Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 17 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ИОП - ТУЖБЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВУ НАУКЕ, ПРОСВЕТЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТРУ Г.-ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ
Ул. Немањина бр.22-26
11000 Београд

ПРЕДМЕТ- ОБАВЕШТЕЊЕ О НАМЕРИ ПОДНОШЕЊА ТУЖБИ ПРЕД НАДЛЕЖНИМ ОСНОВНИМ СУДОВИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ВЕЗИ ИСПЛАТЕ НАКНАДЕ ПЛАТЕ НАСТАВНИЦИМА ЗА ИНКЛУЗИВНИ РАД

Поштовани министре,
Да не би било пуно тужби професора који раде по ИОП-у (Индивидуално-образовном плану), сходно Правилнику о ближим упутствима за утврђивање права на индивидуални образовни план, његову примену и вредновање /Сл. гласник РС бр.74/2018/, тражимо од Вас да својим ауторитетом, надлежностима, овлашћењима и дужностима, утичете на надлежне државне органе Републике Србије, све како би се нашло системско решење за исплату накнада плате запосленим који раде по овом Програму.
Истичемо да ће свака поднета тужба пред надлежним Основним судом, коштати буџет Републике Србије, односно грађане Републике Србије од 1000 до 1500 евра, јер је потраживање запослених неспорно.
Упознати се са чињеницом да је рад са ученицима са посебним потребама у одељењима додатни терет за сваког наставника и да за обављени рад наставник мора да добије одговарајућу надокнаду.
Ова област регулисана је Уредбом о коефицијентима, којом је прецизирано да рад са специјалним одељењима и у специјалним школама буде додатно плаћен.
Предлажемо у доброј вољи и намери, све да би избегли судске спорове, вештачења и исплату законске затезне камате од доспелости сваког појединачног потраживања па до коначне исплате,  да у што краћем року предузмете мере и активности да се ове неспорне новчане обавезе и потраживања запослених измире,  без покретања судски процеса од стране запослених, јер би исплата по тужбама запослених, односно пресудама Основних судова  довела до великог оптерећења  буџета Републике Србије.

Ово су апели и помоћ наставника, како би пољуљано достојанство и понос вратили у оквире позитивних правних прописа републике Србије.  

У Београду,
25. 11. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Ђаци све лошији због Короне! ПДФ Штампа Ел. пошта


Извор: Информер
 
ДОПИС ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


Скупштина града Београда
за градоначелника Зорана Радојичића
и заменика градоначелника Горана Весића


Поштована господо Радојичићу и Весићу,
Живимо у суморном и тешком времену суочени са епидемијом вируса корона. Знамо да ова опака, тешка и подмукла болест не бира ни место ни време ни жртву. Професори и наставници, којима су радне обавезе и задаци неминовна свакодневница, због природе свог посла, представљају најизложенији и најугроженији део нашег друштва. Већина њих је приморана да за одлазак и повратак са посла користи јавни градски превоз. А управо су аутобуси, трамваји и тролејбуси легло заразе и места где се овај опаки вирус, због концентрације великог броја људи на малом простору, најлакше шири.

Зато вас молимо и апелујемо на вас да у овом тешком тренутку изађете у сусрет наставницима, професорима и осталим запосленим у просвети и образовању и уместо месечне Бус плус карте, коју сваки запослени добија, им уплатите новац у тој противвредности, како би на посао могли да долазе таксијем или колима и тако смање ризик од заражавања корона вирусом. Апелујемо на вас да размислите о овом проблему и можда пронађете неко друго решење. Један од предлога је и да уместо месечне карте Бус плус, средства буду преусмерена Каргу или неком такси удружењу. Није да нема могућности.

Зато вас још једном молимо да овај проблем узмете у разматрање и можда заједнички изнађемо најбоље могуће решење. Већ сада велики број наставника и других запослених у просвети за долазак и одлазак са посла користи алтернативне видове превоза (такси, сопствене аутомобиле или возила пријатеља). То представља велики трошак за њихов буџет. Зато би им преусмеравање средстава од Бус плуса било јако значајно и помогло би им да смање ризик од заражавања овим подлим вирусом, а уједно би им колико толико растеретило, ионако скроман буџет.

Унапред захвални наставници и чланови Форума средњих стручних школа

У Београду,
19. 11. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
НАСТАВНИЦИ ИЗЛОЖЕНИ КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


НАСТАВНИЦИ ИЗЛОЖЕНИ КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИСваки наставник ових дана на радно место, односно школу, полази са великом зебњом и страхом. Свакодневно, прва информација коју наставници чују када дођу у школу, је да је тог дана толико и толико колега и ученика заражено вирусом корона. У појединим школама је заражено и преко двадесет наставника. Међу зараженим има и директора, а један директор београдске средње школе је на кисеонику и његово стање је јако лоше. И поред овакве ситуације, премијерка Ана Брнабић тврди да је апсолутно зато да школе наставе да раде, да нема затварања школа и да су деца најбезбеднија у школама.

-    Ја сам за то да нема затварања школа, јер сам убеђена да су деца најбезбеднија у школама - рекла је Ана Брнабић.

Она, међутим, ниједном једином  речју није споменула наставнике, нити је изнела податак да је све више и више професора заражено корона вирусом, као и да је у појединим школама број заражених наставника толики да је доведено у питање и нормално одржавање наставе. Због великог броја заражених наставника тешко је направити распоред. У једној средњој стручној школи заражени су скоро сви наставници практичне наставе па се поставља питање како одржавати овај вид наставе која је у средњим стручним школама најбитнија.

Уважена председнице Владе, лепо је мислити на будућност Србије, али треба мислити и на оне људе који дају велики допринос образовно-васпитном раду. Без занатлија и техничара нема привреде, а самим тим ни друштва и државе.

Форум средњих стручних школа сумња да се не износе тачни подаци о броју заражених у школама, а посебно им „боде“ очи што Кризни штаб не саопштава колико је заражених наставника. Тражимо транспарентност и захтевамо да се наведе тачан број заражених наставника и у којим школама је колико професора и колико ђака заражено вирусом корона. Такође тражимо и да сви руководећи кадрови који крију и износе лажне податке и на тај начин обмањују јавност и шире неморал, буду смењени.

Сматрамо да Влада и Министарство просвете не цене у довољној мери запослене у школама. Овакав закључак произилази из чињенице да се не саопштавају прави подаци о броју заражених наставника иако је то врло лако утврдити и саопштити.

Велики број наставника има хроничне болести. Просечна старост наставника је преко 51 године и они спадају у најугроженији део становништва. Да вас подсетимо господо из Владе да је својевремено због обичног грипа распуст био продужаван и по две недеље.  Сада када смо у ситуацији пандемије, када је у појединим школама заражено 20 до 30 одсто наставног кадра, ви забијате главу у песак и не реагујете. Зато апелујемо да се одреагује што хитније и да оне школе у којима је заражен велики број наставника одмах пређу на онлајн наставу.

Здрави наставници, квалитетна настава, добри ученици.

У Београду,
17. 11. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


С А О П Ш Т Е Њ Е


Одјекнуше фанфаре, трубе, бубњеви, специјални саветник за образовање постаде господин Младен Шарчевић. Ухлебио се на буџет. Постављамо питање да ли је то сумња у партнере у власти, односно да ли је нови министар просвете Бранко Ружић способан да обавља функцију која му је поверена или је по среди нешто друго. Зашто би иначе, господин Шарчевић био именован за специјалног саветника председника Вучића, али и директора Канцеларије за образовање при Влади Србије, чије надлежности су још увек непознате. Зашто се на овај начин прави дупло министарство и додатно оптерећују грађани и буџет Србије.

Док је био министар, са својим сарадницима, Шарчевић је ретко поштовао закон, колективне уговоре и друге подзаконске акте, а још ређе се борио за просветне раднике, нарочито када је побољшање материјалног статуса у питању. Најбољи пример је случај председника ФССШ Милорада Антића. Наиме, њега је Министарство одстранио из Радне подгрупе града Београда само зато што је тражио да се поштује Закон и ПКУ за основне и средње школе. Не лежи враже у јуну месецу господин Шарчевић је послао допис у којем пише да сам и даље члан подгрупе. Замислите сад тог специјалног саветника и његове сараднике који чине тим за образовање.

Шарчевић се није борио за просветне раднике, а о томе најбоље сведочи и чињеница да за време његовог мандата просветни радници нису добили новогодишње награде, нити било какву награду за труд, рад и залагање у условима пандемије ковид 19. Сем тапшања по рамену и лепих речи просветни радници нису добили ништа, али им је из џепова извлачено за набавку рачунара, интернета, телефона...

Због свега наведеног се питамо чиме је Шарчевић заслужио ову награду да буде именован за специјалног саветника и то и председника и премијерке.

Дужност је сваке власти да објасни због чега је он ангажован на поменутим пословима иако постоји Министарство просвете и због чега се дуплирају трошкови у овој области, када би та средства могла да буду усмерена на побољшање услова рада у школама, нарочито за време пандемије.

У Београду,
10. 11. 2020. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Раскрикавање проблема у Угоститељско-туристичкој школу у Београду ПДФ Штампа Ел. пошта


Додатна средства за Угоститељско-туристичку школу у Београду од 15. марта до 30. октобра 2020. године обезбеђују се закључком Владе Србије. У четвртак, 15. октобра донет је нови закључак Владе Србије који се односи на ту установу а којим је омогућено да се радницима који су запослени на неодређено време у оквиру проширене делатности исплати плата.

Угоститељско-туристичка школа у Београду има одређен број запослених који су ангажовани за основну делатност, док су остали ангажовани за проширену делатност. Наиме, више од 60 запослених у школи су радници који нису ангажовани у систему образовања већ су запослени на неодређено време у оквиру проширене делатности и у складу са законским и подзаконским актима њихово финансирање није могуће на терет буџета.

У Србији постоје и друге сличне образовне установе које су за разлику од ове успеле из сопствених средстава да обезбеде средства до краја године.
Опширније...
 
Школе и факултети за сада се не затварају, спремни за промене ПДФ Штампа Ел. пошта


Школе и факултети се за сада неће затварати услед повећања броја новооболелих од ковида-19, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и истиче да су образовне установе спремне уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Шарчевић је рекао Танјугу да је од летос припремљена онлајн настава, како би ученици и студенти могли неометано да прате предавања и навео да је снимљен материјал за месец дана унапред.

„Имамо наставу која се емитује на РТС планети, као и у Санџаку, на подручју Новог Пазара за бошњачку мањину, на подручју Бујановца...РТВ у Војводини преноси снимљену наставу”, наводи министар.

Додаје да је Министарство од Уницефа добило и платформу за праћење наставе, те да се снима велика количина материјала.

„Почели смо да снимамо јако много, имамо више од 200 часова за предмете средњих стручних школа”, каже Шарчевић.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 209