Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 4 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

Основна тежња синдикалних централа је да оствари масовност и солидарност, а свака акција синдиката успешна је и доноси резултате само ако задовољи ове постулате.

Синдикати би требало да буду отворени за све оне који прихватају њихове принципе и буду организације којима је битна припадност, односно сарадња са свима који делују у овој области поштујући законе и прописе Републике Србије.

Ових дана добијамо информације да један од четири репрезентатива синдиката просвете организује штрајк упозорења једночасовном обуставом рада. Није нам јасно зашто овај синдикат није упутио позив и осталим репрезентативним синдикатима да се прикључе овом штрајку, нити разлог необавештавања других синдиката о њиховом делању.

Очигледно да их не занима успех и решавање нагомиланих проблема, нити им је циљ да што већи број запослених у просвети учествује у штрајку упозорења ради заштите угрожених права из рада и радног односа.  Све се више чини да исти синдикат дела само ради сопственог промовисања.

Штрајк упозорења одржаће се у петак 8. новембра 2019. године обуставом рада од 12 до 13 часова у школама које су чланице Уније синдиката просветних радника Србије.

Захтев штрајкача је да се насиље у школама стави у законске оквире.

Шта рећи, а не установити једну једину истину и с тим у вези чињеницу - нема просветног радника и човека у образовању који не жели и неће да се бори против насиља у школама.
Опширније...
 
БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА У ШКОЛИ: Ђаци силеџије иду у ИЗОЛАЦИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта


Казна „Stadi rum“ може бити библиотека или учионица у којој би ученици насилници били под надзором дежурног наставника и тамо читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом

Ученици који ометају наставу у школама и непримерено се понашају према вршњацима или наставном особљу убудуће би могли да буду удаљени с часа у тзв. stadi rum, то јест посебну просторију где би под надзором дежурног наставника читали, размишљали о свом понашању или разговарали са школским психологом или педагогом.

Решење проблема

Ово је само једна од мера које је Форум београдских гимназија (ФБГ) предложио министру просвете Младену Шарчевићу како би се решио проблем све учесталијег вршњачког насиља у школама, а оне подразумевају измену законске регулативе. Поред оснивања „stadi ruma“, ту је и суспендовање ученика с наставе током трајања васпитно-дисциплинског поступка, али и забрана преласка из једне школе у другу за време поступка.

- Идеја „stadi ruma“ примењује се на Западу, али постоји и овде у неким приватним школама. Наставници не смеју данас да недисциплиноване ученике избаце с часа ма шта они радили, вређали наставнике или другу децу, добацивали, гурали се... „Stadi rum“ може бити и библиотека или учионица у које би такав ученик био упућен под надзором дежурног наставника до краја часа. Ту би могао да размисли о свом понашању, прочита неку књигу или поприча с неким, а затим се врати на наставу - објашњава за Курир председник ФБГ Александар Марков.

Важан је психолог

Како Марков каже, једна од предложених мера је и суспензија ученика с наставе.

- По закону, школа је дужна да тај поступак оконча у року од 30 дана. Такође, ту је и забрана пребацивања ученика из школе у школу док траје дисциплински поступак. Ово су почетни предлози о којима ћемо тек разговарати - каже Марков.

Председник средњих стручних школа Милорад Антић каже да се идеја о суспензији с наставе одавно провлачи.
- Не смете ђака да оставите без учења, обавеза и рада, нико нема право да детету одузима образовање или право да учи. Што се туче „stadi ruma“, наставник и данас може да ђака који се, примера ради, гура на часу и добацује пошаље код психолога, педагога или директора. Мислим да је изузетно важан рад психолога - каже Антић за Курир.

Опширније...
 
Сви ће морати у гимназију: Шта доносе крупне промене у школству и кога највише погађају ПДФ Штампа Ел. пошта


У Министарству просвете најављују трансформацију средњих стручних школа. Директори установа нису информисани о новинама које спремају надлежни

СРЕДЊЕ стручне школе трансформисаће се у технолошке гимназије. Ово је недавно најавио министар просвете Младен Шарчевић. На питање шта ће то тачно подразумевати, у Министарству просвете одговарају:
- То подразумева успостављање 10 регионалних тренинг-центара у средњим стручним школама у Србији за потребе привреде у области машинства, електротехнике, здравства, туризма, текстила и грађевинске индустрије. То, такође, подразумева максималну искоришћеност постојећих средњих стручних школа како би се одговорило потребама привредног развоја Србије.

Наши саговорници наводе да је овај процес почео, да у неким сегментима обухвата све стручне школе, а за поједине области су неопходне пилот-фазе, обуке, опремање...

Биће измена у наставном плану и програму.
- То је неопходно. Интензивно се ради на развоју програма заснованих на стандарду квалификација усклађених са потребама тржишта рада, захтевима посла, интересима предузећа, интересима специфичних социјалних и друштвених група. Такође, планиран је развој кратких, модуларних програма, као одговор на брзе промене области рада и неопходност усклађивања образовања са потребама привреде и јавног сектора - кажу саговорници "Новости".

Опширније...
 
Све школе у Хрватској у штрајку ПДФ Штампа Ел. пошта


Загреб -- Основне и средње школе у целој Хрватској, односно у свим жупанијама укључујући и Град Загреб штрајковаће данас.

То су у четвртак објавили челници Независног синдиката запослених у средњим школама Хрватске и Синдиката хрватских учитеља.

Када је реч о штрајку, рекли су да су направили план до празника Свих светих, а онда ће и до краја полугодишта.

Представници два образовна синдиката изјавили су да је социјални дијалог прекинут, али да се ипак надају да ће бити настављен.

Истичу да понуда премијера Андреја Пленковића о повећању основица није исто што и повећање коефицијента сложености посла, преноси N1 телевизија.

 

Извор: B92

 
Наставак улагања у просветну инфраструктуру ПДФ Штампа Ел. пошта


Тител, 15. октобар 2019.


Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас Средњу техничку школу „Милева Марић“ у Тителу, као и основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку и ,,Ђура Јакшић“ у Чуругу.

Шарчевић је након обиласка ових образовних установа изразио задовољство због примене реформског програма и спровођења процеса дигитализације, чиме се свим ученицима у Србији даје иста шанса.

Он је најавио да ће се средње стручне школе трансформисати у друге моделе и нешто што ће личити на ,,технолошке гимназије“, истичући да у средњем образовању следи рад на стручном образовању.

Урађена је реформа гимназија, а направљен је и велики напредак када је реч о дуалном образовању, где смо имали 31 профил и радимо на још 10 за следећу сезону, рекао је министар.

У Србију долазе озбиљне компаније, као што је "Линглонг", подвукао је он, уз оцену да ученици који заврше Средњу школу „Милева Марић“ неће имати потешкоћа да се запосле.

Министар је додао да су у ребалансу буџета обезбеђена средства за десет школских центара у различитим областима, и најавио да ће бити обезбеђена средства за савремену опрему, попут 3Д штампача.

Шарчевић је поручио да ће се и у наредном периоду наставити са инвестицијама у инфраструктуру, као и са обукама наставника и ученика.


Извор: srbija.gov.rs

 
Директори побеснели јер су ухваћени у муљажи ПДФ Штампа Ел. пошта


МИЛОРАД АНТИЋ ДОБИО ПРЕТЊЕ ЗБОГ ТЕКСТА ОБЈАВЉЕНОГ У АЛО! Раскринкани наставници који "оперишу" по школама! Директорка улетела у зборницу вичући: Запамтиће он мене за сва времена!

* Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, након што је у разговору за „Ало!“ јавно указао на муљажу у школама у вези са ђачким екскурзијама и уперио прст у директоре школа, ових дана проживљава ноћне море
* Није једини, јер се свакоме ко се у Србији дрзне да помене било какве неправилности и махинације у просвети живот претвара у пакао.
* Антићу није ни први, а неће бити ни последњи пут да указује на разне проблеме у просвети, па тако, између осталог, ни оно са чим се сусрећу како родитељи и ђаци, тако и просветари

И до сада је наилазио на разне препреке и добијао претње управо због тога што није забијао главу у песак, већ је о свему јавно говорио. Међутим, нова тура ноћних мора за Антића почела је недавно због изјава датим нашем листу, који данима пише о јавашлуку у вези с ђачким екскурзијама.

- Због сваког мог указивања на позитивне законске прописе и њихово кршење од стране директора, пролазим кроз агонију. Управо због текста који је објављен у „Ало!“ о томе колико новца наставници и директори добијају по екскурзијама, директорка школе у којој радим улетела је у зборницу претећи и вичући: „Запамтиће он мене за сва времена.“ Ја тада нисам био ту, али ми је немали број колега пренео њене речи. Казали су и да је причала да су је због тог текста звали директори других школа да питају шта ја то причам, као и да од позива не може да живи - каже за „Ало!“ Антић и наводи да, осим претњи, „непослушнима“ обавезно следује контрола коју спроводе помоћници директора по налогу директорке.

Опширније...
 
ДИРЕКТОРИ ШКОЛА ЗАШТИЋЕНИ КАО БЕЛИ МЕДВЕДИ Ало! открива зашто се готово никада не открију неправилности у раду! ПДФ Штампа Ел. пошта


За све неправилности у раду школе, па тако и оне које се односе на организовање ђачких екскурзија, родитеље упућују на градске просветне инспекције, а те инспекције, с друге стране, потпуно су - неупотребљиве!

Директори школа заштићени су као бели медведи јер у градској просветној инспекцији седе бивши просветари који углавном прстом неће мрднути по било каквој пријави против школе и њеног руководиоца. А они и који изађу на терен, понашају се као да тамо нису ни долазили. То за „Ало!“ тврди Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Ко да им је тата фотељу оставио у наследство

Милорад Антић наводи да је најгоре у оним школама у којима су директори ту дуже од два мандата.

- Онај ко је ту дуже од осам година тај се понаша као да му је тата оставио и школу и директорску фотељу у наследство, а немали је број таквих. За време првог мандата многи буду коректни, чак се и труде да нешто ураде, а чим добију и други мандат, па још прође половина тог другог мандата, тад већ креће лудило - напомиње Антић.

Он истиче да не зна ни за један случај да је неки градски инспектор утврдио неправилности у раду директора школа.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 196