Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

На поправном испиту 1.000 ђака ПДФ Штампа Ел. пошта


Уместо да уживају у летњем распусту, поједини ученици средњих школа морају да поправљају јединице. Највећи проблем математика, физика и хемија. Професори имају обавезу да држе припремну наставу


ДОК ђаци одбројавају дане до краја летњег распуста, у средњим школама се већ увелико ради. Они који су били лењи током школске године или су бежали са часова морали су, уместо одмора, да загреју столицу и полажу поправне испите, како би уписали наредни разред. Међу њима има и деце која су, због болести или других оправданих разлога, морала да изостају из школе.


Према незваничним проценама, у престоници сваке године око 1.000 ученика изађе на поправни испит, због једне или две слабе оцене. Највише недовољних оцена је из математике, физике и хемије. Ипак, из Форума средњих стручних школа упозоравају да се број ученика који не заврше разред у року због слабих оцена, из године у године смањује.


- Све мање ђака излази на поправни, јер наставници све више поклањају оцене - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Како би школа била на "добром гласу" важно је да има што мање јединца и понављача. Као оправдање за слабе оцене ученици наводе да - наставници нису држали допунску наставу, да им није уписана оцена када су одговарали, да није евидентирана њихова активност током часа... Затим, одговарају пред комисијом која им поправи јединицу.


Антић истиче да никога не интересује то што ученици не долазе на часове допунске наставе, па после "прозивају" наставнике да нису држали часове. Он наглашава да су рад и дисциплина у школи веома лоши, као и да сви иду линијом мањег отпора, пошто су наставницима "везане" руке. Како би избегли расправе са ученицима и њиховим родитељима, лакше је омогућити деци да одговарају пред комисијом.

Опширније...
 
На поправном све мање ђака ПДФ Штампа Ел. пошта


Ученицима се масовно поклањају оцене, упозоравају из Форума средњих стручних школа. Број оних који полажу у августу због једне или две јединице је минималан последњих година


ФОРУМ средњих стручних школа Београда упозорава да се у школама масовно поклањају оцене, па је број ученика који "падају" на поправни испит у августу због једне или две јединице минималан. Како истичу у Форуму, последњих неколико година број одличних ученика је знатно порастао па у клупама углавном седе одликаши, који су се пре деценију и више могли избројати на прсте једне руке.


Према речима Милорада Антића, председника Форума, јединице се поправљају, углавном, у мају и јуну и на часовима допунске наставе. Он додаје да ретко ко од ученика остане за полагање у августу. Антић истиче да је у појединим школама више од половине одељења одлично, што је до пре неку годину било незамисливо.


- Наставници масовно поклањају оцене, чиме се урушавају основне образовне вредности, а то су знање, рад и дисциплина - каже Антић. - Најмања оцена није више јединица, већ двојка. У жељи да школа буде на добром гласу, има и директора који утичу на наставнике да не дају недовољне оцене. Има и ученика који траже да одговарају пред комисијом и увек прођу у следећи разред. Не би ме чудило да се ускоро код школа појаве табле са натписом "Код нас нема јединица".

Опширније...
 
Ко је у праву. Да ли ћемо остати без занатлија? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ, заједно са председником ФБГ Александром Марковим у емисији Јутро можете видети од 29:40 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
Директор гимназије промовише средње стручне школе! ПДФ Штампа Ел. пошта


Имамо генерације одрасле уз ријалити: Директор Прве гимназије о укидању језичког смера и будућности

Открио је и шта ће бити са наставницима који губе часове и како су се нагодили са Министарством

Хаос који је настао након што се у јавности сазнало да ће бити укинуто одељење друштвено-језичког смера у Првој београдској гимназији, на кратко се смирио јер је образовање у Србији потресла нова афера. Цурење тестова за малу матуру.

Ипак, оно што се десило у Првој београдској гимназији само је почетак промена које тек чекају српско образовање. Како директор ове школе Александар Андрејић каже за Телеграф.рс, одељење је укинуто јер је тако диктирало тржиште и то је тендеција коју ћемо морати да прихватимо.

Како је дошло до укидања одељења друштвеног смера у Првој гимназији?

Министарство просвете је донело план уписа за наредну школску годину којим је предвидело једно одељење друштвеног смера мање. Организовао сам седницу наставничког већа и ту смо договорили да замолимо Министарство да прими делегацију Прве гимназије. Отишли смо на разговор са помоћником министра Пајићем, трајао је око сат времена.

Помоћник нам је објаснио да Министарство нема ништа против Прве гимназије и да је једини разлог што се једно одељење укида то што немамо просторних услова. Нисам могао да гарантујем да можемо да сместимо 10 одељења првог разреда у наредној години и у Министарству су, на основу онога што је тендеција последњих година, донели одлуку да се наредне школске године упише једно одељење мање друштвеног смера.

Нисте могли да гарантујете због недостатка простора, а не због недостатка интересовања ђака за друштвени смер?

Интересовање ђака за упис у Прву београдску гимназију је огромно. Највеће интересовање је за ИТ и природно-математички смер, а потом и за друштвено-језички смер. Додатни проблем је настао када су неке наше колеге и синдикат у своје протесте укључили ђаке. Њима су давали информације које нису валидне, тако да су створили конфронтацију, па је разматрано какав је који смер, фаворизован је друштвени а критикован ИТ смер... То је погрешно и потпуно небитно, јер су наши ђаци фантастични на свим смеровима.

ДВА ВАЖНА ОБЕЋАЊА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

На које информације мислите кад кажете да "нису добијали валидне информације"?

Причано им је да ће се урушавати гимназија, да нам је неко нешто отео, да морамо да бранимо гимназију јер је угрожена, да је Министарство против гимназије...То што је деци на овај начин пласирано, доживљавам као изузетно неодговорно. Јединствен став Наставничког већа који се огледао у незадовољству планом уписа и у складу са тим заказивању разговора са Министарством је злоупотребљен, синдикат је организовао протест потпуно занемаривши одржани састанак и интересе Гимназије. Иза свега тога видим одређене интересе појединаца. Пласирана је информација да је укинуто једно одељење и да ће се онда укинути још једно и још једно, све док не постанемо стручна школа?! Притом да не говоримо колико је ружно на тај начин омаловажавати стручне школе.

А неће бити даљег смањивања одељења друштвеног смера?

Не. Као закључак састанка у Министарству договорено је да се неће убудуће смањивати број одељења друштвено-језичког смера у Првој београдској гимназији. Напротив, школске 2020/21. ће се одобрити упис три одељења друштвено-језичког смера. Други закључак је да ће се, имајући у виду просторне проблеме гимназије, Министарство ангажовати у вези изградње спортске сале. Иначе, интересовање ученика је толико да бисмо на сваком смеру могли да упишемо бар још два додатна одељења.

СУДБИНА НАСТАВНИКА ИСТОРИЈЕ, ГЕОГРАФИЈЕ, ЛАТИНСКОГ...

Како коментаришете тврдње да се срозава образовање и тиме што се у специјалним одељењима попут ИТ одељења укидају или смањују часови из општеобразовних предмета, латинског и другог страног језика, историје, географије...?

Не слажем се.

А да ли утиче на квалитет њиховог образовања то што се смањује број из часова из историје, географије..?

Ако мање учите о једној области више учите о другој. Ниво и квалитет ученика ИТ одељења је такав да ђаци постижу фантастичне резултате. Они се такмиче из историје, књижевности, пишу одличне саставе. Образовања деце зависи и од њих самих. Ми ћемо им пружити све оно што подразумева програм, а о нивоу образовања у Првој београдској гимназији сувишно је и говорити. У свим струкама имате оне који не раде како треба. Пошто се код нас у просвети ради са децом, то је недопустиво, па је борба неминовна.

Опширније...
 
Никад нижа граница за упис у гимназије! ПДФ Штампа Ел. пошта


Ђаци ће ове године лакше него икад уписати жељену школу јер је праг спуштен у просеку бар за бод у односу на лане. Стручњаци: Разлог за то је мањи број деце у овој генерацији и већи број оних који су се уписали у приватне школе и специјална одељења

Граница за упис у неку од гимназија у Србији биће ове године бар за један бод нижа него прошле, кажу просветни стручњаци, а потврђују у ресорном министарству. То значи да ће ђаци, који су у петак и суботу предавали листе жеља, лакше него икад уписати жељену школу.

Разлог за то је, према мишљењу просветара, мањи број деце у овој генерацији (2.066 у односу на 2018), али и чињеница да све више ђака уписује приватне школе и специјална одељења за која се полаже посебан пријемни испит.

Гасе се занати

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић објашњава да ће се праг највише смањити у гимназијама, али и стручним школама где се учи за занате.

Комбиновани лоше урађен
У Министарству просвете истичу да ће, упркос бољим резултатима на малој матури, праг за упис у средње школе бити смањен.

- Ђаци су малу матуру урадили боље него лане, али ће се доња граница бодова за упис смањити за читав један поен у односу на прошлу годину. Број бодова које су осмаци освојили на тесту из српског исти је као прошле године, док је математика урађена за бод боље. Резултати комбинованог теста су најлошији. Због слабијих резултата из комбинованог у неким школама биће смањен праг уписа, али то не значи да у неким другим неће бити потребно више бодова него што је то био случај претходне године - кажу у министарству.

- Осмаци су у просеку за пола бода боље урадили завршни испит, а и успех који носе из школе је бољи него претходних година, али ће граница за упис у средње школе бити спуштена. Разлога за овај парадокс има неколико, почев од тога да је мање ђака полагало пријемни него лане, до тога да све већи број родитеља одлучује да децу упише у приватне школе или у специјална одељења. Праг ће се бар за један бод спустити у гимназијама, посебно оним у мањим местима. За занате попут машинбравара, столара, зидара, металостругара остаће много празних места... Са друге стране, граница за упис биће тек за нијансу мања у медицинским, електротехничким, угоститељско-туристичким и економским школама јер их, као по правилу, осмаци највише уписују већ годинама. Такође, међу најтраженијим су и смерови за куваре, месаре, пекаре и фризере. Ове занате деца масовно уписују због лаког запослења након школовања - истиче Антић и додаје:
Опширније...
 
Отворено писмо ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Отворено писмо

Полупразне гимназије у Србији у којима је за упис ученика довољно само 50,01 бодова и где се вапи за ђацима, и даље остају празне. Не оспоравамо чињеницу да су у градовима као што су Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, гимназије углавном пуне.

Министарство пак, да би се повећао број ученика и повратила некадашња јагма за гимназијама, у њу уводи стручно занимање ИТ сектора, иако такав смер већ постоји у електротехничким школама које су на истом плану постигле врхунске резултате, те омасовиле жеље ученика за овим занимањем.

ПИСМЕНОСТ 21. ВЕКА

Не заборавимо да је 21. век, век ИТ и компјутера. Ученици који упишу ИТ сектор у техничким школама, добиће најбоље могуће образовање из ове области и предаваће им најбољи и најстручнији професори. То значи да ће научити како да сагледавају и решавају одређене проблеме којима ће приступати, односно научиће како да их поделе на мање проблеме, а затим како и да их реше. Искуство, знање, техничка опремљеност су на страни стручних школа електротехничког смера. Матура ових ученика може да буде искључиво стручна, и то су предмети који су везани за струку, а не општа матура какву полажу гимназијалци. Министарство је донело одлуку да се у одељењима ИТ сектора у гимназијама укине латински и други страни језик, а уметничким и другим општеобразовним предметима попут српског језика и књижевности, историје, географије се знатно смањује фонд часова, сводећи на тај начин гимназијско образовање на уско струковно што ће довести до смањења критичке мисли и образовног нивоа, а самим тим и образовања. Симптоматично је то што су наставници гимназија ћутали када су ИТ одељења увођена у гимназије, али сад су дигли глас за образовање и очување вредности и нивоа образовања које пружа гимназијски програм рада. Најбољи ђаци у Србији уписују се у медицинске школе у којима је за упис потребно најмање 95 поена. Када би у техничким школама формирали већи број оваквих одељења, то би сигурно допринело и повећању броја девојака у истим школама. У будућности ће жене предњачити у ИТ сектору и ово је прилика да девојке које воле математику и природне науке направе своје прве кораке у том смеру. Постоје сви предуслови да у будућности ИТ постане претежно женска индустрија.

Министре, искористите прилику да ИТ одељења отварате у техничким школама електро-техничког смера. Сматрамо да ћете као министар дати огроман допринос развоју ИТ сектора, побољшању и развоју привреде Србије. Ову грану најквалитетније могу да развију техничари који се школују за ИТ сектор, а управо се највећи стручњаци и најбољи наставни кадар за овај смер школује на Електротехничком факултету.

У Београду,
25. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

С А О П Ш Т Е Њ Е
Зашто се дешава хаос

Хаос у образовању настаје при стварању лажних вредности код ученика. За своје знање већина њих уопште нема покриће. Поставља се питање ко им је то омогућио? Пре свих родитељи, директори па и сами наставници који пристају да везе, познанства, претње и притисци буду испред знања. Попустљиво понашање наставника објашњава се притисцима које трпе од родитеља, ученика, колега, директора као и потребом да буду добро вредновани кроз успех својих ђака. Да ли је ово доказ знања или намештаљка? Успех ученика је девалвиран и служи школи, директору, наставницима као и  Министарству просвете да се такмиче ко има више „паметних“ ђака да би себи дали на значају. У овој генерацији осмака вуковаца је у просеку било 15 одсто ,а у неким окрузима као што су Пчињски и Новопазарски и други, тај проценат иде и до 20 одсто. Просечан општи успех у осмом разреду је око 4,15. Трећина осмака је врло добра, док је довољних ученика свега 1,5 одсто. Да ли је ово реална слика знања које поседују наши осмаци? Тешко. Већ годинама уназад смо сведоци да они ученици који су основну школу завршили као „Вуковци“, одлични или врло добри ђаци, у наставку школовања бележе страховит пад и остварују знатно слабији успех. Да ли узрок свега овог што се дешава са крађом тестова, преварама, мућкама, поремећеним системом вредности лежи у погрешном приступу у образовању основаца, поклањању оцена, и пружању лажне слике о томе како се долази до успеха у животу у њиховом случају успеха у школи. Да ли од овако научене и васпитане деца касније можемо да очекујемо нешто друго осим да заједно са родитељима на муфте покушају да положе матурски испит, на исти начин заврше средњу школу, а касније се и пробијају кроз живот. Родитељи не бирају средства да покрију незнање своје деце. За крађу су одговорни сви јер је она последица моралног пада и погрешних вредности којима смо сви изложени и бомбардовани, а деца понајвише.

Као излаз из ове ситуације Форум средњих стручних школа предлаже другачији систем оцењивања кроз тестове Министарства, нарочито из предмета који имају велики број часова као што су математика, српски језик и књижевност, физика, хемија, историја и други. Неслагање теста и оцене би у том случају био добар индикатор да наставник није урадио добро оцењивање, а истицање ових неслагања би морало да буду обавезно. На овај начин би било избегнуто поклањање оцена, али би и ученицима било усађено да ништа не може да се добије без рада, а уједно би разбили трему од матурског испита и смањила би се вероватноћа крађе матурских тестова.

У Београду,
19. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 196