Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2017

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 41 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

"Вечити директори" ПДФ Штампа Ел. пошта


- Од 2000. године није било веће смене директора, логично је када се промени партија да се промене и директори, једноставно то тако иде. Да се не лажемо њихова смена није разлог за оволику причу у јавности. Јер ко су ти директори? То су људи жељни власти, примају већу плату а раде много мање. Ни један директор не долази у осам сати на посао него у 10-11. Дешава се и да не долазе уопште, па измишљају састанке и обавезе. Почетна плата је директору 54.000, а ако има на пример 20 година стажа онда дође и до 58.000 динара. А питање је што баш толико примају кад реално раде много мање од наставника. Ту такође долази она моја констатација са почетка, жељни су власти. Као директори они имају више познанстава, везе и подршку од својих радника. Запошљавају снајке, зетове, синове, ћерке, а никад не сносе одговорност када се нешто деси у школи. Тада награбуси наставник, јер је наставник крив за све. Мала грешка, наставнику се смањи плата или добија отказ а то се директорима никада не дешава. Ипак, да се оградим, нису сви директори такви. Има оних који воде рачуна о свему, од паноа до школског дворишта. Мада то је реткост - закључује Антић.
Он додаје и да је нормално да се директори смењују, јер треба још некоме да се пружи шанса.
- Многи још увек живе у време социјализма, тада је било да ако седнеш једном у фотељу у њој остајеш до пензије. Та времена су прошла. Разумем ја да је тешко када изгубиш посао, да се не лажемо то је страшно. Директори тада својим људима просипају приче како ће школа пропасти без њих, па се и радници ови уплаше за своје радно место и гласају за тог истог директора. Свака промена је добра и треба пружити шансе људима да покажу шта знају - истиче Милорад Антић.

Извор: Блиц

 
Предлог ЗОСОВ-а ушао у скупштину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
Платни разреди у просвети ПДФ Штампа Ел. пошта

Платни разреди у просвети

У свом реаговању на захтеве просветара у вези са повећањем плата, као и на њихово незадовољство предложеним законом о систему плата, премијерка Ана Брнабић је изјавила следеће: „Најбољи од наших наставника и даље данас има плату као и наставник који дође на час и чита новине“.
У односу на неке раније изјаве премијерке у којима је махом демонстрирала избегавање одговора, па чак и незаинтересованост за важне и актуелне теме, Брнабић је овде имала врло јасан став и директан одговор. Она је указала на једну велику неправду – да су исто плаћени радници и нерадници – неправду која је, неко би закључио из овог њеног коментара, у директној вези са ниским платама у просвети.
Али то свакако није случај. Плате због којих су (поред многих других ствари) просветари незадовољни, такве су због драстичног смањења које је спроведено 1. новембра 2014. То смањење спроведено је линеарно, у пођеднакој мери и за „озбиљне наставнике“ и „за читаче новина“, и та ужасна и неправедна симетрија међу овим двема групама тада уопште није представљала проблем. Такозвана повећања плате која су помпезно промовисана у међувремену, далеко су од тога да плате врате на ниво на којем су биле пре смањења, а камоли да их подигну макар пропорционално у односу на раст цена у протеклом периоду.
У реду, можда ова неправда није разлог за мале плате у просвети, али је сигурно да премијерка верује да је закон о платним разредима право решење и за ту неправду и за мале плате. Како се каже у датој репортажи – она зато од тога неће одустати.
Али да ли је заиста идеја о платним разредима у просвети тако добро решење? Да ли се у просвети може успешно применити један предузетничко-привредни модел уређења плата? Да ли је заиста могуће директно и објективно мерити допринос радника и удео његовог рада у финалном производу када је у питању просвета (а слично је питање је могуће и за полицију, здравство, судство…)?
Штавише, да ли нам је то потребно? Просвета, као сектор од тако великог значаја, заснива се на стандардима. То је до те мере очигледно и саморазумљиво да у сваком иоле уређеном друштву, ко зна колико деценија уназад, постоје бројне институције које брину о задовољењу тих стандарда. И код нас је тако. Да бисте били професор, морате стећи високо образовање; а након тога морате положити државни испит где доказујете своје стручне и педагошке компетенције, као и познавање релевантне законске регулативе. Затим, од пре неколико година, морате поседовати лиценцу и обнављати је – за шта је неопходно да се континуирано едукујете на семинарима које акредитује министарство и, такође однедавно, пролазите одговарајућа тестирања у Националној служби за запошљавање. Поред свега тога, ваш рад као наставника у школи надгледан је од стране органа саме школе (педагога, психолога, директора…) и од стране спољашњих органа којима руководи министарство (просветна инспекција која обавља и редовне и ад хоц наџоре). Читав овај оквир свој смисао има управо у томе да сви који раде у просвети задовољавају стандарде. И то би, адекватно примењено, требало да реши проблем читања новина о којем премијерка толико брине.
А како предложени систем платних разреда решава тај проблем? Да ли је неком родитељу стало до тога да учитељ његовог детета, уколико лоше ради буде лоше плаћен? Да ли то решава његов проблем? Наравно да не. Родитељима и деци је у интересу да сви наставници у школи задовољавају стандарде, да држава гарантује да су они способни и да добро раде свој посао. Никаква одмазда смањењем плате овде нема смисла. Није ствар у такмичењу међу наставницима и томе ко је колико високо пласиран, него у томе да сви они задовољавају стандарде и раде свој посао како треба.
Како би решење са платним разредима изгледало (или ће изгледати) у другим јавним сферама? Ако ћемо у просвети награђивати праве раднике а кажњавати оне који читају новине (претпоставка је да се на том часу наставник и ученици нису бавили анализом медијског садржаја – а ако јесу, можда би премијерки тек то било сумњиво и више него индикативно за смањење плате), шта ћемо са лекарима, полицајцима, војницима, правницима? Можда најважније – шта ћемо са политичарима? Шта је ту пожељније – да се читају новине, држи конференција за новинаре или отвара Роштиљијада и Грожђебал?

Опширније...
 
ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА 04.09.2017. ГОДИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
ПРОГЛАС ФССШБ ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


П Р О Г Л А С

 

Незадовољни смо текстом предлога нацрта Закона о запосленима у јавном сектору и понуђеним решењима, као и чињеницом да наведени предлог закона смањује права запослених у јавном сектору, нарочито запослених у просвети.

Незадовољни смо због непостојања социјалног дијалога, непоштовања улоге синдиката, ароганцијом и искључивошћу у преговорима, као и отвореним ставом и активностима против интереса запослених.

Не прихватамо да се не уважавају оправдани ставови и захтеви синдиката за променама и новим решењима које би довеле до побољшања материјалног положаја запослених у просвети, па сходно Закону о штрајку /Сл.лист СРЈ бр 29/96 и Сл.гласник РС бр. 101/2005-др.закон и 103/2012-одлука УС/,из наведених разлога организујемо -

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ДАНА 4.09.2017. ГОДИНЕ

КАЖЕМО:ПОВУЦИТЕ СРАМНИ ЗАКОН ИЗ ПРОЦЕДУРЕ И РАСПРАВЕ У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Овакво поступање је јединствено у правној историји Србије, односно наведени предлог закона уређује оно што је већ уређено постојећим законима који се баве радно правним статусом запослених.

  • Наведени предлог закона се не бави платама запослених, а ми тражимо ЈЕДНАКЕ ПЛАТЕ У ЧИТАВОМ ЈАВНОМ СЕКТОРУ – НЕЋЕМО ДИСКРИМИНАЦИЈУ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРОСВЕТИ.
  • ПРАВА КОЈА СМО ОСТАРИЛИ  СУ СТЕЧЕНА ПРАВА И НЕЋЕТЕ НАМ ИХ ОДУЗЕТИ, А  ТО СУ -

-         КОЛЕКТИВНО ПРЕГОВАРАЊЕ

-         ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ

-         ОБАВЕЗУ ПЛАЋАЊА ПУТНИХ ТРОШКОВА БЕЗ ОБЗИРА НА РАЗЛОГ

-         УВОДИ СЕ ИНТЕРНО ТРЖИШТЕ РАДА  /по којем технолошки вишкови из других служби, а које нису прецизно наведене, могу без конкурса да се запосле у просвети/.

-         закон предвиђа и премештање запослених  без њихове воље, на послове за које су стручно оспособљени ./ да ли то значи да запослени могу обављати и послове спремачице?/
Сви смо стручни да држимо метлу, јел да?

 

НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НАС ПОНИЖАВАЈУ И ВРЕЂАЈУ ПРЕДЛАГАЊЕМ НАКАРАДНИХ ЗАКОНА.

ЗАПОСЛЕНИ У ПРОСВЕТИ ЖЕЛЕ САМО ДА СЕ ПОШТУЈЕ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДА МОГУ  НЕСМЕТАНО ДА РАДЕ И ДА ОД СВОГ ПОШТЕНОГ РАДА ДОСТОЈАНСТВЕНО ЖИВЕ.


У Београду,
31. 08. 2017. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Одлука о штрајку упозорења ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
Tехнолошки вишак ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Tехнолошки вишак су 4.473 наставника

 

Министарство просвете објавило листу запослених у школама са непуном нормом часова; Следи расподела норми, ономе ко остане без часова – отпремнина

УKУПНО 4.473 наставника у основним и средњим школама нашло се на листи технолошких вишкова, која је објављена јуче на сајту упис.мпн.гов.рс. Међу њима је 447 остало без иједног часа у распореду, због мањег броја ученика. Укупно 86 учитеља ове године неће добити своје одељење, показују подаци објављени првог дана. Још 7.384 просветара раде без пуне норме, али они нису овог августа остали без часова. За оне који на крају расподеле остану без иједног часа обезбеђене су отпремнине, за највише 1.200 људи.

Листа ће се ажурирати готово свакодневно, већ у понедељак ће бити допуњена, а биће објављена и евиденција наставника са непуном нормом часова. Технолошки вишкови су они који губе део часова, а запослени са непуном нормом раде, рецимо, на пола фонда годинама уназад. Најдужи је списак слободних радних места, на којем се налази 26.838 пуних или делимичних наставничких норми. У реалности, ова радна места нису упражњена, јер су на њима ангажовани запослени на одређено.

– Забрана запошљавања траје већ три и по године, па у просвети нису запошљавани нови људи. На тим местима су наставници ангажовани на одређено време – каже, за “Новости”, Милош Благојевић, посебни саветних министра просвете. – На места која су на листи слободних моћи ће да конкуришу технолошки вишкови, али и наставници са непуном нормом. У понедељак ће бити објављена допуњена листа, у уторак и среду ће наставници моћи да се пријављују на слободна радна места, а директори ће у среду и четвртак да попуњавају та места.

РАСKОРАK
Повећао се незнатно и број наставника са непуном нормом. Било их је у јулу 7.284, а сада је 7.323. Kада све ово саберемо, имамо, отприлике, 500 норми мање него што је људи у систему.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 175