом платних група и разреда.

Како сазнаје Данас, министар просвете Младен Шарчевић позвао је представнике синдиката на преговоре у четвртак, а од епилога тог разговора зависе и даљи кораци просветара.

Подсетимо, после протеста испред Министарства државне управе и локалне самоуправе 31. августа, просветари су штрајковали 3. септембра, а планирана су још три штрајка – данас, 19. и 27. септембра. Уколико не буде договора, синдикати најављују могућу радикализацију протеста у школама, и то тако што би сваког дана држали скраћене часове од 30 минута.

Јединствен наступ сва четири синдиката образовања није под знаком питања, иако су Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“ оштро реаговали на иступање Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београд, који је оценио да штрајк 3. септембра „није успео јер није задат ударац министру“. Антић, који је и потпредседник Синдиката радника у просвети Србије, критиковао је и нејединствен наступ просветних радника, јер 3. септембра нису штрајковали у исто време.

– Не знам у чему је проблем ако се каже истина. Да би нас власт схватила озбиљно, штрајк мора да буде добро припремљен. Организација једног озбиљног штрајка у свету кошта између 30.000 и 50.000 евра. Наши синдикати немају те паре, али зато треба бити оригиналан и са пуно идеја како бисмо успели да надмудримо власт. Мој лични став је да би просветни радници требало више дана заредом да буду на улици између 12 и 13 сати или између 13 и 14 – сматра Антић, који верује да би једино радикалнијим приступом „успели да „задају ударац који ће власт осетити“.
Опширније...
 
Просвета: На листи скоро 4.000 технолошких вишкова ПДФ Штампа Ел. пошта

Са листе технолошких вишкова досад је преузето око 640 запослених у просвети, док је око 150 са листе Б допунило норму. Број запослених без иједног часа или потпуно без радног ангажмана је са 400 пао на 330, показује јучерашњи пресек стања у информационом систему „Доситеј“.

Милош Благојевић, саветник министра просвете, каже за Данас да су резултати преузимања вероватно бољи, али да школе нису стигле да унесу податке у информациони систем. Он додаје да ће овај посао бити настављен у наредном периоду и очекује да ће број технолошких вишкова пасти на цифру од око 2.500, колико их је било у јуну.
Међу 3.844 технолошких вишкова су сви којима фали од 0,01 до 100 одсто норме, а од тога је 1.780 запослених којима недостаје 20 одсто норме и преко тога, док су остали са мањим процентом. Некима фали пет или 10 одсто и не желе да допуне норму јер би морали да раде у две школе, па пристају на нижу зараду, а има и оних са малим процентом који не могу да допуне фонд, објашњава Благојевић.
Изменама Закона о основама система образовања и васпитања у октобру прошле године, потпуни технолошки вишкови више не примају пуну плату већ 65 одсто. Они могу бити на листи најкасније до 15. септембра наредне године, а ако до тада не буду преузети, престаје им радни однос и добијају отпремнину. Међутим, ако неко без оправданих разлога одбије преузимање са листе, престаје му радни однос без права на отпремнину.

Опширније...
 
ЗАХТЕВ НАСТАВНИКА-КОРЕПЕТИТОРА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ЂИ АНИ БРНАБИЋ

Немањина бр. 11, 11000 Београд

МИНИСТРУ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕГ-ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ

Бирчанинова бр. 6, 11000 Београд

МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ СИНИШИ МАЛОМ

Кнеза Милоша бр. 20, 11000 Београд

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ МЛАДЕНУ ШАРЧЕВИЋУ

Немањина бр. 22-26, 11000 Београд

 

Поштовани,

Обраћамо Вам се у име 180 наставника-корепетитора који су запослени у музичким и балетским школама широм Републике Србије са следећим захтевима:
1. - да нам се промени назив радног места из ”корепетитор”  (шифра П 021500 из Шифрарника радних места) у ”наставник - корепетитор” које је при изради каталога радних места изостављено;
2. -  да будемо сврстани у исти платни разред као и наше колеге - остали наставници, пошто смо једини припадници наставног особља са прописаном високом стручном спремом сврстани у нижу платну групу.

Будући да смо малобројни, верујемо да комисија која је састављала предлог није до краја  упозната са приподом нашег посла, па желимо да вам је појаснимо:
По систематизацији радних места, корепетитори, као и остали наставници, морају имати завршен седми степен образовања – мастер. У питању је диплома клавирског одсека музичких академија, која подразумева оспособљавање за самостално извођење наставе – обавезни предмети током студија су  методика наставе клавира, психологија и педагогија. Није мали број оних наставника-корепетитира  који су магистрирали клавир, завршили специјализацију за камерну музику или су тренутно на докторским студијама.
Квалификације омогућавају наставницима-корепетиторима да раде и као наставници клавира и да, према потребама школе, прелазе са једног радног места на друго. Такође, није редак случај да су потребе школе управо такве да један наставник мора да  изводи оба типа наставе.  
Сви кандидати за место наставника - корепетитора у музичим школама, приликом запошљавања, поред осталих провера, у обавези су и да полажу аудицију пред комисијом школе. Стручни испит полажу при катедри за клавир и стичу лиценцу професора клавира јер не постоји издвојен стручни испит за корепетиторе. Као и остали наставници, у обавези су да се стручно усавршавају на стручним семинарима и скуповима одобреним од стране ЗУОВ-а.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 190