Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 56 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

"Умрла је држава" ПДФ Штампа Ел. пошта


40.000 просветара на улицама: "Умрла је држава"

Просечна плата запослених у словеначким основним и средњим школама је око 1.200 евра, а просветни радници захтевају да се њихове плате нивелишу с просечним зарадама у јавном сектору

Око 40.000 словеначких просветних радника је штрајковало, из основних, средњих и музичких школа, као и особље из вртића, студентских домова и универзитета.
Они захтевају веће плате, а половина њих, око 20.000, штрајкује у Љубљани на Конгресном тргу, где је одржан велики протест, пренео је СТА.
Велики број словеначких просветара носило је транспаренте и плаве прслуке снажног синдиката СВИЗ, који је организатор протеста.
Демонстранти су дували у пиштаљке, носили разнобојне транспаренте и балоне и заставе синдиката.Око 280 учитеља из целе земље допутовало је у Љубљану да би учествовали у штрајку. На појединим транспарентима писало је "Треба да будете захвални наставницима јер можете ово да прочитате".
Неки од захтева штрајкача су повећање плата, бонуси за учитеље и дужи одмор за мање плаћене учитеље.
Предвиђено је да се штрајк заврши вечерас.
Опширније...
 
ПРАГ ЗНАЊА!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


ОСТВАРИВАЊЕ МИНИМУМ 4 БОДА ЗА УПИС У ГИМНАЗИЈЕ, А 3 ЗА УПИС У ЧЕТВОРОГОДИШЊЕ ШКОЛЕ НА МАЛОЈ МАТУРИ!

 


Поштовани,
Ми подржавамо одлуку по којој се уводи нови систем бодовања на малој матури где ученици из школе могу да пренесу највише 60 поена, док ће на малој матури моћи да освоје још 40 поена и сматрамо да је овај нови систем бодовања бољи од претходног.

Подаци нам показују да је скоро половина ученика на крају осмог разреда била одлична (43.8%), трећина имала врло добар успех (34.2%), петина добар (20.65%), а 1.4% ђака имала довољан успех. Просечна оцена била је 4.11. Дакле, имамо ситуацију која нам указује на тенденцију да наставници или директори „пумпају“ успехе не би ли ученици остварили што бољи успех, а све у циљу увећања угледа школе у којој раде. Поред ове постоји и могућност присуства одређених „веза“ које наставници или директори имају са родитељима ученика и на тај начин, такође, „пумпају“ успехе ученике. Такође постоји и неједнакост оцењивања по градовима и селима Србије. Видимо да у одређеним деловима Србије постоји велики број вуковаца или ученика са одличним успехом, као што су Лесковац са 22.4%, Ниш са 18.5% и Јагодина са 17.5% вуковаца .

У поређењу са успесима које ученици остварују, ми имамо супротне резултате на малој матури, где су просечне оцене из сва три дела изузетно слабе, а поједини одликаши једва и прођу малу матуру, што можемо да закључимо да су са оценама пуни знања, а на пријемном пуни незнања. Односно да је просечна оцена из српског (матерњег) језика била 6.64, из математике 5.35, док је из комбинованог дела мале матуре просечна оцена била 5.64.

Сходно оваквој ситуацији, Форум ССШ има ПРЕДЛОГ према којем се за упис у гимназије поставља макар минимални праг знања, односно да ученици на малој матури из сва три дела, односно из српског (матерњег) језика, математике и комбинованог теста, МОРАЈУ остварити минимум по 30% (4+4+4) од укупног броја поена за малој матури, уз услов који већ постоји (преко 50 поена за упис у свим четворогодишњим школама), док би за упис у четворогодишње средње школе праг знања био остварена по 3 (три) поена из сва три дела мале матуре.

Тако ћемо онемогућити да ученици који остваре слабији резултат на пријемном испиту упишу гимназије или четворогодишње школе, јер сматрамо да је за упис ових школа, поред успеха из основне школе, важан и успех на малој матури.

Усвајањем овог нашег предлога може се побољшати у образовање и попуњавање онога што недостаје у Србији, односно занати, тачније трогодишње школе.

У Београду,
07. 02. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Деца греше а родитељи плаћају казне ПДФ Штампа Ел. пошта


 

ИНФО ФССШ
 
СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!! ПДФ Штампа Ел. пошта


Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


СТРАНКАМА ПРЕД БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ!!!

 

Предмет: Захтев за достављање одговора странке у вези са надокнадом трошкова превоза.
ДА ЛИ ИМАМО ПРАВО НА ИЗБОР???Поштовани,
Запосленима у основним и средњим школама на територији града Београда је, по Закону о раду, омогућено надокнађивање путних трошкова за долазак и одлазак са рада. Међутим, неспорно је да им је ускраћено право да сами одлучују како ће искористити тај новац и то поступањем којим им се намеће да користе градски превоз и сходно томе добијају Бус Плус картице, што ствара велико незадовољство код  запослених у просвети.

Постоји Одлука Уставног суда са седнице одржане дана 3.јула 2014. године, којом се утврђује да одредбе члана 4. и члана 11. став 1. Споразума о накнади трошкова превоза запослених у области образовања и васпитања на територији града Београда. Том одлуком се обезбеђује средства буџету за превоз запослених у основним и средњим школама, без права да својим актом пропише услове под којима запослени остварује право на накнаду трошкова превоза и да прави разлику изме у запослених који су се определили за месечне карте и који накнаду примају у пуном износу, односно у висини цене превозне карте...

Запослени у основним и средњим школама имају право да рефинансирају путне трошкове за одлазак и долазак на посао у висини превозне цене карте, уколико послодавац није обезбедио сопствени превоз.

Наше питање гласи: Зашто је просветним радницима онемогућено да сами бирају како ће искористити новац који им припада и то за накнаду трошкова за долазак и одлазак са рада у висини цене превозне карте у јавном саобраћају?!

Настала ситуација нас, као синдикат, приморава да станемо у заштиту свих чланова, па тако и великог дела запослених који су незадовољни оваквом одлуком. Желимо да сами управљамо новцем који нам по Закону о раду припада, а не да нас присиљавају на чињење које не желимо тако што, уместо уплате новчаних средстава, овлашћене службе врше уплате на Бус Плус картице запослених.

Уверени смо, да ћете нам одмах по пријему овог дописа одговорити и да ћете дато обећање запосленима у основним и средњим школама испунити!
ОМОГУЋИТЕ ДА ЗАПОСЛЕНИ У ОСНОВНИМ И  СРЕДЊИМ  ШКОЛАМА ОСТВАРЕ ПРАВО НА ИЗБОР И НАЧИН КАКО ЋЕ КОРИСТИТИ СВОЈЕ ПРАВО НА НАКНАДУ ТРОШКОВА ЗА ДОЛАЗАК И ОДЛАЗАК СА ПОСЛА!

НАДАМО СЕ ДА ЋЕ ОНАЈ КОЈИ БУДЕ ВЛАДАО БЕОГРАДОМ, ПОШТОВАТИ УСТАВ И ЗАКОНЕ  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОБЕЗБЕДИТИ ГРАЂАНИМА И СТАНОВНИЦИМА БЕОГРАДА ОСНОВНО ЉУДСКО ПРАВО, А ТО ЈЕ ПРАВО НА ИЗБОР!!!
МОЛИМО ВАС ДА НАМ ОДГОВОРИТЕ УСКОРО!!!


У Београду,
31. 01. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ЕКСКЛУЗИВНО! МИНИСТАР МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ ЗА КУРИР: Избацићемо из школе ђаке који се дрогирају


Треба их послати на лечење, а родитељима наплатити огромне казне да схвате да морају да брину о својој деци, каже први човек српске просвете
Ученике који су позирали с наркотицима по школама и фотографије качили на Инстаграм налог „Дрога Србија“ треба најстроже казнити, каже министар просвете Младен Шарчевић за Курир.
- Децу која то раде треба послати на лечење од дроге и избацити их из школе! Њихове родитеље такође треба најстроже казнити, и то финансијски - оштар је први човек српске просвете.
На коментар да се родитељи који немају ауто-седиште за дете кажњавају са по 120.000 динара и питање колика би онда реална казна била за оне чија се деца дрогирају у школи, министар одговара:
- Што се мене тиче, много већа од те, јер би тако родитељи схватили да треба да брину о својој деци. Ту треба да се пита правосуђе, а не просвета.
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, сматра да се проблему треба приступити темељно:

Опширније...
 
Инстаграм профил "Дрога Србија" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

БЕЛИ ПРАХ НА ЛЕКТИРИ "АНА КАРЕЊИНА" Инстаграм профил "Дрога Србија" разоткрио ЈЕЗИВЕ ПРИЧЕ из школа у Србији

 

На десетине тинејџера широм Србије претходне недеље поставило је на Инстаграм језиве фотографије са наркотицима у школи, учионици, па и испред полицијских кола, утркујући се у бизарном изазову.

Ове језиве фотографије са недозвољеним супстанцама постављали су на Инстаграм налогу „Дрога Србија“.

Са поносним смешком, црвенокоса девојчица са школским ранцем на леђима, наводно, пали џоинт, клечећи крај полицијског возила. Другари је препознају и у коментарима на слици на Инстаграму стижу речи подршке. Њена фотографија је само једна у неколико десетина објављених на Инстаграму на којима се налазе деца од око 13, 14 до 18 година са марихуаном, таблетама ксанакса, прахом који је наводно кокаин и ЛСД.

Профил „Дрога Србија“ прву слику поделио је 22. јануара, а за осам дана запратило га је скоро 1.300 људи! На већини објава очигледно је да је у питању марихуана, а кршење закона језиво је претворено у забаву. На појединим сликама у првом плану су џоинти, док су у позадини полицијски аутомобили или школске учионице!

Такође, на сликама су цела стабљика марихуане, бонг, ксанакс у перници, бели прах на лектири „Ана Карењина“, а додатак фотографијама чине штосеви новца, хиљаде динара и стотине евра. Уз објаве стоји и линк ка профилу аутора фотографије, а неке од њих настале су на Новом Београду и у Пожаревцу.

Након писања на порталу Блиц.рс, налог „Дрога Србија“ после неколико сати је обрисан, али полиција је предузела мере због спорних објава.

- Припадници МУП су, по налогу надлежног тужилаштва, започели предистражне радње поводом садржаја који је објављен на инстраграм налогу „дрогасрбија“. Полиција ради на идентификацији особа са фотографија, као и администратора овог налога на Инстаграму - речено је из МУП-а.

Професори у школама кажу да све чешће имају проблем са наркотицима међу младима те да их не чуди што су деца то јавно објавила.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић сматра да је заступљенији екстази, а да школе због свог угледа овакве случајеве и заташкавају.

- У стручним школама, где су сиромашнија деца, највише има екстазија, који је јефтинији и од табле чоколаде. Нема контроле при уласку у школу, па је то тешко и контролисати, а дефинитивно је проблем. Око школе нису дилери које може да санкционише полиција, него они дају ученицима да препродају. Када ђаци и бивају ухваћени, ретко се спроводи неки дисциплински поступак јер родитељи то избегну брже-боље исписујући децу из школе. Комплетну слику из школа немамо, јер нажалост и саме установе покушавају да избегну стуб срама. Дефинитивно се може приметити да постоји проблем, који се уочава и у понашању ученика - упозорава Антић.

Опширније...
 
Машинско-електротехничка школа „Гоша“ приступила Форуму ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

 

ИНФО ФССШ

 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 18 од 191