Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 3 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ПОРАЖАВАЈУЋЕ: Сваки трећи ђак функционално НЕПИСМЕН! Српски ученици ПАЛИ НА ПИСА ТЕСТУ ПДФ Штампа Ел. пошта


Алармантно: Мада умеју да рачунају и пишу, око 40 одсто петнаестогодишњака не уме научено да примени у пракси, показало међународно тестирање квалитета знања

Сваки трећи ученик у Србији је функционално неписмен јер оно што је научио не зна да примени у пракси, поражавајући су резултати ПИСА тестирања који су објављени јуче.

Ово тестирање, које је 2018. спровела међународна Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и које служи за процену квалитета знања које су ученици стекли током школовања, показало је и да је 40 одсто наших петнаестогодишњака испод нивоа математичке функционалне писмености. Алармантни су и подаци да чак 38 одсто ђака не задовољава минимуме у читалачкој писмености, а 38 одсто у научној писмености.
Србија на 45. месту

Од 79 држава, колико је учествовало у тестирању, Србија је заузела 45. место. Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и БиХ (62). Прва два места заузимају Кина и Сингапур.
Марија Виденовић из Института за психологију каже да ученици који нису достигли основни ниво писмености знају да читају, да рачунају, али не знају научено да примене у реалним условима, у пракси. - Србија за земљама ОЕЦД заостаје више од 40 поена, што значи да ученицима у Србији потребно још годину и по школовања да би ту разлику сустигли - објашњава Виденовићева.

Према њеним речима, просечно постигнуће ученика у земљама ОЕЦД је око 500 бодова, док је у Србији посебно постигнуће на скали математичке писмености 448, на скали читалачке писмености 439, а на скали научне писмености 440 бодова.

На претходном тестирању 2015. Србија није учествовала због недостатка новца, а 2012. је заузела 43. место од 65 земаља, колико је тада учествовало. - Статистички, постигли смо исте резултате као и 2012, нема помака ни нагоре, ни надоле - рекла је Виденовићева.
Без разумевања

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже за Курир да је главни проблем у нашој земљи тај што ученици још нису научили да са разумевањем уче, већ бубају напамет, али, проблем је, како каже, и у самом програму, који није прилагођен потребама модерног доба. - Сам програм наставе мора да се ослободи непотребних лекција. Уџбеници би требало да имају више практичних примера и слика.
Наставницима би требало омогућити да се стручно усавршавају, те да научено знање деци што више показују и у пракси. Није довољно само издиктирати лекцију. Улагање у наставни кадар, материјал, учионице, корисне уџбенике, лаптопове и радионице довешће до бољег знања и бољих резултата - закључује Антић.

Опширније...
 
Изаберимо најбољег форумаша средњих стручних школа ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Изаберимо најбољег форумаша средњих стручних школа

На седници одржаној 26.11.2019. године донета је одлука бирамо најбољег: колегу или колегиницу децембар 2019. Чланове синдиката, кандидате за најбољег колегу или колегиницу предлагали би чланови синдиката, Извршни одбор или синдикат школе. Сигурно би образложење и критеријуми били:
1.    Радни стаж и рад у синдикату
2.    Најбољи радник
3.    Велико пријатељско срце
4.    Поштење и поштовање
5.    Људскост и несебичност
Једном речју срце од човека

Предлоге доставити Форуму средњих стручних школа Трг Николе Пашића 7/2 до 15.12.2019. године. Комисија за избор најбољг колеге или колегинице чине:
1.    Душица Павловић, дипломирани правник
2.    Др Данијела Чобељић, специјалиста физикалне медицине
3.    Миладин Ивановић, професор физичког васпитања
Као институција која заступа интересе радника, поред основих делатности, а то су борба за боље услове рада и веће плате, морамо водити рачуна и о људскости и међусобном уважавању.

У Београду,
28. 11. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
ФССШ поводом догађаја у Великој Плани ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
У ШКОЛАМА СЕ ДЕШАВА ЈЕЗИВА СТВАР! Алармантни подаци шокирали Србију! ПДФ Штампа Ел. пошта


Крај првог тромесечја ове школске године указује на драматичне податке.
* Ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана
* Разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка
*  Уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе

Наиме, ђаци основних школа у једном тромесечју изостану са наставе у просеку пет дана, док средњошколци не долазе на часове по десет дана. А разлог изостајања из школе нису здравствени проблеми, већ избегавање заказаног пропитивања, као и писмених и контролних задатка.  Нажалост, све то уз подршку и одобравање родитеља, који, како кажу психолози и просветари, на овај начин чине медвеђу услугу својој деци правећи од њих неодговорне особе, које сутра неће ни знати ни умети да преузму одговорност за своје поступке.

Наиме, како би деца имала што боље оцене у дневнику, немали број родитеља подржава и правда намерне изостанке кад су провере знања.

У једном одељењу осмог разреда једне београдске школе у првом тромесечју забележено је чак више од 700 изостанака, од којих је већина оправдана. Само четворо ученика није имало ниједан изостанак, због чега су добили и јавну похвалу од разредног старешине. Реч је о одељењу које има укупно 28 ђака, што значи да 24 ученика која су изостајала у школи нису била у просеку 30 часова, а то је укупно пет дана.

- Разлог толиког броја изостанака јесте то што ђаци избегавају контролне и писмене задатке. Родитељи их у томе подржавају. Одмалена их уче да је боље хватати кривине него бити одговоран. Јавна похвала разредног старешине коју је добило четворо ученика зато што нису имали ниједан изостанак указује на то да су сви у школи свесни шта се ради, али да су немоћни да томе стану на пут - испричала је мајка једног осмака.

Купују оправдање за 200 динара
Милорад Антић из Форума средњих стручних школа истиче да је тај тренд да родитељи правдају изостанке, а све како би се прикрило незнање ђака, великог маха узео последњих неколико година.

- Најчешће родитељи правдају изостанке у првој и у првој половини друге године средње школе. Већ у трећој и четвртој години средње школе то чине и сами ђаци, који се на разне начине довијају да донесу оправдање. Најчешће га купују за 200 динара. Знају они веома добро коме да се обрате у школском дворишту како би на црно набавили лекарско оправдање, па само упишу датум који им одговара - наводи наш саговорник.

Опширније...
 
ЗАВАРИВАЧУ, ОЖЕНИ МЕ: Ови мајстори се враћају у Србију, ПЛАТЕ СУ ВЕЋЕ НЕГО У НЕМАЧКОЈ и износе и до 7.000 ЕВРА! ПДФ Штампа Ел. пошта


Кажу да добар мајстор злата вреди, али га је у Србији све теже наћи – или је презаузет или је отишао у Немачку.

Међутим, у последње време имамо и кретање у супротном смеру.

Разлог је једноставан: неке занатлије у Србији могу да зараде више него у Немачкој. Реч је о заваривачима који су ангажовани на изградњи Турског тока кроз Србију. Њихова месечна зарада је између четири и седам хиљада евра.

“Плате заваривача генерално могу да буду добре, задовољна сам платом, иако стоји да су у Европи веће него овде”, каже за Јелена Аћимовић, заваривач.
Према њеним речима, никада није размишљала о одласку из земље, иако је имала доста понуда

“Посао јесте тежак, услови уопште нису наивни, али не представља ми проблем јер сам навикла”, истиче Аћимовић.

“То јесте једно од дефицитарних занимања у Србији, нажалост заваривачи нису једини, имамо једну широку лепезу која је годинама непроменљива када су у питању профили који недостају нашим послодавцима: оператери на ЦНЦ машинама, зидари, армирачи, фризери, тесари, бравари, пекари, месари…” каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Мартиновић указује на то да послодавци често не могу да задовоље своје потребе, па они који имају тражена знања могу да бирају послодавца и постављају услове.

“Управо смо завршили циклус обуке 175 заваривача, али ни то није довољно у односу на наше потребе”, додаје Мартиновић.

“Осим плате, врло је важан и статус у друштву”, подсећа Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа. Он наводи пример из Обреновца где заваривачи у ТЕНТ-у имају врло високе плате, па су девојке по кафићима носиле беџ “Заваривачу, ожени ме”.

Kurir.rs/B92/Prva TV

 
Ко у Србији може зарадити и до 7000 евра месечно? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Гостовање председника ФССШ Милорада Антића на Првој ТВ у емисији Јутро можете видети од 31:21 минута овог прилога.


ИНФО ФССШ
 
ДОКЛЕ СМО ДОГУРАЛИ: Наставници пију лекове за смирење у страху од ђака насилника ПДФ Штампа Ел. пошта


Разбијен нос, шамарање, псовке, па и ударање седиштем бицикла по глави су само део малтретирања, којима се професорима узвраћа за закључене оцене или упућен прекор. Ко је крив за такво понашање и може ли се томе стати на пут?

Ученик основне школе је напао директора у Сремској Митровици - седиштем бицикла! У кошкању двоје ученика Основне школе "Никола Тесла" у Београду повређена је наставница физичког васпитања.

У ОШ "Вук Караџић" у Бачкој Паланци родитељ је напао наставницу - гурао је по ходнику, вукао за одећу и покушавао да удари. Нису добро прошли ни наставници који су се умешали како би помогли наставници. Ово су случајеви који су се догодили само у протекла два месеца.

Они који су основну и средњу школу похађали пре две, три деценије сећају се како су наставници непослушне ђаке вукли за зулуфе, лупали шамаре, терали у ћошак. Данас је то незамисливо, што је потпуно у реду, али са друге стране, чини се, да су ученици ипак презаштићени, а просветни радници препуштени на милост и немилост бахатој деци, али и родитељима.

Некада је улазак наставника и професора у учионицу поздрављан тако што би сви до једног устали и сели кад професор седне, а данас тај исти професор кад улази у школу једино што очекује је креда у главу. Неко устане уз подругљив осмех, већина ни не устаје, кажу нам наставници. Насиље је сваке године све учесталије, а прелило се из средњих школа и на основне.

Антић: Насиље свеприсутно
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа каже да је насиље већ годинама свеприсутно у школским клупама и да су наставници и професори готово немоћни.

- То се дешава свакодневно, наставници пију лекове за смирење па иду на час. Деца су агресивна, али имате и оне који ометају час, шеткају се, телефонирају. Професорима су руке везане, а страхују и од родитеља. У многим случајевима родитељи насилне деце неће да дођу када буду позвани у школу на разговор - истиче за Антић.

ИЗВОР: mondo.rs

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 196