Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 11 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Да ли треба поништити матуру? Траже се кривци, деца на ногама, а ујдурма око тестова не јењава ПДФ Штампа Ел. пошта


Мала матура је важна и од тестова не би требало одустати, чак ни у оваквој ситуацији

БИА, полиција, истрага, одлагање, провала, сумња, страх, трема, (дез)информације, неизвесност... Протести, министар, оптужбе... Да ли је ово тест одрастања који, заједно са тестом знања, ових дана полажу мали матуранти?

Нешто што је требало да буде велики корак даље у њиховом образовању, урушило се захваљујући мистериозној пукотини у систему која је направила читаву лавину проблема.
Али, мала матура је важна и од тестова не би требало одустати, чак ни у оваквој ситуацији. Све нејасноће требало би отпетљати, сумње расветлити, а деци колико је могуће олакшати ситуацију и обезбедити објективно оцењивање завршног испита, објашњавају саговорници портала "Telegraf.rs".

ДЕЦА СУ НАЈМАЊЕ КРИВА, А НАЈВИШЕ ИСПАШТАЈУ

Мала матура је први велики, судбоносни испит када је у питању школовање и каријера основаца. Сви они имају трему, јуче су остали збуњени и потресени, а данас нису имали праву информацију шта ће да се деси, прича председница удружења "Родитељ" Гордана Пленић.
Како каже, још је рано да се дају оцене и коментари, али пре свега би требало да се обрати пажња на децу.
- У целој овој ситуацији некако нисмо обратили пажњу на децу. Сви се питају ко је крив, а деца су најмање крива и највише испаштају. Због одлагања теста, агонија им је продужена за један дан. Све што се догодило утиче на њих, од тих 2-3 дана зависи цело школовање. Не знам како ће све то да утиче на резултате теста - прича Пленићева.

ШТА ЋЕ НАМ БИА И ПОЛИЦИЈА?

- Превише је искомпликована једноставна ствар. Важно је било да до теста дође што мањи број људи, а то што БИА и полиција одређују где ће се чувати тест само значи да је велики број људи могао да га види. Министар је одмах оптужио наставнике и због тога ми из Уније синдиката просветних радника Србије тражимо његову оставку. Ниједан наставник није могао да дође у посед теста до јуче ујутро, а тестови су били објављени 12 сати раније. Та оптужба на рачун наставника је најшокантнија - казала је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката.
Како објашњава, тест је веома важан и не би требало да га се одрекнемо, али да је само потребно да се он што је могуће боље организује.

-  Тест би требало да остане, јер су се многа деца спремала. Сав рад био би обесмишљен, али да су тестови угрожени - јесу. Ако резервни тест није угрожен, онда тестирање може да се настави. Ипак, ми немамо информације ни да ли се данас полагао резервни или прави тест - казала је Јанковићева.

Овај кикс на тесту из мале матуре оставиће велике последице и сумњу у читав систем, тврди она.

- Обрукали смо се због тога што нам се 2013. десила идентична ствар. За шест година нисмо могли да пронађемо модел да тестови не изађу у јавност. Јуче је био један врло тужан и шокантан, али дан који треба нешто да промени - казала је она.

ПОНОВИТИ СВА ТРИ ТЕСТА

Да је тест из мале матуре изузетно важан уверава и Милорад Антић, председник Форума средњих школа Београда. Како каже, успех који се мери просеком оцена у основној школи није реална слика знања.
- Просек основаца у Србији је око 4.10 или 4.20, а више од половине су одлични ђаци, остали су већином врлодобри и има мало добрих... То је један успех који се заснива на поклањању оцена - казао је.
Опширније...
 
Интересовање за медицину и ИТ ПДФ Штампа Ел. пошта


КРЕНУЛА УПИСНА ГРОЗНИЦА У СРБИЈИ: Основци хоће у куваре, пекаре, али и ЛЕКАРЕ
Жеље Међу свршеним основцима знатно је опало интересовање за економске школе, у великим градовима популарне су гимназије, али и угоститељско-туристичке школе

Мали матуранти би требало да се потруде да добро ураде пријемни испит уколико планирају да упишу медицинске школе, ИТ образовне профиле или угоститељско-туристичке школе. Морају да имају на уму да за овим смеровима влада велика помама!

Након што одахну од полагања пријемног испита, који ће трајати три дана, мале матуранте, али и њихове родитеље дрмаће уписна грозница! Тако ће свршени основци бити у неизвесности и ишчекивању све до 7. јула, када је предвиђено објављивање званичних резултата расподеле по школама.

У престоници популарне гимназије

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, објашњава за Курир да су гимназије популарне у великим градовима попут Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада, док су у осталим градовима популарни одређени занатски смерови и медицина.

Најтраженије школе и смерови
- медицина
- ИТ смерови
- кувар
- угоститељ
- женски фризер
- масер
- оптичар
- Ваздухопловна академија
- пекар
Опширније...
 
Многи осмаци би да постану кувари и авио-техничари ПДФ Штампа Ел. пошта


За једно место на смеру авио-техничар просечно конкурише 12 ђака. – Популарна занимања и даље су медицинска сестра, фризер, масер... – Ново уносно занимање је фризер за куце, али зато се водоинсталатери више нигде не образују

Док се спремају за полагање мале матуре од следећег понедељка осмаци наравно размишљају и о средњој школи коју би требало да упишу. Тачно две недеље деле их од предаје листе жеља, 28. и 29. јуна, а сигурно је да ће се неки опредељивати за занимање које ће их најбрже одвести до посла, плате и осамостаљивања а други ће бирати клупе које ће им премостити пут до факултета и жељених студија.

Александар Пајић, саветник министра просвете, подсећа да је убедљиво најпопуларнија средња школа у Србији прошле године била Угоститељско-туристичка школа у Београду, захваљујући смеру кулинарски техничар, где је чак 11 ученика конкурисало на једно место, јер у четвртом разреду по њих долазе менаџери из хотела и ресторана и воде их у своје кухиње. Преведено у бројке значи да је 319 малих матураната лане навело овај профил као први на листи жеља, а прима се само 30 ђака.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа (ФССС), наглашава да никако не треба изоставити ни популарност Ваздухопловне академије на београдском Дорћолу, једине школе тог профила у земљи. Из ранијих времена ову стручну школу многу знају само као „Петар Драпшин”. Он тврди да годинама уназад у њој на једно место на профилима авио-техничар, техничар ваздушног саобраћаја и техничар за безбедност авио-саобраћаја конкурише и до 12 ученика, а разлог је то што се диплома академије признаје у свим земљама Европске уније.

Опширније...
 
„Правда спава“ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Милорад Антић започиње протест јединственим ставом ФССШ да свакоме у невољи треба помоћи, и чита мисли Меше Селимовића:

 Говор председника ФССШ Милорада Антића на данашњем протесту:
Да ли је Бурмутски троугао - директор, Министарство, просветна инспекција - место где се људи утапају и нестају. Очигледно јесте. Већина која добије отказ је у праву. Сетимо се Вељка Чобанског, који је добио 38.000 евра као надокнаду што је противзаконито отпуштен са посла. А таквих примера, као што је Вељко, има широм Србије. Можемо слободно рећи да због накнада које Министарство плаћа у оваквим случајевима, можемо да изградимо школу са свом опремом и кабинетима. Поставља се питање зашто се овакве ствари раде и зашто дозвољавамо себи такве ситуације. Да ли су то хирови свемоћних и дуговечних директора школа, који су умислили да су они власници школа и да им нико ништа не може, да су они створили школе и да су значајан елемент школског система. Или је просветна инспекција толико трома или заборавна или не види баш најбоље или су случајно заборавили позитивне законске прописе Републике Србије. А Министарство сигурно због великих обавеза, не жели и не може да се бави свим питањима појединачних школа. Сваки незаконити отказ је највећи стрес и удар на углед, част и поштење просветног радника. Поред овог, самовоља директора школа и незаконито отпуштање могу бити узрок озбиљних болести код просветних радника који су претрпели такву тортуру. Дијабетес, висок крвни притисак, депресија, само су неке од болести које су дијагностификоване нашим колегама које су остале без посла самовољом директора. Постављамо питање да ли неко при додели отказа овим људима размишља уопште о човеку као људском бићу или им је све то страно. Зато кажемо мењајте дуговечне директоре, мењајте инспекторе и будите хумани и солидарни према људима јер се просветни радници увек залажу за истину, правду и човекољубље.


Опширније...
 
САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

Форум средњих стручних школа сматра да не треба да постоји  никаква лоша комуникација између било ког синдиката, све када је у питању  заштита права радника, када су у питању штрајкови, протести или  штрајк глађу запосленог.

Јединство, солидарност, па и различитост мишљења, треба да постоји у раду синдикалних централа.

Форум средњих стручних школа  је увек  на становишту  помоћи  запосленима, заштити  угрожених права радника и у подржавању свих видова борбе, само да би заштитио чланове синдиката.

Сматрамо да нико не треба да своју личност издиже изнад синдикалних организација, из разлога што борба синдиката за права запослених  није  лична ствар било ког председника синдикалне централе.

Мишљења смо да председник Форума београдских гимназија греши у свом поступању и ограђивању од протеста „Правда спава“ испред Дванаесте београдске гимназије.

Човека који штрајкује грађу, човека који се бори за своје идеале, човека који вапи за правдом, који је на ивици физичке изнемоглости, човека који каже да ће се до краја живота  борити за правду и истину, треба поштовати и у најмању руку му се дивити због онога што ради.

Чланом 55. Устава Републике Србије гарантује се право на слободу политичког, синдикалног и сваког другог удруживања, па сматрамо, да имајући у виду наведени највиши правни акт Републике Србије, требамо сви да учествујемо и помогнемо  у овом тешким тренуцима нашим колегама.

Зато поштоване колегинице и колеге, пустимо свађе, пустимо личне сујете, немојмо се обазирати ко је шта урадио и на који начин и ко ће шта урадити, већ  пружимо  помоћ и подршку свим људина, по нашем мишљењу, у праведној борби за своја права из рада и радног односа.

ВИДИМО СЕ 6.6.2019 У 13 ЧАСОВА ИСПРЕД XII БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ.

У Београду,
04. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ПРОТЕСТ „ПРАВДА СПАВА“ ИСПРЕД ДВАНАЕСТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ПРОТЕСТ „ПРАВДА СПАВА“ ИСПРЕД ДВАНАЕСТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ
Професор Зоран Буљугић: „И смрт ми је дража од понижавајућег и неправедног отказа“


Правда и поштовање закона и законских регулатива су још у пећини и оданде не мисле да излазе. То Министарству просвете, науке и технолошког развоја и свим његовим органима - од министра, преко секретара до начелника средњих школа очигледно одговара, јер што би они поштовали закон, што би примењивали правду, што би људе враћали на радна места, кад је правда коју спроводе резервисана само за њих, док је обичним смртницима, просветним радницима, она недостижна.

Господин Зоран Буљугић, чији живот је већ угрожен, већ данима штрајкује глађу, на ивици је изнемоглости и једва се креће, али му је мисао и даље бистра:
„Поштовани министре, желим само правду, да се вратим тамо где ми је место - у Дванаесту београдску гимназију“, поручује Буљугић.

Наш уважени колега изгубио је радно место јер је био непристојан према колегиници и зато је кажњен од стране судских органа. Свемоћна директорка Дванаесте београдске гимназије га је послала на психолошки преглед, где је један човек одлучио да је неспособан за рад. Међутим, у другостепеном поступку утврђено је да је Буљугић не само способан са рад са децом, него да би без икаквих проблема могао да ради и у Министарству просвете, па чак и да буде министар.

Поред овог колеге има и других који су изгубили радно место и чији живот је угрожен јер су остали без било каквих извора прихода (случај Дејана Николића). Зоран Буљугић ће своју правду истерати до краја јер, како каже, и смрт му је дража од понижавајућег и неправедног отказа.

Министре, размислите зашто се просветни радници све чешће одлучују на овако радикалне протесте.

Као подршка колеги Буљугићу, али и свим другим просветним радницима који су остали без посла Форум средњих стручних школа и Форум београдских гимназија ће у четвртак 6. јуна у 13 часова одржати протест „Правда спава“ испред Дванаесте београдске гимназије.

У Београду,
02. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ДОПИС МИНИСТРУ ШАРЧЕВИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Немањина 22, Београд
Г. Младен Шарчевић, министар

Веза: Случај Зоран Буљугић

Поштовани г. министре,

Молимо Вас за хитан пријем поводом ситуације у којој се налази професор Зоран Буљугић.
Као што смо сви упознати, колега Буљугић штрајкује глађу испред зграде Дванаесте београдске гимназије због немогућности да оствари право на враћање на посао.
У нади да ћете одмах пронаћи време за пријем, а у циљу превазилажења проблема у којем се г. Буљугић налази,

срдачно:

У Београду,
03. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 196