Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 11 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НЕЗАДОВОЉНИ ЂАЦИ ЋЕ МОЋИ ДА ТРАЖЕ ПОНАВЉАЊЕ ТЕСТА!?! Ускоро почиње да се примењује нови Правилник о оцењивању ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да правилник о оцењивању и вредновању ђачког знања представља још један корак у урушавању наставничке професије и домаћег образовног система, који је започет још 2001. године.

- Овај правилник је класично додворавање родитељима и ђацима и представља велики корак назад кад је у питању квалитет образовања у нашој земљи. Наше школство, нажалост, више није усмерено ка томе да деца у школи нешто корисно науче и да схвате да без рада, реда, дисциплине и знања не могу ништа у животу да постигну. Све се свело на поклањање оцена, превелику амбициозност родитеља и урушавање наставничког ауторитета и интегритета. Данас наставник у учионици трпи тортуру ђака који захтевају да им се да оцена коју они хоће, а чим изађе у ходник чека га ново малтретирање, овог пута од родитеља, који тврде да њихово дете зна више од оцене коју је добило - објашњава Антић..

Опширније...
 
ПРИЈАВЕ ПРОТИВ РОДИТЕЉА: Нећу у школу, лоше изгледам ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Поднето 57 пријава против родитеља због изостанака ђака са наставе. У 2018. изречене две новчане казне од по 5.000 динара

ТОКОМ прошле године у престоници је поднето 57 пријава против родитеља чија су деца имала  велики број изостанака, а изречене су две новчане казне у износу од по 5.000 динара. У Прекршајном суду истичу да је ситуација на терену гора него што показује статистика, а у школама да се са наставе не изостаје само због оцена, досадних часова, већ и због депресије изазване физичким изгледом!

Према речима Милана Мариновића, председника Прекршајног суда у Београду, у 2018. години је било 57 предмета који се односе на изостајање из школе. Он истиче да је, до сада, донео осам одлука, док за остале случајеве поступак још траје.

- Од тих осам одлука, донето је пет осуђујућих пресуда, и то три опомене и две новчане казне у износу од по 5.000 динара, једна ослобађајућа, док су два захтева одбијена - наводи Мариновић. - Опомена се изриче, најчешће, када су родитељи први пут тужени или је реч о породици која је у тешкој материјалној ситуацији.

Иако у основним школама има бежања са часова и разних "вируса" пред писмене и одговарање, у средњим школама изостанци су већа бољка. У просеку, бележи се око 100 изостанака по ученику. Пријава родитеља суду је, како наводе у школама, тек крајња мера коју користе када ништа друго не уроди плодом. Као све чешћи разлог изостанка из школе наводи - депресија.

- Имамо све више депресивних ђака, који имају стручну помоћ - открива Јасмин Николовски, директор Петнаесте београдске гимназије. - Девојчице изостају из школе незадовољне својим изгледом, а дечаци због дубоке туге и несналажења у средини. Никада нисмо тужили родитеље, принуда није начин да се стане на пут изостанцима, већ разговор, сарадња. Треба скратити час на 35 минута и модернизовати наставу, тако ћемо заинтересовати ученике, пошто је њима досадно.

Николовски истиче да има малверзација и са оправдањима, јер их ученици узимају бланко па сами пишу "дијагнозе", и додаје да и родитељи треба да преузму део одговорности.

- Тренд који се сервира младима о савршеном изгледу, промовисање старлета као узора, код девојака ствара комплексе, због чега се оне затварају у кућу, не долазе у школу, јер сматрају да не изгледају довољно добро - сматра Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Младићи, уместо на часу, време проводе у кладионицама, кафићима... Родитељи све то правдају, тако да је број изостанака знатно већи него што показује статистика.

Опширније...
 
Без политичких и навијачких обележја у школама ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

После инцидента због ношења мајица с Принциповим ликом у школи: Има ли правила? У осмолеткама истичу да су због безбедности забрањени сви симболи. На улазу у зграду Електротехничке школе "Земун" окачен је "дрес код"

ИНЦИДЕНТ у ОШ "Никола Тесла" у Раковици, када се у школи неколико осмака сликало у мајицама са ликом Гаврила Принципа и натписима, поново је отворио питање о прикладном облачењу за образовну установу. Како нам је речено у Министарству просвете, не постоји јединствени документ о правилима понашања на нивоу државе, већ је то регулисано општим актом сваке школе.

Осим мини сукњи, деколтеа, голих стомака, бермуда... у једном од правилника који су, углавном, слични за све образовне установе, наводи се "не може се долазити у школу са одећом која има увредљивих натписа или слика, који промовишу нацоналну, верску, политичку или сексуалну опредељеност". Пракса у школама је да се ученици опомену да скину неприкладну гардеробу и да више не долазе тако обучени. Ако то не уроди плодом, следећи пут се враћају кући, а изостанци се евидентирају као неоправдани.

Опширније...
 
Поред плате мора и превоз: Како правдати рачуне или бус плус? ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Новац који послодавци издвајају за превоз запосленима мора бити искоришћен у те сврхе, за куповину Бус плус картице или да се правда такси рачунима.

То је изјавио заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је појаснио да Законом о раду сви послодавци морају да осим плате обезбеде запосленима и накнаду за превоз.

"Та накнада је неопорезива и може да се користи само за превоз. Убудуће ће морати да се докаже да је коришћена за превоз. То може да се докаже куповином Бус плус картица, такси рачуном или рачуном са бензинске пумпе", рекао је Весић за ТВ Пинк.

Опширније...
 
ФССШ жели драгим колегиницама: ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
Хаос око надокнаде градива: У појединим школама уводе 8. час, а у некима ће тражити да се на наставу дође пола сата раније ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Оваква надокнада часова биће само имитирање наставе, упозоравају просветари

Министарство просвете наложило је школама да саме направе план надокнаде часове, изгубљених током продуженог распуста. Већина је у старту одустала од радних субота, али су онда на ред дошле и неке сумануте идеје: поједине школе решиле су да уведу 8.час, док ће друге тражити да се у школу дође пола сата раније или да се последњи час продужи за 15 минута.


Тако ће ђаци који буду имали осми час, уместо стандардних пет, тог дана у школи провести чак седам сати. А они који буду морали да дођу пола сата раније, односно у 7.30, ујутру ће морати да се буде у цик зоре, нарочито ако им школа није близу куће.

Пуко испуњавање форме

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да ће оваква надокнада часова бити само "имитирање наставе" и да се она ради тек да би се испунила форма.

- Ако терате ђаке да остану и осми часу школи или да дођу у 7.30 да слушају наставу, они сигурно неће бити мотивисани за рад и таква настава неће имати ефекта. Исто тако сам чуо да ће у појединим школама продужити последњи час за 15 минута. То такође није никакав вид надокнаде. Ђаци ће одседети тих 15 минута јер морају, а не зато што ће за то време нешто стварно и научити - наводи Антић.

Опширније...
 
Јединица избрисана из средњих школа, масовно поклањамо оцене: Наставник послао снажну поруку родитељима, директорима и Министарству ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Са њим је сагласна и наставница медицинске школе у Београду која нам прича да се, због немогућности да икоме да јединицу, дешава да медицински техничар изађе из школе без минимума знања

Поклањамо оцене шаком и капом. Ако не пристанемо да дамо већу оцену, сумња се у наш рад, проглашавамо се неспособнима да учимо децу, и то је такав притисак да на крају морамо да попустимо.

Молим вас, престаните то да радите! Престаните да нас терате да деци дајемо оцене које немају покриће у знању.

Овако наставник Милорад Антић, у име Форума средњих стручних школа и својих колега, апелује на родитеље, директоре школа и Министарство просвете. Како каже, о масовном поклањању оцена и притисцима које просветари трпе стално се прича по зборницама и ходницима школа, али наставници више не знају шта да учине да би то прекинули.

- Јединица више не постоји као оцена. У основним школама је одавно нема, а сад се полако брише и из гимназија и средњих стручних школа. Кад би се наставник усудио да ученику који ништа не зна да јединицу, прошао би голготу. Био би окривљен да не држи добро допунску наставу и да не објашњава како треба, иако на допунску наставу ђаци или одбију да дођу или дођу и неће да слушају - прича Антић за Telegraf.rs.

Он упозорава родитеље да трком за оценама које немају покрића у знању чине деци медвеђу услугу и уче их погрешним вредностима у животу.

- Деца тако прихватају потпуно погрешан систем вредности у којем се све може завршити преко везе или "на муфте". Многе оцене су шарена лажа. Замислите какав је то пораз за ово друштво када у средњу школу дође неко ко не зна да реши сложенију рачунску операцију или брка таблицу множења, неко ко не зна сопствену историју и географију - наводи он.

У том врзином колу притисака и уцена учествују сви, додаје Антић, од родитеља до директора школа и Министарства просвете.
- Ако се сећате, сам министар је рекао да треба смањити градиво за оцене 2,3,4,5... То не води никуда, осим додатном срозавању већ опалих критеријума - истиче наш саговорник.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 20 од 205