Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 17 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Чисте и дворишта, а не би требало: „Теткице“ за плату треба да сређују само школу ПДФ Штампа Ел. пошта


Спремачице запослене у образовним установама махом одржавају и дворишта. “Теткице" по нормама морају да среде 450 квадрата сваког дана

ОДРЖАВАЊЕ и чишћење школских дворишта није у надлежности образовних установа?! Иако је, изгледа, реч о "ничијој земљи", за скупљање лишћа, папирића, остатака од ужине, пикаваца, чишћење снега, задужене су спремачице. Међутим, сређивање дворишта, које је саставни део сваке образовне установе, не улази у норму од 450 квадрата, које "теткица" мора сваког дана да почисти у школи. Прописана квадратура је, уједно, и критеријум по коме се одређује колико школа спремачица може да запосли.

Према речима Драгољуба Гачића, директора највеће основне школе у Србији "Никола Тесла", норма која је прописана за спремачице је прихватљива за школе које раде у једној смени или немају двориште. Он истиче да је тешко организовати посао, али да надлежно министарство излази у сусрет, када је ситуација тешка и одобрава додатно запошљавање.

- Спремачице имају обавезу да свакодневно очисте 450 метара квадратних унутар школе, али школско двориште не улази у ту норму - каже Гачић. - Имамо двориште од три хектара, тако да теткице не могу само да прођу и покупе папириће. У зимском периоду спремачице су задужене и за чишћење снега у дворишту. Проблем настаје када се нека разболи, јер онда колегиница мора да преузме њену норму или да их више њих подели.

И у ОШ "Павле Савић" у Миријеву, муку муче са одржавањем дворишта. Како истиче директор школе Милан Крстић, када је донет нови правилник, три спремачице су постале технолошки вишак.

- Правилником није дефинисано ко је задужен за одржавање дворишта, па то раде спремачице, што је превише посла за њих - каже Поповић. - Наша школа има двориште површине два хектара. Колико само треба времена да се испразне канте за смеће, а где је тек чишћење. Нису у истом положају школе које имају двориште и оне без њега, пошто се број спремачица које могу запослити одређује према квадратури зграде.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић наглашава да спремачицама није у опису посла да чисте дворишта, али да оне то раде јер директори траже.

- Дворишта не припадају школама, већ Граду, па би логично било и да је њихово чишћење у надлежности комуналног предузећа задуженог за те послове - каже Антић. - По налогу директора школа, "теткице" чисте лишће, смеће, снег, косе и чупају траву, а за то не добијају никакав додатак на плату. При томе, реч је углавном о женама старијим од 50 година, што је превише посла за њих. Зашто би оне радиле више и нешто што им није у опису посла? Да ли директори и професори раде више него што би требало?

Опширније...
 
Владина комисија одобрила први циклус запошљавања у просвети за око 5000 људи ПДФ Штампа Ел. пошта


Изјава министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића:

Владина комисија усвојила је данас одлуку да се распише конкурс за запошљавање у просвети на неодређено време. Као што је и планирано, у првој фази одобрено је места за око 5000 људи,  који у просвети раде на одређено време са пуном нормом од 2014. и 2015. године, а и раније.

Нови круг запошљавања очекујемо већ почетком фебруара и тада ће бити расписани конкурси за оне који раде у просвети од 2016. и 2017. године.

Цео процес прате синдикати, представници актива директора и школске управе, а школе су у обавези да формирају комисије које ће пратити цео процес избора кандидата.

Добијањем посла за стално млади ће добити сигурност, а самим тим и шансу за заснивање породице. Свакако, ова мера Министарства и Владе ће допринети повећању наталитета.

Извор: mpn.gov.rs

 
Насиље у школама ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
ЗАБОРАВЉЕНИ И 2020! ПДФ Штампа Ел. поштаПОДСЕЋАЊЕ: ШЕСТ ГОДИНА ПО 5.000,00 ДИНАРА = 30.000,00 ДИНАРА


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

З А Б О Р А В Љ Е Н И

ЗАХТЕВ ЗА ИСПЛАТУ НОВОГОДИШЊИХ НАГРАДА ЗАПОСЛЕНИМА У ДЕЛАТНОСТИ ПРОСВЕТЕ

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председници Г-ђи Ани Брнабић

МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА
Министру Г-дину Синиши Малом

МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ
Министру Г-дину Младену  Шарчевићу

Поштовани,
ФССШ Вам се обраћа сваке године са захтевом да се поштује ПКУ и Споразум потписан између Владе и синдиката.

Посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика /Сл. гласник РС бр.21/2015/  и то чланом 32. ставом 1.  прецизирано је да - ,,запосленима припада право на Новогодишњу награду, у једнаком износу“.

Такође је предвиђено, чланом 32. ставом 2. наведеног Посебног колективног уговора, да се – ,,о висини и динамици исплате награде из става 1. наведеног члана, Влада и репрезентативни синдиката преговарају сваке године“.

Неспорна је чињеница да сви од Председника државе, преко премијера до министара тврде да је буџет Србије, већ годинама, у суфициту.

Нама већ шест година ускраћујете право на Новогодишњу награду, што је да смо добијали минимално тј. по 5.000,00 динара за шест година 30.000,00 динара, за које  смо ускраћени.

Очекујемо од Владе Републике Србије да ће овога пута имати слуха за запослене у просвети и да ће издвојити средства за ову намену и тиме обрадовати људе у образовању који су до сада небројено пута понижени, преварени и изиграни, како би вратили достојанство запосленима у образовању, јер без квалитетног образовања Србија нема будућности.

У Београду,
23. 01. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
"Срце од човека" ПДФ Штампа Ел. пошта

 
Снежана Огњановић прва добитница форумове награде "Срце од човека" са члановима комисије
Форум средњих стручних школа је једини просветни синдикат који додељује награду за најбољег синдикалног члана „Срце од човека“. Ова награда је установљена 2019. године, на шта је Форум средњих стручних школа посебно поносан, јер је урађено нешто што до сада није виђено у синдикалном деловању у просвети. Награда се додељује члану синдиката који је својим радом и залагањем показао изузетну племенитост, доброчинство и пожртвованост како према колегама, тако и у синдикалном деловању. Вођен овим критеријумима трочлани жири Форума средњих стручних школа у саставу др Данијела Чобељић, Миладин Ивановић и Душица Павловић је после изузетно тешког већања, јер је конкуренција била јако велика, одлучио да први лауреат награде „Срце од човека“ буде Снежана Огњановић, професор историје у Средњој туристичкој школи Нови Београд. Нашу колегиницу Снежану, од осталих је посебно издвојио хуманитарни рад у оквиру Форума средњих стручних школа, али и залагање на промоцији нашег синдиката и свих вредности и радњи за које се Форум залаже.

Снежана Огњановић је у просвети 35 година. Професорску каријеру је започела на падинама Копаоника у ОШ „1. Мај“ у Влајковцу. Каријеру је наставила у ОШ „Ј. Ј. Змај“ у Брусу, да би свој радни век привела крају у Средњој туристичкој школи Нови Београд у којој ради од 1997. године. Снежана је посебно поносна на свој синдикални рад и са пијететом истиче да је од почетка своје каријере синдикални активиста.
-    Деловање кроз синдикат посебно добија на значају последњих година када је професија просветног радника доведена на најниже гране. Зато је улога синдиката изузетно важна у овим тешким тенуцима за професију. То је једина институција која је ту да помогне и да заштити права просветних радника који су остављени на цедилу – каже Огњановићка.
Опширније...
 
Допис министру ПДФ Штампа Ел. поштаИО ФССШ
 
НАЈНИЖА ЗАРАДА У НОВОЈ ГОДИНИ ВЕЋА ЗА 11,1 ОДСТО "Минималац" од среде 30.022 динара ПДФ Штампа Ел. пошта


Од среде, 1. јануара, минимална цена рада по сату биће увећана на 172,54 динара (нето) што је повећање од 11,1 одсто у односу на досадашњи износ. Након повећања, минимална месечна зарада износиће просечно током 2020. године 30.022 динара. У години за нама, минималац је износио 27.022 динара.
Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за 2019. годину износила је 155,30 динара (нето) по радном часу.

Влада Србије усвојила је 13. септембра 2019. године Одлуку о висини минималне цене рада за период јануар-децембар 2020. године. Процењује се да минималну зараду сада у Србији прима око 350.000 запослених.

У 2018. години, минимална цена рада по сату била је 143 динара, претходно 2017. тај износ је износио 130, а 2016. године 121 динар, колико је радни час коштао и 2015. године.

Када се погледа статистика, цена минимално вреднованог радног сата 2011. године била је 95 динара, па су тако радници на минималној заради примали 15.960 динара месечно. Наредне године, односно 2012. минималац је порастао на 17.952, а годину касније на 21.160 динара, колико је минимална плата износила и у 2014. години.

Извор: Тањуг

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 203