Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Агресивност код деце све већа! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро можете видети од 46:05 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
"НИСАМ МОГЛА ДА ГЛЕДАМ СНИМАК, ПРЕТЕШКО ЈЕ" Огласила се мајка девојчице коју су вршњакиње ШАМАРАЛЕ у дворишту крај школе ПДФ Штампа Ел. пошта


Дан након што се појавио снимак језивог вршњачког насиља у Барајеву, на ком се јасно види и чује како се девојчице иживљавају над својом вршњакињом ударајући јој шамаре, мајка малолетне жртве скупила је снагу да проговори.

Видно потресена, захвалила је свима који су бар стали у одбрану њеног детета.

Нажалост, девојчицу су заштитили коментарима само они људи који су одгледали видео. Они који су стајали око ње у тренутку насиља, били су само неми посматрачи. А то су њени вршњаци, другари. Док се девојчица тресла од страха и плакала, они су се смејали и добацивали јој.

- Хтела бих да се захвалим свима који су осудили насиље. На снимку је моје дете. Не могу вам описати како се осећамо и колико је све ово тешко. Снимак нисам могла да одгледам и нећу моћи. Претешко је - рекла је мајка малтретиране девојчице за "Курир".

- Захвална сам свима који су ово објавили да се коначно стане на пут вршњачком насиљу које се свуда гура под тепих. Најтеже ми је као родитељу што је то моје дете. Сваком би било. Али сам неизмерно захвална полицији која је у веома кратком периоду реаговала на завидном нивоу. Само ћу рећи да су сви згрожени овим што се десило и да ће насилници бити кажњени како заслужују - додала је она.

Форум средњих стручних школа: "Агресивност код деце све већа"

- Агресивност код деце је све већа и већа, у свакој средњој школи има гурања, псовања... - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, коментаришући јучерашњи инцидент у Барајеву.

Занимљиво је и да је, према Антићевом искуству, агресија израженија код девојчица.

- Школа је изгубила васпитну улогу, коју би требало да им поред образовне - казао је он за "Блиц".

Опширније...
 
БАХАТИ ДИРЕКТОРИ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

КАКО ПОСТАЈЕМ ЗАМОРЧЕ У ПРОСВЕТНОМ СИСТЕМУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поједини директори школа у Србији, а нарочито у Београду, формирају свој затворени круг који обично чине дугогодишњи директори школа са великим искуством, војском запослених које су примили на рад, као и школски одбори који нису у довољној мери упознати са позитивним законским прописима Републике Србије или их  исти не занимају, па све и свашта одобравају директору, а ако је потребно, потписаће и да је школа приватна.

Можемо слободно рећи да поједини директори оне људе које су примили у радни однос веома добро чувају и не дају да се било ко приближи том редном месту. За њих не важе Посебни колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика које потписују надлежно министарство просвете/Влада РС/ и репрезентативни синдикати.
За њих не важи ни Закон о основама система образовања и васпитања, чије кршење они и не поричу.

Поставља се питање: ,,Зашто народни посланици усвајају и доносе законе, кад то за директоре појединих школа на територији Републике Србије уопште не важи, и исти те законе не примењују?”
Заморче Жељко, библиотекар, постао је технолошки вишак 50 % радног времена, па од 1. септембра прима свега 50 % плате због чега не спава и стално размишља како да преживи.

Али не лези враже, обијајући прагове школа и молећи директоре, сви га са љубазним осмехом примише, међутим конкретне одговоре  није добио.

Поједини директори су углас рекли да неће да поштују Закон и ПКУ, хоће да поштују само закон силе, односно наредбу из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

А шта каже члан 5. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика и члан 153. Закона о основа система образовања и васпитања?

Члан 5.

Пре почетка школске године, а најкасније до 15. августа, директори школа достављају листе запослених за чијим је радом у потпуности или делимично престала потреба у текућој школској години, као и у претходном периоду и запослених који су засновали радни однос са непуним радним временом, као и листу слободних радних места, која треба да буде потписана од стране овлашћених представника репрезентативних синдиката школе. Уколико листа није потписана од стране овлашћених представника синдиката, директор је дужан да на листи наведе разлоге због којих то није учињено.
Пре почетка школске године, начелници школских управа, представници директора и представници репрезентативних синдиката заједнички утврђују листу из става 1. овог члана.
Опширније...
 
Сви би у шминкере ПДФ Штампа Ел. пошта


Смер Сценски маскер и власуљар хит протеклог уписног рока. Уз диплому и козметичку торбицу посао загарантован


ОБРАЗОВНИ профил - сценски маскер и власуљар, који једино постоји у Школи за негу лепоте, био је апсолутни "хит" протеклог уписног рока. За 30 места, односно једно одељење, била су заинтересована чак 342 мала матуранта! Деца и њихови родитељи су, очигледно, увидели колико су шминкери тражени, да и ако не нађу посао одмах, могу да раде приватно и одлично зараде.


Према речима Веселинке Животић, директорке Школе за негу лепоте, на овај образовни профил се уписују одлични и врло добри ђаци. Кроз школовање, које траје четири године, ученици стичу основна теоријска и практична знања уз стално праћење нових трендова и технологија. На часовима се посебно развијају креативност, маштовитост и прецизност ученика, а практична настава је у позориштима и на телевизијама.


- Наши ученици су оспособљени да раде одмах по завршетку школе - каже Животићева. - Популарности овог занимања допринео је нови "тренд" да се за свадбе, матуре, рођендане и друге догађаје, ангажују шминкери. Одлично је и плаћено. Узмете торбицу са шминком и за сат времена зарадите 50 евра. У ком послу то још има?

Опширније...
 
Инклузија ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 


На састанку Форума средњих стручних школа, водио се разговор о инклузији и потешкоћама са којима се сусрећу запослени у средњим школама.

Наставни кадар, у редовним средњим школама, није едукован за образовање ученика са сметњама у развоју и веома им је тешко да реализују наставу када имају у одељењу неког ученика са сметњама у развоју. Запослени су мишљења да такав начин реализације наставе штети свим ученицима, како редовним, тако и самом ученику који је убачен у систем. Такође су мишљења да на семинарима у трајању од неколико дана не могу стећи адекватно знање како би квалитетно пружили подршку при учењу ученицима са сметњама у развоју. У средњој школи за децу са посебним потребама, сем дефектолога, раде и наставници општих и стручних предмета који су завршили стручно усавршавање у трајању од годину дана (четири семестра) , поред тога имају иза себе дугогодишње практично искуство и сваке године се додатно едукују преко семинара како би квалитетно реализовали наставу.

Најмеродавнији за образовање поменуте популације ученика су дефектолози – олигофренолози, који се школују искључиво за поменуту полпулацију ученика, док су за рад са ученицима са говорним поремећајима адекватно  едуковани искључиво логопеди.

Редовне средње школе све чешће похађају ученици са комбинованим сметњама, као и ученици смањених менталних способности, а последњих година све је више и ученика са аутизмом.

Поставља се питање за „стручњаке“ који су све ово одобрили да ли уопште знају шта је инклузија? Да ли је инклузија да дете ставите у редован систем, а да му не дате подршку? Да га пустите у редован систем да се сам сналази? Жалосно је то што се ради, пре свега, на штету деце, како оних са сметњама у развоју, тако и деце која имају способности, јер су ускраћени за посвећивање наставног кадра.

У средњим школама, која образују децу са поменутим проблемима, постоји ТИМ дефектолога који им се у потпуности посвећује.
Опширније...
 
На листи технолошких вишкова 4.700 просветара ПДФ Штампа Ел. пошта


Почиње преузимање запослених у просвети са непуном нормом

Пред почетак школске године на листи технолошких вишкова налази се 4.721 запослени у основним и средњим школама, од којих је 308 људи такозвани потпуни вишак, са слободних 100 одсто норме.


Међу њима је највише помоћних наставника у средњим школама, учитеља, мајстора, домара, али има и наставника различитих предмета. На листи вишкова је и 5.441 запослени (такозвана листа “Б”), који су радни однос засновали с непуном нормом. Истовремено, у образовним установама је слободно 32.083 места, с тим што је у овој цифри највећи број радних места на којима су ангажовани запослени на одређено време.


Технолошки вишкови који желе да заснују радни однос преузимањем у понедељак и уторак предају захтеве школама. Стручно упутство Министарства просвете о поступању приликом ангажовања запослених у установама образовања и васпитања, прописује да директори на захтеве морају да одговоре у среду и да до четвртка, 29. августа, до 15 сати унесу податке у информациони систем “Доситеј”. Нов пресек стања биће објављен у петак, 30. августа, након чега следи нови круг преузимања, речено је Данасу у Министарству просвете.

У Министарству очекују да највећи део посла буде завршен на активима директора на нивоу локалних самоуправа, који се одржавају током наредне недеље, а логистичку подршку у збрињавају вишкова пружиће радне подгрупе при школским управама и синдикати.

Извор: Данас

 
ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ "ДОСИТЕЈ" - ЛИСТЕ РАДНИХ МЕСТА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШБ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 196