Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 13 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ У 2020. Мушкарце чека једна промена, али за жене је ситуација ПОТПУНО ДРУГАЧИЈА ПДФ Штампа Ел. пошта


Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа

Од 2020. важе нова правила за пензионисање жена, те сваки захтев који поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкарце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње.

Наредне календарске године даме тако у старосну пензију могу са 63 године живота, уместо 62 године и шест месеци колико је потребно да имају за пензионисање у 2019. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.
Опширније...
 
ЂАЦИ ЛЕЧЕ ЛУТКЕ А НЕ ПАЦИЈЕНТЕ: Ученици средњих стручних школа ускраћени за практичну наставу ПДФ Штампа Ел. пошта


УМЕСТО у болницама, ресторанима, фризерским салонима, радионицама, ИТ компанијама, ученици средњих стручних школа ће, због епидемије вируса корона, практичну наставу имати у школи.
Иако су кабинети добро опремљени, реално радно окружење и непосредни контакт са пацијентима и клијентима не могу заменити ни најмодернија наставна средства. Ако епидемија потраје, извесно је да ће средњошколци остати ускраћени за део практичних лекција.

ГОДИШЊЕ 1.000 ЕВРА
ЗА школовање једног ученика у средњој стручној школи држава издваја око 1.000 евра годишње - каже Антић. - Тај новац ће бити беспотребно утрошен ако деца не буду имала практичну наставу, која им је најбитнија.
Опширније...
 
Двогодишње образовање ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Немањина 22, Београд
Г. Младен Шарчевић, министар


Предмет: Апел да се настави рад на увођењу двогодишњег образовања

Уважени министре задовољни смо са појавом нових идеја као што је двогодишње образовање за средње школе, акција која је покренута у фебруару, и прослеђена Заводу за васпитање и образовање.

Међутим, у Форуму ССШ постоји основана сумња да је ова идеја стављена у фиоку и да се о њој више уопште не размишља нити је узета у разматрање.

Занимања као што су собарица, сервирка, возач крана, тракториста, ратар, виљушкар, цвећар, стаклорезац..., су занимања будућности, а при том су и дефицитарна. Ова занимања могу пружити шансу оним ученицима који су лошијег материјалног стања и нису спремна за дуже школовање, што због материјалне ситуације, што због личних афинитета, склоности и мотивације. Ова идеја је идеална за оне који желе да се баве занатом и што пре почну да зарађују.

Апелујемо да се настави рад на увођењу двогодишњег образовања јер би оно могло да оживи нека занимања која су и раније постојала у средњим стручним школама, али и пружити прилика ученицима, који желе да за кратко време савладају занат и добију диплому.

Министре, још једанпут вас молимо да ову идеју не гурнете испод тепиха.


У Београду,
11. 09. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ОВИ МАЈСТОРИ МЕСЕЧНО ЗАРАДЕ ОД 100.000 ДИН ДО 5.000 ЕВРА: Зашто је за најтраженија занимања у Србији МАЛО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


За смер столара ове године уписало се свега деветоро ђака, док већ годинама уназад нема интересовања за водоинсталатере.

Добри мајстори месечно зарађују од 100.000 динара до чак 5.000 евра

У Србији нико неће у водоинсталатере, столаре, молере, па поједини смерови у средњим школама који образују ове кадрове или имају тек понеког ђака или се гасе.

Притом, ово су послови где се могу зарадити најмање две просечне српске плате, па и више!

Како већ годинама на тржишту влада мањак занатлија и мајстора, послодавци све више подижу плате, па добар ауто-механичар може да заради и до 100.000 динара, заваривач 120.000 динара, док искусни молер у току месеца дође до примања од 2.500 евра (290.000 динара).

Сајтови за запошљавање, међутим, пуни су понуда за посао, са одличним платама и добрим условима, а махом се траже радници средње стручне спреме. И поред добрих плата, интересовање за занате је за трећи степен образовања слабо. За смер столара ове године се уписало свега деветоро ђака, док већ годинама нема интересовања за водоинсталатере, па се смерови гасе.
Опширније...
 
ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА БРЖЕ СТИЦАЊЕ ДИПЛОМЕ: Две године за молера и собарицу? ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа Београда поднеће предлог Министарству просвете, науке и технолошког развоја за поновно увођење двогодишњих образовних профила, а у оквиру најављене реформе средњошколског образовања.
Како истичу у овој синдикалној организацији, реч је о занимањима за којима постоји потреба на тржишту рада, за која је школовање шездесетих и седамдесетих година трајало краће.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда на овај начин ће се "оживети" нека занимања која су и раније постојала у средњим стручним школама, али и пружити прилика ученицима, који желе да за кратко време савладају занат и добију диплому. На листи тих послова су - собарица, сервирка, чувар, помоћник фризера, помоћник кувара, тракториста, молер, цвећар-расадничар, зидар, виљушкариста...

- Београду ће, због све већег улагања у туризам, у наредном периоду бити потребно неколико хиљада собарица, а овог занимања нема у нашим школама - објашњава Антић. - Као чувари углавном раде пензионери, тако да би млади могли да се обуче за овај посао кроз двогодишње школе. Слично је и са трактористима. Некада је постојао и помоћник фризера, неко ко пере косу, фенира, чисти, и то би требало сада вратити. Младе може задржати сигуран посао и добра зарада, а уз то је и школовање краће.
Опширније...
 
НОВОСТИ У АКАДЕМИЈИ ГДЕ СЕ ШКОЛУЈЕ ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА АВИОМЕХАТРОНИЧАРА: Уз диплому до посла у целој Европи и у доба короне ПДФ Штампа Ел. поштаВАЗДУХОПЛОВНА академија у Београду школује прву генерацију авиомехатроничара за потребе немачког МТУ, једне од пет водећих светских компанија за ремонт мотора.

Како је планирано, за две године у Старој Пазови биће изграђена фабрика MTU Maintenance Srbija, која ће запослити за почетак 300 механичара и 150 инжињера. Ваздухопловна академија ће постати тренинг-центар за обуку кадрова, у који ће бити уложено 1,3 милиона евра. Осим ове новине, са почетком нове школске године ђаци треће године су, кроз редовни наставни план и програм, почели теоријску обуку за пилоте.

Од некадашње техничке школе "Петар Драпшин", коју је пратио глас да уписује ђаке које нико други неће, направљена је међународно призната образовна установа, у којој се сваке године тражи "клупа више". Места има само за оне најбоље, па је тако и ове године на једно место, уз зависности од образовног профила, конкурисало од четири до осам ученика. Од 2006. године, "ваздухопловци" су пет пута мењали образовне профиле, како би били у корак са захтевима компанија и с напретком технологија. Два пута годишње су под "лупом" европске инспекције, једном Директората за ваздушни саобраћај. Пропуста не сме бити, јер се губи лиценца.

- Први пут деца у државној школи имају теоријску обуку за стицање ППЛ дозволе, и то у склопу редовног наставног плана - објашњава Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије. - Они ће, са потврдом о завршеном теоријском делу, моћи у Директорату за цивилно ваздухопловсто да полажу испит. Затим морају да одраде одређени број летачких сати и положе тај део. Једино ограничење за ППЛ дозволу је да буду потпуно здрави. Они који не буду прошли лекарски преглед, такође ће слушати наставу, само неће моћи да полажу.
Опширније...
 
ВИЗИРИ ЗА ПРОФЕСОРЕ: Додатну заштиту добиће 1.600 наставника у средњим стручним школама ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа Београда обезбедио је визире за све професоре чланове ове синдикалне организације како би, током држања наставе и боравка у школи, били заштићени од инфекције корона вирусом.

За наставнике је обезбеђено 1.600 визира, који ће им бити подељени наредних дана.

- Одлучили смо да на овај начин помогнемо колегама, јер су наставници угрожени и улазе у "црвену зону" - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Са оваквом заштитом професори ће моћи безбедно да држе наставу, дежурају и обављају све друге обавезе које имају у школи, не страхујући да ли ће неко да кине, да им се приближи на мање од два метра. Колеге су се веома обрадовале, а неки од њих су питали да ли могу да купе визире.

Пред почетак школске године синдикати просветних радника су истицали да наставно особље и остали запослени у школама нису довољно заштићени и да постоји велика могућност да буду инфицирани КОВИД19. Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, састали су се са представницима репрезентативних синдиката и обавестили их да су се стекли сви потребни услови за несметан и безбедан почетак школске године.

Надлежни су навели да је усвојена већина предлога синдиката, као и да су разјашњене одређене недоумице из стручних упутстава која су раније упућена школама. Представници синдиката упознати су да је министарство обезбедило 10.000 визира који ће преко школских управа бити распоређени школама у Србији за наставнике и ученике који због здравствених проблема не могу да носе заштитне маске.


Извор: novosti.rs
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 209