Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Неким синдикатима је само до промоције ПДФ Штампа Ел. пошта
ИНФО ФССШ
 
Ђаци ових школа у Србији већ две године уче “одбрану”: Надлежни најављују да тај предмет треба да се уведе у све школе ПДФ Штампа Ел. пошта

“Основе система одбране Републике Србије” похађаће сви ученици трећег и четвртог разреда средњих школа, обелоданила су ресорна министарства

Вест да ће ученици трећег и четвртог разреда средњих школа, након 29 година поново добити факултативни предмет “Основе система одбране Републике Србије” одјекнула је као бомба. И била би да у Србији нема школа у којима се, према речима њихових директора, већ две године тај предмет учи.

Са друге стране, стручњаци сматрају да је тај “повратак одбране” могућа припрема за увођење обавезног војног рока, који надлежни све учесталије најављују, а о чему смо већ писали.

Вест да ће ученици трећег и четвртог разреда средњих школа, након 29 година поново добити факултативни предмет “Основе система одбране Републике Србије” одјекнула је као бомба. И била би да у Србији нема школа у којима се, према речима њихових директора, већ две године тај предмет учи.
Са друге стране, стручњаци сматрају да је тај “повратак одбране” могућа припрема за увођење обавезног војног рока, који надлежни све учесталије најављују, а о чему смо већ писали.

– Одржаваће се на четири часа одељенских старешина и састоји се од 11 тема, где би 10 тема било обрађено теоријски, а једна тема је практична – истакла је она, а потпуковник Милан Крсмановић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране, објаснио је да директори средњих школа могу да упуте један кратак захтев територијалном органу и обрате се за помоћ.

– У том случају, неко у униформи из нашег територијалног органа одлази у школу и тамо помаже разредним старешинама да изведу наставу. Циљ је научити ђаке о основним стварима о нашој војсци, о томе како она функционише, како је организована, али не само то, већ и важним стварима које се тичу традиције и историје наше војске – рекао је потпуковник Крсмановић и додао да се настава за изводи уз коришћење писаних материјала, “Power point” презентација, а “Министарство је израдило приручник који могу да користе и наставници и ученици”.
Опширније...
 
У 22 средње стручне школе пилотирање поступка претходног учења ПДФ Штампа Ел. пошта

У 22 средње стручне школе од овог пролећа биће тестиран поступак признавања претходног учења, односно алтернативног начина за стицање квалификације.

Кроз овај пилот програм Министарство просвете, науке и технолошког развоја утврђује и развија поступак признавања претходног учења, како би омогућило грађанима који су одређена знања и вештине стекли ван формалног система образовања, кроз обуке, животно и радно искуство,  да стекну квалификацију која је једнака квалификацији стеченој кроз формално образовање и призната на тржишту рада.

На основу анализе потреба тржишта рада и незапослених који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, Министарство је изабрало девет образовних профила за пилотирање – зидар, армирач, тесар, руковалац грађевинском механизацијом, пекар, месар, кувар, столар и модни кројач. Реч је о квалификацијама за које је утврђено да их је кроз неформалне обуке или радно искуство стекао највећи број незапослених. Ови грађани могу да буду кандидати за поступак признавања претходног учења.

Након што се предложена решења, кроз пилотирање провере у пракси, поступак признавања претходног учења требало би да постане процедура кроз коју ће средње стручне школе, верификоване за поступак признавања претходног учења моћи да проверавају и потврђују знања одраслих стечена кроз обуке или радно искуство. Према Закону о националном оквиру квалификација Републике Србије, кроз признавање претходног учења могу се стећи квалификације на II, III и V нивоу образовања.

Припреме за увођење поступка признавања претходног учења Министарство просвете, науке и технолошког развоја спроводи уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“.

Пројекат пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја за успостављање националног оквира квалификација, што ће допринети усклађивању понуде образовања и обука са потребама тржишта рада. Пројекат финансира Европска унија.

Извор: mpn.gov.rs
 
ОТКАЗАТИ СВА ТАКМИЧЕЊА И СМОТРЕ! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВУ НАУКЕ, ПРОСВЕТЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТРУ Г.-ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ
Ул. Немањина бр.22-26
11000 Београд

Поштовани министре,
На основу вашег дописа, односно упутства о Стручном организовању такмичења и смотри ученика основне и средње школе број: 610-00-00017/2021-01 које сте послали основним и средњим школама за такмичења из свих предмета, Форум средњих стручних школа сматра да је овакав потез, с обзиром на ситуацију у којој се наша земља налази због епидемије корона вируса, неумесан, неодговоран и непромишљен. Такође сматрамо да нисте у довољној мери сагледали последице које корона изазива, нити сте у потпуности анализирали стање у школама и колики је број заражених професора и ученика. Посебно нам се чини да у обзир нисте узели чињеницу да, због ванредне ситуације изазване вирусом корона и специфичних услова рада у школама у другом полугодишту школске 2019/2020, као и у првом полугодишту 2020/2021, када су часови скраћени на 30 минута, а велики број наставних дана је одржан онлајн, спремност и ученика и наставника није на нивоу који је неопходан да би такмичења која организујете имала икаквог смисла. Подсећамо вас да због специфичности одржавања наставе, ни прошле ни ове школске године допунска и додатна настава нису биле заступљене у довољној мери. Све то је оставило трага на ниво знања ученика, па сматрамо да би такмичења, односно резултати постигнути на тим такмичењима били потпуни фијаско, а сама надметања би доживела крах. Скрећемо вам пажњу да је Српско биолошко друштво 5.1.2021. године донело одлуку да се такмичења из биологије за основне и средње школе неће одржати у школској 2020/2021. години  због ванредне ситуације изазване пандемијом корона вируса. Немојте мислити да и друга научно-истраживачка друштва, али и наставници не деле мишљење да је организовање такмичења у оваквој ситуацији неодговорно и непотребно и да може да изазове више штете него користи. Мисле, верујте нам, али већина њих или из страха или вођена оном да је ћутање злато, то не жели јавно да каже. Министре, у ситуацији смо када се отказују разна спортска такмичења, приредбе и скупови. Када се у појединим европским земљама уводе најстроже могуће мере. Да не помињемо чињеницу да је и даље на снази препорука Кризног штаба да се у отвореном и затвореном простору може окупити максимално пет особа. Имајући све наведено у виду, још једном апелујемо на вас да поново сагледате све чињенице и преиспитате одлуку о одржавању такмичења.

У Београду,
31. 01. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
АЏИЈЕ НЕСТАЈУ, КЛОВНОВИ СТУПАЈУ НА СЦЕНУ Нова занимања принудила НЗС да обнови регистре према стручној дипломи ПДФ Штампа Ел. пошта


Више од 4.000 квалификација свих нивоа образовања нашло се на јединственој листи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и агенције за квалификације. Тако ће сви они који траже посао преко Националне службе за запошљавање моћи да буду евиденирани само према стручној дипломи, пишу "Новости".

Нова занимања су данас јавни бележници и извршитељи, која раније нису постојала, као и многа у области банкарског сектора. Ту су и кућепазитељи, баштовани, собарице, бебиситерке, улични певачи и стендап комичари, клупске играчице, крупијеи, мађионичари, кловнови и акробате, звонари, кобасичари, фризери за псе, батлери и сомелијери...

Према речима Бранка Ружића, министра просвете, до њеног објављивања послодавци су приликом запошљавања користили листу из деведесетих година прошлог века која није садржала податке о савременим квалификацијама.
Опширније...
 
Обреновачка деца обрадовала пацијенте пулмологије ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
КО СЕ ВРАЋА У ШКОЛЕ 18. ЈАНУАРА? ПДФ Штампа Ел. пошта


Министарство разматра све могуће опције за наставак школске године

Ђаци ће се вратити на наставу како је и планирано, 18. јануара.

Сви основци и средњошколци друго полугодиште започеће кад је и планирано, 18. јануара, а коначна одлука о томе да ли ће део ђака и даље похађати онлајн наставу или ће се сви вратити у школске клупе по моделу који је важио пре трећег таласа пандемије корона вируса - биће донета сутра.

Како је још пре неколико дана разматрано у Министарству просвете, ова институција, па и сам министар, ближе су томе да се, уз строго поштовање свих мера, сви ђаци врате у школе.

О томе је данас говорио и министар посвете Бранко Ружић, нагласивши да је начелно за повратак у школске клупе.

Према сазнањима сутра би у Министарству просвете требало да буду одржане и коначне консултације, када ће и бити донета одлука.

Надлежни се практично опредељују између две опције - оне која је била на снази уочи распуста и у пику трећег таласа, и друге која је важила од самог почетка ове школске године.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 209