Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 15 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

20 година ФССШ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


Пре 20 година основана је синдикална организација Форум средњих стручних школа. Време у које је Форум  настао обележиле су демонстрације, штрајкови, протести и непристајања на духовну и материјалну беду.

Просветни радници су још тада исказали неповерење према Савезу самосталних синдиката који је у то време важио за државни синдикат. Чести штрајкови запослених у образовању по зими, киши, снегу, како би се заштитило достојанство наставника, нису наилазили на разумевање ни Министарства, ни Самосталног синдиката. Остављени на цедилу, обесправљени, осиромашени али и погаженог достојанства, група запослених у неколико средњих стручних школа доноси одлуку да оснује нови синдикат.

Представници Електротехничке школе „Никола Теслаˮ, Техничке школе „Петар Драпшинˮ, Медицинске  школе „Београдˮ и Геолошко-ходрометеоролошке школе „Милутин Миланковићˮ организовали су 28. фебруара 1997. године Иницијативни састанак за оснивање новог гранског синдиката запослених у средњем стручном образовању. Оснивачка скупштина овако конципираног синдиката средњих стручних школа одржана је 24. априла 1997. године у Београду у сали СО Стари град.

Представници помеутих школа су на прави начин артикулисали правце и методе организоване синдикалне борбе. Током година Форум је у одбрани права запослених у образовању развио препознатљив стил. Успели смо да кроз све електронске и штампане медије постигнемо велику видљивост и постанемо најбољи заступници права радника. Услуге које пружамо запосленим, правна помоћ и све друге синдикалне активности, препознао је велики број наставника, због чега је наш синдикат и опстао све ове године, и због чега је међу најбољима када је синдикално организовање у питању.
Форум је посебно препознатљив по организовању бројних протеста и перформанса.

Маја 2013. године организовали смо Конференцију под ведрим небом „Одељења се не бришу гумицомˮ.
Првог децембра 2014. године одржан је перформанс „Пробуди се, министреˮ, а 22. децембра протест „Образовање градимо сутраˮ.
27. јануара 2015. Форум је организовао Светосавску академију под ведрим небом,
17. марта 2015. „Рушење просвете, Србија без будућности”,
Перформанс „Крадете нас, а ми ћутимоˮ организован је 27. Јуна 2016. године,
29. јуна 2017. године организован је преформанс „Министар је у праву, извините што постојимоˮ,
29. август 2018. „Шарчевићу, мамац, окачи о прамацˮ Бистро министре! Само бистро!!!
Наставићемо и даље у истом  маниру, и брже, и јаче, и боље!

Говор Милорада Антића
председника ФССШ

ИНФО ФССШ
 
НАЦРТУ ЗАКОНА О АГЕНЦИЈСКОМ ЗАПОШЉАВАЊУ ПДФ Штампа Ел. пошта


ИНФО ФССШ
 
"Пи*али су ми у сунђер и називали ме ку*вом": Језива искуства наставника у Србији због којих им је улазак у учионицу постао пакао ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Многи пију бромазепане кад треба да уђу у одељење са насилним учеником, прича наставник Милорад Антић

Случај наставника у Хрватској, који је на крају и физички морао да се супротстави проблематичним ђацима, отворио је Пандорину кутију. Просветари више не желе да ћуте о терору који трпе када се врата учионице затворе.

Псовке, увреде, гађање мобилним телефоном и хемијском, претње смрћу - неизоставни је репертоар насилних и проблематичних ђака са којим се скоро сваки професор у Србији бар једном сусрео. И не, то нису наивне игре попут лепљења жвака на столицу, како су школарци некада умели да се нашале са својим наставницима.

Проблем насилних ђака иде дотле да поједини професори због њих отварају боловање или беже из школе.

- Довели су ме на ивицу нервног слома. Кад год бих ушла да одржим час том одељењу седмака, чекао ме је пакао. Једном су се испи*али у сунђер и то су ми чак и рекли кад сам га узела у руке да обришем таблу. Пљували су ми на столицу и лепили жваке по њој. Зову ме "ку*вом" и прете ми да ћу, ако им дам јединицу, видети зашто сам "ку*ва" - прича ова професорка физике у основној школи која је недавно, баш због свега што се дешава, отворила боловање.

Ауторитет наставника срозан је до те мере да је с оваквим ситуацијама све теже изаћи на крај. Нарочито када се узме у обзир да директори школа ћуте и препуштају наставницима да се сами изборе са насилним и проблематичним ученицима. "Директорка криви мене и каже да ја "не умем са децом"", жали се ова физичарка.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, упозорава да је проблем насилних ђака последњих година ескалирао, а да директори, због угледа школе, такве проблеме упорно гурају под тепих.

Опширније...
 
Размишљање једног синдикалца! ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Синдикална лекција!Како ми то често волимо да кажемо, може научити свако, ако жели и ако се потруди. Не цитирам, сада већ чувену, Барбару, али зар нисмо мало лицемерни када ми нисмо за све ове године научили ништа?

После данашњег протестног дебакла који је, по мишљењу НСПРВ, производ незнања и лоших намера синдикалних лидера, а без преузимања било какве одговорности, хајде да прво видимо како то раде они којима глава користи за размишљање.

Сви смо сведоци дешавања широм Европе, односно оних протеста који су кренули из Француске. "Жути прслуци" покренули су протесте због најављеног повећања цене горива, односно додатног еколошког пореза. То је била кап која је прелила чашу, а никако узрок незадовољства. Тај протест траје већ 4 недеље и протести се организују СУБОТОМ када су људи кући и када своје слободно време могу да искористе у борби за свој бољи живот. Захтеви су брзо прерасли борбу око једног пореза јер су људи схватили да је то само један начин узимања новца од грађана,и да, ако се то отклони, држава ће украсти из другог џепа. После последњег викенда Председник Макрон је изашао пред грађане и у својој изјави најавио повећање минималне плате, смањење неких акциза али не и повећања пореза за најбогатије као и неке “платне разреде” по којима нико не би смео зарађивати више од 12 минималних плата, што је такође постао захтев демонстраната. За сво то време синдикати НИСУ АКТИВНО УЧЕСТВОВАЛИ у протестима. Након изјаве Макрона, већ исте вечери, централе најмоћнојих синдиката у Француској донеле су одлуку “ОД СУБОТЕ СМО УЗ ЖУТЕ ПРСЛУКЕ!” Дакле нису сада они “лидери протеста” већ су стали уз оне који су већ на улици. Недуго затим огласили су се и грански синдикати полиције, трговине…. а само дан касније и друге делатности. Од следеће суботе ЦЕЛА ФРАНУЦКА ЋЕ СТАЈАТИ док не дође до прихватљивог решења.

Опширније...
 
Тинејџери бркају ћирилицу и латиницу, не знају таблицу множења, ни колико је -2+5: Да ли треба спустити критеријуме у школама? ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Наставник Милорад Антић остао је у шоку када његов ђак није знао да израчуна колико је минус два плус пет

Да у Србији има надарене, паметне и образоване деце нико не спори. Али то је само једна страна медаље. С друге стране је све више оних који упишу средњу школу а да бркају ћирилицу и латиницу, не знају таблицу множења, па чак ни сабирање и одузимање већих бројева.

Милорад Антић, наставник и председник Форума средњих стручних школа, остао је у шоку када један његов ђак, средњошколац, није знао да израчуна колико је минус два плус пет.

- Дођу у средњу школу а да не баратају ни основним математичким операцијама. У средњим стручним школама је много ђака који не знају целу таблицу множења. А то су све добри ученици, са јаким врло добрим или чак одличним успехом - прича Антић за Телеграф.

Критеријуми су се толико спустили да двојку, каже, може да добије свако ко иоле распознаје градиво. Слична је ситуација и са бежањем са часова. Чак и са стотину неоправданих, ученици неометано прелазе у следећи разред.

- Део проблема лежи у томе што се учење и даље своди на класично бубање. Други део проблема је у уџбеницима који су ђацима монотони. У ери интернета и нових технологија, читање књиге је мисаона именица. Данас је много теже натерати ђаке да читају и да се удубе у оно што прочитају - прича Антић.

Опширније...
 
ТОПЛИ ОБРОК И РЕГРЕС ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА


Предмет: Накнада трошкова за топли оброк и регрес

Законом о систему плата запослених у јавном сектору, чланом 32. ставом 3. дефинисано је да „Накнада трошкова за топли оброк и регрес имају карактер плате и њихову висину одређује Влада Републике Србије уз претходно прибављено мишљење Социјално-економског савета Републике Србије, након што се за такву врсту трошкова стекну услови у буџету Републике Србије“.
У току је израда буџета за 2019. годину и стога ФССШ захтева да Влада планира буџетска средства за исплату накнаде за топли оброк и регрес, а да затим донесе акт којим ће, у складу са чланом 32. ставом 4. Закона о систему плата запослених у јавном сектору утврдити, по законом прописаној процедури, њихову висину, са почетком примене од 1. јануара 2019. године.

ФССШ сматра да треба да се утврди следећа висина накнада:
1.    Накнада за топли оброк – 20% просечне плате у Републици Србији
2.    Регрес – једна просечна плата у Републици Србији подељена на дванаест месечних рата.

Познато нам је да постоји суфицит у буџету, а да су нам 2004. године одузете поменуте накнаде, а надамо се да ћете као одговорна извршна власт, запосленим у просвети то вратити и тиме значајно поправити материјални статус запослених у образовању. Очекујемо да ћете донети позитивну одлуку.

Унапред хвала.

У Београду,
28. 11. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
БРОШУРА - КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Очекујте ускоро још оваквих издања ФССШ.

ИНФО ФССШ
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 190