Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ИСПУНИТЕ ОБЕЋАНО! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

И С П У Н И Т Е   О Б Е Ћ А Н О


ЗАХТЕВ ЗА ПРОЦЕНТУАЛНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА СВИМ ЗАПОСЛЕНИМА У ДЕЛАТНОСТИ ОБРАЗОВАЊА

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председници Г-ђи Ани Брнабић
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Министру Г-дину Синиши Малом
МИНИСТАРСТВО ОБРАЗОВАЊА
Министру Г-дину  Младену Шарчевићу


Синдикат Средњих стручних школа упућује апел, са захтевом да процентуално повећате плате запосленима у просвети и то за 14 %.
На велика врата и уз фанфаре, телевизијске камере и штампане медије, сви у власти од премијера до министра просвете, који се највише истицао, најављивали су повећање плата запосленима у просвети за 14 %.
Срећа просветних радника била је неизмерна, из разлога што су  веровали у ова обећања и то људи који воде ову земљу. Међутим тужни петак у школске зборнице унео је велико узнемирење међу запослене у просвети.
Од, уз фанфаре најављиваних 14 % повећања, на крају испаде свега 9%  повећања???
То представља опасан преседан, а неспорно је да су одговорни који воде државу Србију, преварили запослене у просвети.

Подсећамо да је минимална зарада повећана за 8,6 %, а  административни радници, благајници ће имати плату у висини минималне зараде.
Питамо се каква је судбина просветних радника који ће бити мање плаћени од осталих запослених у јавном сектору са истим степеном стручне спреме.
Овакво повећање плата довешће до великог незадовољства запослених у просвети, до штрајкова просветних радника ...
Понижавање запослених у просвети и неиспуњена обећања којима су се толико радовали довешће и до одласка запослених и белог штрајка.

Да се то не би десило:
ЗАХТЕВАМО ХИТНО ПОСТУПАЊЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СКЛАДУ СА ПРЕДОЧЕНИМ  ЗАХТЕВОМ СИНДИКАТА!!!

У Београду,
19. 11. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ЗАБОРАВЉЕНИ! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

З А Б О Р А В Љ Е Н И

ЗАХТЕВ ЗА ИСПЛАТУ НОВОГОДИШЊИХ НАГРАДА ЗАПОСЛЕНИМА У ДЕЛАТНОСТИ ПРОСВЕТЕ

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председници Г-ђи Ани Брнабић

МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА
Министру Г-дину Синиши Малом

МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ
Министру Г-дину Младену  Шарчевићу

Посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика /Сл. гласник РС бр.21/2015/  и то чланом 32. ставом 1.  прецизирано је да - ,,запосленима припада право на Новогодишњу награду, у једнаком износу“.
Такође је предвиђено, чланом 32. ставом 2. наведеног Посебног колективног уговора, да се – ,,о висини и динамици исплате награде из става 1. наведеног члана, Влада и репрезентативни синдиката преговарају сваке године“.

Неспорна је чињеница да сви од Председника државе, преко премијера до министара тврде да је буџет Србије у суфициту.
Надамо се и очекујемо да ће новогодишња награда за запослене у просвети бити 10 или и више хиљада динара!!!
Очекујемо од Владе Републике Србије да ће овога пута имати слуха за запослене у просвети и да ће издвојити средства за ову намену и тиме обрадовати људе у образовању који су до сада небројено пута понижени, преварени и изиграни, како би макар Новогодишње и друге празнике дочекали колико толико ведрији и веселији.

У Београду,
19. 11. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ДА ЛИ ЈЕ СТАРИЈЕ ЈАЈЕ ИЛИ КОКА? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

ДА ЛИ ЈЕ СТАРИЈЕ ЈАЈЕ ИЛИ КОКА?

 

Законом о систему плата запослених у јавном сектору који је објављен у Сл. гласнику РС бр. 18/2016, 108/2016 и касније 113/2017 године од 17. децембра 2017. године и који је усвојила Скупштина Републике Србије, прописано је и то чланом 40. наведеног закона, да се увођење платних разреда за запослене у јавном сектору примењује од 1. јануара 2019. године.

Скупштина Републике Србије усвојила је и Закон о запосленима у јавним службама, који је објављен у Сл. гласнику Републике Србије бр. 113/2017 од 17. децембра 2017. године, а којим се уређује положај и вредновање рада запослених у јавним службама.

Посланици су усвојили и Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединицама локалне самоуправе којим се уређује плата, увећана плата, накнада плате, трошкови и других примања службеника и намештеника у овим органима у складу са Законом о систему плата запослених у јавном сектору.

На изради праведне расподеле плата и платних разреда и платних група,  кренуше тада заједнички у рад и то Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Министарство науке, просвете и технолошког развоја и други. Рад је био, без икакве сумње, ударнички.

Синдикати су одржали протесте и штрајкове изразили своја неслагања поводом наведених закона, а поменута министарства су и даље даноноћно радила свој посао.

Опширније...
 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Обавештавамо Вас да се ОДЛАЖЕ примена Закона о систему плата запослених у јавном сектору („Сл. гласник РС“, бр. 18/2016, 108/2016 и 113/2017) и Закона о запосленима у јавним службама („Сл. гласник РС“, бр. 113/2017) ЗА ГОДИНУ ДАНА.

Очекује се да примена наведених прописа отпочне 01. ЈАНУАРА 2020.године.

Преузето са сајта Сидиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије.


ИНФО ФССШ
 
КАДИЈА МЕ ТУЖИ, КАДИЈА МИ СУДИ: Директор га оптужио за психичко злостављање, па му дао отказ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Коштало га посла Дефектолог Дејан Николић написао је директору Миловану Марковићу да је незналица и злостављач деце, уследио је дисциплински поступак у ком је директор био и судија и оштећени


Дејан Николић, дефектолог, добио је отказ у Средњој занатској школи на Канаревом брду у Београду јер је оптужен да је психички злостављао директора Милована Марковића.

Ипак, недопустиво је, каже за Курир Николић, то што је директор у овом случају истовремено и "оштећена страна", и судија!
- Кадија ме тужи, кадија ми суди. У дисциплинском поступку не може да ми суди онај ко је оштећена странка. Међутим, овде се управо то дешава. Он ме је оптужио, он ми је пресудио - почиње Николић свој причу.

Психичко злостављање се, у овом случају, огледа у томе што је дефектолог Николић писаним путем одговорио директору зашто му не доставља "план распореда обиласка стручне праксе". Претходно, како Николић тврди, директору је већ објаснио да она не постоји и да му не може доставити тражени план.

Због тога му се, додаје, директор обраћао повишеним тоном. То је Николића натерало да састави одговор који га је коштао посла.
- Захваљујем вам се што сте у писаној форми потврдили моје сумње да сте незналица и злостављач деце, родитеља, чланова синдиката и појединих запослених, који имају знања, достојанства, храбрости да се јавно супротставе вашој бахатости, незнању и самовољи и укажу на неправилност у вашем раду. У више наврата сам вам неуспешно објашњавао да наши ученици немају стручну праксу код послодавца, већ практичну наставу и из тог разлога не могу да вам доставим никакав план, нити распоред обилазака стручне праксе - написао је Николић. Када је због оваквог речника покренут дисциплински поступак, Николић је тражио да се изузме директор као доносилац одлуке, али то није услишено.

- Системско питање је према ком закону су донели одлуку, да ли по Закону о основама система образовања и васпитања или по закону о општем управном поступку. Овај први је примарни и ближе је обрадио једну област, обрадио је дисциплински поступак, али детаље истог није предвидео, односно изузеће директора уколико је он учесник у поступку. То је правна папазјанија, без доказа о злостављању - каже Николић.

Он додаје да се још већи проблем створио јер је директор у последњем тренутку преиначио оптужбе.

- На самој расправи у дисциплинском поступку оптужен сам, не само за то да нисам направио план распореда обилазака, него да уопште нисам обилазио децу на пракси, а то се терети као тежа повреда рада! На све ово нисам имао прилику ни да се изјасним. Па није ли ово злостављање!? - пита се Николић.
Поводом овога, другостепени инспекцијски налаз републичке просветне инспекције није извршен иако је законски рок прошао. Подсетимо, Курир је већ писао о Миловану Марковићу који је добио отказ због злостављања детета са сметњама у развоју. Он је терао ученика да пева и врцка да би добио двојку из математике.

Опширније...
 
ШТА НАМ ДОНОСЕ ПЛАТНЕ ГРУПЕ И РАЗРЕДИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

ШТА НАМ ДОНОСЕ ПЛАТНЕ ГРУПЕ И РАЗРЕДИ

 

Не тако давно и то у новијој историји Републике Србије, постојали су управници школа који су водили рачуна о згради, учионицама, тоалетима, средствима неопходним за одржавање наставе, једном речју  о комплетној инфраструктури, потребној да једна образовна установа функционише на најбољи могући начин.

Међутим, након извесног периода, ти управници постадоше директори школа, а на то место су бирани најбољи од најбољих. Из редова наставника за директоре су постављани они са највише искуства, великим знањем, угледом и ауторитетом међу својим колегама и са великим поштовањем својих ученика.

Чињеница је да није било гласања наставничког већа и других структура. Политика на избор директора готово да није имала никакав утицај.

После 2000. године све се променило. Такозвани ДОС је увео принцип постављања директора по политичкој линији, а да се при том није водило рачуна о њиховој стручности, знању, искуству угледу и ауторитету који имају међу својим колегама. Тада је са синдикатима договорено и да мандат директора школе траје највише осам година. Међутим, брзо је овај договор заменио нови који је предвиђао да директорима мандат буде без ограничења.

Доласком Г-дина  магистра Младена Шарчевића, човека који је сувласник школе ,,Руђер Бошковић“  са двадесет одсто удела и доношењем новог Закона о основама система образовања и васпитања, опет су директори школа добили мандат од осам година и готово неограничену власт.

Директор школе је, што би наш народ рекао, ,,све и свја“ у својој школи и може да ради апсолутно шта хоће.

Покушаји наставника да понекад укажу на самовољу појединих директора и непоштовање закона најчешће су без икаквих резултата. Системски је све тако уређено да директори на својој страни имају и Школски одбор и инспекцију, а ако случај стигне до Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и оно најчешће стаје на страну директора.

Осим што је директорима омогућило да раде шта хоће и што их систем максимално штити, Министарство просвете је решило да их додатно награди повећањем плате?

Најновијом идејом министра Г-дина Младена Шарчевића, директори школа ће бити у једанаестом платном разреду заједно са редовним професорима факултета, кардио хирурзима и другим???

Поставља се питање и то да ли је степен сложености посла који обављају директори школа једнак оном који обавља један кардио хирург?

Да ли директори школа имају морала да прихвате овај предлог?

У бројкама то изгледа овако.

Министарство државне управе и локалне самоуправе предлаже да коефицијент професора без одељенског старешинства буде 3,84, а директора, без обзира на то колико школа има ђака и запослених 5,99, док ће основица за обрачун плата бити 14.900,00 динара.

Из овог произилази да ће наставник без одељенског старешинства без урачунатог радног стажа имати плату:

3,84 x 14.900,00 = 57.216,00 дин,

а директор без урачунатог радног стажа

5,99 x 14.900,00 = 89.251,00 дин,

РАЗЛИКА У ПЛАТИ

ПЛАТА ДИРЕКТОРА - ПЛАТА НАСТАВНИКА = 32.035,00 дин

РАЗЛИКА У ПЛАТИ У ПРОНЦЕТИМА

(ПЛАТА ДИРЕКТОРА/ПЛАТА НАСТАВНИКА -1) x 100% = 56%

Опширније...
 
ПРЕКРШАЈНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ РОДИТЕЉА! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

ИНФО ФССШ
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 190