Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Са страхом чекамо 1. септембар ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ОТВОРЕНО ПИСМО ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОТВОРЕНО ПИСМО
Одлагање почетка наставе за 30 дана

Професори средњих стручних школа захтевају одлагање почетка наставе за 30 дана.

Епидемиолошка ситуација је и даље јако озбиљна, а школе немају и не испуњавају ни најосновније услове за безбедно извођење наставе како за ђаке, тако и за наставнике.

1.    Хигијенски услови у школама су јако лоши. Већина школа у Србији, па и у Београду нема топлу воду у тоалету, а сапун и папирни убруси су реткост. Тражимо да топла вода, сапун и убруси буду обезбеђени у свим школама.

2.    Тражимо да свака школа добије топломере за бесконтактно мерење температуре, као и да за ученике и наставнике буде обезбеђен довољан број маски, визира и рукавица за прописану заштиту.

3.    Било би пожељно да у свакој школи буду присутни у одређеном временском интервалу лекари који би покривали обе смене.

4.    Тражимо да се формира Кризни штаб за просвету  јер међу нама има довољно стручних кадрова да испланира рад школа у периоду пандемије.

5.    Тражимо и да учионице буду веће од 50 квадратних метара, колико најчешће имају учионице у Србији. Ако је неопходно да се за сваког ђака обезбеди 4 квадратна метра, како се онда планира подела на групе од 15 до 18 ученика - кад знамо да је, са наставником, за здравствено безбедне услове рада потребна много већа учионица од 50 квадрата. Или веће учионице или мањи број ђака.

6.    Тражимо да се наставницима обезбеде техничка средства за комбиновани и онлајн модел наставе или да им се материјално надокнади коришћење сопствених ресурса. Ако нисте кадри да дигитализујете наставу, да обезбедите сваком наставнику таблет, лаптоп или паметни телефон, немојте нас више хвалити како смо сјајно завршили претходну школску годину! Доста нам је да се ви дичите нашим успесима и очекујете од нас да и даље радимо бесплатно на својим уређајима - нисте нас ни обучили ни за какву употребу рачунара, нити нам платили неки семинар, а сад бисте да нам уводите Мајкрософтове или Гуглове платформе као обавезан начин рада!
Опширније...
 
ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ "ДОСИТЕЈ" - ЛИСТЕ РАДНИХ МЕСТА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ


СТРУЧНО УПУТСТВО


 

ИНФО ФССШБ

 
Просветари траже јасна упутства ПДФ Штампа Ел. пошта


Поводом тврдње министра просвете да се буни само један синдикат просветних радника


Унија синдиката просветних радника Србије јесте најгласнији, али није једини синдикат који упозорава на бројне проблеме који се очекују ако настава крене у школама од 1. септембра.

То што се остали репрезентативни синдикати образовања нису званично оглашавали саопштењима у претходном периоду не значи да се слажу са одлукама Министарства просвете, поручују саговорници Данаса из више просветних синдиката.

Унија синдиката упозорила је да је немогуће организовати наставу од 1. септембра, што је министар прокоментарисао речима да се „ниједан други синдикат није бунио“ и да ни од једног није чуо да каже да су упутства Министарства неразумна.

– Па да ли треба да изађемо на улицу и да покажемо да се бунимо? Синдикат „Независност“ покушава колико год може да проблеме решава дијалогом, али код министра очигледно не постоји претерани интерес за то. Он је одлуке донео сам и то бацио синдикатима на сто и рекао „то је тако“. И сад је питање да ли се неко бунио или не. Не могу да прихватим нешто као своје уколико у томе нисам учествовао – каже за Данас Томислав Живановић, председник ГСПРС „Независност“.

Напомиње да „Независност“ стоји иза свих изјава своје чланице Весне Војводић Митровић, која је претходних месеци износила у медијима низ критика на рачун потеза просветне власти.

Живановић каже да ће почетак школске године бити тема састанка заказаног за уторак и да ће се на њему анализирати сви проблеми од предшколског до високог образовања.

– Не знам како је министар замислио да то функционише у пракси и зашто је оставио огромну одговорност директорима школа, наставницима и родитељима. Отприлике им је поручио: ево вам „врућ кромпир“, ваша је школа и ваша су деца. Школе немају новац за набавку дезинфекционих средстава, маски, визира… то се пребацује на локалне самоуправе, али је питање да ли све могу то да финансирају. Да ли држава размишља о деци са сметњама у развоју? Ништа није решено – закључује Живановић.

За председницу Синдиката образовања Србије Валентину Илић нема великих непознаница о томе како ће школе радити од 1. септембра.

Она колеге из Уније који су указали да је наставу немогуће организовати пита – шта је проблем.

Каже да јој се од чланства нико није обраћао са конкретним проблемима, сем што је било појединачних случајева да наставницима или њиховим ђацима недостаје техничка опрема, на шта је она реаговала и о томе обавестила Министарство.

У једном моменту се отворило питање могућих технолошких вишкова наставника изборних предмета, али Илић каже да је то у договору с министром решено.

Какав је став четвртог репрезентативног синдиката образовања – Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) није лако рећи.
Овај синдикат је већ дуже време у расколу, оснивачи у судском спору, а чланице су се поделиле у две струје.

На једној су Форум београдских гимназија (ФБГ), Форум средњих стручних школа Београда (ФССШБ), Синдикат образовања Пожаревац и Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ), а на другој Синдикат просветних радника Војводине и Синдикат образовања Београда, чији је генерални секретар Слободан Брајковић уједно и председник СРПС-а.
Опширније...
 
КОРОНА ИЗБРИСАЛА ЈЕДИНИЦЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Број ученика на поправним испитима смањен пет пута

У ВЕЋИНИ престоничких основних и средњих школа, пандемија вируса корона је "избрисала" јединице из дневника.

Они који нису успели да "убоду" двојку, па због једног или два кеца иду на поправни испит, могу се избројати на прсте једне руке. Број ученика са слабим оценама је више него преполовљен, а сведочанство у јуну нису добили само они који су били "недоступни" од 16. марта, када се прешло на онлајн наставу. Иако званичне статистике нема, просветни радници "баратају" цифром од око стотинак ученика, који ће у августу пред комисију.

Према речима Дејана Недића, председника Друштва директора Србије, број ђака са слабим оценама је смањен за 50 до 60 одсто у просеку. Он истиче да деца нису могла да искажу своје право знање, па закључене оцене у неким случајевима нису реална слика наученог. Недић наглашава да је веома битно да се ђаци врате у школу, поготову први и пети разред, као и да за оцену одговарају у школи.

- Имамо неколико ученика који ће изаћи на поправни, док их је прошле године било пет пута више - каже Милош Букумира, директор Графичке школе. - Реч је о ђацима који апсолутно ништа нису радили, нису слушали онлајн наставу, нити су касније дошли у школу да одговарају. Дато им је "хиљаду шанси", али они нису ниједну искористили. Углавном ће полагати физику и математику.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић подсећа да се последњих година смањује број ђака са јединицама, а да је ове године тај пад драстичан. Он упозорава да док је све мање лоших ђака, повећава се број одличних и врло добрих, поготову у гимназијама.
Опширније...
 
Кључ успеха нације је у просветном раднику ПДФ Штампа Ел. поштаПрофесор Кавчић коме су Американци украли патент

*Образовање мора бити бесплатно *Направили смо методу за поуздано читање, сада је други користе *Марвел технолоџис је била мала компанија када је кренула бесправно да користи наш изум, а данас доминира на тржишту чипова *Запад нам је растурио банке и привреду, и убио нас у појам до те мере да више не верујемо у себе

Александар Кавчић, професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу, нашој јавности је посебно постао интересантан када се обелоданило да су му Американци украли милијардерски патент. Оно што се о њему мање зна, јесте да је он човек великог срца, који осим свог знања, несебично дели и материјалне вредности.

Кавчић је докторирао 1998. године и његов рад је резултирао патентом који је незаконито користила компанија "Марвел технолоџис", произвођач чипова, због чега је вођен седмогодишњи судски процес.

Завршио је Математичку гимназију, а својој некадашњој средњој школи прошле године је поклонио 50 рачунара. Сада се укључио у пројекат који подразумева да ће фондација која носи његово име сваке године обезбеђивати 20 рачунара гимназији, а ова ће рачунаре из претходне године поклањати основним школама широм Србије.

О свему томе, у интервјуу за Телеграф Бизнис говори професор Кавчић који ових дана борави у Србији.

У својим ранијим излагањима истицао је како Србија мора да "погура" образовање тако што ће у њега уложити новац, ако жели да се као земља несметано развија. Ако желимо да имамо образовану нацију, просветни радници морају се поштовати, говорио је.

Како Србија може унапредити образовање, према вашем мишљењу?

- Пре свега треба се одрећи потребе за експериментима у образовању (усмерено образовање, дулано образовање, итд.). Успех би био вратити образовање на ниво на коме је био пре неколико деценија.

Нису тада школе "пуцале" од дигиталних помагала, а академици, глумци, лекари су нам долазили из клупа сеоских школа.

Зашто је то тада могло, а данас делује тако тешко? Зато што је тада просветни радник уживао достојанство и био цењен у друштву, а родитељи су им са пуно поверења препуштали бригу о васпитању и образовању деце, знајући да је то добро за њих.
Опширније...
 
Ови професори стрепе од повратка у клупе, једна ствар може да буде кобна по њих! ПДФ Штампа Ел. поштаНајстарији кадар ради у средњим школама, њима коронавирус може доћи главе

Ђаци од првог до петог разреда највероватније ће од 1. септембра похађати наставу у школама, а како је јуче навела премијерка Ана Брнабић, коначна одлука ће бити саопштена у уторак. Према њеним речима, Министарство просвете увелико завршава рад на упутству које би Кризни штаб требало да усвоји.

- Након тога, министар просвете обавестиће јавност како ће изгледати настава у предстојећој школској години. Биће издато упутство за родитеље, а са Уницефом се припрема и видео-прилог који ће бити емитован на свим националним фреквенцијама, а који се тиче понашања ђака у школама - казала је премијерка.

Јасну назнаку да ће најмлађи школарци наставу похађати у школским клупама поздрављају и у Удружењу „Родитељ“. Како за „Ало!“ наводи Драгана Соћанин, председница тог удружења, поред чињенице да многи родитељи због пословних обавеза не би имали коме да оставе децу на чување уколико би се настава одржавала на даљину, овакав вид часова би потпуно обесмислио неке од основних школских начела.

- Надамо се да ће се и за старије школарце пронаћи неко слично решење, јер упркос томе што су многи мислили да ће се они добро снаћи у праћењу часова на даљину, до тога није дошло. Јако је тешко преко телевизије објаснити ученицима полиноме, који се изучавају у седмом разреду. Многи родитељи су морали да плаћају приватне часове како би деца савладала градиво. Управо због таквих примера, настава на даљину не може да има исти исход као када се одвија у школским клупама. Нарочито је било непримерено што су очекивања да се савлада градиво била потпуно иста као и у нормалним околностима, иако то није било реално - каже наша саговорница.

Међутим, да се приликом организовања наставе у наредној школској години на првом месту мора водити рачуна о поштовању епидемиолошких мера и безбедности ђака и наставника, за „Ало!“ уверава Милорад Анитћ из Форума средњих стручних школа.

Он истиче да многи наставници у средњим школама чине најугроженију групу од тежих облика инфекције коронавирусом, што би Министарство просвете морало да има на уму.

- Професори у српским средњим школама имају у просеку 51,5 година, а многи од њих су и хронични болесници, због чега не смемо дозволити да коронавирус уђе у школе. Мало је рећи да би било погубно уколико би зараза почела да хара по школама. Међутим, социјализацију деце у школама нико не може да забрани и нема сумње да је упркос свему најбоље решење да се настава одвија у школским клупама, али уз поштовање свих мера. Такође, неопходно је подићи здравствену заштиту на највиши ниво, тако да у школама свакодневно буде присутан лекар - каже Антић.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 209