Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 45 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ПЕРФОРМАНС 29. 06. 2017. "МИНИСТАР ЈЕ У ПРАВУ“! ПДФ Штампа Ел. поштаИНФО ФССШБ

 
Ђаци на наставу у фабрику, а где ће наставници? ПДФ Штампа Ел. пошта


ПАДА НОРМА, ПАДА И ПЛАТА Ђаци на наставу у фабрику, а где ће наставници?


Дуално образовање, на коме се у реформи образовања инсистира, ђаке сели на наставу у фабрике и фирме на један до три дана, али се поставља питање шта ће за то време радити наставници који су до ове године предавали стручне предмете.

Док у Министарству просвете тврде да ће све бити у реду, да они сада постају важни "координатори учења", наствници страхују да ће им бити смањене норме, па самим тим и плате, док у синдикату додају и да ће неки остати без посла.
Из Министарства је раније најављено да ће од септембра понуда образовних профила по дуалном моделу или са елементима дуалног образовања, бити шира и квалитетнија него до сада.
- У 49 средњих стручних школа биће реализован неки од 19 образовних профила конципираних за дуални модел учења. Поред тога, постоје и 43 образовна профила са његовим елементима - кажу из Министарства просвете.
Када се све сабере, дуално образовање ће, у већој или мањој мери, ући у 127 школа у 69 градова и општина широм Србије, са укупним обухватом од 5.751 ученика.
Ђаци који се определе за неки од ових смерова, на пракси ће проводити један, два или три дана недељно - у зависности од године учења.
Објашњење Министарства
- Наставници практичне наставе остају у систему и они прате квалитет реализације учења кроз рад уз лиценциране инструкторе у компанијама и своде кроз постигнуте исходе оцену. Они су, између осталог, важни "координатори учења" између стицања и процењивања успешности савладане теорије и њене примене у пракси у реалном и савременом радном окружењу - истичу из Министарства просвете.

Из искуства: наставници у горем положају
С друге стране, искуство школе која је ишколовала прву генерацију по овом моделу, сведочи другачије.
- Наставницима се смањила норма, али је наша школа велика и то се не осети толико, јер је шира и могућност за ангажовањем. Наставници имају обавезу да обилазе ђаке у фабрикама и фирмама, али је основно нерешено питање колико сати би они тамо требало да проводе, јер се све то плаћа – истиче Иван Бајић, директор Техничке школе "Иван Сарић" у Суботици.
Како додаје, за разлику од ученика медицинских школа, које не примају на праксу без ментора, ђаци ове техничке школе могу и сами да долазе на практичну наставу у фирмама и фабрикама.
Сами плаћају трошак обиласка
- Није исто ни ако су сви ученици у једном објекту на пракси или су у неколико. На пример, код нас су они прилично удаљени, те наставник користи два превозна средства од једног до другог ако иде аутобусом, док ако иде колима, сам плаћа бензин и има трошак – напомиње Бајић.
Антић: Велики број људи ће остати без посла
Слично истиче и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа Београд.

- Уколико сте имали пет наставника за фризера, а ђаци сада иду на праксу ван школе, довољан је један да иде да их обилази. Зато сам ја предлагао да ти наставници полажу да буду главни инструктори у фирми. Министар је и сам најавио да ће многи остати без посла, ако се задржи 20 одсто наставника биће добро - прича Антић.

Опширније...
 
ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО?! ПДФ Штампа Ел. пошта


ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО?! Чак 3.900 ђака заборавило на матуру И НИЈЕ ПОЛАГАЛО ЗАВРШНЕ ТЕСТОВЕ

Од 72.200 ученика осмог разреда у Србији, на тест из српског изашло 69.726, а на математику и комбиновани тек нешто више од 68.300. Око 3.900 ђака који нису полагали целу матуру мораће то да учини у августу или неће уписати средњу школу

Бројка од 3.900 ђака који нису радили матуру забрињавајућа је. Ја не знам где су била та деца...

Милорад Антић, Форум средњих стручних школа

Око 3.900 осмака у Србији у августу ће поново полагати малу матуру јер се прошле недеље није појавило на завршном тесту, истичу у Министарству просвете и науке!

Према подацима које су доставиле школе, од укупно 72.200 осмака завршном испиту из српског језика приступило је 69.726. Међутим, следећег дана на испиту из математике појавило се њих 68.360, док је комбиновани тест полагало 68.347 ученика осмог разреда. Важно је напоменути да у тај број не спадају ученици с посебним потребама, јер они малу матуру полажу по другачијим правилима.

Матуранти који су "побегли" са полагања пријемног испита мораће да доставе добро оправдање зашто су избегли неки предмет или се уопште нису појавили на редовном полагању. У супротном, поручују надлежни, неће моћи да добију сведочанство о завршеној основној школи нити да наставе школовање.

- Осипање броја учесника током тродневног полагања се очекивало, а проверени и коначни подаци о броју ученика који су приступили испиту биће доступни када се резултати унесу у базу. У односу на претходне године уочава се и повећање броја ученика са сметњама у развоју којима се прилагођава садржај и начин полагања завршног испита. Ти ученици се не убрајају у укупан број оних који су приступили испиту - објашњавају у Министарству просвете.

Сви они који се нису појавили на полагању у матичним школама од 14. до 16. јуна, крајем августа ће добити последњу шансу.

- У августовском испитном року ученици полажу онај део матурског испита ком нису приступили у јуну, или полажу испит у целости. Након тога ће се, сходно освојеним бодовима, распоређивати у школе у којима су места преостала - истичу у ресорном министарству.

Просветни стручњаци упозоравају да је ове године био драстично већи број "одбеглих" матураната и да се детаљно мора испитати разлог њиховог одсуства. Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић истиче да је то поражавајуће, јер велики број ученика ризикује да не добије диплому о завршеној основној школи.

- Сваке године варира број матураната који се не појаве на малој матури, али ове године је тај број превелик. Већ првог дана у односу на укупан број ученика осмог разреда било их је чак 2.474 мање, а онда се тај број повећавао. Заиста не знам разлог, али није наивна ствар, јер без папира о завршеној малој матури не можете имати ни документ о завршеном основном образовању - наглашава Антић.

Опширније...
 
Права формула за успех ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Ваздухопловна академија у Београду најпопуларнија у региону!


Општа навала за упис у ову београдску средњу школу

Ваздухопловна академија у Београду је најтраженија средња школа у Србији пошто у овом уписном року на једно место конкурише чак девет ђака!!!

Поред савремених услова за учење, један од главних разлога за велико интересовање матураната лежи у чињеници да сваки ђак који заврши ову школу моментално добија посао у земљи или у иностранству пошто се диплома академије признаје у целој Европској унији.

Брзо до посла

Најпопуларнији смер је техничар ваздушног саобраћаја за безбедност, који омогућава ђацима да се одмах по завршетку школовања запосле као обезбеђење на аеродрому за плату од 100.000 динара или да оду у иностранство, где се то плаћа и по неколико хиљада евра месечно!

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић рекао је за Информер да за упис ове школе не треба додатан пријемни испит већ само лекарски преглед и да је граница прошле године била чак 91,75 бодова.

– Ваздухопловна академија је једина оваква школа у Србији, а оно што је још битније је да смо овлашћени центар за школовање Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАСА), што значи да ђаци са нашом дипломом могу да раде у свим земљама Европске уније. Такође смо потписали уговоре са „Ер Србијом“, аеродромом „Никола Тесла“, Јат техником и Министарством одбране, на основу којих ће сви наши ђаци тамо имати праксу, а по завршетку школовања ове фирме ће сваке године запослити немали број матураната академије. Тако је ове године одмах по завршетку матуре Јат техника запослила 20 наших ђака. Све ово вам уједно објашњава због чега за школу влада толико интересовање, готово девет ђака на једно место. Данас је незапосленост велики проблем, а након завршетка Ваздухопловне академије ђаци или наставе школовање на Саобраћајном и Машинском факултету и Војној академији или веома брзо добију посао, што је велика ствар – каже Цвијовић.

Поред ђака из Србије, на 192 места у овој школи навалили су и свршени основци из Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, као и остатка региона.

– Оваква школа не постоји на Балкану а прва слична је у Турској. Тако да смо практично од Истанбула до Беча само ми. Самим тим ђаци из целог региона желе код нас да се школују. Имамо десет смерова, од чега је пет цивилних и пет војних, а убедљиво најпопуларнији је техничар ваздушног саобраћаја за безбедност. После овога, свршени средњошколци могу да раде као обезбеђење на аеродрому, што се и у Србији и у иностранству изузетно добро плаћа – објашњава Цвијовић.

Још одељења

Да је Србији потребно више школа које деци пружају брзо запослење и добро знање, слажу се просветни стручњаци.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија каже за Информер да је у школама попут Ваздухопловне академије неопходно повећати број разреда јер се сваке године повећава број заинтересованих ђака.

– Та школа је прави пример како треба да функционишу средње школе у нашој земљи. Они су се уклопили у правила тржишта и привреде и њихови ђаци одмах пронађу посао. Сматрам да је неопходно већ сутра отворити три нова одељења у овој школи. Када тако нешто поменем надлежни кажу да нема простора. Па нека ослободе пар учионица у дрвно-прерађивачкој и угасе неке смерове јер неће нико више да меље дрво. Па и не мора, то је занат 19. века и убрзо ће га радити робови. Омогућимо деци да уче оно што је будућност -поручује Сокић.

Са њим је сагласан и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа, који сматра да је Ваздухопловна академија „идеалан рецепт“ за све остале школе.

– Ваздухопловна академија представља идеалан рецепт за све средње стручне школе у Србији. Лиценцирана је и њени ђаци могу да раде у целој Европи. Имају квалитетну теорију, одличну праксу и готово обезбеђен посао након завршетка школе, што је права формула за успех – објашњава Антић.

Опширније...
 
ЗЛАТИБОР 2017 ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

ОБАВЕШТЕЊЕ


Уважене колеге,

„НА СВЕТУ НИШТА ЛЕПШЕ НЕМА, НЕГО ЛИЦЕ ПУНО ВЕСЕЛОСТИ“

С љубављу
организујемо  рекреативни одмор за своје чланове синдикатаКао и претходних година, и ове године организујемо рекреативни одмор.
Форум средњих стручних школа за једног члана Вашег синдиката плаћа целокупни пансион (који се састоји од пет пуних пансиона).
Председник и Извршни одбор синдиката треба да поштују основне критеријуме при одређивању кандидата:
1.    Рад у синдикату и време колико је члан у синдикату
2.    Радни стаж
3.    Социјално – материјални статус
4.    Здравствено стање радника
Молимо председнике синдиката и ИО да се придржавају ових критеријума, јер ће постојати и провера истог од стране Форума. У случају да се председници синдиката не придржавају наведених критеријума изгубиће могућност искоришћавања рекреативног одмора.

РЕКРЕАЦИЈА – ЗЛАТИБОР  „ ВИЛА ЈЕЛЕНА“
У  вили„Јелена“ у периоду од 05.07. – 10.07.2017. године
Вила „Јелена“  обезбеђује:
-    Смештај у собамаа ½ и 1/3
-    Услуге на бази пуног пансиона

У Београду,
14. 06. 2017. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
СОКО БАЊА 2017 ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

ОБАВЕШТЕЊЕ


Уважене колеге,

„НА СВЕТУ НИШТА ЛЕПШЕ НЕМА, НЕГО ЛИЦЕ ПУНО ВЕСЕЛОСТИ“

С љубављу
организујемо  рекреативни одмор за своје чланове синдикатаФорум средњих стручних школа за једног  члана Вашег синдиката плаћа целокупни пансион (који се састоји од пет пуних пансиона).
Председник и Извршни одбор синдиката треба да поштују основне критеријуме при одређивању кандидата:
1.    Рад у синдикату и време колико је члан у синдикату
2.    Радни стаж
3.    Социјално – материјални статус
4.    Здравствено стање радника
Молимо председнике синдиката и ИО синдиката да се придржавају ових критеријума, јер ће постојати и провера истог од стране Форума. У случају да се председници синдиката не придржавају наведених критеријума изгубиће могућност искоришћавања рекреативног одмора.
РЕКРЕАЦИЈА –СОКО БАЊА„ХОТЕЛ ТУРИСТ“
У  хотелу„Турист“ у периоду од 10.07. – 15.07.2016. године
Хотел  „Турист“  обезбеђује:
-    Смештај у собамаа ½ и 1/3
-    Услуге на бази пуног пансиона

Желимо Вам леп провод, и да Вам овај одмор остане у лепом сећању!
НАПОМЕНА: Организоваћемо
•    Посету   Спомен собe  - ИВЕ АНДРИЋА
•    Посету  Соко град уз туристичког водича
•    Излет  до Озрена
•    Посета парка Чоке и етно музеја Воденица.

У Београду,
14. 06. 2017. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Шта ће бити са Законом о дуалном образовању ПДФ Штампа Ел. пошта

ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.forumsssb.org.rs


Шта ће бити са Законом о дуалном образовању


Данас, 08.06.2017.године, у Београду, одржанe су јавне расправе, све поводом, од стране Министарства просвете,науке и технолошког развоја, предложена три Закона из области образовања и то:
-Закона о основама система образовања и васпитања,
-Закона о просветној инспекцији  и
-Закона о дуалном образовању

На јавној расправи Закона о основама система образовања и васпитања, присуствовао је и министар Г-дин  Младен Шарчевић, као и његови сарадници.
Битно за запослене:
•    Радни однос се заснива првенствено преузимањем, а да се конкурс расписује само изузетно, ако се преузимањем није могао засновати радни однос.
•    Теже повреде радне обавезе  -брисана тачка- непотпуно, неблаговремено и несавесно вођење евиденције .
•    Запослени који су испуњавали услове у погледу степена и врсте образовања по прописима који су важили приликом пријема у радни однос, могу и даље да обављају образовно васпитни рад у школи и могу бити преузети у смислу закона.
ВРЕМЕ ОД 09 ДО 11 ЧАСОВА је  веома кратко време за излагање примедби на поједине одредбе Закона од стране учесника, а саопштено је да учесници који нису стигли да изложе своје примедбе због ограничења времена  могу то да ураде путем и-мејла на обрасцу који се налази на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 173