Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 3 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НЕМЦИ ВРБУЈУ СРПСКУ ДЕЦУ ВЕЋ У КЛУПАМА: Ово занимање им је МЕТА, недостаје им 28.000 радника! ПДФ Штампа Ел. пошта

 Немачке агенције за запошљавање врбују српску децу која похађају средње медицинске школе за одлазак у иностранство!

Како Курир сазнаје, радници ових агенција посећују како државне, тако и приватне медицинске школе, где ученицима представљају програме за рад и одлазак у Немачку, нудећи им посао већ након завршетка средње школе, а уз то је заинтересованим ђацима обезбеђен и бесплатан курс немачког језика.

Наша сазнања потврдио је и председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић, који каже да је то нешто масовније у приватним школама, али да је присутно и у државним.

- Те агенције углавном траже неговатељице, ђаке са општег смера и медицинске сестре. Дају им флајере на којима све пише, којој агенцији могу да се јави, који су услови, колика је плата, где би могли да раде и остало, а обезбеђују им и бесплатно учење немачког језика. То је све на добровољној бази - објашњава Антић.

Према његовим речима, људи из тих агенција се најаве директору школу с питањем да ли имају право да ученицима представе програме, директор то пренесе школском одбору, који у већини случајева одобри.

- Родитељима се то свиди, одговара им што се обезбеђују бесплатни курсеви језика, не морају да плаћају. Заиста велики број деце одмах након завршетка средње школе одлази. Тамо потпишу уговор на три године, а почетна плата им је око 1.300 евра - закључује Антић.

Опширније...
 
Притиском до поправљених јединица! ПДФ Штампа Ел. пошта

 У основним и средњим школама почиње полагање поправних испита. Форум средњих стручних школа: Све чешће полагање пред комисијом. Око 1.000 ученика понавља због три и више недовољних оцена

ИАКО распуст траје још две недеље, основци и средњошколци који нису баш марили за књигу током школске године, мораће наредних дана да загреју столицу, како би уписали наредни разред. Према незваничним проценама, у престоници сваке године око 4.000 ученика изађе на поправни, а њих око 1.000 понавља због три и више јединица, или зато што нису успели да поправе слабе оцене. Највише недовољних оцена је из математике, физике и хемије.

Ипак, из Форума средњих стручних школа упозоравају да се број ученика који не заврше разред у року због слабих оцена, из године у године смањује. Ђаци се жале да нису били у могућности да поправе оцену, затим одговарају пред комисијом и на одмор одлазе без кечева.

- Мањи је број ђака на поправном у односу на прошлу годину - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - После упућених жалби, многи од њих су одговарали пред комисијом и поправили оцене. Разлози које најчешће наводе за лош успех су - да наставници нису држали допунску наставу, да им није уписана оцена када су одговарали, да није евидентирана њихова активност током часа... Затим одговарају пред комисијом, која им поправи јединицу.

Антић истиче да никога не интересује то што ученици не долазе на часове допунске настава, па после "прозивају" наставнике да нису држали часове. Он наглашава да су рад и дисциплина у школи катастрофални, као и да сви иду линијом мањег отпора, пошто су наставницима "везане" руке. Како би избегли расправе са ученицима и њиховим родитељима, лакше је омогућити деци да одговарају пред комисијом.

Опширније...
 
ВАША И НАША ИНИЦИЈАТИВА ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ СИНИШИ МАЛОМ

Кнеза Милоша 20, 11000 Београд

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ МЛАДЕНУ ШАРЧЕВИЋУ

ПОМОЋНИКУ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ФИНАНСИЈЕ – Г-ДИНУ ЗОРАНУ ТУБИЋУ

Немањина бр. 22-26, 11000 Београд

 

ПРЕДМЕТ- ЗАХТЕВ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА КОЈИ НАСТАЈУ КОД ИСПЛАТЕ ОТПРЕМИНА, ЈУБИЛАРНИХ НАГРАДА И СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ У ШКОЛАМА ЧИЈИ СУ РАЧУНИ БЛОКИРАНИ

 

Уважена господо,

Форуму средњих стручних школа се свакодневно обраћају наши чланови синдиката, са молбом да им помогнемо око решавања проблема исплате солидарне помоћи, јубиларних награда и отпремнина приликом одласка у пензију, а раде у школама чији су рачуни блокирани, сигурно не њиховом кривицом.

Постављамо оправдано питање:,,Ко за наведено треба да сноси одговорност?“.

Онај који треба да сноси одговорност има све бенефите који су нашим колегама ускраћени, па Вас  молимо и апелујемо да новчана средства која законски припадају оштећеним колегама, уплаћујете директно на њихов рачун који би Вам доставили, или на рачун школе на који се уплаћује њихова зарада или на посебан рачун који ће бити отворен само за те потребе код школа које су у блокади.

Опширније...
 
Промене плана и програма у појединим занимањима ПДФ Штампа Ел. пошта

ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.forumsssb.org.rs


С А О П Ш Т Е Њ Е

Уважени  министре,


Правилници о плану и програму наставе и учења стручних предмета средњег стручног образовања у подручју рада саобраћаја, машинства и електротехнике  освануше средином јуна, а професори општеобразовних предмета остали су изненађени. Овим правилником је предвиђено смањење математике, српског језика док су неки предмети попут музичке културе и других, постали изборни.
Нико нема ништа против повећања броја стручних предмета, али се наставни план и програм средњих стручних школа одређује на почетку школске године, а не у јуну месецу. Зашто то радите министре? Да ли желите да покварите одмор просветним радницима? Да ли морају да брину да ће остати без посла? То је велики стрес, па могу и да се разболе. Да ли ће ученици из средњих стручних школа изаћи ускраћени за основно познавање матерњег језика и развијања логичког мишљења? Напомињемо да нико нема ништа против стручних предмета и стручног усавршавања, али не на уштрб општег образовања, нарочито на уштрб математике и матерњег језика.

Опширније...
 
Деца продају деци дрогу! ПДФ Штампа Ел. пошта 

АЛАРМАНТНО! КРИМИНАЛЦИ ВРБУЈУ МАЛОЛЕТНИКЕ: Деца продају деци дрогу! Прво купе другару поклончић, па га замоле да нешто однесе и после је касно...

На сплавовима, журкама, у кафићима и близини школа тинејџери масовно продају дрогу другим малолетницима!

На ово упозоравају саговорници Курира и истичу да криминалци врбују малолетнике јер они не подлежу кривичној одговорности, односно казне су сувише благе у виду васпитних мера. Смрт Јована Пауновића из Београда, који се предозирао екстазијем уочи свог 18. рођендана на сплаву, и смрт девојчице М. М. (16) из Крагујевца, за коју се верује да је такође жртва наркотика, поново су покренуле ову страшну тему.

- Дилери ангажују малолетнике за растурање наркотика, а то се обично ради по дискотекама, кафићима, сплавовима. То је масовна појава баш због тога што они не подлежу оној кривичној одговорности којој подлежу пунолетни - објашњава за Курир адвокат Небојша Милосављевић.

Он додаје да деца до 14 година нису кривично одговорна, а да се малолетницима од 14 до 16 година изричу углавном васпитне мере.
- Малолетницима од 16 до 18 година може бити изречена казна малолетничког затвора због продаје дроге. Међутим, у пракси се за ово дело најчешће изричу васпитне мере баш због њихових година. Сматрам да је то грешка, дрога је велика опасност за друштво - истиче Милосављевић.

Криминолог Златко Николић наводи да дилери најчешће врбују рањиву децу која имају неки проблем.

- Диловање по клубовима је масовна појава и то је забрињавајуће. У последње време много је дроге на улици, цена је веома ниска и зато је лако доступна деци. Њих штити закон, све остало долази после 16 година. Старијим малолетницима од 16 до 18 година изричу се васпитно-поправне мере, може их задесити и казна малолетничког затвора, али тешко да ће их затворити јер са собом имају мале количине дроге. Одавно сам критиковао те врсте васпитних мера које нису функционалне, а још мање су ефикасне. Сматрам да је грешка што се и старијим и млађим малолетницима изричу само васпитне мере - наглашава Николић.

Бивши оперативац Државне безбедности Божа Спасић каже да се старији малолетници упућују у казнено-поправне домове уколико понове кривично дело, а казна је од шест месеци до пет година затвора.


- Поступак је веома прост, дилер приђе детету, купи му неки поклончић како би га придобио. Друга фаза је да од детета тражи да му буде курир и потрчко. Потом добије неки новац за одрађен посао, онда то полако прелази у диловање. Наравно, те суме новца коју деца добијају су минималне, али постају зависни од те лаке зараде - објашњава Спасић и додаје да у скоро свим школама има младих дилера, а да у Београду има око стотине дечака који се тиме баве.

Главна стецишта
Дилује се у свим школама

Наш извор из полиције открива да се деца млађа од 14 година све чешће хапсе у близини школа због диловања. Према његовим речима, полиција позове децу тих родитеља на разговор.
- Родитељи не прихватају чињеницу да им дете ради нешто лоше, не схватају да су им деца у великом проблему - каже наш извор.
Да су школска дворишта главна стецишта за размену дроге, потврдио је и Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа:
- Диловање дроге почиње већ у основној школи, од шестог, седмог разреда. У средњим школама то толико узима маха, продаје се све сем кокаина и хероина. Нема средње школе у чијем се дворишту бар једном нису размењивали наркотици. Потребно је да полиција појача контроле, да се пооштре казне и да се ради на едукацији.

Казне за малолетнике
- деца до 14 година нису кривично одговорна
- млађим малолетницима (од 14 до 16 година) могу се изрећи само васпитне мере
- старијим малолетницима (од 16 до 18 година) могу се изрећи васпитне мере, а изузетно може се изрећи казна малолетничког затвора
- казне малолетничког затвора најчешће се изричу ако малолетник понови дело

Како да приметите да вам дете дилује

Опширније...
 
Најблаже речено - поражавајуће! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ЗАШТО ЂАЦИ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ДОСИТЕЈ: Пречи им ријалити од школе и знања!

Полагање мале матуре је завршено. Најблаже речено - поражавајуће!

Огромна већина ученика у Србији је, нажалост, још једном показала да не зна историју, географију, математику, хемију, матерњи језик... Од Доситеја Обрадовића су мислили да је Наполеон, неки су га прекрстили у Његоша, Моцарта... Након испита су говорили да је био текст о тамо неком рату за који никад нису чули, да су их збуњивале стилске фигуре... Проблем до проблема за свршене основце. А зашто наши ђаци баш толико немају појма?

- У средње школе нам долазе ученици који све мање знају, али и мање се труде и раде. Од 30 ученика у одељењу, само шест зна таблицу множења, док маса њих меша ћирилицу и латиницу. Али зато сви знају ко су Слоба, Кија и Луна или неке старлете и криминалци! Поистовећују се с њима. За такве ствари не можете кривити младог човека, проблем су преобимно градиво, пренатрпана одељења, преоптерећени професори и недовољна опремљеност учионица. Кривица је и система, онога што нас окружује и што гледамо на телевизији - каже Милорад Антић, професор и председник Форума средњих стручних школа, и додаје да је боље испредавати једну лекцију пет пута него 50 лекција које нико неће схватити:
- Деца код нас бубају уместо да уче с разумевањем и зато сутра ништа не знају. Број уџбеника и њихов садржај треба да се смање и да буду практични и применљиви у пракси. Професори треба при предавању да користе таблете и рачунаре јер су се времена променила и деца тако лакше прихватају информацију. Нешто мора да се мења!

Опширније...
 
Мала матура важна и за децу и за родитеље ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОЧИЊЕ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ: Родитељи, не убијајте ЂАКЕ У ПОЈАМ, ево како да спремите децу за испит

Ових дана никакво бубање не долази у обзир, само прелиставање градива


Родитељи, не дижите панику и не стварајте додатну тензију, не форсирајте своју децу, јер то може довести до лошијег резултата на малој матури, упозоравају саговорници. Трема већ озбиљно дрма ученике који ће сутра тестом из матерњег језика започети полагање пријемног у средње школе. Бранка Тишма, школски психолог, напомиње да родитељи морају бити подршка, те да никако не треба да грде и критикују децу.
•    
- Ових дана важно је да се не диже превелики притисак и тензија међу децом и родитељима, да се код деце додатно не појачава тај страх, јер би деца могла изгубити концентрацију на самом тесту. Савет за малишане је да само прелистају градиво и да понове оно у шта нису сигурни. Нека само понављају да не би направили конфузију - саветује Тишма.


Савети:
•    НАСПАВАЈТЕ СЕ ДОБРО
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГРАФИТНУ ОЛОВКУ, ХЕМИЈСКУ ОЛОВКУ, ГУМИЦУ
•    ДОЂИТЕ НА ИСПИТ ПОЛА САТА РАНИЈЕ
•    СЛУШАЈТЕ УПУТСТВА ДЕЖУРНИХ НАСТАВНИКА
•    ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕСТ И ПРВО РАДИТЕ ОНО ШТО СИГУРНО ЗНАТЕ
•    АКО ОСЕТИТЕ ВЕЛИКУ ТРЕМУ, ПОПИЈТЕ МАЛО ВОДЕ
•    НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ОДГОВОРЕ ПОДЕБЉАТЕ ХЕМИЈСКОМ ОЛОВКОМ
Она напомиње да деца на испит морају доћи наспавана, да спавају минимум шест сати и неопходан је лаган идоручак.
- Добро је да поједу црну чоколаду пред полагање и да понесу течност, као и све што им је потребно од прибора. То би родитељи требало да провере и подсете децу, која су често ужурбана. Најважније је да слушају упутства дежурних наставника и никако да се не ослањају на преписивање јер ће им то само одмоћи. Потребно је да се ослоне на своје способности, да тест прочитају пажљиво, прво да реше оно у шта су највише сигурни, а за крај да оставе оно у шта су мање сигурни.
Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да је мала матура важна и за децу и за родитеље.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 17 од 196