Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

За 10 година Србија изгубила 75.000 ђака: Ако се прогнозе обистине, учионице ће нам тек бити празне ПДФ Штампа Ел. пошта


Школске 2007/08. године у основне школе ишло је 610.078 ђака, а деценију касније 536.528 ученика

Не треба ићи далеко у прошлост и сетити се да су одељења по основним школама у Србији неретко имала и до 40 ђака. Учионице су нам врвеле од деце! Данас се чак и многе градске школе боре да опстану јер у једној учионици не могу скупити више од 20 ученика.

Пад наталитета бележи и школска статистика: за 10 година Србија је изгубила 75.000 ђака! Школске 2007/08. године у основне школе ишло је 610.078 ђака, а деценију касније 536.528 ученика, показују подаци Републичког завода за статистику.Извор: Републички завод за статистику

Велике школске зграде, некад пуне деце, сада зврје полупразне. Држави се не исплати да зими греје толике просторије нити да за њих плаћа рачуне, а папрено је и одржавање. Тако смо дошли до тога да се многе школе увелико гасе и припајају другим школама. Од почетка ове школске године угашено их је 29, углавном сеоских, и то је тек почетак.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, не пориче да су оваква решења финансијски повољнија, али упозорава да се измештањем школе из неког места, и то место гаси.

Извор: Републички завод за статистику

- Ако изгубиш школу, изгубио си све. Ко ће да оснива породицу у месту где је школа управо затворена. Каква је то порука за оне који остају? То је друга страна медаље о којој нико не прича, а можда ћемо је и скупље платити од одржавања једне велике зграде - истиче Антић.

Опширније...
 
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уз фанфаре, бубњеве и на сва звона у Србији се већ дуже време објављује, а данас сви знају да ће у просвети бити повећан тражени број година за одлазак у пензију, што се увелико најављује путем електронских и штампаних медија, све почев од 1.1.2020. године.

Уместо да се ради на смањењу година стажа и старосне границе за одлазак у пензију, као и исплату запосленима који одлазе у пензију пристојне и човека достојне отпремнине, Влада Републике Србије ће највероватније повећати број година живота и стажа, који се траже да запослени имају при одласку у пензију.

Скрећемо пажњу Влади Републике Србије, као и ресорном Министарству науке просвете и технолошког развоја, да су запослени у просвети изложени свакодневном психичком стресу на раду у школама на територији Републике Србије и то од стране ученика, родитеља, а поготово од директора установа, без икаквог разлога, а само радећи свој посао, савесно одговорно, уредно и на време, уз дужно поштовање ученика, родитеља и директора установа од стране већине запослених у просвети.

Сматрамо да запосленима у просвети треба хитно смањити тражени радни стаж за одлазак у пензију, као и године живота, да треба запослити младе људе, али не на начин да директори школа одлучују о запошљавању младих људи у просвети, већ првенствено је потребно да се министарство науке, просвети и технолошког развоја укључи у овај посао и поступа искључиво у складу са законских прописима и датим овлашћењима, без протекције и давања предности било ком кандидату при пријему у радни однос у установи.

Чињеница је да је Влада Републике Србије усвојила Закон о буџету Републике Србије за 2019 годину /Сл. гласник РС бр. 95/2018/, да се исти до сада уредно примењује у пракси, али да  Влада Републике Србије још није усвојила Закон о буџету РС за 2020. годину, па се надамо да неће предузети активности и мере које не иду у прилог запосленима у просвети и без икаквог оправданог разлога и законског основа, још више отежати рад запосленим у просвети, на начин да се повећа број година стажа и година живота за одлазак у пензију, а неспорна је чињеница да су до пре само извесног времена, тачније пре шест месеци, председница Владе РС и министар просвете РС на сва звона обећавали да ће се млади људи запошљавати у просвети и другим делатностима, те да ће им тиме бити омогућен останак у Србији и нормални услови за живот.

Међутим, на нашу жалост, изгледа се све заборавило после само неколико месеци и сада се, од стране Владе Републике Србије поступа на начин који не могу и будите уверени поштована господо и уважене даме у Влади Републике Србије, неће прихватити просветни радници.

Остаје нам само нада и уверење да Влада Републике Србије, са ресорним министром просвете, неће поступити на овај сулуди и скандалозан начин, који директно угрожава сам просветни систем, као и здравље просветних радника у Републици Србији.

Уверавамо Вас да је овакво поступање изазвало велико незадовољство просветних радника у Републици Србији, те апелујемо на Владу Републике Србије да не поступа на начин како се намерава и како је наведено у овом обавештењу и да омогући рад запослених у просвети достојним човека, као и право на поштовање достојанства личности запосленог на раду, безбедне и здраве услове рада, потребну заштиту на раду, ограничено радно време, све сходно члану 60. ставу 4. Устава Републике Србије, а не да тај рад ниподаштава и чини га још горим и неприхватљивим.

У Београду,
07. 10. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ПРОТИВ ПОВЕЋАЊА НА 70 ГОДИНА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ФССШ ЈЕ ПРОТИВ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ НА 70 ГОДИНА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ

Просечна зарада у Србији је 55.000 динара, а медијална просечна зарада (прима је преко 50 одсто запослених у Србији) или плата коју прима већина радника је 40.000 динара, док је вредност "потрошачке корпе" - преко 70.000 динара. Ови подаци говоре зашто млади одлазе из Србије. Ако се брзо не уради нешто на повећању зарада, побољшању услова рада, и омогућавању младима да дођу до стана, овде оснују породице и тако утичу на економију Србије, овај тренд ће се повећати и млади ће све више напуштати Србију.

Због овога нас чуди иницијатива за измену закона о раду, па се чак и питамо да ли су ови поступци у границама нормале:
Иницијатива да се промени Закон о раду ("Сл. гласник РС", бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - одлука УС, 113/2017 и 95/2018 - аутентично тумачење) и омогући стални радни однос до 70 године живота наишао је на негативне реакције синдиката, јер се сужава шанса за запослење младих, док послодавци сматрају да се треба залагати за што либералнији приступ у коме послодавац и запослени сами уговарају свој однос.

Предлог не задире у могућност да се старосна пензија може остварити са навршених 65 година живота и 15 година стажа.

ФорумССШ оцењује да је иницијатива погрешна и да долази без квалитетне расправе и стручног мишљења, да иде на руку органима управљања у јавним и државним предузећима, а на штету младих који ионако у овој земљи не могу да се остваре и размишљају о одласку у иностранство.

Форум сматра да је граница од 65 година за одлазак у пензију сасвим коректна и да би свако повећање ове границе имало тешке последице на запошљавање младих, а у интересу свих нас је да се млади запошљавају како би се остварили као људи, родитељи и остали у земљи.

Просвета је једна од делатности у којима је јако тешко радити због психичких напора и имајући у виду развој технологије, оптерећење и стрес. Поред просвете постоји још низ занимања у којима би горња граница морала да буде смањена, а не повећана како би цивилизовано и на начин који доликује људском бићу могли да доживимо и проживимо „треће доба“.

У Београду,
03. 10. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
СУПШТИНА ФССШ, АРАНЂЕЛОВАЦ 28.9.2019 ПДФ Штампа Ел. пошта

 

РАДНО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

Форум средњих стручних школа (ФССШ) одржао је у недељу 29.09.2019. године Скупштину на којој су  представљени резултати рада у протекле четири године. На Скупштини којој је присуствовало око 75 одсто чланица Форума, извршен је и избор радних тела ФССШ, усвојени су извештаји Верификационог одбора, извештај о раду Извршног одбора, Надзорног одбора, Статутарног одбора, а усвојене су и измене и допуне Статута ФССШ.

Иначе, Скупштина ФССШ је одржана у свечаној сали економско-угоститељске школе „Слободан Минић“ из Аранђеловца. Љубазни домаћини на челу са директорком школе Зорицом Ћираковић и члановима синдиката Иваном Милошевићем и Тањом Благојевић приредили су незабораван дочек својим колегама, а за атмосферу се побринуо магистар хармонике Дарко Павловић.

По завршетку Скупштине ФССШ, председник синдиката Милорад Антић је за своје колеге организовао свечани ручак у ресторану „Ловачки рај“ који се налази на обронцима Букуље.

 

Опширније...
 
ФССШ ОДАЈЕ ПОСЛЕДЊУ ПОЧАСТ ЛЕОНАРДУ ЕРДЕЉИУ ПДФ Штампа Ел. пошта

IN MEMORIAM


На нашу велику жалост, прерано нас је напустио Леонардо Лео Ердељи, синдикални маг, борац за бољи образовни систем Србије и бивши председник Уније синдиката просветних радника Србије. Лео је био човек невероватне енергије, бриљантног и бистрог ума, бритког језика, врцавог духа и, што је најважније, чисте савести. Због својих особина био је изузетно цењен међу колегама. У свом раду није штедео ни себе ни друге. Често строг, али правичан, али углавном ведар, насмејан и увек спреман на шалу, можда је био и најомиљенији председник Уније. Изузетно ми је задовољство и част што сам радио са њим и што сам, док је он председниково Унијом, био његов потпредседник. Створио је највећи синдикат у Републици Србији који је бројао преко 40.000 људи. Протест „Нема ко други“, који смо заједно организовали, стварно није ни имао ко други да осмисли сем Леа и његових сарадника. Као магистар права, познавао је законску регулативу до најситнијих детаља. Учествовао је у организацији највећих штрајкова који су икад одржани у Србији и био члан преговарачког тима просветних радника за чија права и бољи и достојанственији живот се несебично и до краја борио. Леонардо Ердељи је човек који не сме и неће бити заборављен захваљујући свом раду и делу и пожртвовањем којим се истицао у свом синдикалном деловању.

Лео, знамо да си сада међу анђелима и твоји сарадници и чланови синдиката те неће никада заборавити.

Председник ФССШ Милорад Антић

 
ЛОВ У МУТНОМ Због овога ђаци средњих стручних школа папрено плаћају половне књиге од нових! ПДФ Штампа Ел. пошта


Ђаци немају из чега да уче

* На тржишту уџбеника за средње стручне школе влада прави хаос
* Нових књига нема јер се ауторима не исплати писање
* Препродавци користе прилику и половне књиге наплаћују до пет пута више од реалних цена

Док се тржиште уџбеника за основну школу у Србији процењује на више десетина милиона евра, уџбенике за средње стручне школе неће нико да објављује јер се не исплати.

Због тога родитељи муку муче како би пронашли књиге за своје средњошколце јер су поједине последњи пут штампане пре деценију, чак и више, и не могу се купити у књижари јер су у међувремену распродате.

Ту ситуацију продавци половних уџбеника и те како користе, па траже два пута, а неки и до пет пута више од цене нове књиге.

Највећи проблем са недостатком уџбеника имају ученици средњих медицинских школа, чији број у Србији уопште није занемарљив. Неке од књига којих нема ни за лек су и „Специјална рехабилитација“ аутора Предрага Зековића и „Кинезитерапија“ Драгана Вуловића. Оба ова уџбеника за четврти разред је национални издавач, Завод за уџбенике, како сазнајемо, последњи пут штампао 2009. године.

- Тих уџбеника више нема у књижарама јер су распродати. Иначе, један је коштао око 700 динара, што значи да бих за два платио око 1.400 динара. Због тога сам се одмах упутио код уличних продаваца. Међутим, кад су ми саопштили цене - фрапирао сам се. Само за један половни уџбеник тражили су ми 1.500 динара. Стварно нечувено! После су ми други родитељи казали да преко интернета та два уџбеника, наравно половна, продају и за 5.000 динара, што је 2.500 динара по уџбенику. Нећемо куповати, већ ћемо фотокопирати. Заиста ми не пада на памет да тим лоповима за половне књиге дајем баснословну суму. Срам да их буде, стварно безобразлук - каже за „Ало!“ отац једног средњошколца.

Иначе, до 2003. године је све уџбенике у Србији штампао национални издавач Завод за уџбенике, а онда су прво путем огледа, а касније и законски, отворена врата приватним издавачима. Међутим, ни Заводу, чији је удео на тржишту уџбеника данас свега неколико процената, као ни многобројним приватним страним и домаћим издавачима, не исплати се да штампају нискотиражне књиге какви су уџбеници за стручне предмете за средње школе зато што је питање да ли ће и када и тај мали тираж који штампају продати, јер немали број ђака наслеђује књиге или пак купују половне. Многе књиге за стручне предмете за средње школе последњи пут су штампане и пре више од деценије.

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа каже да је, осим са уџбеницима за медицинске школе, проблем и са онима за машинску, као и хемијску струку, али и за ђаке који похађају текстилну, кожарску, грађевинску и друге стручне школе.

Опширније...
 
Колике ће бити плате од новембра? ПДФ Штампа Ел. пошта


Према одлуци Владе Србије од понедељка 16. септембра, највеће повећање плата од новембра добиће здравство – 10 одсто, затим просвета, војска и полиција – девет одсто, а јавна управа осам посто. Како је јуче објавио Блиц, плате лекара кретаће се од 76.873 динара до 99.952, а медицинских сестара од 45.686 до 55.592 динара, док ће наставници разредне наставе имати 61.459, а социјални радници 64.770 динара. У војсци генерали ће имати плату од 169.258 динара, официри 89.243, а професионални војници 47.296 динара. У МУП-у полицајац саобраћајац и у одељењу имаће 67.824, односно 67.598 динара, док ће жандарм имати 110.305 динара, наводи Блиц. Лист није навео колике ће плате бити у јавној управи.


Извор: Танјуг

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 196